Trainer Sjors Ultee kan vanavond thuis tegen Vitesse (aftrap: 20.00uur) niet beschikken over Zian Flemming, Mats Seuntjens en Deroy Duarte. Alle drie zijn uitgesloten van deelname vanavond vanwege hun vijfde gele kaart in het lopende seizoen. Roel Janssen mist het duel ook vanwege ziekte. We vermoeden ook dat Ivo Pinto afwezig zal zijn vanwege trieste familieomstandigheden.

Mickaël Tirpan moest op het laatste moment afhaken voor het duel in Enschede vanwege ziekte, maar hij is ondertussen hersteld. Dimitrios Siovas is ook weer opgelapt en ook hij keert terug in de selectie.

Vitesse speelt een geruisloos seizoen. De Arnhemmers zullen eindigen op plek zes of zeven in de eredivisie. Ietwat tegenvallend als je het vergelijkt met de vierde plek in het vorige seizoen, waarin Vitesse ook meer punten behaalde.

Vitesse heeft zich al geplaatst voor de play-offs voor Europees voetbal en kent ook al de tegenstander in de eerste ronde (FC Utrecht). De enige beslissing die nog moet vallen is wie er eerst thuis speelt in dat tweeluik. Veel staat er dus niet meer op het spel voor Vitesse.

Voor een ploeg uit het linker rijtje scoort Vitesse moeizaam (38 doelpunten tot dusverre). Ruim de helft van die doelpunten komen op naam van twee spelers: Loïs Openda (vijftien) en oud-Fortunees Nikolai Baden Frederiksen (zeven). Leg die twee aan banden en je bent een stuk op weg. Baden Frederiksen komt juist terug van blessureleed, dus hij start waarschijnlijk niet in de basis.


Baden Frederiksen kan niet terugkijken op een geslaagde Sittardse periode

Fortuna Sittard heeft er een prima week op zitten. De onverwachte winst in Enschede zal het geloof in het behoud versterkt hebben. Dat moet ook wel, want de ploegen onder de degradatiestreep zitten ook niet stil. Om de teugels in eigen handen te houden, doet Fortuna er verstandig aan vanavond te winnen. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk.

Sjors Ultee moet Zian Flemming, Mats Seuntjens en Deroy Duarte vervangen. Geen van hen zijn verdedigers, maar ook in de verdediging moet Ultee een keuze maken.

In het centrum moet Ultee namelijk kiezen tussen Andreas Samaris en Dimitrios Siovas. De eerste maakte een goede indruk in Enschede, waar hij naar hartelust zijn ervaring—tot grote Twentse frustratie—uitspeelde. Siovas is in principe eerste keuze, maar kan zijn lichaam twee duels in vier dagen aan? We vermoeden dat een van de twee vandaag speelt; de ander zondag. Partner in het centrum is Martin Angha.

Mickaël Tirpan keert terug in de basis en speelt op de rechtsachter positie, waar tegen FC Twente Ivo Pinto speelde. George Cox speelt als linksback; Yanick van Osch verdedigt het doel.

Op het middenveld moet Ultee Deroy Duarte en Zian Flemming vervangen. We vermoeden dat aanvoerder Ben Rienstra de vervanger wordt van Duarte. Naast Rienstra speelt dan Tesfaldet Tekie. We gokken op Arianit Ferati als aanvallende middenvelder op de plek van Zian Flemming.

In de aanval verwachten we Lisandro Semedo in de basis als rechtsbuiten. Dat zou ten koste gaan van de basisplek van Tijjani Noslin, die in Enschede al aan de rust gewisseld werd. In absentie van Mats Seuntjens en Zian Flemming moet Semedo vandaag opstaan.


Semedo moet vanavond zijn vorm terug vinden

Verder verwachten we dat Ultee kiest voor spelers die het vermogen hebben eredivisiedoelpunten te maken. Dat zijn er twee: Charlison Benschop en Paul Gladon.

Oud-Fortunezen bij Vitesse? We herkennen Nikolai Baden Frederiksen, die in het seizoen 19/20 een half seizoen op huurbasis speelde bij Fortuna Sittard. COVID19 maakte een snel einde aan zijn Fortuna-periode. Nu speelt hij dus voor Vitesse.

Laatste overwinning thuis op Vitesse? 27 Januari 2019. Dat duel zullen we niet snel vergeten. Bryan Linssen opende de score voor Vitesse en Lars Hutten maakte gelijk. Dat leek de eindstand te worden totdat Vitesse-doelman Eduardo Carvalho in de laatste minuut ver zijn doel uitkwam om een bal weg te trappen. De bal eindigde bij Finn Stokkers die van ver een poging deed de bal in het lege doel te deponeren. Een succesvolle poging! Eindstand: 2-1.

Laatste vijf competitieduels thuis tegen Vitesse: G-V-W-G-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: W-V-W-W-G-V

De KNVB stuurt Pol van Boekel naar Sittard. Van Boekel staat op plek zestien op de ranglijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter‘. Van Boekel kan dus geen positieve balans voorleggen. VAR Martin Pérez vinden we op plek vijftien. Niet de scheidsrechters waar we op hoopten.

Er staan nog steeds drie Fortunezen op scherp. Mickaël Tirpan, Roel Janssen, Ben Rienstra missen het slotduel tegen NEC Nijmegen als ze vanavond tegen een gele kaart aanlopen.

Opstelling: Van Osch; Tirpan, Angha, Samaris (Siovas?), Cox; Rienstra, Tekie, Ferati; Semedo, Benschop en Gladon.

Supporters: Het stadion is grotendeels uitverkocht, dus zorg ervoor dat je op tijd aanwezig bent. Ook niet vergeten je Fortunashirt te dragen! Fortuna zal met rouwbanden spelen vanwege het recente overlijden van de vader van Ivo Pinto en speler Jody Lukoki, die ooit ploeggenoot was van Ben Rienstra en Jordan Botaka.

Het supportershome en de fanshop zullen ook open zijn rondom het duel. Niet in de gelegenheid om naar het stadion te komen, maar je wil het duel toch zien? Je kunt inschakelen op ESPN Extra, waar je vast bent overgeleverd aan een schakelprogramma.