Tegen koploper FC Dordrecht komt Fortuna zeker in de eerste helft heel wat beter voor de dag dan in de voorgaande wedstrijden. Een moment van onachtzaamheid leidt na een half uur echter tot een onverdiende achterstand. En daarna is Fortuna ondanks het redelijke veldspel niet bij machte nog iets aan die achterstand te doen. Door de tweede nederlaag op rij zakken we naar de dertiende plaats en die plaats laag in de middenmoot lijkt momenteel ook de plaats waar we ongeveer thuishoren.


22 november 2013

Fortuna blijft met lege handen achter na confrontatie met koploper Dordrecht

Fortuna Sittard 0 FC Dordrecht 1

Doelpuntenmakers: 29. Meulens 0-1.
Opstelling: Kaya; Hendrickx, De Boer, Janssen, Kis (72. Linssen); Vlug, Voorn, Zennaro (77. Bahr), Nepomuceno; Khalouta, Amoah.
Toeschouwers: 2.052.
Scheidsrechter: Verboomen.
Geel: Hendrickx.
Rood: –

Met het bezoek van de onbedreigde koploper FC Dordrecht begint voor Fortuna de zware finale van de eerste competitiehelft. Na Dordrecht wacht ons nog een hele reeks sterker geachte tegenstanders. Voor trainer Willy Boessen een test case waaruit moet blijken of Fortuna dit seizoen wederom aanspraak mag maken op een plaats in de subtop of genoegen moet nemen met minder. Gezien het vertoonde spel zou ik zelf zeggen dat die plaats in de subtop wat hooggegrepen lijkt. De resultaten mogen nog meevallen, maar kunnen niet verbloemen dat het allemaal wat minder soepel en vanzelfsprekend gaat dan het vorige seizoen. Maar misschien ben ik te kritisch en pessimistisch gestemd. Vorige week zondag bijvoorbeeld hebben we volgens de trainer tegen het tweede van FC Twente een welhaast perfecte eerste helft op de mat gelegd. En waarom zou dat vanavond geen vervolg kunnen krijgen?

Tegen Dordrecht moeten we het vanavond nog steeds stellen zonder het vaste rijtje geblesseerden Fatih Turan, Niels Vets, Timothy Dreesen en Patrick N’Koyi. De laatste twee zijn in ieder geval al weer dit genoeg om tijdens de signeersessie van Fernando Ricksen voorafgaand aan de wedstrijd de boekenverkoop voor hun rekening te nemen. Als een dergelijke inspanning al weer mogelijk is, kan een rentree op de velden niet meer ver weg zijn. Zonder het viertal is de keuze voor Boessen beperkt. Hij begint dan ook met nagenoeg hetzelfde elftal als afgelopen zondag. Alleen Bob Vankan begint vandaag op de bank. Dat lijkt niet onverstandig, want het heeft weinig zin de jongeling over de kling te jagen. Zijn plaats wordt ingenomen door Aziz Khalouta.

De wedstrijd staat vanavond onder leiding van de Belg Verboomen. Die doet zich nog geen seconde na de aftrap al gelden. Hij fluit af omdat FC Dordrecht de aftrap niet conform de spelregels heeft uitgevoerd. Hulde, hulde, driewerf hulde voor deze scheidsrechter, die geen genoegen neemt met het nonchalante geklooi dat heden ten dage usance lijkt te zijn geworden in de uitvoering van deze plechtigheid. Alleen jammer dat hij de betrokken speler er zonder gele kaart vanaf laat komen, maar onbestraft direct opnieuw laat aftrappen. Dit soort lankmoedigheid zorgt er immers voor dat het kwaad niet met wortel en tak wordt uitgeroeid.

Maar dat neemt niet weg dat scheidsrechter Verboomen een prima wedstrijd fluit. Niet alleen neemt hij de handhaving van alle regels uit het spelregelboek zeer serieus op, hij doet dat bovendien op een wijze die bewondering afdwingt De elegantie waarmee hij een speler de gele kaart presenteert, de kordaatheid waarmee hij een muur op de juiste afstand zet, de registers waarbinnen hij zijn fluit bespeelt, uit alles blijkt dat we hier vandoen hebben met een volgeling uit de school van Alexis Ponnet. Met als absolute hoogtepunt de manier waarop hij protesterende spelers doet inzien dat iedere discussie nutteloos is. Ergens in de tweede helft maakt Ramon Voorn zich druk over een overtreding waarvoor de scheidsrechter niet gefloten heeft. Voorn staat pal voor de neus van Verboomen driftig zijn beklag te doen. De scheidsrechter legt hem met een eenvoudig, maar groots uitgevoerd gebaar het zwijgen op: hij strekt zijn armen uit, kruist de armen voor zijn borst, strekt de armen vervolgens met de ellebogen naar buiten wijzend naar voren uit en laat ze tenslotte weer naar beneden zakken. Voorn druipt af als een geslagen hond.

Fortuna begint heel aardig aan de wedstrijd. Er wordt vanavond stukken beter en verzorgder gevoetbald dan we de afgelopen maanden gewend waren. De wedstrijd speelt zich voor een groot gedeelte op Dordtse helft af en we creëren de nodige kleine kansjes. Zo kopt Khalouta op doel, schiet Gevaro Nepomuceno na een actie op rechts net over en stellen ook Patrick Amoah en Jeffrey Vlug de doelman nog op de proef. De grootste kans is voor Ramon Voorn, die na een minuut of vijfentwintig na een vrije trap van Nepomuceno ter hoogte van de elfmeterstip vrij kan inkoppen. Zijn kopbal gaat echter naast.

Aan de andere kant wordt Dordrecht nauwelijks gevaarlijk. De onbedreigde koploper van de eerste divisie maakt vanavond weinig indruk. Alles lijkt erop gericht in ieder geval zonder tegendoelpunten het strijdtoneel te verlaten, een eventuele eigen treffer is mooi meegenomen. Bij de spaarzame aanvallen blijkt de ploeg wel aardig te kunnen voetballen, maar na een half uur spelen heeft Kaya eigenlijk amper iets te doen gehad. Op dat moment krijgt Dordrecht een vrije trap halverwege onze eerste helft aan de linkerzijde. De bal wordt mooi bij de tweede paal gelegd, komt vervolgens recht voor ons doel vrij te liggen op de vijfmeterlijn en wordt tenslotte binnengetikt door Meulens, die sneller reageert dan onze verdedigers: 0-1.

Na de tegentreffer gaat Fortuna in eerste instantie nog op de oude voet door: het valt aan en probeert een gat te vinden in de Dordste defensie. Maar dat blijkt geen gemakkelijke opgave. De flankspelers Vlug en Nepomuceno komen bijna niet langs hun man, vrijwel iedere aanval moet dus door het centrum gaan. En daar heeft Amoah na een redelijk begin amper iets in te brengen tegen de fysiek sterkere verdedigers. Langzamerhand lijkt zich een gevoel van machteloosheid meester te maken van de ploeg. We gaan dan ook rusten met een onverdiende 0-1 achterstand.

De tweede helft beginnen we weer met goede moed. Het spel is iets opportunistischer dan voor rust, waardoor de verdediging van Dordrecht iets meer onder druk komt te staan. Door slordigheden en fouten ontstaat er meer ruimte op het veld. Daarvan weten we echter te weinig te profiteren. Te vaak kiezen we voor de verkeerde oplossing, te vaak is de passing onnauwkeurig, te vaak mislukken individuele acties. Met name Aziz Khalouta mist op beslissende momenten de rust en de kalmte. Het meest typerende moment is halverwege de tweede helft. Eerst zet Khalouta met een mooie diepe bal Amoah vrij. Die lijkt een vrije schietkans te krijgen, maar krijgt de bal niet op tijd onder controle. Hij moet de bal dus breed leggen. Dat doet hij prima in de loop van Khalouta. Die staat recht voor de goal, maar produceert een afzwaaier waarbij hij zelf ongetwijfeld niet meer weet wat hij in gedachten had. Bij alle mogelijke kritiek op Khalouta komt hem overigens ook de verdienste toe dat hij als enige van de vier aanvallende spelers regelmatig in kansrijke positie verschijnt. Het spel van Amoah, Nepomuceno en Vlug laat wat betreft doelgerichtheid veel meer te wensen over.

Ondanks alle goede bedoelingen komen we al met al geen stap dichter bij de gelijkmaker. Het laatste kwartier probeert Boessen wat te forceren. Hij brengt Sjoerd Linssen voor de gebleseerde Kevin Kis en Tarik Bahr voor Franco Zennaro. En we gaan nu consequent de lange bal hanteren. Het slotoffensief leidt tot een kopkans voor Bahr, die echter naast kopt en bovendien afgefloten wordt voor buitenspel. En even staat het stadion bol van verontwaardiging, wanneer de scheidsrechter niet fluit wanneer de bal na een actie van Amoah aan de rand van het penaltygebied tegen een Dordste arm komt. Maar van opzettelijk hands lijkt daarbij geen sprake.

In blessuretijd sturen we nog wat meer mensen naar voren, maar veel bereiken we niet met onze lange ballen. Sterker nog, de grootste kansen zijn op de counter voor Dordrecht. Uit een van die kansen maakt de koploper nog 0-2, maar die treffer wordt wegens buitenspel afgekeurd. Het blijft dus bij 0-1. Gezien de verhoudingen in het veld een onverdiende nederlaag voor Fortuna en zeker een onverdiende overwinning voor Dordrecht. Tegelijkertijd was Fortuna ondanks het wat betere voetbal voorin opnieuw vrijwel machteloos. En vooralsnog zie ik weinig tekenen die er op wijzen dat daar snel verandering in gaat komen.