De oefencampagne zit erop en we schatten in dat de Fortuna met de huidige selectie een loodzwaar seizoen tegemoet gaat. Maar dit is tegelijkertijd ook de situatie waarin Fortuna zich bevindt. Zonder externe investeringen wordt het jaarlijks overleven en het dubbeltje kan natuurlijk ook eens de verkeerde kant oprollen. Maar de competitie duurt 34 wedstrijden en we zijn nog niet eens begonnen!


Laten we starten in het voorjaar van 2020. Nederland bevindt zich in een intelligente lockdown met als doel het bestrijden van de heersende COVID-19-pandemie. Hoe zit dat ook alweer? Met de nieuwe maatregelen probeert het kabinet van premier Mark Rutte groepsvorming te voorkomen. Je mag niet met drie of méér personen binnen anderhalve meter van elkaar samenkomen als die personen samen geen huishouden vormen. Een uitzondering wordt gemaakt voor spelende jonge kinderen.

Tot 1 juni worden alle bijeenkomsten verboden, het kabinet roept mensen op zoveel als mogelijk thuis te blijven en te werken en als een gezinslid koorts krijgt, moeten de overige gezinsleden óók thuisblijven.

Maar daarmee zijn we er nog niet, want kappers blijven dicht, winkels moeten ‘deurenbeleid’ gaan voeren zodat er niet te veel personen tegelijkertijd zich in een winkel bevinden. En dat geldt ook voor het openbaar vervoer. De ‘anderhalvemetersamenleving’, daar zijn we voorlopig nog niet vanaf.

Gevoetbald wordt er al enige tijd niet meer, want de laatste acht competitiewedstrijden zijn door de KNVB geschrapt, waardoor de stand op de 26e speeldag als eindstand wordt genoteerd. Dat komt Fortuna nog niet eens zo slecht uit. Het gat met ADO Den Haag bedraagt weliswaar zeven punten, maar een nederlaag bij datzelfde ADO laat de Hagenaars naderen tot op vier punten.


Het laatste deel van het seizoen 19/20: balende spelers na een 1-1 gelijkspel tegen PEC Zwolle

De afgelopen vijf wedstrijden speelde Fortuna moeizaam gelijk tegen FC Emmen, VVV-Venlo en PEC Zwolle, terwijl dat eigenlijk drie wedstrijden waren die Fortuna had moeten winnen.

In zo een periode kun je wel wat goed nieuws gebruiken. En dat komt uit onverwachte hoek. Vanuit Turkije sijpelt het nieuws door dat de Turkse zakenman annex mediatycoon Acun Ilıcalı Fortuna Sittard heeft overgenomen van Işitan Gün.

Het bericht doet wenkbrauwen fronsen. Jaarlijks publiceert de toonaangevende Turkse krant Hürriyet een lijst waarop Turkije’s grootste belastingbetalers staan en daar staat ook Ilıcalı op.

De bekende Turkse advocaat Gönenç Gürkaynak vraagt zich af hoe het mogelijk is dat iemand die véél minder belasting betaalt (Gürkaynak staat in de top 10 van Turkije’s grootste belastingbetalers) ‘zomaar’ een club kan kopen.

De geruchtenstroom neemt toe. Iedereen wilt het naadje van de kous weten. Fortuna weet hoegenaamd ‘van niks’. Grootaandeelhouder Işitan Gün en Algemeen Directeur Ivo Pfennings vragen zich oprecht af waar deze geruchten vandaan komen.

Tot de derde week van mei. Dan blijkt dat er wel degelijk contact is geweest tussen club en Ilıcalı, maar dat contact is prematuur en een mogelijke overeenkomst is nog veraf.


Zo hangt de vlag erbij

Voor Fortuna lijkt het plots mogelijk om de sportieve ambities (een stabiele Eredivisieclub te worden) makkelijker en sneller te kunnen bereiken. Door het binnenhalen van Ilıcalı lijken deuren te openen die tot voor kort gesloten bleven. Fortuna en Ilıcalı sturen aan op een overeenkomst.

Ilıcalı lijkt echter voor de troepen uit te lopen als hij tijdens het Turkse TV-programma ‘Survivor’ aankondigt betrokken te zijn geraakt bij Fortuna. Hij roept de kijkers op Fortuna’s Instagram-account te gaan volgen, hetgeen de kijkers massaal doen.

Ondertussen geeft Algemeen Directeur Ivo Pfennings aan dat de club het papierwerk in orde is aan het maken om naar de KNVB te sturen. Conclusie: Fortuna en Ilıcalı willen met elkaar in zee.

De resultaten van een mogelijke deelname van Ilıcalı in de club openbaren zich op de transfermarkt: in de aanloop naar het seizoen 20/21 onderhandelt Fortuna met spelers als Sebastian Polter, Ben Rienstra en Mats Seuntjens. Spelers die tot voor kort niet pasten binnen de begroting. Maar vanuit Turkije sijpelen ook berichten door als zou Ilıcalı zijn ideeën hebben ontvouwd voor het herinrichten van de organisatie.

Een naam die valt is Merthan Açıl. De voormalige zwager van Fortuna’s beoogd investeerder moet de nieuwe sportieve baas in Sittard-Geleen. Açıl heeft zijn voetbalschoenen opgeborgen en is toe aan een nieuwe uitdaging.

Ondertussen gaat het seizoen van start en zien we Ilıcalı met enige regelmaat de (verder lege) tribunes van het Fortuna Stadion bevolken. Hij lijkt zich volledig te hebben geëngageerd met Fortuna, maar hoe het daadwerkelijk zit, dat vernemen we pas in april 2021.

Dan geeft Ivo Pfennings aan dat de voorgenomen aandelentransactie op losse schroeven staat. Dat Pfennings aangeeft dat de club zelfs bezig is met ‘Plan B’ voedt alleen maar de geruchten dat de deal van tafel is. Iets dat anonieme bronnen rondom de club bevestigen aan Dagblad de Limburger. Sterker nog: Fortuna zou al met ‘Plan B’ spreken en dat is volgens het gerenommeerde voetbalmagazine Voetbal International een softwarebedrijf.

Een kleine drie weken later schenkt de KNVB klare wijn: de voetbalbond heeft het onderzoek naar Ilıcalı, dat nodig is om haar fiat te geven aan een aandelentransactie van boven de 25%, stopgezet.

Fortuna schakelt naar ‘Plan B’ en dat lijkt Ilıcalı eveneens te doen. Hij stuurt zijn business jet niet meer naar Maastricht Aachen Airport, maar vliegt voortaan door naar Humberside Airport, gelegen op de zuidoever van de Humber.

Want Ilıcalı neemt Hull City FC voor £ 30M over van de Egyptische familie Allam en realiseert één van zijn ambities: eigenaar worden van een Britse club. Ilıcalı gaat voortvarend te werk. Hull City FC, dat het seizoen 21/22 nog als 19e in het Britse Championship eindigt, wordt tot leven gewekt en sluit het seizoen als 15e af. Dat klinkt niet zo denderend, maar met een nieuwe investeerder aan boord kan het alleen maar beter gaan. Het uiteindelijke doel is een terugkeer naar de Premier League realiseren, waaruit de club in het seizoen 16/17 degradeerde.


Hull City FC, met Acun Ilıcalı als eigenaar

De opmars wordt tijdens het seizoen 23/24 voortgezet. Ondertussen heeft Ilıcalı de supporters op zij hand gekregen door fans mee te nemen op trainingskamp naar Turkije en enkele flinke versterkingen binnen te halen.

Van vechten tegen degradatie transformeren ‘The Tigers’ naar een club die meedingt naar deelname aan de play-offs. De eerste twee plekken in de rangschikking gaan naar Leicester City FC en Ipswich Town FC, maar daarachter ligt het open.

Maar in mei, met een achterstand van slechts drie punten op een plek die rechtgeeft op deelname aan de felbegeerde play-offs, besluit Ilıcalı om trainer Liam Rosenior te ontslaan. De supporters begrijpen er weinig van. Rosenior, die tijdens zijn spelerscarrière vier seizoenen in Hull speelde wordt verantwoordelijk gehouden voor de in de ogen van Ilıcalı tegenvallende resultaten.

Om duiding te geven bij zijn beslissing belegt de zakenman een persconferentie, maar geeft geen afdoende uitleg voor Roseniors ontslag en bekritiseert enkele spelers. Het zet kwaad bloed bij de fans.

Maar Ilıcalı heeft altijd een hoger doel in zijn achterhoofd gehouden en dat is het besturen van jeugdliefde Fenerbahçe SK. Sinds het moment dat Ilıcalı is benoemd tot vice-president heeft hij de supporters van Hull City FC weliswaar beloofd dat hij ‘The Tigers’ niet laat vallen, maar de feiten zijn anders.

De huidige transferperiode wordt voornamelijk gekenmerkt door het vertrek van spelers. Alle gehuurde spelers zijn vertrokken en Jaden Philogene (naar Aston Villa FC) en Jacob Greaves (naar Inspich Town FC) zijn onder hun veronderstelde transferwaarde verkocht.

Daar is bitter weinig voor teruggekomen, waardoor van de selectie die afgelopen seizoen nog streed voor pormotie naar de Premier League, amper nog iets over is.

In Kingston upon Hull gaan de geruchten dat Ilıcalı de club alweer wilt verkopen en zich volledig wilt gaan richten op Fenerbahçe SK. Van de beloofde nieuwe spelers is nauwelijks iets terechtgekomen. En daarmee lijken ‘The Tigers’ terug bij af en zullen ze alles uit de kast moeten halen om zich te handhaven in het Championship.

Fortuna heeft de ‘Ilıcalı-trein’ aan zich voorbij laten gaan. Tijdens een sessie Zaanse Methoden informeerden we ernaar bij Ivo Pfennings.

Dan Acun Ilıcalı. Naar verloop van tijd bekroop jou en voorzitter Işitan Gün het gevoel dat de overname het DNA van de club in gevaar zou kunnen brengen. Jullie besloten, in overleg met Acun Ilıcalı, de stekker eruit te trekken. We veronderstellen dat Fortuna een financiële regeling heeft getroffen met Ilıcalı?
‘We zijn in goed overleg uit elkaar gegaan. Acun Ilıcalı heeft de investeringen, die hij deed vooruitlopend op de overname, kwijtgescholden. Die kwijtschelding gebeurde pas na het opmaken van de jaarrekeningen voor het seizoen 2020/21.’


Ivo Pfennings is openhartig over de afgeketste deal met Acun Ilıcalı

Dus de prijs die je destijds moest betalen om het DNA intact te houden was nul euro?
‘Zo zou je dat kunnen stellen. Niet helemaal, want door de hogere lonen als gevolg van de investeringen van Ilıcalı, kregen we ook meer overheidssteun ten tijde van de COVID-crisis, waardoor we nu een hogere belastingschuld hebben, maar Ilıcalı’s investeringen zelf, hebben we niet hoeven terug te betalen.’

Eind goed, al goed. Zeker als je je realiseert wat Hull City FC lijkt te gaan overkomen. En ja, ook het avontuur met Azerion cq. Principion is niet goed afgelopen. En nee, de huidige selectie is niet (helemaal) klaar voor een zorgeloos seizoen Eredivisie.

De conclusie is gerechtvaardigd dat er nog geen multimiljonair of miljardair is gevonden wiens belangrijkste bijzaak in het leven Fortuna is. Dus me moeten ons neerleggen bij de huidige situatie. Maar nu al paniek beginnen zaaien doet niemand goed.

Op 2 september 23.59 uur sluit de transfermarkt. We leven op hoop.

COYS!

Bron: Hull Daily Mail / Daily Mail / X JPhafc / Soccernews