Rond is de overname nog niet, maar Fortuna Sittard is zo zeker van zijn zaak, dat de club het groene licht van de KNVB niet langer wil afwachten. De nieuwe grootaandeelhouder van Fortuna Sittard heet Principion.


Principion Holding BV is een holding opgericht door Atilla Aytekin en Umut Akpinar—de eigenaren van Azerion. Via die holding namen zij in mei 2021 een minderheidsbelang in Fortuna Sittard door 20% van de aandelen van grootaandeelhouder Işitan Gün over te nemen, die destijds wel grootaandeelhouder bleef.

Nu ligt er de intentie om nog eens 45% van de aandelen over te nemen van Işitan Gün, waardoor Principion de nieuwe grootaandeelhouder wordt en Işitan Gün dat niet langer zal zijn.

Voor de andere twee aandeelhouders, de Stichting Fortuna Sittard en het STAK (waar het gouden aandeel is ondergebracht), verandert er niets.

Tabel 1: Samenstelling aandeelhouders over de tijd

Juni 2017 – Mei 2021 Mei 2021 – Oktober 2022 Oktober 2022 – …
Işitan Gün 85% Işitan Gün 65% Principion 65%
Stichting FS 10% Principion 20% Işitan Gün 20%
STAK 5% Stichting FS 10% Stichting FS 10%
STAK 5% STAK 5%

 

Het zijn voorlopig intenties, want de KNVB moet nog goedkeuring verlenen aan deze wisseling van de wacht. Als we het goed begrijpen heeft Fortuna Sittard de stukken opgestuurd naar de KNVB en heeft de KNVB in een reactie geen onoverkomelijke bezwaren aangekaart. Enkel formaliteiten staan goedkeuring nog in de weg.

Fortuna heeft daar het vertrouwen uit geput dat de KNVB akkoord zal gaan en heeft besloten vooruitlopend op die goedkeuring de intenties publiek te maken.


Champagne nadat Atilla Aytekin (naast Ivo Pfennings) en Umut Akpinar (uiterst rechts) een 20% minderheidsbelang namen in Fortuna Sittard

In tegenstelling tot Işitan Gün, die zich zelden liet verleiden tot het uiten van forse ambities, spreken Aytekin en Akpinar die wel uit. Fortuna Sittard zal de komende jaren aansluiten bij de Nederlandse subtop.

Aytekin en Akpinar verwachten de begroting van Fortuna Sittard binnen drie jaar te verhogen van nu 11 miljoen euro richting 25 miljoen euro (het begrotingsniveau van de huidige subtoppers AZ, FC Twente en FC Utrecht). Kwalificatie voor Europees voetbal is een structurele ambitie.

Aytekin en Akpinar denken dat de inkomsten uit media, sponsoring en publiek fors kunnen stijgen, met name door het online potentieel beter te ontginnen. Aytekin en Akpinar hebben hun sporen verdiend met game- en mediatechnologiebedrijf Azerion en denken die expertise ook in een voetbalorganisatie succesvol toe te kunnen passen.

Verder denken Aytekin en Akpinar dat zij ook meer rendement kunnen halen uit een begroting. Het tweetal denkt dan vooral aan het benutten van de mogelijkheden die data-analyse biedt in het voetbal. Mogelijkheden, die volgens hen grotendeels onontgonnen zijn.

Analoog aan hun werk bij Azerion, denken ze dat je op basis van data-analyses de prestaties kunt verhogen door de juiste spelers aan te trekken en die in de juiste samenstelling te laten spelen. Of op basis van data-analyse kun je de zwakke plekken van tegenstanders bloot leggen.

Kortom, Aytekin en Akpinar denken dat data-analyse in de kinderschoenen staat in het voetbal. Daar valt een wereld te winnen. Zij gaan het aantonen met Fortuna Sittard als voorbeeld.


Atilla Aytekin bij de presentatie van Burak Yilmaz

Aytekin en Akpinar willen ook een netwerk opzetten van zes/zeven clubs, waar Fortuna Sittard onderdeel van is. Die clubs komen uit in verschillende Europese competities. Spelers kunnen gestald worden bij de club, waar de betreffende speler qua ontwikkeling op dat moment het meeste kan leren. Volgend jaar komt er waarschijnlijk duidelijkheid over wie die andere clubs zijn.

Ook willen Aytekin en Akpinar een nieuw trainingscomplex bouwen voor Fortuna Sittard, waardoor de club het maximale rendement uit de spelersgroep maar ook de jeugdopleiding en het vrouwenteam kan halen.

Dit alles is onderdeel van een vijfjarenplan dat Aytekin en Akpinar hebben opgesteld. Als Aytekin en Akpinar zich na die periode terugtrekken, moet Fortuna Sittard in staat zijn (in samenwerking met het netwerk van andere clubs) zelfstandig verder te opereren zonder steun van Aytekin en Akpinar.

Voor de personele invulling van de (dagelijkse) leiding van de club verandert er niet veel. Işitan Gün blijft voorzitter van Fortuna Sittard. Ivo Pfennings blijft algemeen directeur en Sjoerd Ars blijft technisch manager.

Bron: Fortuna Sittard / VI