Als het Sjors Ultee behaagt, gaat Lisandro Semedo aanstaande zondag zijn 100ste duel spelen voor Fortuna Sittard. Daar zag het vorig jaar rond deze tijd niet naar uit, maar niets zo veranderlijk als voetbal.


Lisandro Semedo meldt zich voor het eerst bij Fortuna Sittard in mei 2017. De competitie zit er dan al op, maar Fortuna traint nog een weekje door. Met het ook op het nieuwe seizoen mag Semedo, die een aflopend contract heeft bij het Cypriotische AEZ Zakakiou, een week meetrainen. Zijn prestaties in die trainingsweek zijn voldoende om hem opnieuw uit te nodigen na de zomer in de voorbereiding op het seizoen 17/18.

Ondanks een prima voorbereiding, duurt het lang voordat Semedo een contract kan tekenen. Dat komt vast ook omdat hij ondertussen een contract heeft getekend bij Apollon Limassol. Uiteindelijk huurt Fortuna Semedo van Apollon, een club waarvoor hij nooit zal uitkomen.

Het blijkt een schot in de roos, want Semedo zal menig linksback in de eerste divisie een nachtmerrie bezorgen. Met vijftien doelpunten en vijftien assists heeft Semedo een belangrijk aandeel in Fortuna’s promotie naar de eredivisie. Hij wordt ook uitgeroepen tot de beste speler van de eerste divisie.

In het duel tegen de suriprofs ontvangt Lisandro zijn ‘gouden stier’

Semedo heeft dan 40 duels op de Fortuna-teller staan (37 competitieduels en 3 bekerduels) en het lijkt erop dat het daarbij blijft. Fortuna heeft weliswaar Semedo dan al overgenomen van Apollon Limassol en vastgelegd tot de zomer van 2022, maar er is een kaper op de kust: West Bromwich Albion FC.

Een transfer naar de Midlands ketst echter af en dus blijft Semedo bij Fortuna, dat terugkeert in de eredivisie. In het seizoen 18/19 zal Semedo 32 duels toevoegen aan zijn total (28 competitieduels en 4 bekerduels). Er blijkt wel een behoorlijk verschil tussen eerste en eredivisie, want Semedo is veel minder dreigend in de eredivisie. Hij is niet langer zeker van een basisplek.

Ook Vitesse zag zich geconfronteerd met Lisandro’s snelheid

In de zomer van 2019 vertrekt Semedo op huurbasis naar OFI Kreta. De Grieken bedingen ook een optie tot koop. Licht OFI die optie dan blijft Semedo’s teller op 72 duels steken. Semedo speelt een prima seizoen bij OFI. Hij wil ook in Griekenland blijven, maar OFI kan de gelimiteerde transfersom van circa 1 miljoen euro niet bijmekaar schrapen.

Onverwachts keert Semedo aan de start van het seizoen 20/21 dus weer terug bij Fortuna. Op de rechterflank heeft Fortuna niet echt een oplossing en dus krijgt Semedo een nieuwe kans. Die neemt hij met beide handen aan. Tot dusverre speelde hij alle 27 duels (25 competitieduels en 2 bekerduels) mee, waardoor de teller op 99 is gekomen.

Lisandro scoorde zesmaal tot dusverre dit seizoen, ook op Spangen

Komende zondag kan hij toetreden tot de club van 100, als hij voor komt in de plannen van Sjors Ultee. We vermoeden dat hij zal spelen, dus vooruitlopend op het jubileum: proficiat Lisandro!