Het zit erop: de eerste Limburgse derby van het seizoen 2013/2014. En dat het enerverend was, veroorzaakt door de man in het zwart, daarover is iedereen het eens. Met het niét geven van een rode kaart in de eerste minuut en het wél geven van rode kaarten in het verloop van de wedstrijd drukte hij een dusdanige stempel op de wedstrijd, dat van een eerlijk spelverloop nauwelijks meer sprake was. Maar, Fortuna dient ook zelf in de spiegel te kijken. En dan niet alleen in de sportieve spiegel, ook in de organisatorische spiegel. Als klap op de vuurpijl zorge de Sittardse sterke arm voor een naargeestig slot waardoor de Sittardse aanhang met een gigantische kater werd opgezadeld, hiermee het échte derbygevoel naar de achtergrond drukkend. Sjraar Cox, proficiat!


4 oktober 2013

MVV minst slechte in dramatische derby

Doelpuntenmakers: 11. Sema 0 – 1
Opstelling: Kaya; Briels, Vets (41. Dreesen), Janssen, Kis; Vlug, De Boer (59. Khalouta), Zennaro; Amoah, Nepomuceno, N’Koyi (10. Vankan).
Toeschouwers: 5.220 (officiële lezing)
Scheidsrechter: D. Makkelie
Geel: De Boer, Kis, Vankan, Vlug, Janssen, Zennaro
Rood: Amoah (40.)

Het is weer zover: de tweemaal per jaar terugkerende ontmoeting met onze rode buren. Wedstrijden die er doorgaans om gaan en bepalend zijn voor de manier waarop je de weken nadien naar je werk of school kunt gaan. Winst betekent dat je tot de volgende derby als een koning door het leven gaat, verlies zorgt ervoor dat je leven een stukje onaangenamer wordt.

Echter, de wedstrijd die ooit bol stond van de spanning en voor een klassieker doorging, heeft in mijn ogen veel van haar glans verloren. Daar waar ik in het verleden al minimaal een week uitkeek naar reisjes naar de provinciehoofdstad of me voorbereidde op ongewenst bezoek, stap ik tegenwoordig heel wat makkelijker over sentimenten heen. Niet in de laatste plaats wordt dit veroorzaakt doordat de Jupiler League is verworden tot een nietszeggende voetbalcompetitie.

De afgelopen jaren verkeerde Fortuna in redelijk troebel vaarwater. Sterker nog, we bevonden ons op een schuit die aan alle kanten water maakte en, dankzij hulp uit diverse hoek, nog juist bleef drijven. En juist op het moment dat Martin Masset de schaapjes op het droge lijkt te hebben grijpt televisiezender Fox in. De mediagroep, die in de verste verte nog niet kan tippen aan tv-zender Bonanza van mediagigant Guggenheimer, is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten en probeert met een zak geld voet aan wal te krijgen in de Nederlandse huiskamers. En dat lijkt nog te lukken ook. In het leven is met geld veel te koop. Materiële zaken, vrienden, maar nu dus ook een voetbalcompetitie.

Door een één-tweetje met de almachtige KNVB aan te gaan werden en passant de belofteteams van Ajax, PSV en FC Twente aan de competitie toegevoegd en werd het Gelderse Achilles ’29 een startbewijs voor de komende seizoenen gegund. Tevens werd de competitie aan de onderkant afgesloten, zodat er alleen nog gespeeld wordt voor promotieplekken. Daar doen overigens de belofteteams niet aan mee; kan het nog gekker?

De vreemde competitieopzet in combinatie met de evenzeer vreemde aanvangsuren op willekeurige weekdagen zorgt ervoor dat het zicht van de stadionganger danig is vertroebeld. Resultaat: minder toeschouwersaantallen en dus minder sfeer. De Jupiler League die al onder druk stond lijkt verder te worden uitgehold op lange termijn. Lekker geld op korte termijn heeft de clubs zand in de ogen gestrooid waardoor er in veel voetbalsteden rekening dient te worden gehouden met een correctie op de begrotingspost recettes.

Het zorgt er, in combinatie met de door de KNVB en lokale politiecel opgelegde strikte regels voor, dat onze tweede huiskamer aanmerkelijk leger is dan voorheen het geval was tijdens ontmoetingen met MVV. Eeuwig zonde.

Ook aan de zijde van MVV valt de belangstelling ietwat tegen. Daar waar in eerdere seizoenen het uitvak steevast uitpuilde, zien we vanavond nog een behoorlijk aantal lege plekken. Opvallend is wel het spandoek ‘Ultras’ dat in het uitvak hangt. Daar waar de Ultras Mestreech eerdere ontmoetingen vanwege de opgelegde buscombi stelselmatig boycotten, beschikken ze in het huidige seizoen over dermate weke knieën dat men zonder morren de bus richting Sittard heeft genomen. De ware reden hiervan zal ik pas achterhalen na het toepassen van het door Hans Erkens zo gepropagandeere hoor en wederhoor, maar op het eerste gezicht wekt het bevreemding.

Tijdens de periode voorafgaande aan de derby vond kaartverkoop plaats in het supportershome. Daar mocht men vier kaarten per persoon aanschaffen aan een hogere prijs dan gebruikelijk. Tevens moest men zich laten registreren en werd de eis gesteld dat de vier kaarten nooit of te nimmer mochten worden doorgegeven. Volgens Fortuna-directeur Martin Masset zijn de regels opgelegd door de politie en KNVB. Immers, het bomincident dat afgelopen seizoen de derby danig verstierde ligt nog vers in het geheugen en moet te allen tijde worden voorkomen.

De verhoogde toegangsprijzen zijn een logisch gevolg van de heersende laagconjunctuur. En dat hebben we blijkbaar allemaal te accepteren? Blijkbaar. De mensen die wel zijn opgedaagd zien in ieder geval dat aan Fortuna-zijde Ramon Voorn niet deelneemt aan de opwarming. De aanvoerder blijft dermate veel hinder ondervinden van zijn rugblessure dat meespelen onmogelijk is. En ook dat is zonde, want juist de tegenstander uit Maastricht maakt extra krachten los bij Voorn.

Ten opzichte van de wedstrijd in Venlo heeft Wil Boessen weer één en ander gewijzigd. Zo zit Abdelaziz Khalouta op de bank en krijgt Patrick Amoah een basisstek toebedeeld. Daarnaast heeft Lars Gulpen het veld moeten ruimen. Zijn positie wordt overgenomen door Yoann de Boer, zodat er in de verdediging een plek vrijkomt voor Niels Vets.

Moeten we de selectie van MVV nog uitkammen om te zien of er ex-Fortunezen tussenzitten? Mwah, niet echt nodig, al zijn Tiny Ruijs en Danny Schreurs wel de blikvangers. Helaas speelt ook Rick Geenen mee; hem had ik dolgraag in het geel en groen gezien.

Als rond 20.00 uur scheidsrechter Danny Makkelie de wedstrijd op gang fluit, duurt het amper 35 seconden voordat hij wéér op zijn fluit mag blazen. Reden hiervoor is de doldrieste overtreding die MVV-verdediger Cor Gillis begaat op Patrick N’Koyi. De aanslag, een rode kaart waardig, wordt door Makkelie niet als zodanig beoordeeld en hij doet de overtreding af met geel. Het marchanderen met regels lijkt al in minuut één aan te vangen. Rood is rood; of de kaart nu in de eerste of laatste minuut moet worden gegeven doet niet terzake.

Nadat N’Koyi minutenlang is verzorgd gaat de wedstrijd verder. Grote winnaar in deze is MVV. De Maastrichtenaren nemen een voorschot op een wissel van Fortuna’s aanvalsleider in ruil voor een gele prent.

Fortuna oogt ietwat aangeslagen en onoplettendheid achteraan zorgt ervoor dat Gianluca Maria een eerste dikke kans krijgt. Hij dribbelt de rechterzijde van het strafschopgebied binnen na een perfecte steekpass van Rick Geenen en doemt voor Ferhat Kaya op. De aanvaller is duidelijk niet tweebenig, kapt naar zijn andere been en gunt Kaya hiermee de kans de bal van zijn voeten te plukken. 

Niet veel later krijgt Fortuna een enorme kans. Nadat N’Koyi eerder niet goed met zijn stappen uitkwam na een pass van Franco Zennaro, staat hij na een kleine 10 minuten wél op de juiste plek. Van dichtbij besluit hij tussen de palen, maar een puike redding van Bram Castro voorkomt een vroege achterstand.

Hiermee zit de wedstrijd voor Patrick N’Koyi er gelijk op. De zware charge van MVVs Cor Gillis zorgt ervoor dat Fortuna na 10 minuten al gedwongen moet wisselen. Terwijl N’Koyi richting zijlijn strompelt, wordt vervangen door de jonge Bob Vankan, zal scheidsrechter Makkelie zich hopelijk eens stevig achter zijn oren krabben. Rood = rood, ook in minuut één!

Met Vankan op de plek van N’Koyi is het even zoeken voor Fortuna. Het is de eerste keer dat de talentvolle aanvaller annex middenvelder zo vroeg invalt en dat gaat ten koste van de organisatie.

MVV profiteert optimaal van de nieuwe situatie. Aan de rechterzijde glipt Sven Braeken voorbij Kevin Kis en geeft door het hart van Fortuna’s verdediging een pass op Maic Sema. Kaya heeft het gezien en lijkt tijdig bij de bal te zijn. De doelman twijfelt echter, houdt in en besluit daarna alsnog voor de bal te gaan. De tijd dat Kaya twijfelde is voldoende voor Sema om de bal over de uitkomende doelman te wippen. Tergend langzaam rolt de bal in doel: 0 – 1.

Niet veel later lijkt het 0 – 2 te worden. MVV kan over de linkerzijde uitbreken en aanvoerder Tom van Hyfte in stelling brengen. De middenvelder mist haast onbegrijpelijk de bal, waardoor Fortuna aan een grotere achterstand ontsnapt.

Ondertussen heeft Vankan positie ingenomen op het middenveld en is Patrick Amoah onze puntaanvaller geworden. Doorgaans valt de Zweed op door trage loopacties met de bal aan de voet en een gebrek aan scorend vermogen, maar tegen MVV mag hij zich wel eens onderscheiden.

Eén keer doet hij dat ook als hij enkele tegenstanders passeert en Zennaro een schietkans biedt. De jonge Belg mikt niet goed en schiet wild naast.

Ondertussen kabbelt de wedstrijd gewoon verder. Fortuna probeert amechtig naar openingen te zoeken en MVV probeert via counters gevaarlijk te worden. Ondertussen wordt ook duidelijk dat Fortuna een stukje kwaliteit mist om het MVV écht moeilijk te maken. Amoah is toch minder een aanspeelpunt dan N’Koyi en Gevaro Nepomuceno ondervindt dat Rick Geenen voor Jupiler League begrippen een uitstekende back is.

Toch laat Amoah één keer iets van zijn klasse zien als hij de turbo aanzet en een paar roodhemden passeert. De bal is helaas juist wat eerder bij Castro, waardoor hij niet komt tot een serieuze doelpoging. Uit de versierde corner volgen een aantal schietkansen, maar MVV houdt stand.

Daarna onderscheidt Amoah zich nog één keer tijdens een doldrieste tackle in de middencirkel. Slachtoffer Adnan Secerovic is dermate zwaar geraakt dat ref Makkelie zonder pardon zijn rode karton bovenhaalt en de Zweed wegstuurt. De beslissing valt te billijken, maar dan had aan MVV-zijde in minuut één al iemand eraf gemoeten.

Terwijl Amoah richting zijlijn sjokt, zingt de Sittardse aanhang scheidsrechter Makkelie toe, hetgeen bij stadionspeaker Maurice Gorissen voor een schrikreactie zorgt. De speaker die mij al jarenlang de keel uithangt probeert met onnozel gebral de gezangen te overstemmen teneinde een KNVB-sanctie te voorkomen, hetgeen ik ten volste begrijp, maar het lijkt op water richting zee dragen.

Terwijl bij iedereen het hart weer op normale snelheid slaat, ligt Niels Vets plotseling in het gras. Bij een sliding heeft hij een knieblessure opgelopen en moet worden vervangen door Timothy Dreesen.  Wat een pech…

Ondertussen heeft Cor Gillis zich nog maar eens misdragen en ontvangt een tweede gele kaart. Twee kaar geel is rood en rood is wegwezen. Met 10 tegen 10 gloort en prompt weer hoop in de Sittardse harten en de spelers zetten aan tot een slotoffensiefje.

Niet veel later is de rust aangebroken. Tijd voor de voetbalverenigingen van Spaubeek en Sanderbout om de degens te kruisen in het pauzespel. Vanaf gepaste afstand dienen jeugdspelers de bal door een opening in een groot zeildoek te trappen, hetgeen de Spaubekenaren het best lukt.

In de kleedkamer zal Wil Boessen zich ongetwijfeld hebben afgevraagd wat nu te doen. Is het verstandig om de tweede helft met Khalouta te starten en daarmee de derde wisseloptie te benutten, of toch nog even doorspelen?

Het wachten met het inbrengen van Khalouta lijkt een verstandige keuze, want Bob Vankan doet het prima in de spits. Vlak na rust biedt hij Zennaro de kans om van afstand het doel van MVV onder vuur te nemen, maar doordat de bal ietwat van zijn voet schiet, komt hij nauwelijks tot een schot.

Even later is Vankan wederom betrokken bij een aanval als hij zich in het zestienmetergebied ontdoet van zijn tegenstander. Hij vindt op zijn beurt Kevin Kis die de bal in één keer op zijn schoen neemt. De bal zeilt fraai richting MVV-doel, maar keeper Castro kan de bal klemmen.

Dat is meteen ook zowat het laatste wapenfeit van Fortuna voor lange tijd. De bal gaat inderdaad van voet tot voet, maar veel levert het niet op. Doordat beide ploegen nog maar met 10 man spelen, wordt de ruimte groter en Roel Janssen probeert hiervan keer op keer gebruik te maken door door te schuiven. Het levert nauwelijks iets op.

Ook hebben de flankaanvallers van kant gewisseld. Nu komt Jeffrey Vlug erachter dat Rick Geenen een prima back is en wordt Nepomuceno maar sporadisch goed aangespeeld.

MVV dwingt Fortuna keer op keer tot het spelen van de lange bal, een spelconcept dat vrij eenvoudig kan worden bestreden. Verder dan een schot van Abdelaziz Khalouta komen de Sittardenaren dan ook niet.

MVV loert op countermogelijkheden en na een kleine 70 minuten is het wederom Van Hyfte die aan de tweede paal opduikt. Hij schampt de bal gelukkig met zijn hoofd, waardoor het 0 – 1 blijft.

Meteen daarna lijkt MVV zichzelf in haar voet te schieten als Nathan Rutjes Franco Zennaro tegen de grond werkt en eraf mag. Zennaro zal zeker zijn geraakt, maar krabbelt redelijk snel weer overeind. In de tumult die op en rond het veld ontstaat mag ook MVVs assistent-trainer, Coocky Voorn, inrukken. Het trekt allemaal op niks, maar scheidsrechter Makkelie zal het wel bij het rechte eind hebben…

Maar ook met een numeriek overwicht komt Fortuna niet door de Maastrichtse verdediging heen. De sterrendragers verdedigen secuur en fel en het gebrek aan stootkracht aan Sittardse zijde wordt pijnlijk blootgelegd.

Doordat de vleugelaanvallers niet uit de verf komen en Fortuna een aanspeelpunt mist, komt men maar niet tot uitgespeelde kansen. Ook het naar voren sturen van Timothy Dreesen levert nauwelijks iets op. De verdediger laat wederom zien dat verdedigend koppen heel wat eenvoudiger is dan aanvallend koppen.

En zo lijkt de derby af te stevenen op een 0 – 1 zege voor MVV. Lijkt, want enkele minuten voor tijd krijgt Vlug nog een mooie kans om de gelijkmaker binnen te schieten. In het strafschopgebied krijgt hij de bal toegespeeld, maar hij ontbeert de rust om de bal te kaderen.

De laatste kans krijgt de ingevallen Khalouta. Bij de eerste goede voorzet van Vlug zet hij zijn hoofd tegen de bal, maar zijn kopbal is te krachteloos om Castro te verontrusten.

En zo eindigt de derby teleurstellend in een 0 -1 overwinning voor MVV. Door het kaltstellen van N’Koyi en de rode kaart van Amoah werd de Sittardse aanval onthoofd en die slag kwam men niet meer te boven. De nederlaag is pijnlijk, zeker als je bedenkt wat dit voor gevolgen heeft voor de stand. Daar waar play-offs de doelstelling zijn, lijkt dit niet eenvoudig te worden, al zit er pas een deel van de competitie op.

Teleurgesteld verlaat iedereen dan ook het stadion, met uitzondering van de N-Side. Uitgang A is volledig afgesloten en de uitgang tussen de N-Side en Vak C wordt maar mondjesmaat geopend. Dus van ‘verla’ten’ is maar mondjesmaat sprake.

Gevolg is dat heel veel toeschouwers geprikkeld het stadion verlaten. Daarop reageert de opgetrommelde ME dan weer door troepen bij de uitgang te verzamelen. Terwijl ik bij de uitgang van Vak C de hele situatie gade sla komen van her en der ME-busjes aangesnord, begeleid door een flink aantal ME’ers te paard.

Daar waar burgemeester Sjraar Cox ons twee weken geleden nog terwille was waardoor we middels een combireis alsnog naar Jong PSV mochten gaan, vliegt zijn politiekorps hier gruwelijk uit de bocht.

Het enige dat de Sittardse kit in mijn ogen moet doen is een lijn optrekken ter hoogte van de Zuidtribune. Daardoor haalt niemand het in zijn of haar hoofd om richting uitvak te trekken en verlaat iedereen rustig het gebied rondom het stadion.

Maar neen, dit moet heel anders verlopen. Ondertussen probeer ik richting supportershome te lopen, maar dat gaat niet zomaar. Op werelddierendag galopperen diverse politiepaarden nietsontziend door de Lissabonstraat. Volstrekt belachelijk! Niet de aanwezigheid van Fortuna-supporters, maar de aanwezigheid van de Mobiele Eenheid wekt agressie op. Gewone mensen vragen zich hardop af wat de zin van dit alles is, maar tegenspraak wordt niet geduld. ‘Orders van bovenaf’ is een veelvoorkomend antwoord. De afschuifcultuur die binnen veel organisaties zijn intrede heeft gedaan is inmiddels ook doorgedrongen tot het vaderlandse politiekorps. De politiepet die ons allen zou passen, past mij in ieder geval niet meer.

En zo komt een inktzwart einde aan een voetbalavond. Een leeg stadion, nul punten, een rode kaart, een buitensporig politieoptreden en aldus een besmet imago. Mijn plezier in Fortuna was al minimaal, maar heeft nu wederom een knauw gekregen.

COYS,

Michel Hennen