Trainer Julio Velázquez kan vanavond in het eredivisieduel uit bij Sparta Rotterdam (aftrap: 18.45uur) geen beroep doen op oud-Spartaan Deroy Duarte. De Rotterdammer is op de weg terug naar fitheid, maar het aantal wedstrijden voor de winterstop waarin hij nog van waarde zou kunnen zijn, mindert in rap tempo. Na Sparta zijn er dat nog twee.

Afgelopen zaterdag ontbrak ook Dimitris Siovas in de Kuip. Siovas raakte geblesseerd (aan zijn nek) in het thuisduel tegen Excelsior en dat is toch al ruim een maand geleden. Het herstel gaat met horten en stoten.

Zo keerde de Griek terug in de wedstrijdselectie voor het duel tegen RKC Waalwijk, maar ontbrak hij vervolgens in de selectie voor het bekerduel tegen NEC en het eredivisieduel tegen Feyenoord.

Nu zou Siovas definitief terug moeten zijn. Hij sluit dus opnieuw aan bij de wedstrijdselectie. Ximo Navarro heeft hem afgelopen maand uitstekend vervangen, waardoor de afwezigheid van Siovas zonder gevolgen is gebleven.

Julio Velázquez zal het vanavond, zo lezen we in Dagblad De Limburger, wel moeten doen zonder Vasilios Sourlis, die buitenspel staat met een spierblessure. Hij is er dus vanavond niet bij.

Er staat ook een vraagteken achter de naam van Doğan Erdoğan. De middenvelder heeft al enkele weken last van een rugblessure, die ervoor zorgt dat hij al een aantal wedstrijden op rij een twijfelgeval op de wedstrijddag is.

Vorige week kon hij spelen tegen Feyenoord (en deed dat naar behoren), maar hij trainde deze week niet vrijuit, dus is hij vandaag opnieuw een twijfelgeval.


Doğan had een belangrijke rol in de Kuip bij het afstoppen van Feyenoord

Verder zou iedereen fit en speelgerechtigd moeten zijn. Dat geldt ook voor Tijjani Noslin, die vorige week opnieuw deel uitmaakte van de wedstrijdselectie.

Tegenstander Sparta Rotterdam is het seizoen prima begonnen. De zesde plek op de ranglijst spreekt voor zich. Sinds de aanstelling van Maurice Steijn vier duels voor het einde van het seizoen 21/22 pakte Sparta 27 punten uit 15 duels. Op Spangen zullen ze vast geen spijt hebben van het ontslag van Henk Fraser.

Afgelopen zondag kwam er wel een einde aan een reeks van vier duels zonder nederlaag. Tegen FC Utrecht, onder leiding van Henk Fraser, ging Sparta onderuit.

Man om in de gaten te houden? We waren geneigd om Jonathan de Guzman te zeggen. De centrale middenvelder zet de lijnen uit bij Sparta, maar raakte vorige week geblesseerd en zal er vanavond ook niet bij zijn. Een goede tweede is Sven Mijnans. De aanvallende middenvelder is vaak betrokken bij Spartaans doelgevaar.

Sparta zag afgelopen week dus een einde komen aan een ongeslagen reeks van vier duels. Tot ieders verrassing ontliep Fortuna hetzelfde lot. Fortuna voegde in de Kuip namelijk een zesde duel toe aan de ongeslagen reeks.

Fortuna liet zien ook secuur te kunnen verdedigen tegen een topploeg. Alleen George Cox zal zich voor zijn hoofd slaan, omdat hij de enige Rotterdamse treffer op een presenteerblaadje aanbood. Centraal speelden Ximo Navarro en Rodrigo Guth weer een dijk van een wedstrijd en ook Doğan Erdoğan liet zien dat als de druk hoog wordt, je op hem kunt bouwen. Iets wat hij ook al tegen Ajax liet zien.

De ontwikkeling van het elftal stemt tot tevredenheid. Julio Velázquez heeft een solide basis waarop hij nu en in de (lange) winterstop verder kan bouwen. Voor die winterstop speelt Fortuna nog drie duels, te beginnen op het Kasteel.

We verwachten dat Velázquez gaat starten met Ivor Pandur in doel. De Kroaat laat weinig steken vallen. Wellicht moet Yanick van Osch zich in de winterstop oriënteren op een toekomst elders, alhoewel de situatie ook weer snel kan veranderen.


Een stijlvolle duik, waar Frans de Munck trots op zou zijn geweest

In de achterhoede zal Velázquez vanwege de terugkeer van Dimitris Siovas een keuze moeten maken. Tot het moment waarop Siovas zich blesseerde, was hij een zekere basisspeler, maar in zijn absentie hebben Rodrigo Guth en Ximo Navarro een goudomrand visitekaartje afgegeven. Een terugkeer van Siovas in de basis, is niet langer vanzelfsprekend.

We vermoeden dat Siovas op de bank start. Velázquez houdt waarschijnlijk vast aan het viertal dat de afgelopen weken prima speelt: Ivo Pinto, Ximo Navarro, Rodrigo Guth en George Cox.

Op het middenveld slachtofferde Velázquez vorige week Arianit Ferati, ten faveure van Doğan Erdoğan. Niet omdat Ferati uit de toon viel de weken voordien, maar omdat Velázquez tegen Feyenoord behoefte had aan de specifieke kwaliteiten van Erdoğan.

Het pakte goed uit, alhoewel we nooit zullen weten hoe Ferati had gepresteerd in de Kuip. Aangezien Sparta Feyenoord niet is, verwachten we Arianit Ferati terug in de basis. Kijkt hij om zich heen op het middenveld, dan ziet hij daar Oğuzhan Özyakup en aanvoerder Mats Seuntjens.


Keert Arianit weer terug in de basis?

In de voorhoede zal Velázquez vasthouden aan Iñigo Córdoba, die afgelopen week zijn eerste doelpunt maakte namens Fortuna Sittard. Hopelijk werkt dat als een bevrijding voor de Bask. Burak Yilmaz speelt in de spits. De laatste plek in het elftal gaat waarschijnlijk naar Úmaro Embaló, maar ook Rémy Vita en Tijjani Noslin zijn opties.

Oud-Fortunezen bij Sparta? We herkennen Mica Pinto. Pinto kwam in de winterstop van het promotieseizoen 17/18 naar Fortuna en vertrok in de winterstop van het seizoen 19/20 naar Sparta. In totaal speelde Mica vijftig duels voor Fortuna Sittard.


Mica nam in datzelfde seizoen 19/20 afscheid van de Fortuna-supporters na afloop van het duel tegen Sparta op Spangen

Laatste uitoverwinning bij Sparta? 13 Februari 2021. In een seizoen waarin Fortuna Sittard zeven uitduels zou winnen in de eredivisie, moet ook Sparta in eigen huis zijn meerdere erkennen in Fortuna. Dat gaat overigens niet zonder slag of stoot. Op een treffer van Lisandro Semedo heeft Sparta nog wel een antwoord, maar Fortuna’s tweede treffer (Sebastian Polter) blijft onbeantwoord: 1-2.

Laatste vijf competitieduels uit tegen Sparta: V-W-G-G-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: G-G-W-W-W

De KNVB stuurt Serdar Gözübüyük naar het Kasteel. Gözübüyük vinden we terug op plek twaalf in de lijst “meest favoriete scheidsrechter”, met een licht negatieve score. De man heeft zich door de jaren heen redelijk neutraal opgesteld in duels van Fortuna Sittard. Dat kunnen we niet zeggen van VAR Martin van den Kerkhof, aan wie we weinig goede herinneringen hebben. We vinden hem terug op plak zeventien in bovenstaande ranglijst.

Bij Fortuna moeten Arianit Ferati, Mats Seuntjens en Burak Yilmaz opletten. Zij pakten alle drie al vier gele kaarten in het lopende seizoen. Bij de eerstvolgende gele kaart missen zij automatisch de daaropvolgende wedstrijd.


Vier gele kaarten en vier doelpunten tot dusverre: meer van dat laatste graag! 

Opstelling: Pandur; Pinto, Navarro, Guth, Cox; Ferati, Özyakup, Seuntjens; Embaló, Yilmaz en Córdoba.

Supporters: Sparta won zijn laatste vier thuisduels en dat is in Rotterdam-West niet onopgemerkt gebleven. De thuistribunes van het stadion zullen vanavond uitverkocht zijn. Het uitvak mag dan niet uitverkocht zijn (capaciteit 650 supporters), het scheelt niet veel. Er gaan vanavond namelijk 603 Fortunezen mee naar Spangen.

Om dat in perspectief te plaatsen, zie je hier beneden de vijf, door Fortunezen, best bezochte duels op Spangen sinds we die telling bijhouden (seizoen 1999/2000). Alleen in het seizoen 2000/01 gingen er meer supporters mee, met dien verstande dat Fortuna Sittard destijds de kosten van de busreis op zich nam, omdat het de steun in de degradatiekraker goed kon gebruiken.

Vandaag geen degradatiekraker en ook geen gesubsidieerde reis. Wie beweert dat een vreemdelingenlegioen leidt tot vervreemding van de achterban, vindt voorlopig de feiten niet aan zijn zijde.

Tabel 1: Top vijf Fortunezen on Tour op Spangen (sinds 1999/2000)

Seizoen Uitsupporters
2000/01 (eredivisie) 825
2022/23 (eredivisie) 603
2021/22 (eredivisie) 425
2019/20 (eredivisie) 386
2011/12 (eerste divisie) 370

Busreizigers melden zich rond 15.45uur bij het Fortuna Sittard Stadion. Automobilisten hebben opnieuw vrij vervoer.

Ben je niet in de gelegenheid naar het stadion te gaan, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN voor een live-verslag.