Het lijkt er sterk op dat mediamagnaat Acun Ilicali een belang gaat nemen in Fortuna Sittard. Dat valt op te maken uit een interview dat Fortuna-voorzitter Isitan Gün geeft met de NOS.  De 50-jarige Ilicali is al een tijdje in gesprek met Fortuna Sittard over een bundeling van krachten.

Fortuna heeft via Isitan Gün en zijn voetbalbrein Ogan Tarhan een handig netwerk om spelers op te sporen, waardoor Fortuna met een minimale begroting toch twee seizoenen heeft weten te overleven in de eredivisie.

Echter, wil de club verder komen dan vechten tegen degradatie in de eredivisie, dan moet de begroting omhoog en dat is Fortuna in de eigen regio vooralsnog niet of niet voldoende gelukt. En dus is Fortuna op zoek naar iemand met een commercieel netwerk dat de club kan gebruiken om sponsoren aan te trekken, waarmee de begroting opgeschroefd kan worden.

In de ogen van Fortuna Sittard zou Acun Ilicali die ontbrekende link kunnen zijn. Ilicali startte in 2004 zijn mediabedrijf Acun Medya. In zestien jaar tijd heeft hij dat bedrijf uitgebouwd tot een media-imperium in Turkije met—in de laatste jaren—ook vertakkingen buiten Turkije.

Fortuna denkt via het commerciële netwerk van Ilicali een ingang te verwerven richting een segment sponsoren dat anders onbereikbaar zou blijven, waarmee de club commercieel kan doorgroeien. Welke bedrijven in het netwerk van Ilicali baat zouden kunnen hebben bij sponsoring van een Nederlandse club is vooralsnog onduidelijk, maar het kunnen bijvoorbeeld bedrijven zijn die Nederland in het vizier hebben als exportmarkt.

Fortuna Sittard heeft al contact opgenomen met de KNVB over een mogelijke wijziging in de eigenaarsstructuur. Aangezien de KNVB het betaaldvoetbalverenigingen verplicht melding te maken van grootaandeelhouders (25% of meer van de aandelen), sturen Fortuna Sittard en Ilicali dus aan op een substantiële samenwerking en wordt het dus ook duidelijk dat Fortuna en Ilicali in een vergevorderd stadium van onderhandeling zijn. Gün verwacht dat er binnen twee weken een akkoord zal zijn.

Het laatste woord is dan aan de KNVB dat een antecedentenonderzoek naar Ilicali zal starten om de herkomst van zijn vermogen te herleiden. Komt daar niets onverkwikkelijks uit, dan staat niets een overeenkomst in de weg.

Bron: NOS