Het duurt even voordat Fortuna op stoom komt, maar daarna is er voor Telstar geen houden aan. In de 19e minuut scoort Aziz Khalouta de openingstreffer, vijf minuten laten heeft hij al een zuivere hattrick afgerond. Jeffrey Vlug en Ramon Voorn bepalen de eindstand uiteindelijk op 5-0. Dankzij die overwinning stijgt Fortuna naar de elfde plaats op de ranglijst. Daarmee doen we volop mee in de race om een plaats in de play-offs.

7 februari 2014

Khalouta krijgt Telstar binnen vijf minuten op de knieën

Fortuna Sittard 5 SC Telstar 0

Doelpuntenmakers: 19. Khalouta 1-0, 23. Khalouta 2-0, 24. Khalouta 3-0, 36. Vlug 4-0, 67. Voorn 5-0.
Opstelling: Kaya; Hendrickx (82. Linssen), Dreesen, Janssen, Kis; Voorn, Vlug, De Boer; Nepomuceno (68. Zejnilovic), N’Koyi, Khalouta (78. Gulpen).
Toeschouwers: 2.112.
Scheidsrechter: Lindhout.
Geel: Kis.
Rood: –

Na de knappe zege uit tegen De Graafschap wacht Fortuna vanavond in eigen huis een confrontatie met Telstar. De Witte Leeuwen bevinden zich in de onderste regionen van de ranglijst, dus vooraf mag met een overwinning gerekend. Met minder zou Fortuna zichzelf in ieder geval geen goede dienst bewijzen in haar streven de play-offs te bereiken. We moeten het vanavond stellen zonder de geschorste Jordy Briels. Zijn plaats wordt ingenomen door Jeffrey Vlug, die zijn schorsing er net op heeft zitten. Ook Kevin Kis keert na een schorsing weer terug op linksback. Roel Janssen schuift weer door naar zijn vaste plek in het centrum van de verdediging, Yoann de Boer start op het middenveld. Die wijzigingen kosten Franco Zennaro zijn plaats in de basis.

Op een erbarmelijk slecht veld is Telstar in de openingsfase van de wedstrijd de ploeg met het meeste balbezit en met een licht veldoverwicht. Veel gevaar weten de Velsenaren echter niet te stichten. Doelman Ferhat Kaya wordt eigenlijk geen enkele keer echt op de proef gesteld. Aan de andere kant komt Fortuna langzamerhand beter in de wedstrijd. Dat leidt tot een paar halve kansjes en, na een kwartier spelen, tot een behoorlijke schietkans voor Patrick N’Koyi. Onze spits heeft vanavond echter niet zijn avond en komt niet tot doeltreffende afronding.

Fortuna begint langzamerhand steeds beter te spelen. Daarbij toont vooral Jeffrey Vlug zich erg actief. En ook de backs Jonathan Hendrickx en Kevin Kis tonen regelmatig aanvallende initiatieven. Na achttien minuten spelen komt er voorzet vanaf rechts in het strafschopgebied. De bal bereikt uiteindelijk Aziz Khalouta. Die maakt een korte draai en schiet vervolgens fraai in de rechterbenedenhoek: 1-0.

Fortuna gaat direct op zoek naar meer en wordt daarbij geen strobreed in de weg gelegd door Telstar. Er ligt werkelijk een zee van ruimte in de Velsense verdediging en niemand bekommert zich om Khalouta en Vlug, die achter N’Koyi kunnen doen en laten wat ze willen. Vier minuten na de 1-0 ontvangt Hendrickx de bal op de rechterflank. Hij geeft een strakke voorzet op Khalouta, die ongehinderd hard en zuiver binnenkopt: 2-0.

Daarmee houdt het feest nog niet op voor Khalouta. Een minuut later wordt een voorzet vanaf links bij de tweede paal teruggekopt. De goed inlopende Khalouta hoeft de bal vanaf een paar meter maar binnen te tikken: 3-0. Khalouta schrijft daarmee binnen vijf minuten een zuivere hattrick op zijn naam en meldt zich na een moeilijke eerste competitiehelft weer helemaal terug.

De rest van de eerste helft blijft Fortuna gretig spelen en blijft Telstar klungelen. We krijgen nog een paar kansen om de voorsprong te vergroten, maar daarvan benutten we er maar één. Jeffrey Vlug ontvangt de bal op de rand van het strafschopgebied, speelt zichzelf goed vrij en komt oog in oog met doelman Varkevisser te staan. Hij plaatst een zacht schuifballetje langs de doelman in de linkerhoek. Die subtiele afronding is op dit veld echter niet de beste keuze, want de bal blijft in de modder bijna steken voor de doellijn. Uiteindelijk rolt de bal net voordat een Telstar-verdediger redding kan brengen over die lijn. De scheidsrechter wacht lang met een beslissing, maar kent het doelpunt tenslotte toe: 4-0.

Daarmee is de wedstrijd bij rust al beslist. Na rust valt er stukken minder te beleven. Telstar wilt zich niet helemaal naar de slachtbank laten leiden en heeft de organisatie achterin iets beter op orde. Fortuna heeft wel veel balbezit, maar weet zich weinig uitgespeelde kansen te creëren. De wedstrijd kabbelt dus een beetje voort. Het enige hoogtepunt noteren we halverwege de tweede helft. Aanvoerder Ramon Voorn krijgt de bal op een meter of achttien van het Telstar-doel vanaf links aangespeeld. Hij legt aan voor een schot en passeert Varkevisser met een droge knal: 5-0.

Daar blijft het bij. Willy Boessen heeft Zlatko Zejnilovic, Lars Gulpen en Sjoerd Linssen nog de nodige speeltijd als vervangers van Gevaro Nepomuceno, Aziz Khalouta en Jonathan Hendrikx. Zowel Zejnilovic als Gulpen weten echter geen nieuwe impuls te geven aan het aanvalsspel van Fortuna. Aan de andere kant dringt Telstar in de slotfase nog wel wat aan, maar dat gebeurt allemaal zonder enige overtuiging. Zo blijft het bij 5-0, een even ruime als gemakkelijke overwinning. Hoeveel waarde we aan die overwinning moeten hechten, is natuurlijk de grote vraag. Tegenstander Telstar gooide vanavond wel heel snel de handdoek in de ring. Mara we mogen ook concluderen dat onze verdediging sinds de winterstop weer behoorlijk staat, want we geven weinig kansen weg en krijgen weinig doelpunten tegen. Bovendien zien we bij Vlug en Khalouta een stijgende vorm. Dus wellicht zit er nog meer in het vat.