De afgelopen periode was Fortuna en haar eigenaar ineens trending topic bij vele twitterende voetbalsupporters en in het bijzonder die van Fenerbahçe SK. Want van één van haar supporters, de bemiddelde Acun Ilıcalı, wordt beweerd dat hij eigenaar is geworden van Fortuna Sittard. We zetten de afgelopen dagen even op een rij.

8 mei
Het is vrijdag, zo rond het middaguur. Week zeven van de door premier Mark Rutte ingestelde intelligente lockdown is achter de rug en iedereen maakt zich op voor een mooi voorjaarsweekend. De temperaturen tikken de 20 graden Celsius aan en we genieten ervan zolang het nog kan, want maandag leveren we 10 graden in.

Maar de middag ontwikkelt zich iets anders dan verwacht. Want vanuit Turkije waaien berichten over als zou de Turkse zakenman annex mediatycoon Acun Ilıcalı Fortuna Sittard hebben overgenomen van Işitan Gün.

Het bericht doet wenkbrauwen fronsen. Jaarlijks publiceert de toonaangevende Turkse krant Hürriyet een lijst waarop Turkije’s grootste belastingbetalers staan en daar staat ook Acun Ilıcalı op. De bekende Turkse advocaat Gönenç Gürkaynak vraagt zich af hoe het mogelijk is dat iemand die véél minder belasting betaalt (Gürkaynak staat in de top 10 van Turkije’s grootste belastingbetalers) ‘zomaar’ een club kan kopen. Het Twitterbericht ontlokt Ilıcalı een reactie.


Wilt Gürkaynak zich profileren over Ilıcalı’s rug?

Waarom zou Ilıcalı geen club kunnen kopen? Inderdaad, dan vraagt zich twitterend Turkije ook af, want het gerucht brengt een ongekende stroom twitterberichten op gang.

Dagblad de Limburger pikt het nieuws eveneens op en doet wat het moet doen: informeren bij de clubleiding naar het waarheidsgehalte van de bewuste berichten. Eigenaar Işitan Gün heeft de berichten eveneens tot zich genomen, maar is verrast. Hij reageert met ‘Dit klopt niet, ik weet echt van niks’ en ‘Ik probeer te achterhalen hoe dit verhaal de wereld in is gekomen’.

Ook Algemeen Directeur Ivo Pfennings is overdonderd. ‘Nee, dit klopt niet. Er zijn ook geen gesprekken gaande ofzo, anders had ik er echt van geweten’. En zo waait alles weer over.

Maar niet in Turkije. Er wordt volop gespeculeerd over het waarheidsgehalte van het nieuws en het bedrag dat Ilıcalı voor Fortuna heeft neergelegd. Maar zolang de hoofdrolspelers niet (meer) reageren lijkt het vuur te doven… Terwijl het tijdens de week vooral gaat over het heropstarten van de Bundesliga graaft de Turkse pers rustig verder.

17 mei
Het Turkse online sportmedium ‘Fanatik’ zet de ‘feiten’ nog eens op een rijtje. Niet in de laatste plaats omdat Ilıcalı zelf de geruchten nieuw leven inblaast door deel te nemen aan een programma op Instagram van sportpresentator Ertem Şener. Ilıcalı bevestigt dat hij een Europese club wilt kopen (of in wilt investeren), gaat vanzelfsprekend niet in op namen, en dicht zichzelf een rol op de achtergrond toe.

Volgens ‘Fanatik’, dat ermee schermt enkele bronnen uit de omgeving van Gün te hebben gesproken, gaat Ilıcalı Fortuna niet overnemen, maar juist in de club investeren. En dan gaat het vermoedelijk om een aandelentransactie. Dat dit goed nieuws is, moge duidelijk zijn. Immers, het is geen geheim dat het ontzettend moeilijk is om (grote) sponsoren aan Fortuna te binden. De club heeft een klein achterland en potentiële sponsoren zullen (zeker sinds Covid-19 haar intrede heeft gedaan) uiterst secuur met hun sponsorbijdragen omgaan. Gün lichtte dit bijvoorbeeld toe tijdens de jaarvergadering van Fortuna SC.

19 mei
Het grote woord is eruit: Işitan Gün legt in een verklaring op Twitter alle Fortuna-supporters uit hoe de vork in de steel zit aangaande het gerucht als zou Acun Ilıcalı Fortuna hebben overgenomen. Dat er contact tussen beide (of beide partijen) is geweest is correct, al zijn de berichten die in de Turkse media opduiken erg prematuur.


Işitan Gün is altijd correct en transparant

De tijd zal leren of er daadwerkelijk een nieuwe investeerder zal landen in Sittard-Geleen. Tot die tijd heeft onze ziel rust en kan de Turkse pers op twee oren gaan slapen. Op het moment dat zaken concreet worden zal de club ons hier ongetwijfeld over informeren.