De 1-3 nederlaag NEC legt pijnlijk bloot hoe slecht Fortuna ervoor staat. Teveel missen spelers kunnen het niveau niet aan, de andere spelers gaan steeds meer delen in de malaise. Van het zelfvertrouwen waarmee vorig de middenmoot van de eredivisie bereikt werd, is daardoor niets meer over. Fortuna begint steeds meer tegen zichzelf te vechten en een kentering lijkt niet in zicht.


2 oktober 2021

Kansloos onderuit tegen NEC

Fortuna Sittard 1 NEC 3

Doelpuntenmakers: 21. Okita 0-1, 26. Tavsan 0-2, 34. Seuntjens 1-2, 52. Bruijn 1-3.
Opstelling: Van Osch; Pinto, Angha (72. Lake), Janssen (46. Lonwijk), Cox; Duarte, Tekie (46. Johanssson), Rienstra, Musaba (35. Noslin), Seuntjens; Sambou.
Toeschouwers: 7.011.
Scheidsrechter: Manschot.
Geel (Fortuna): Tekie, Johansson.
Rood (Fortuna): –

In het eerste weekend van oktober neemt Fortuna het in eigen huis op tegen NEC. Het is de opening van een maand waarin we ook de andere promovendi Cambuur en Go Ahead gaan ontmoeten. Normaa gesproken een maand waarin je mag hopen op de nodige punten. Maar Fortuna staat er niet goed op en het team lijkt eigenlijk met de week slechter te gaan spelen. In Arnhem werd met veel inzet een gelijkspel gehaald tegen het eveneens dolende Vitesse, maar verder was het allemaal niet om over naar huis te schrijven. Tegenstander NEC heeft een betere seizoensstart achter de rug en liet afgelopen week ondanks een 5-3 nederlaag een behoorlijke indruk achter in de Kuip.

Bij Fortuna zit iedereen met smart te wachten op de terugkeer van Lisandro Semedo en Zian Flemming, maar de eerste is nog lang niet wedstrijdfit, terwijl de rentree van de tweede ondanks eerdere positieve berichten opnieuw uitgesteld is. Voorin blijft het dus op zijn zachtst gezegd behelpen. Emil Hansson verdween vorige week al naar het tweede plan, deze week wacht Samy Baghdadi hetzelfde lot. Er is nu een basisplaats voor Richie Musaba, die afwisselend met Mats Seuntjens eenzame spits Bassala Sambou vanaf het middenveld moet ondersteunen.

Ook Rienstra zoekt zijn vorm nog

Achterin spelen we net als tegen Vitesse met drie mensen centraal, zodat er ruimte ontstaat voor George Cox en Deroy Duarte om naar hartenlust de linker- en rechterflank te bestrijken. Mickaël Tirpan is nog steeds geblesseerd, dus er is weer plaats voor Ivo Pinto naast Martin Angha en Roel Janssen centraal achterin. Ben Rienstra en Tesfaldet Tekie vormen het hart van het middenveld. Yannick van Osch op doel maakt het elftal compleet.

De wedstrijd begint in een behoorlijk tempo, waarbij beide ploegen het nodige balbezit hebben. De eerste kans is voor Fortuna. Tekie geeft een mooie dieptepass op Seuntjens. Die ontvangt de bal links in het strafschopgebied, maar heeft iets teveel tijd nodig om hem onder controle te brengen. Zijn schot wordt geblokt door een verdediger. De rebound belandt via Seuntjens voor de voeten van Musaba. Die kan vrij inschieten, maar de keeper brengt redding. Of een eventueel doelpunt geteld had, is maar de vraag, want Seuntjens krijgt de bal bij de rebound tegen zijn arm.

Okita is ons vanavond wel vaker te slim af

Na die kans heeft Fortuna veel balbezit, maar vindt het nauwelijks openingen in de defensie. Het tempo ligt veel te laag en op Seuntjens na heeft niemand een individuele actie in huis. NEC laat ons rustig komen en zet geregeld pijlsnel een tegenaanval op.

Die tactiek leidt na een kwartier tot een eerste grote kans. Bij een snelle uitbraak wordt de van het middenveld opgekomen Bruijn niet opgevangen. Van Osch weet de inzet knap te keren. Aan de uitbraak gaat levensgevaarlijk balverlies van Tekie vooraf. Vijf minuten later volgt een nieuwe aanval. Rechtsback De Rooij ontvangt de bal bij de middenlijn en mag ongehinderd naar voren rennen. Cox staat erbij en kijkt ernaar en doet ook niks wanneer Van Rooij de bal breed legt op Okita. Die is helemaal ontsnapt aan de aandacht van Janssen. De oud-MVV’er mikt de bal rustig in de benedenhoek. Van Osch kan er net niet bij: 21ste minuut, 0-1.

Het gevaar moet weer allemaal van Seuntjens komen

Een paar minuten later zien we Sambou na een voorzet van Cox de bal op doel koppen. De bal gaat ver naast en we kunnen amper van een kans spreken, maar het is wel hét hoogtepunt van Sambou in deze wedstrijd. De schoenen van Sebastian Polter zijn voor hem duidelijk een paar maten te groot en dat hoeft niemand te verbazen. In zijn eerste seizoen haalde Sambou het niveau al niet en hij zal na zijn weinig succesvolle huurperiode in Denemarken niet ineens als een veel betere speler teruggekeerd zijn in Sittard.

Weer een paar minuten later laat Janssen zich voor de tweede keer in de luren leggen door Okita. Die laat zich terugvallen naar het middenveld. Janssen besluit na een korte aarzeling met hem mee te gaan. Maar voordat hij het duel in kan gaan, heeft Okita de bal al diep gelegd op Tavsan. Janssen staat niet meer zijn plaats, waardoor Tavsan vrije doorgang naar ons doel heeft. Angha komt te laat om de boel nog te redden, Tavsan heeft de hoek voor het uitkiezen: 26ste minuut, 0-2.

Sambou laat zich aftroeven

Daarmee staan we nu voor een wel heel zware opgave. Hoe komen we met dit spel in vredesnaam aan twee doelpunten? Maar vijf minuten later worden we een handje geholpen. Tekie weet Seuntjens te vinden in het strafschopgebied. Die kapt naar binnen en wil de bal op doel schieten. De bal springt van het bovenbeen tegen de hand van de verdediger. Manschot ziet er opzettelijk hands in, de VAR spreekt hem niet tegen. Seuntjens zelf meldt zich na een paar minuten delibereren voor de strafschop en schiet de bal rustig in de hoek van de goal: 34ste minuut, 1-2.

Seuntjens op zoek naar de penaltystip

Direct na de goal haalt Ultee Mussaba naar de kant. In zijn plaats wordt Tijanni Noslin voor de leeuwen geworpen. Voor ons spel maakt dat niks uit, want ook Noslin mist het niveau om in de eredivisie te spelen. Ook de goal maakt bij ons geen nieuwe krachten los. We blijven de bal in een veel te laag tempo rondspelen, NEC vindt het allemaal wel best. De laatste kans voor rust is voor NEC. Okita schiet net naast na een snel uitgevoerde aanval.

Na rust zien we twee verse krachten. Janssen, geblesseerd, maar ook matig op dreef, wordt vervangen door Nigel Lonwijk. En Tekie heeft kennelijk een paar keer te vaak balverlies geleden, want ook hij wordt gewisseld door Ultee. Niet onbegrijpelijk, maar daarmee verdwijnt ook de enige speler die nog wel eens opening op het veld weet te vinden uit de ploeg. Ryan Johansson is zijn vervanger; de Iers-Zweeds-Luxemburgse middenvelder maakt daarmee zijn debuut.

Amateurtoneel van Noslin

Fortuna probeert in een wat hoger tempo te spelen en NEC onder druk te zetten door meer over de flanken te spelen. De eerste minuten lukt dat ook. Maar de eerste echte dreiging komt toch weer van NEC. En na zes minuten mag er verder een streep door de wedstrijd. Johansson wordt met een paar tegenstanders in de rug aangespeeld en legt de bal te gehaast in de voeten van een tegenstander, Okita krijgt de bal aan de zijkant van het penaltygebied. Vijf Fortunezen snellen toe om het gevaar te neutraliseren. Okita zet ze allemaal te kijk met een boogbal op het hoofd van Bruijn. Die kopt onhoudbaar binnen: 52ste minuut, 1-3.

Daarmee is de zaak beslist. Fortuna doet nog pogingen om NEC onder druk te zetten, maar het geloof ontbreekt verder. Ook de komst van Toshio Lake voor de geblesseerde Angha haalt niets uit. Met Noslin, Lake, Johansson en Lonwijk staan er nu vier spelers zonder enige ervaring in het veld, terwijl Sambou ook nog steeds voor spek en bonen mee mag doen. Met zo’n elftal wordt het voorkomen van degradatie bijna een onmogelijke opgave.

Geen fijn debuut voor Johansson

De grootste kansen zijn het laatste half uur dan ook voor NEC. Magnussen en Van Rooij zijn nog dichtbij een vierde treffer. Wij stellen daar alleen nog een afstandsschot van Seuntjens tegenover, dat het doel uiteindelijk redelijk ruim mist. Het blijft bij 1-3 en daarmee mogen we blij zijn. Een slagvaardiger tegenstander had ons na rust nog veel meer pijn kunnen doen. Over twee weken wacht Cambuur, opnieuw thuis. Na de deceptie van vanavond is er weinig reden die confrontatie met vertrouwen tegemoet te zien.