De huidige Covid-19 pandemie zorgt ervoor dat we als Fortuna Online onze aandacht (verplicht moeten) richten op andere zaken dan het schrijven van wedstrijdverslagen. Door de jaren heen hebben we ongemerkt een redelijk archief opgebouwd van zaken waarvan we ons niet realiseerden dat we ze hadden…


Vooral de rubriek Zaanse Methoden bevat een ruim aanbod van interviews met spelers van diverse pluimage. Wat opvalt: niet zelden wordt één van de mindere Goden de duimschroeven aangedraaid. En niet zelden is Harald degene die de ‘Zaanse Methode’ toepast.

Maar schrik niet: Harald had een zwak voor jonge gasten die nog volop bezig zijn met hun transitie van jeugdspeler naar profvoetballer en hun handen vol hebben aan het veroveren van een plekje in de kleedkamer. Of het nu gaat om Marcel Akerboom, Luc Janssen, Cliff Hamers (zie foto), Mauro Simone, Samir el Gaaouiri of Sten Deezen. Harald had een zwak voor ze, probeerde ze enigszins bij te staan in hun zoektocht en noemde hen liefkozend ‘poulains’.

Maandagavond, de vaste speeldag van Jong Fortuna. Met enige regelmaat komt Harald halverwege de eerste helft aanzetten (op tijd komen vond Harald nogal eens lastig) om te kijken naar de verrichtingen van Fortuna’s wisselspelers, benieuwd naar hun progressie. Na afloop volgt er dan een duim, een knikje of een ‘Goed gekeept, Sten!’.

Hoe moet het nu verder met Veron Parkes? 18 jaar jong en op zichzelf aangewezen in een vreemd land met een vreemde cultuur. Harald had (met zijn voorliefde voor het Britse voetbal) ongetwijfeld een keer kennisgemaakt met Parkes en hem aangesproken op het feit dat hij enkele jaren geleden ‘zijn’ Crystal Palace FC verruilde voor West Ham United FC. ‘Schande’, dat doe je niet! Dat is ‘less than shite’.

We zouden er ongetwijfeld over discussiëren. Discussies die we zo missen en nooit zullen voeren.

Harald, we denken aan je.

Fortuna Online