Zaterdag stuurde Fortuna Sittard een bericht de wereld in dat club en aanvoerder Burak Yilmaz uit elkaar gaan. Dat zat er al een hele tijd aan te komen, maar werd zaterdag officieel.

Welgeteld vijf regels wijdde Fortuna aan het bericht op haar website. En dat is eerder bescheiden te noemen, gezien de media-aandacht die de club voor haar opeiste toen Yilmaz aan de Milaanstraat toekwam.


Tijdens de presentatie van Burak Yilmaz is het best druk

325 dagen later is het ongetwijfeld wéér druk, bij wéér een persbabbel. Alleen niet in Sittard-Geleen, maar in een zaal van Çırağan Palace, een statig vijfsterrenhotel aan de oevers van de Bosphorus.

Yilmaz wilt niet ‘zomaar’ zijn voetbalpensioen aankondigen, maar doet dat persoonlijk, in İstanbul. De persconferentie wordt ook live uitgezonden op YouTube. Graag had Yilmaz afscheid genomen op het veld, maar de omstandigheden lieten dat niet toe.

En die omstandigheden houden in dat van het plan dat de aandeelhouders, Azerion en Işıtan Gün, niets terecht is gekomen. In september verklaren de eigenaren van Azerion, Atilla Aytekin en Umut Akpinar, dat ze niet alleen grootaandeelhouder willen worden van Fortuna Sittard, maar een netwerk van Europese clubs willen opbouwen.

De clubs die deel uitmaken van dat netwerk zouden onder andere spelers kunnen uitwisselen, zodat ze spelen bij clubs, waar de betreffende speler qua ontwikkeling op dat moment het meeste kan leren. De clubs zouden ook gezamenlijk in staat moeten zijn meer sponsorgelden op te halen, dan de som der delen.

Azerion wordt in verband gebracht met Brescia Calcio en het einde van het verhaal is niet meer dan dat. Het plan om een heel netwerk van clubs op te zetten verzandt in goede bedoelingen en wordt niet concreet.


Wat is er nog over van de plannen die Azerion met Fortuna had?

Het is één van de argumenten die Yilmaz over de streep hebben getrokken om voor Fortuna te kiezen en op het moment dat duidelijk wordt dat van het oorspronkelijke plan niets terechtkomt is voor Yilmaz de maat vol.


Burak Yilmaz wenst Thomas Buitink een laatste keer succes met diens invalbeurt

En zo komt er na 632 officiële wedstrijden en 298 doelpunten een einde aan de imposante carrière van één van de grootste voetballers die Turkije ooit heeft voortgebracht. Van dat aantal zijn er 27 geel-groen gekleurd. En tijdens die wedstrijden wist Yilmaz negen keer het net te vinden.

Bron: Fortuna Sittard / Dagblad de Limburger / Yeni Şafak