Zo gemakkelijk als tegen Heracles en Vitesse gaat het deze keer niet, maar uiteindelijk wint Fortuna ook haar derde relatief gemakkelijke thuiswedstrijd op rij. In een gelijk opgaande wedstrijd is Fortuna weliswaar de gevaarlijkere ploeg, maar scoren is zoals vaker dit seizoen een probleem. Uiteindelijk breekt Tijjani Noslin enkele minuten voor het einde de ban. Dankzij de goede prestaties in eigen huis staan we na vijftien wedstrijden op een negende plaats, op zes punten afstand van de degradatieplaatsen.


10 december 2023

Derde thuiszege op rij dankzij late treffer Noslin

Fortuna Sittard 1 RKC Waalwijk 0

Doelpuntenmakers: 87. Noslin 1-0.
Opstelling: Pandur; Pinto, Fofana, Guth, Dijks (46. Voet); Duarte, Halilovič (90+3. Robberechts), Ferati (77. Rosier); Noslin, Sierhuis (77. Oratmangoen), Córdoba (90+4 Vita).
Toeschouwers: 10.397.
Scheidsrechter: Kooij.
Geel (Fortuna): Voet, Noslin.
Rood (Fortuna): –.

In de aanloop naar de wedstrijd tegen RKC ontvangt de Fortuna-gemeenschap het trieste bericht dat Huub Queis na een kort ziekbed is gestorven. Huub was supporter in hart en nieren, een aimabele man, geen aandachtzoeker, wel iemand die hartstochtelijk meeleefde met de club. Zo ook op 15 mei 2022, toen Fortuna in de Goffert haar Houdini-act in de strijd tegen degradatie voltooide en de wisselende emoties zo’n beetje van het gezicht van Huub waren af te scheppen, iets dat de de televisiecamera’s dan ook regelmatig deden. Veel supporters zullen hem missen, en dan met name de groep die al jarenlang in goede en slechte tijden de uitwedstrijden van Fortuna bezoekt. Wij wensen de familie van Huub veel sterkte toe.

Fortuna neemt afscheid van Huub Queis

Danny Buijs beschikt vandaag over een nagenoeg complete selectie. Rodrigo Guth keert terug van een schorsing, Loreintz Rosier is vrijwel wedstrijdfit en Oğuzhan Özyakup fit genoeg voor een plaats op de bank. Van de vaste kern ontbreekt alleen Dimitris Siovas. Voor diens vervanging kan Buijs kiezen tussen Sadik Fofana en Siemen Voet. Beide lieten vorige week tijdens hun eerste wedstrijd in de basis een behoorlijke indruk achter. De keuze valt op de jonge Fofana. Guth speelt daardoor voor het eerst dit seizoen niet rechts, maar links in het centrum. Verder geen wijzigingen in het elftal.

Ook Sadik Fofana doet weer mee vanmiddag

We zien vanaf de aftrap een open wedstrijd, waarin beide ploegen op zoek gaan naar het strafschopgebied van de tegenstander. De eerste tien minuten slaagt RKC daar iets beter in dan Fortuna, maar een kopbal van Kramer en een schot van Cleonise missen het doel zo ver dat Ivor Pandur niet in actie hoeft te komen. Fortuna wordt na een klein kwartier voor het eerst gevaarlijk. De bedrijvige Iñigo Córdoba trekt naar binnen en speelt Kaj Sierhuis aan. Die ziet op rechts Ivo Pinto opstomen. De captain heeft een prima voorzet in huis, maar Noslin kopt net naast.

Ook daarna blijven we de gevaarlijkere ploeg. Córdoba doet diep op eigen helft een kunststukje à la Halilović en speelt daarna de meester zelf aan. Via Arianit Ferati komt de bal voor de voeten van Sierhuis. Die probeert keeper Vaessen te verschalken met een geplaatst schot hoog in de verre hoek, maar de bal draait uiteindelijk vrij ver naast. Weer wat later heeft Vaessen moeite met een corner van Alen Halilović. De bal komt voor de voeten van Ferati, maar die schiet vanaf de rand van het penaltygebied over het doel. Nog wat later krijgen we een vrije trap op de rechtervleugel. Guth kopt de voorzet van Pinto op het dak van het doel.

Ferati grijpt zijn langverwachte kans

We hebben het betere van het spel en RKC probeert dat te compenseren door er regelmatig hard in te kleunen. Oukili ontsnapt twee keer aan geel, nadat hij eerst bij Ferati en daarna bij Noslin op de voet gaat staan. Lelieveld ziet wel geel wanneer hij te laat komt en Cordoba vol op het standbeen raakt. De rechtsback krijgt geen grip op onze Bask en wordt even later door Fräser naar de kant gehaald. Diens vervanger rent na een paar minuten op een diepe bal. Guth is sneller en laat de bal over de achterlijn rollen, Gaari heeft Guth een klein duwtje, kennelijk in de, gelukkig ijdele, hoop dat Guth zich laat provoceren. Guth lacht erom, scheidsrechter Kooij moet niets hebben van het geklier en geeft Gaari geel.

Noslin wordt goed in de gaten gehouden door de tegenstander

Het gedrag van RKC heeft in zoverre succes, dat het spel van Fortuna er aardig door ontregeld raakt. De laatste tien minuten komt de ploeg uit de Langstraat weer wat vaker voor ons doel, maar tot kansen leidt dat verder niet. We gaan dus met 0-0 aan de thee.

Ook Siemen Voet klopt op de deur

Na rust verschijnt Siemen Voet in plaats van de geblesseerd afgehaakte Mitchell Dijks in de ploeg. Voet doet het prima als linksback. Ook Fofana in het centrum en Ferati op het middenveld vallen vandaag beslist niet uit de toon. Daarmee is Buijs in één klap drie alternatieven rijker geworden, goed nieuws in een selectie die niet heel erg breed is en de concurrentie voor een basisplaats tot nu toe beperkt is gebleven.
De eerste vijf minuten van de tweede helft zijn voor RKC, dat een paar maal op doel schiet en enkele corners vergaart. Uit één daarvan kopt kortstondig Fortunees Dario Van den Buijs op doel, maar Pandur staat ter plekke. Daarna doet Fortuna weer van zich spreken. Bij een counter verlegt Halilović het spel met een prachtige pass op Cordoba. Die ziet voorin niet direct iemand de ruimte in lopen, sprint dus maar door en schiet zelf op doel. Zijn schot wordt gekraakt door een inglijdende verdediger en keeper Vaessen kan zonder moeite redden.

Cordoba heeft het op zijn heupen vandaag

RKC verschijnt daarna nog een paar keer voor ons doel, maar daarna trekken we onder aanvoering van Halilović de wedstrijd weer naar ons toe. Pinto legt een vrije trap vanaf de rand van het strafschopgebied van rechts bij de tweede paal. Via Fofana komt de bal voor de voeten van Ferati. Die haalt hard uit, maar net als voor rust gaat zijn poging over het doel. Een paar minuten later speelt Halilović zichzelf vrij. Hij schiet van een meter of achttien op doel. Vaessen heeft er alle moeite mee en moet een corner weggeven.

Fräser wisselt een paar keer en zorgt daarmee voor nieuwe aanvullende impulsen. Met nog twintig minuten te gaan, breekt Bakkali door op links. Hij legt terug op Niemeijer, die Pandur verrast met een verdekt schot in de benedenhoek. Maar Pandur is attent en weet de bal naast te tikken. Daarna gaat ook Buijs wisselen. Ferati en Sierhuis gaan naar de kant, Rosier en Ragnar Oratmangoen komen in het veld. Noslin verhuist naar de spits, Halilović gaat meer voorin en vanaf rechts spelen, Oratmangoen neemt diens positie op het middenveld in en doet dat helemaal niet slecht.

De zoveelste rush van Pinto, maar de beloning blijft nog even uit

Ivo Pinto, die kermend van de pijn op de grond lag, is in de tussentijd weer overeind gekomen en speelt de wedstrijd gewoon uit met een rechterarm die er niet helemaal lekker bij hangt. Hij verbijt de pijn en blijft maar aan de gang met zijn rushes naar voren. En met succes. De ene keer haalt hij er een corner uit, de keer daarna bestookt hij het vijandelijk doel met een schot dat geblokt wordt, de derde keer is het eindelijk raak.

In de opbouw naar het doelpunt houdt Oratmangoen zijn kop erbij

De aanval begint zoals vaak na een balverovering van de ook vandaag weer sterk spelende Deory Duarte. Die steekt het middenveld over en speelt dan de op links vrijstaande Cordoba aan. Die verlengt op de diep gerende Oratmangoen. Oratmangoen ziet meteen dat er tegen twee verdedigers voor hem geen eer te behalen valt en legt terug op Cordoba. Die slingert de bal in het strafschopgebied achter de tweede paal. Daar komt de helemaal vrijstaande Pinto inlopen en legt de bal in één tijd voor het doel. Noslin zet er zijn voet tegen aan, Vaessen is kansloos: 87ste minuut, 1-0.

De gevierde man heet Noslin

In de slotminuten perst RKC er een wanhoopsoffensief uit. Met lange ballen richting Kramer en Van den Buijs proberen de Brabanders ons bolwerk te slechten, maar met Guth, Fofana, Voet en Rosier in de ploeg ontbreekt het ons niet aan niet aan kracht in de kopduels. De meeste ballen verdwijnen dus linea recta uit ons penaltygebied. Maar helemaal op het einde wordt het toch nog even spannend, wanneer invaller Milan Robberechts recht voor ons doel een lichte overtreding maakt.

De overwinning zou voldoende zijn geweest voor Huub, maar wat een mooi eerbetoon

Fofana, Rosier, Voet en Noslin vormen de muur die Aaron Meijers moet zien te slechten. De net ingevallen Rémy Vita doet dienst als muurligger. Meijers legt aan, maar krijgt de bal niet over de muur heen. De bal gaat via een verdediger over de achterlijn. Maar Kooij vindt het welletjes geweest en fluit af. De buit is binnen, we nemen afstand van de degradatieplaatsen en nestelen ons vlak voor de winterstop comfortabel in de middenmoot. We hebben er wel een slechter voor gestaan.