Trainer Danny Buijs kan vanavond in de eerste ronde van het KNVB-bekertoernooi uit bij Sparta Nijkerk (aftrap: 20.00uur) geen beroep doen op de geblesseerden Tijjani Noslin, Iñigo Córdoba en Oğuzhan Özyakup. Tom Hendriks zit een schorsing uit. Daar staat de waarschijnlijke terugkeer van Arianit Ferati in de selectie tegenover.

Tijjani Noslin maakte afgelopen zaterdag geen deel uit van de wedstrijdselectie en dat zal vanavond niet anders zijn. De vleugelaanvaller kampt nog steeds met de naweeën van een hamstringblessure die hij in het duel tegen PSV opliep.


Scheids Dieperink zag meteen dat het goed fout zat

Afgelopen zaterdag raakte ook Iñigo Córdoba geblesseerd, waardoor Danny Buijs vanavond aan beide vleugels niet kan beschikken over zijn beoogde basisspelers. Cordóba liep ogenschijnlijk een liesblessure op.

Op scans, zo lezen we in Dagblad de Limburger, is geen schade aan het licht gekomen, dus hopelijk is de Bask niet al te lang uit de roulatie. Vanavond is hij dat wel.


Niet veel later ging het mis

Afgelopen zaterdag ontbrak ook Oğuzhan Özyakup. De middenvelder was niet fit genoeg om deel uit te maken van de selectie. Fortuna deed verder geen mededelingen over de aard van de blessure.

Ook Özyakup heeft zich in het ziekenhuis gemeld voor scans. Net als bij Córdoba kwam daar geen schade aan het licht. Dus Özyakups afwezigheid zou ook van korte duur moeten zijn.

We veronderstellen dat Buijs geen risico’s gaat nemen met Özyakup, dus zal hij er vanavond vast niet bij zijn.


In Eindhoven viel Ozyakup nog in

We vermoeden dat Arianit Ferati terugkeert in de wedstrijdselectie. De middenvelder miste de afgelopen twee duels vanwege rugklachten (uit bij PSV) en ziekte (thuis tegen FC Utrecht). Hopelijk heeft hij die problemen achter zich kunnen laten en kan Ferati weer aansluiten bij het keurkorps van Buijs.

Ten slotte, kan Danny Buijs vanavond geen beroep doen op derde doelman Tom Hendriks. Hendriks speelde afgelopen zaterdag met Fortuna Sittard O21 de derby tegen Roda JC. Het duel in Sanderbout eindigde op 1-1, maar Hendriks maakte het eindsignaal niet meer mee.

Hendriks liep tegen een rode kaart aan, waarvoor de KNVB hem een schorsing heeft opgelegd. Die schorsing geldt ook voor bekerduels.


Hendriks is er vanavond niet bij

Het betekent dat Danny Buijs Boaz Broekmans meeneemt naar Nijkerk als derde keeper. De zestienjarige Broekmans sloot aan de start van het seizoen aan bij Fortuna Sittard O21 (voordien doorliep hij Fortuna’s jeugdopleiding). In het thuisduel tegen FC Twente zat hij ook al eens op de bank, vanwege een blessure bij Tom Hendriks.


Broekmans is er vanavond opnieuw bij

Tegenstander Sparta Nijkerk vinden we terug op plek elf in de derde divisie A. Die middenmootpositie hebben de Heurders volledig te danken aan hun thuisreputatie. Ze pakten dertien punten in vijf thuisduels. De vijf uitduels gingen alle verloren.

Ook in Volendam ging het afgelopen weekend mis bij middenmoter RKAV, dat met 3-1 te sterk bleek.

Saai is het overigens niet bij duels van Sparta. In de tien competitieduels vielen veertig doelpunten. Netjes verdeeld overigens. Doelsaldo: 20-20.

Sparta Nijkerk kwalificeerde zich voor de eerste ronde van het bekertoernooi via thuisoverwinningen op eersteklasser ONS Sneek (2-0) en derdedivisionist GVV Unitas uit Gorinchem (4-2).

Aan de Ebbenhorst ging er dit seizoen in zeven pogingen dus nog niemand vandoor met een overwinning. Zou het te maken hebben met het Nijkerkse kunstgrasveld?

Fortuna liet niets aan het toeval over en trainde gisteren op de kunstgrasvelden van EVV in Echt.

Speler om in de gaten te houden? Mark van der Weijden. De centrumspits is met elf treffers voorlopig topscorer in de Derde Divisie A. Dit seizoen was hij al goed voor drie hattricks.

In totaal scoorde hij 51 maal in 77 derdedivisieduels (voor Sportlust ’46 en Sparta Nijkerk). Zijn hoge productie dit seizoen is dus geen toeval.

In Sittard heersen er gemengde gevoelens over het weekend. Tevredenheid vanwege het feit dat het gelijkspel tegen FC Utrecht een einde maakte aan de reeks van vier nederlagen. Ontevredenheid omdat er meer in had gezeten, zeker als Fortuna wat makkelijker zou scoren.

Veel tijd om er over na te beschouwen is er niet, want Sparta Nijkerk wacht. We herinneren ons dat Danny Buijs op de ‘Fortuna Sittard fandag’ een doel maakte van het bekertoernooi. Daar wilde de gewezen bekerwinnaar met Feyenoord ver komen.

Niet vreemd dus dat hij na afloop van het duel tegen FC Utrecht aangaf in de sterkst mogelijke opstelling te willen aantreden in Nijkerk.

Daar is overigens ook nog wel een tweede reden voor. In de voorbereiding (denk aan het duel tegen team VVCS) en recentelijk nog tegen RKSV De Ster, bleek dat Fortuna kwetsbaar is tegen op papier mindere tegenstanders als het aantreedt met zijn tweede garnituur.

Als Buijs het heeft over de sterkst denkbare opstelling, dan gaat dat waarschijnlijk over veldspelers. We verwachten dat Buijs een uitzondering maakt voor de doelman. Het zou betekenen dat reservedoelman Luuk Koopmans zijn officiële debuut kan maken voor Fortuna Sittard. Ivor Pandur begint op de bank.


Koopmans mag zijn kwaliteiten tonen

In de achterste linie verwachten we aanvoerder Ivo Pinto aan de aftrap. Centraal speelt Rodrigo Guth, maar met wie vormt hij een koppel?

Dimitris Siovas speelde afgelopen zaterdag, maar over zijn meespelen was vooraf onzekerheid. We vermoeden dat de Griek vandaag rust krijgt. Siemen Voet speelt in dat geval op zijn plek.


We verwachten Voet in de basis

Op de linksbackpositie kiest Buijs tussen Rémy Vita en Mitchell Dijks. We verwachten Vita in de basis.

Op het middenveld verwachten we Loreintz Rosier en Deroy Duarte aan de aftrap, alhoewel het wellicht ook een moment is om Duarte, die tot dusverre nog elke eredivisieminuut op het veld stond, te ontlasten. Arianit Ferati zou hem kunnen vervangen.


Duarte knapte ook tegen FC Utrecht veel vuil werk op

Alen Halilović is de derde middenvelder, die de aanvallende lijnen uit moet zetten.

In de aanval kiest Buijs, bij absentie van Tijjani Noslin, tussen Iman Griffith en Milan Robberechts aan de rechterkant. Griffith kreeg de voorkeur tegen FC Utrecht. We gaan er vanuit dat dat vanavond weer zo zal zijn.

Bij absentie van Iñigo Córdoba aan de linkerkant kiest Buijs tussen Mouhamed Belkheir en Ragnar Oratmangoen. Belkheir verving Córdoba afgelopen zaterdag, maar is geen echte linksbuiten. We gokken op Oratmangoen vanavond.

Kaj Sierhuis speelt in de punt van de aanval.

Oud-Fortunezen bij Sparta Nijkerk? Nee, we hebben niemand in Nijkerk kunnen vinden met een Fortuna-verleden.

Het enige verband tussen Fortuna Sittard en Nijkerk dat we hebben kunnen traceren, luistert naar de naam Thomas Buitink. De aanvaller speelde afgelopen seizoen voor Fortuna Sittard. Hij is geboren in Nijkerk.

Hij speelde overigens niet bij Sparta Nijkerk, maar bij Veensche Boys uit het naburige Nijkerkerveen, voordat Vitesse hem overnam.


Buitinks wieg stond in Nijkerk

Laatste uitoverwinning in het bekertoernooi? 28 oktober 2020. Het is alweer drie jaar geleden dat Fortuna nog eens een uitduel in het bekertoernooi winnend afsloot. Tegenstander die avond: Roda JC.

Vanwege Covid-19 was er die avond geen publiek aanwezig in het Parkstad Limburg Stadion. Jammer, want Fortuna had Roda al na 11 minuten op zijn rug liggen. Sebastian Polter trapte eerst een penalty binnen om vervolgens een assist op Zian Flemming te geven: 0-2.


Roda-doelman (maar toch vooral Fortunees) Miguel Santos heeft geen verweer

Het zou tevens de eindstand zijn in de stromende regen.

Na afloop bedankten de spelers de fans in het uitvak, die er niet mochten zijn. Mooi gebaar!


De spelers bedanken de fans die het uitvak niet in mochten vanwege Covid-19

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: G-V-V-V-V

Fortuna’s vorm laatste vijf bekerduels: V-V-W-V-W

De KNVB vaardigt Robin Vereijken af als scheidsrechter voor dit bekerduel. De 28-jarige Brabander floot dit seizoen vijf duels in de eerste divisie, maar kwam nog niet uit in de eredivisie. Hij heeft dus ook geen notering in de lijst ‘meest favoriete scheidsrechter’.

In de eerste ronde van het bekertoernooi is er geen VAR. We zijn dus overgeleverd aan Robin Vereijken.

Opstelling: Koopmans; Pinto, Guth, Voet, Vita; Rosier, Duarte (Ferati?), Halilović; Griffith, Sierhuis, Oratmangoen.

Er zullen 235 Fortunezen aanwezig zijn op, het zo goed als uitverkochte, Sportcomplex de Ebbenhorst. Busreizigers melden zich om 17.15uur bij het Fortuna Sittard Stadion. Automobilisten hebben vrij vervoer. Het Sportcomplex opent zijn deuren om 18.00uur.

Ben je niet in de gelegenheid naar de Ebbenhorst te gaan, maar wil je het duel toch zien? Dan heb je pech! ESPN kiest voor het duel tussen IJsselmeervogels en Sparta Rotterdam.

Via zijn schakelkanaal, zal ESPN wel de hoogtepunten uitzenden van het duel tussen Sparta Nijkerk en Fortuna Sittard.