Trainer Danny Buijs kan vanavond thuis tegen NEC Nijmegen (aftrap: 21.00uur) zeker niet beschikken over Arianit Ferati en waarschijnlijk ontbreekt ook Justin Lonwijk. Verder is iedereen fit en speelgerechtigd.

Arianit Ferati miste de laatste vier competitieduels van Fortuna Sittard vanwege blessureleed. Als de revalidatie volgens plan verloopt, komen daar naast het duel van vandaag de duels tegen FC Twente en Feyenoord nog bij.


Ferati in Waalwijk voordat het misging

Justin Lonwijk kwam niet ongehavend uit het duel tegen Sparta tevoorschijn. Hij miste gisteren dan ook de afsluitende training, zo lezen we in Dagblad De Limburger. Wie niet deel kan nemen aan de afsluitende training, zit doorgaans niet bij de wedstrijdselectie. Dus we vermoeden dat Danny Buijs het zonder Lonwijk moet zien te rooien tegen NEC.


Lonwijk raakte licht geblesseerd op Spangen 

Tegenstander NEC Nijmegen had afgelopen zaterdag de primeur PSV pootje te lichten in de eredivisie. Dat kwam natuurlijk niet als een volslagen verrassing, want NEC is bezig aan een sterk seizoen.

Voorlopig komt dat tot uitdrukking in een zesde plek op de ranglijst. Later deze maand volgt ook nog de bekerfinale voor de Nijmegenaren.

Na PSV, Feyenoord, Ajax en AZ is NEC de meest productieve ploeg in de eredivisie. Dat is best wel knap, want in de winterstop raakte NEC zijn topscorer Magnus Mattsson kwijt aan FC Kopenhagen. Afgelopen week ontbrak ook de tweede topscorer Koki Ogawa en desondanks scoorde NEC driemaal tegen de koploper van de eredivisie.


Een treffer van Sierhuis ten spijt, slikte ook Fortuna meerdere (vier) treffers in Nijmegen 

Het lijkt er dus op dat trainer Rogier Meijer zijn ploeg prima in balans heeft, want het elftal (niet individuen) creëert kansen.

Speler om in de gaten te houden? We vermoeden dat Koki Ogawa terugkeert in de selectie na ziekte. De aanvaller scoort gemakkelijk en Fortuna heeft het dit seizoen bijzonder lastig tegen Japanners!


Door de lucht is Fortuna Koki vast de baas; over de grond is een ander paar mouwen

Maar goed, het duel met PSV heeft de nodige kracht gekost en ook enkele (lichte) blessures opgeleverd (Lasse Schöne en Bart van Rooij ontbreken). Komend weekend staat de derby tegen Vitesse op het programma (Calvin Verdonk staat op scherp). Is NEC klaar voor Fortuna Sittard?

Reken maar dat Fortuna klaar is voor NEC. De 4-0 nederlaag bij Sparta afgelopen zaterdag, en dan met name de manier waarop, zal hard aan zijn gekomen bij de technische staf en spelersgroep. Die kater zal Fortuna weg willen spoelen tegen NEC.


Verslagenheid troef op Spangen

De vraag is dan: gaat Danny Buijs dat met dezelfde elf spelers (behalve Justin Lonwijk) proberen? We vermoeden van wel. We verwachten dat het basiselftal de laatste weken voldoende krediet heeft opgebouwd om een nieuwe kans te krijgen.

Bovendien was er, buiten Siemen Voet, ook niet meteen een invaller die stevig op de deur klopte op het Kasteel.


Zou Fortuna er goed aan doen Voet aan zich te binden voor volgend seizoen?

We verwachten dus Michael Verrips onder de lat vanavond. Verder de vaste namen in de verdediging: aanvoerder Ivo Pinto, Rodrigo Guth, Dimitris Siovas en Mitchell Dijks.


Dijks speelt vanavond zijn 25ste competitieduel voor Fortuna 

Op het middenveld start Deroy Duarte als verdedigende middenvelder. Verder spelen Oğuzhan Özyakup en Ragnar Oratmangoen. Buijs zal dan een vervanger moeten aanwijzen voor Justin Lonwijk. We gokken op Alen Halilović.

In de aanval verwachten we naast Kaj Sierhuis ook Iñigo Córdoba aan de aftrap.


Sierhuis slaagde er niet in vijf-duels-op-rij te scoren

Oud-Fortunezen bij NEC Nijmegen? We herkennen niemand met een Sittards verleden. Niet op het veld en niet ernaast. Manager Data en Innovatie van NEC Robin Huntjens komt uit Geleen, maar daar houdt het op.

Laatste overwinning thuis tegen NEC Nijmegen? 13 April 2001. Het is alweer 23 jaar geleden dat Fortuna voor het laatst thuis won van NEC. Destijds troffen beide ploegen elkaar in de eredivisie.

Nenad Bjeković voor rust en Ronald Hamming na rust scoorden de twee doelpunten die Fortuna de zege opleverden: 2-0.

Laatste vijf competitieduels thuis tegen NEC Nijmegen: G-V-V-V-G

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-W-G-W-W

De KNVB stuurt scheidsrechter Richard Martens naar Sittard. Martens vinden we terug op plek twee in de lijst ‘Fortuna’s favoriete scheidsrechter‘. Hij raakte onlangs zijn leiderspositie kwijt aan Marc Nagtegaal.

Martens floot dit seizoen een wedstrijd van Fortuna Sittard. Thuis tegen AZ ging Fortuna in de slotfase onderuit: 1-2.


Pinto wijst Martens erop dat zijn positie in de lijst ‘meest favoriete scheidsrechter‘ op losse schroeven stond

VAR Bas Nijhuis staat op plek negen in bovenstaande lijst. Als hij zich in de VAR-cabine gedraagt zoals op het veld, gaat hij niet ingrijpen.

Vorige week slingerde Martin van den Kerkhof niemand op de bon in Rotterdam-West. Het betekent dat er qua kaartenlast niets is veranderd. Dimitris Siovas, Mitchell Dijks, Ivo Pinto en Loreintz Rosier staan nog steeds op pelt.

Pakken ze vandaag geel, dan zijn ze uitgesloten van deelname aan het volgende duel uit bij FC Twente.


Pinto staat op scherp

Opstelling: Verrips; Pinto, Guth, Siovas, Dijks; Duarte, Özyakup, Oratmangoen, Halilović; Sierhuis en Córdoba.

Het Fortuna Sittard stadion opent zijn deuren vanaf 19.00uur. Het supportershome en de fanshop in het stadion zijn dan ook geopend.

Ben je niet in de gelegenheid om naar Sittard te komen, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN voor een live beeldverslag.