Trainer Julio Velázquez kan vanavond uit bij Vitesse (aftrap: 20.00uur) niet beschikken over Deroy Duarte, die zich vorige week blesseerde in het duel tegen FC Volendam en voorlopig uitgeschakeld is.

Dimitris Siovas bewandelt de omgekeerde weg. Hij is voldoende hersteld van de nekblessure die hem een aantal weken parten speelde. Ook Roel Janssen, die tegen FC Volendam zijn kans op een basisplek in rook zag opgaan vanwege een verkoudheid, is terug fit.

Verder keert ook Mats Seuntjens terug in de wedstrijdselectie. Hij was afgelopen week afwezig vanwege een uitsluiting.


Seuntjens was er vorige week niet bij vanwege een uitsluiting, maar was er natuurlijk wel

Ximo Navarro en Oğuzhan Özyakup speelden afgelopen zondag respectievelijk een gehele en bijna gehele wedstrijd en moeten, gesteld dat ze geen terugslag hebben gehad op de training deze week, hun hoed in de ring kunnen gooien voor een basisplek.

Tegenstander Vitesse startte dit seizoen, net als Fortuna Sittard, moeizaam. Zo moeizaam zelfs dat Fortuna Sittard op speeldag negen voor het eerst een ploeg treft die bij de aftrap minder punten heeft dan Fortuna.

Vitesse en Fortuna hebben ook gemeen dat de trainer die het seizoen startte, niet meer in functie is, met dien verstande dat het initiatief in Arnhem bij de vertrekkende trainer lag. Thomas Letsch vond Bochum aantrekkelijker dan Arnhem.

Vitesse stelde Philip Cocu aan die in de jaren negentig een bloeiperiode van Vitesse mee vormgaf. Hij zag Vitesse afgelopen week een stevige 3-0 nederlaag lijden in Enschede en ook daar kun je een parallel trekken (FC Twente 3 Fortuna Sittard 0).


Ook wij hadden onze problemen in Enschede

Staat Vitesse waar het thuishoort? Waarschijnlijk niet, maar het is wel duidelijk dat de ploeg afgelopen zomer aan kwaliteit heeft ingeboet. Met name het vertrek van Loïs Openda, die vorig seizoen verantwoordelijk was voor ruim veertig procent van de Arnhemse doelpunten, doet zich voelen.

Man om in de gaten te houden bij Vitesse? Matúš Bero blijft een handenbinder, die je het best niet te veel ruimte geeft.

Julio Velázquez heeft er een rustige week opzitten. Fortuna won tweemaal op rij zonder tegentreffer en heeft al ruim een maand niet meer verloren. De gemoedstoestand op Sportpark ‘t Anker zal dus een stuk positiever zijn.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het lek boven is, maar zoeken naar een lek gaat een stuk constructiever als optimisme de boventoon voert. Die zoektocht gaat waarschijnlijk ook constructiever als er concurrentie is op de training.

Die concurrentie is er in elke linie, want Ximo Navarro, Oğuzhan Özyakup en Úmaro Embaló, de spelers die Fortuna laat in de transperiode aantrok en die een gemankeerde voorbereiding doormaakten, lijken ondertussen niet alleen wedstrijdfit, maar ook versterkingen voor het elftal.


Deze man overhandigde afgelopen zondag een behoorlijk visitiekaartje

Julio Velázquez zal dus keuzes moeten gaan maken. Niet in het doel, daar start Ivor Pandur, die een uitstekende start van zijn Fortuna-carrière doormaakt.

Velázquez zal wel keuzes moeten maken in de achterhoede, nu Dimitris Siovas terugkeert. We vermoeden dat Siovas (als hij helemaal fit is) centraal achterin zal spelen met Rodrigo Guth. Dit zou dan ten koste gaan van Ximo Navarro, tenzij hij Ivo Pinto verdringt op de rechtsbackpositie.

Dat laatste kunnen we ons dan weer lastig voorstellen, want Pinto speelde een prima partij tegen FC Volendam. We vermoeden dat Velázquez vasthoudt aan de Portugese Pinto/Embaló rechterflank. In dat geval belandt Navarro op de bank, want de laatste plek in de verdediging is voor George Cox aan de linkerkant.

Op het middenveld moet Velázquez ook keuzes maken. Ten eerste moet hij de geblesseerde Deroy Duarte vervangen. In het duel tegen FC Volendam koos hij voor Doğan Erdoğan. We verwachten Erdoğan aan de aftrap. In absentie van Duarte, krijgt hij de kans aan te tonen dat hij onvervangbaar is.


De een zijn ‘dood’, is de ander zijn brood

Ervan uitgaande dat Velázquez de terugkerende Mats Seuntjens niet op de flank posteert, heeft Velázquez vier spelers beschikbaar voor de overige twee posities op het middenveld: Arianit Ferati, Mats Seuntjens, Oğuzhan Özyakup en Cole Bassett.

We vermoeden dat van dit viertal Oğuzhan Özyakup momenteel de beste en Cole Bassett de slechtste papieren heeft. Wie speelt er in de buurt van Özyakup? Ferati of Seuntjens? We gokken op basis van de balans in het elftal op de eerste.

In de voorhoede verwachten we Úmaro Embaló aan de rechterkant. Aanvoerder Burak Yilmaz, die drie duels op rij niet scoorde, in het centrum en Iñigo Córdoba aan de linkerkant.

Oud-Fortunezen bij Vitesse? We herkennen Nikolai Baden Frederiksen, die in het seizoen 19/20 in de winterstop op huurbasis overkwam van Juventus. De Deen kwam amper aan spelen toe in Sittard, ook al omdat COVID een vroeg einde maakte aan het seizoen. Hij vertrok naar de Oostenrijkse Bundesligist WSG Swarovski Tirol, waar hij achttien doelpunten maakte in 32 competitieduels en zo kwam hij in beeld bij Vitesse.

We herkennen ook de naam van nieuweling Ferro in de Arnhemse selectie. De Portugees stond ook op de Sittardse radar afgelopen zomer, maar hij koos voor Vitesse. Fortuna haalde vervolgens Rodrigo Guth.


En zo kwam Fortuna dus uit bij Rodrigo Guth, een gang van zaken waar Fortuna voorlopig geen spijt van heeft

Laatste uitoverwinning bij Vitesse? 6 Maart 1999. Dit duel was destijds duel nummer twee in een reeks van vijf eredivisieduels die Fortuna won. Dat is nog steeds een (gedeeld) record (zie Fortuna’s doopceel).

Het was ook duel zeven in een reeks van tien eredivisieduels die Fortuna niet verloor. Gedurende die reeks won Fortuna ook nog twee bekerduels op weg naar de bekerfinale.

Je begrijpt het al, Fortuna wint niet vaak in Arnhem en de laatste maal dat Fortuna er won, gebeurde het met een sterk team. Ronald Hamming en Regillio Simons scoorden in het duel dat Fortuna met 2-1 won.

Laatste vijf competitieduels uit tegen Vitesse: G-V-V-V-G

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: W-W-G-V-V

De KNVB vaardigt Jeroen Manschot af naar Arnhem om de orde te handhaven. We vinden hem terug op plek twaalf in de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Gemiddeld genomen een neutrale scheidsrechter.

VAR Jannick van der Laan floot pas driemaal een duel van Fortuna Sittard en dat is onvoldoende voor een notering in bovenstaande lijst.

Opstelling: Pandur; Pinto, Guth, Siovas (Navarro?), Cox; Erdoğan, Ferati, Özyakup; Embaló, Yilmaz, Córdoba.

Supporters: Er zullen morgenavond 363 supporters aanwezig zijn in het uitvak. Busreizigers melden zich om 17.15uur bij het Fortuna Sittard stadion. Automobilisten kunnen hun omwisselbiljetten omruilen bij het uitvak in het Gelredome.

Ben je niet in de gelegenheid naar het stadion te komen, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN.