Afgelopen week, een klein berichtje op de Griekse fansite Trifilara.gr. Het Fortuna Online van Panathinaikos FC. Maar dan met meer volgers op sociale media? Zeker weten. Een beter bezochte website? Hoogstwaarschijnlijk. Goed ingevoerd in Panathinaikos FC? Wie weet.

Volgens de Grieken is de overgang van Marios Tzavidas naar Fortuna Sittard op een haar na gevild. Tzavidas is een pas 17-jarige aanvaller die, net als zijn oudere broer Spyros, uitkomt voor de jeugdafdeling van Panathinaikos FC. Hij staat te boek als talentvol, maar of een 17-jarige speler zijn potentieel volledig waarmaakt blijft natuurlijk afwachten. Dat zal ook Liverpool FC gedacht hebben, aangezien zij hun interesse in Tzavidas hebben laten varen.

Dat aan interesse van een Premier League club niet in alle gevallen waarde moet worden gehecht leerde ons de komst van Bassala Sambou, Patrik Raitanen en Jarosław Jach in een recent verleden. Ook Andy Wright kwam met hoge verwachtingen binnen, vertrok naar SV Meerssen en speelde later nog voor clubs als Bradford Park Avenue FC en Whitby Town FC.

Terug naar Trifilara.gr. Naar verluid ziet Fortuna het betalen van een grote opleidingsvergoeding voor Tzavidas niet zitten en probeert een lagere vergoeding te compenseren met een bepaald percentage van de transfersom bij verkoop. Of ‘PAO’ hiermee akkoord gaat is onbekend; Tzavidas zelf ziet een overgang naar Sittard-Geleen alvast zitten.

Naast de interesse in Marios Tzavidas maakt Trifilara.gr ook melding van interesse in zijn 18-jarige teamgenoot Pavlos Karvounis. Middenvelder Karvounis speelt net als Tzavidas in het O19 team van Panathinaikos FC.

De interesse in Karvounis is niet nieuw. Want enige tijd geleden berichtte SportDog,gr, één van Griekenlands grootste sportwebsites, reeds over de Sittardse interesse in Karvounis. Vanwege de heersende COVID-19 pandemie ligt de Griekse jeugdcompetitie stil en kan Karvounis noch trainen, noch wedstrijden spelen. Aangezien Karvounis geen contractspeler is, kan Panathinaikos FC weinig voor hem betekenen. Maar omdat Karvounis is aangesloten bij het Amsterdamse makelaarskantoor SEG International kan zijn toekomst zomaar in Nederland liggen, waarbij Fortuna en Go Ahead Eagles als geïnteresseerde clubs worden genoemd.

Omdat Panathinaikos FC te lijden heeft onder haar uitsluiting voor Europees voetbal (drie seizoenen géén ‘Europa Cup’ wegens het niet op orde hebben van haar financiën) is het niet zo scheutig jeugdspelers een contract aan te bieden, maar op het moment dat het in de gaten krijgt dat het voor SEG International een koud kunstje is Karvounis elders onder te brengen, wilt het de middenvelder plotseling wél vastleggen.

Maar blijkbaar is het te laat; Karvounis’ zaakwaarnemer heeft Panathinaikos FC gevraagd naar de voorwaarden waarop Karvounis kan vertrekken. En die zijn niet mals, want de opleidingsvergoeding kan blijkbaar oplopen tot zo’n € 320.000.

Maakt Karvounis een binnenlandse transfer dan betreft deze vergoeding slechts € 30.000, maar loopt ‘PAO’ het risico een dat een talentvolle speler naar een rechtstreekse concurrent vertrekt. Met andere woorden: SEG International heeft Panathinaikos FC schaakmat gezet. € 30.000 ontvangen bij een binnenlandse transfer of een transfer naar het buitenland, maar wel voor een veel lager bedrag dan € 320.000.

Of Pavlos Karvounis en Marios Tzavidas (of één van de twee) daadwerkelijk naar Sittard-Geleen komen is op dit moment nog allerminst zeker, maar er hangt iets in de lucht. Vooral voor Panathinaikos.

Bron: Trifilara.gr / Sport Dog