Voor de Fortuna-fans was het vandaag heel duidelijk: er móest en zou van Roda gewonnen worden. Gelukkig volbrengen de spelers deze opdracht door in een leeg PLS met 0-2 te winnen. Na een bliksemstart komt Fortuna geen enkel moment in de problemen. Dat het spel bij vlagen niet om aan te zien was, vergeten we maar snel. De overwinning staat, missie volbracht.


28 oktober 2020

Fortuna doet wat het moet doen

Roda JC 0 Fortuna Sittard 2

Doelpuntenmakers: 8. Polter 0-1, 11. Flemming 0-2
Opstelling: Van Osch; Rota, Angha, Janssen, Cox; Tekie, Smeets, Flemming; Hansson, Polter, Seuntjens (80. Semedo).
Toeschouwers: 0.
Scheidsrechter: Van den Kerkhof
Geel (Fortuna): Polter, Cox
Rood (Fortuna):

Zelfs de meest positief ingestelde Fortunasupporter zag na afgelopen zondag even geen lichtpuntjes meer. En dat is met de belangrijke derby voor de boeg absoluut geen prettig gevoel. De ploeg van trainer Kevin Hofland leverde een wanprestatie en ook Hofland zelf zag het na de wedstrijd niet meer zitten. En dat zorgt voor meer vragen dan gezond voor ons Fortunahart is: Krijgt Hofland het nog op de rit? Rommelt het in de technische staf? Hoe kan het dat veel spelers hun niveau bij lange na niet halen? Willen de spelers van Hofland af? En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar eigenlijk interesseren de antwoorden op al die vragen me vanavond helemaal niet: er moet gewoon gewonnen worden van Roda! Gebeurt dat, dan winnen de spelers en Hofland snel wat van het verloren krediet terug. Gebeurt dat niet, dan zal de negatieve sfeer rondom de club alleen maar verder verergeren. Daarbij komt het moment dat eigenaar Isitan Gün (en wellicht ook al Acun Ilicali) gaat ingrijpen dan snel dichterbij.

Ondanks het feit dat er vanavond geen supporters aanwezig mogen zijn, doen de Fortuna-fans er alles aan om de spelers te doordringen van het belang van deze wedstrijd. Zo wordt er een heuse motivatieboodschap gemaakt en staan supporters vanaf het stadion tot aan de rand van Parkstad met vuurwerk langs de weg om de spelers op scherp te zetten (dat laatste lukt helaas maar half). Meer kunnen we niet doen, nu is het aan de spelers om het te laten zien.


Één team, één missie

Het zeer matige optreden van afgelopen zondag tegen FC Groningen heeft aan drie spelers hun basisplaats gekost. In de achterste linie moet Branislav Ninaj plaatsmaken voor Lazaros Rota. Voorin is Lisandro Semedo weer eens het kind van de rekening. Zijn plek wordt vanavond ingenomen door Emil Hansson. Maar de meest verrassende wissel vindt in het doel plaats. Alexei Koselev kende zeker niet zijn gedroomde start van het seizoen. Het bij vlagen weifelende optreden en matige meevoetballen zorgen tot dusverre zeker niet voor meer rust in onze verdediging. Daar staan echter ook wel weer enkele goede reddingen tegenover. Voor Hofland is het in ieder geval voldoende reden om Alexei te passeren en daarmee Yanick van Osch zijn debuut te gunnen.

Fortuna begint de wedstrijd door meteen druk op de Kerkraadse verdediging te zetten.  Dat leidt na vier minuten tot een vrije trap halverwege de helft van Roda. Hansson draait de bal richting het doel waar Sebastian Polter het leer met zijn hoofd toucheert. De bal verdwijnt helaas net langs de verkeerde kant van de paal. Amper een minuut later is Fortuna weer gevaarlijk. Na een goede tackle van Jorrit Smeets gaat Mats Seuntjens een een-twee met Polter aan. Seuntjens speelt vervolgens Zian Flemming in de zestien aan. Helaas wordt Flemming voldoende gehinderd om tot een doelpoging te kunnen komen.


Zian wordt omarmd door de Roda-verdediging

Zian laat in de zevende minuut zien snel te leren. Deze keer zet hij zelf goed druk op Danny Bakker en verovert de bal. Flemmings pass bereikt Polter, die echter direct in zijn rug wordt gelopen. Strafschop, aldus Van den Kerkhof. Polter neemt zelf plaats achter de bal en schiet deze laag door het midden tegen het net. Wat Miguel Santos in het promotiejaar in Emmen wél lukte, lukt hem nu dus gelukkig niet.


Polter deinst niet terug voor een derby-pingel

Fortuna houdt de wedstrijd in de openingsfase stevig in haar greep. Na elf minuten ruimt Tesfaldet Tekie vanaf eigen helft op. Polter neemt de bal op zijn borst aan en wipt deze vervolgens over zijn tegenstander. Terwijl de bal op het kunstgras stuit, ziet Polter uit zijn ooghoek Flemming vertrekken. De Duitse spits legt de bal met een mooie boog achter de Kerkraadse verdediging waardoor Flemming alleen op Santos af kan gaan. Zian wacht rustig af en schiet de bal vervolgens tussen de benen van Santos door in het doel. 0-2, een betere start konden we niet wensen!

Flemming heeft de smaak te pakken en probeert enkele minuten na zijn treffer Santos te verrassen met een hoge bal van een meter of vijfentwintig. Zijn poging gaat echter enkele meters over het doel van de oud-Fortunees. Na de prima openingsfase laat Fortuna zich nu iets meer terugzakken. Wellicht komt het door de aanhoudende hoosbuien die op het veld van het zwaar gesubsidieerde stadion neerdalen, een andere logische verklaring kan ik namelijk niet bedenken. Het leidt in ieder geval na bijna twintig minuten spelen voor het eerste gevaarlijke momentje voor het doel van debutant Van Osch. Jordy Croux trekt van de rechterflank naar binnen en brengt de bal hoog voor het doel. Daar mist Patrick Pflücke de bal en ook onze Yanick grijpt mis. Roland Alberg wordt bij de tweede paal dermate verrast dat ook hij het leer mist. Daar brengen we onszelf bijna onnodig in de problemen.


Flemming zet goed druk

Met bijna een half uur op de klok probeert Flemming het nog maar eens van afstand. De bal stuit vlak voor het doel op het natte veld waardoor Santos moeite heeft hem weg te stompen. Uit de volgende hoekschop kan Roda aan een counter beginnen. Polter ziet dat niet zitten en trekt aan de noodrem, wat hem op een gele prent komt te staan.

De regen neemt inmiddels tropische proporties aan en we hebben vanuit onze warme huiskamer dan ook erg te doen met onze fotograaf Niels. Ondertussen zakt het spelniveau nog iets verder weg en dat is zonde. Want als Fortuna door bleef voetballen zoals in de eerste 10-15 minuten had het de wedstrijd al voor rust ruim en breed kunnen beslissen. Nu noteren we nog slechts één kans voordat de spelers (én Niels) zich op kunnen gaan warmen aan de thee. Tekie bereikt met een hoge pass Hansson op onze rechtervleugel. Emil komt naar binnen en speelt Flemming goed in. Die raakt de bal echter te zacht om Santos voor een derde keer te passeren. Zo blijft het bij rust bij 0-2 en eerlijk is eerlijk, daar hadden we vooraf natuurlijk voor getekend.


Pflücke kijkt vol bewondering naar Tekie’s actie

Vanaf de aftrap voor de tweede helft zoekt Fortuna weer de aanval. Via een combinatie in het centrum wordt George Cox op links gevonden. Cox heeft wat ruimte en besluit een poging te wagen. Zijn lage knal gaat echter enkele meters naast. Twee minuten later dribbelt de bedrijvige Tekie de zestien in. Hij schiet met links op doel, maar ziet de bal via het lichaam van Polter over de achterlijn rollen. Tekie is ook bij de volgende aanval betrokken. Bij een counter bereikt hij Seuntjens op de linkerflank. Seuntjens komt tot een kruising tussen een schot op doel en een voorzet. Het schot gaat net naast en de voorzet wordt door de inglijdende Flemming nipt gemist.

Fortuna probeert de opbouw van Roda net als in de openingsfase van de eerste helft al vroeg te verstoren. Dat leidt na tien minuten tot een enorme kans voor Polter. Santos schiet de bal onder druk tegen de jagende Seuntjens aan. Mats houdt de bal goed vast, behoudt het overzicht en legt de bal precies in de loop van Polter. In plaats van zes meter afstand meteen uit te halen, neemt Sebastian de bal aan. Daarbij springt het leer te ver van zijn voet en kan Santos zich op de bal gooien. Dit had echt de 0-3 en definitieve beslissing moeten zijn!


‘Je moet schieten, anders kun je niet scoren’

Net als in de eerste helft zakt Fortuna na een tien, vijftien minuten weer in. Het zou mijn bloeddruk goed hebben gedaan als de ploeg gewoon agressief vooruit zou blijven voetballen, maar dat gebeurt helaas niet. Fortuna lijkt het wel prima te vinden en omdat Roda vandaag machteloos voor de dag komt, ontspint zich een duel dat bij vlagen pijn aan de ogen doet. Spelers die uitglijden, ballen die over de zijlijn vliegen, passes over vijf meter die niet aankomen, aannames die meters van de voet springen: de wedstrijd is een groot deel van de tweede helft echt het aanzien bijna niet waard.

Met in ons achterhoofd de enige missie van vandaag (winnen, het maakt niet uit hoe!) tikt de klok langzaam in ons voordeel verder. Twintig minuten voor tijd kopt Polter vanuit een hoekschop over de uitgekomen Santos. De bal wordt van de doellijn gehaald waarna Roda aan een aanval kan beginnen. Die wordt door een overtreding voortijdig onderbroken waarna Cox de bal nog even wegschiet. Een overbodige actie met een terechte gele kaart tot gevolg.

Even later staat Smeets aan de basis van een counter van zijn oude club. Op het middenveld kopt hij een bal voor de voeten van Alberg. Die knalt de bal meteen diep op de rappe Thijmen Goppel. Roel Janssen, Martin Angha en Rota sprinten mee terug maar hebben daarbij alleen oog voor Croux. Hierdoor kan Goppel de geheel vrijstaande Pflücke bereiken. Zijn schot vanaf twaalf meter gaat echter een paar meter over waardoor Roda nog steeds geen enkele poging binnen de palen heeft weten te krijgen.

Vlak nadat Roda dan toch een schot op doel heeft weten af te leveren (het enige van de hele wedstrijd) wordt er aan Fortuna-zijde voor het eerst gewisseld. Semedo vervangt Seuntjens die al een tijdje geen al te frisse indruk meer maakt. Waarom er dan toch weer zo lang met wisselen wordt gewacht terwijl je een fitte Semedo en Djibril Dianessy op de bank hebt zitten, is me een raadsel. Diezelfde Semedo ontsnapt tien seconden na zijn entree aan de buitenspelval na een doorkopbal van Polter. Lisandro probeert twee tegenstanders af te schudden en waagt dan een schotpoging. Zijn schot wordt geblokt waarna de bal voor de voeten van de meegelopen Flemming stuitert. Helaas raakt Flemming de bal verkeerd waarna deze meters naast het doel over de achterlijn dwarrelt.


Mats oogt niet meer okselfris

Fortuna krijgt in de slotfase nog enkele kansen om de marge alsnog naar drie te brengen en daarmee de wedstrijd definitief in het slot te gooien. Na een diepe bal van Tekie haalt Semedo Niek Vossebelt met een sprint in. De Portugees wordt op het nippertje geblokt waardoor ook deze kans verloren gaat. In de blessuretijd probeert Flemming Santos met een stiftbal te verschalken. De poging eindigt echter achter het doel. In diezelfde minuut zien we nog een goede actie van Hansson op links. Hij eindigt zijn actie met een schot dat enkele decimeters naast het doel verdwijnt. Na drie minuten blessuretijd vindt Van den Kerkhof het mooi geweest en fluit voor het einde.


Hansson ziet zijn inzet net naast het doel rollen

En zo volbrengt Fortuna de duidelijke opdracht door met 0-2 te winnen. Is het lek nu boven? Dat lijkt me een voorbarige conclusie. Biedt het vertoonde spel veel perspectief voor de komende competitiewedstrijden? Ook daar kan ik helaas niet bevestigend op antwoorden. Maar deze vragen doen er vanavond ook helemaal niet toe. Er moest gewonnen worden en hoe dat maakte niet uit. En in die opdracht zijn de spelers en staf gelukkig geslaagd.


De spelers bedanken de noodgedwongen thuisgebleven fans

Zaterdag wacht een bezoekje aan de Arena. Ik wens alle Fortunezen alvast een fijne voetbalavond toe!