Trainer Sjors Ultee, of wellicht zijn assistent Rob Alflen, kan vanavond thuis tegen Sparta Rotterdam (aftrap: 20.00uur) niet beschikken over Arianit Ferati. Dat betekent dat George Cox, Tijjani Noslin (beiden hersteld van ziekte) en Ivo Pinto en Felix Dornebusch (beiden hersteld van blessures) terugkeren in de selectie. Sjors Ultee heeft COVID-19 te pakken en kan erbij zijn als hij vandaag een negatieve test kan overleggen. Zoniet dan heeft Rob Alflen de leiding.

Sparta eindigde vorig seizoen keurig als achtste in de eredivisie en plaatste zich daarmee voor de play-offs, maar zag in de zomerstop toch een aantal belangrijke spelers vertrekken. Het gevolg is dat het dit seizoen een stuk minder loopt in Rotterdam-West. De ploeg won slechts drie duels (niemand won tot dusverre minder duels) dit seizoen: thuis tegen Fortuna Sittard en tweemaal tegen Willem II. Tussen de twee overwinningen op Willem II, zaten negen competitieduels zonder winst.

Sparta is (samen met PEC Zwolle) de minst productieve ploeg in de eredivisie (zeventien treffers tot dusverre) en scoorde slechts in vier competitieduels twee of meer doelpunten. Verdediger Bart Vriends en middenvelder Sven Mijnans (en dus niet een spits) leiden de topscorerslijst bij Sparta met drie treffers.

Sparta won afgelopen weekend dus wel van Willem II. Een overwinning die de Kasteelheren hard nodig hadden om de aansluiting aan de onderkant van de eredivisie niet te verliezen. Vanavond zal het niet anders zijn. Sparta kan zich een nederlaag nauwelijks veroorloven en wil de ploeg met ambitie naarboven kijken op de ranglijst, dan moet Sparta dit duel eigenlijk winnen.

Dat is een belangrijk ingrediënt voor Fortuna Sittard. We verwachten niet dat Sparta vrank en vrij zal gaan aanvallen vanavond, maar Sparta kan ook niet de bus parkeren in de hoop een punt over te houden aan het duel.

Fortuna Sittard won de laatste twee duels zonder een tegentreffer te incasseren. De ploeg herstelde zich dus knap van de domper tegen RKC Waalwijk. Fortuna pakte dus zes punten in de eerste drie van een reeks van zeven ‘wedstrijden van de waarheid’. We vermoeden dat Fortuna drie van de vier resterende wedstrijden uit de reeks van zeven (Sparta thuis, Cambuur uit, PEC Zwolle thuis en Willem II thuis) moet winnen, om met een gerust hart de slotfase van de competitie in te gaan.

Lukt dat, dan heeft Fortuna nog twee overwinningen in de laatste acht duels van de competitie nodig om aan 34 punten te komen. Die laatste acht duels zijn niet makkelijk, maar er zitten thuiswedstrijden tegen Heracles Almelo en Go Ahead Eagles tussen en een slotduel tegen NEC Nijmegen dat tegen die tijd hopelijk is uitgespeeld.

Kan Fortuna drie van de komende vier duels winnen? Fortuna zal tegen elke van die vier tegenstanders behoorlijke winstkansen hebben, de moeilijkheid is dat Fortuna niet een, niet twee, maar drie van de vier duels wil winnen.

Sjors Ultee verraste vorige week met zijn keuze voor Yanick van Osch in het doel. Hij kwam dus terug van zijn eerder gedane uitspraak dat, als hij eenmaal een keeperskeuze had gemaakt, hij er voor langere tijd aan zou vasthouden. Kritisch naar je eigen ideeën kijken en zonodig aanpassen, is een prima eigenschap. We verwachten dat Yanick van Osch vanavond onder de lat staat. Speelt Van Osch, dan wordt het zijn vijftigste officiële duel voor Fortuna Sittard.

Vervolgens moet Ultee beslissen of hij vasthoudt aan zijn systeem met drie centrale verdedigers. We vermoeden dat hij dat gaat doen, maar omdat we niet verwachten dat Sparta met vijf aanvallers zal verschijnen, betekent dat vrij veel ruimte voor de vleugelverdedigers Mickaël Tirpan en George Cox (die terugkeert en de plek van Roel Janssen overneemt). Tirpan en Cox zullen Fortuna’s aanval gaan ondersteunen. De drie centrale verdedigers zijn: Martin Angha, Andreas Samaris en Dimitrios Siovas.

Op het middenveld en in de aanval verwachten we geen veranderingen ten opzichte van het duel in Groningen. Aanvoerder Ben Rienstra en loopwonder Deroy Duarte spelen op het middenveld. Ook Mats Seuntjens en Zian Flemming spelen op het middenveld in ondersteuning van diepe spits Charlison Benschop.

Oud-Fortunezen bij Sparta Rotterdam? We herkennen Mica Pinto, die twee jaar voor Fortuna uitkwam en het ondertussen tot international van Luxemburg heeft geschopt.

Laatste overwinning thuis tegen Sparta Rotterdam? 10 Maart 2012. Het is alweer tien jaar geleden dat Fortuna voor het laatst won van Sparta in het eigen Fortuna Sittard Stadion. Fortuna zat destijds in een sterke fase. Het was het zesde van tien duels waarin Fortuna ongeslagen bleef. Sparta had geen antwoord op een treffer van Danny Hoesen tien minuten voor tijd.

Laatste vijf competitieduels thuis tegen Sparta Rotterdam: V-G-V-G-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: W-W-V-V-V

De KNVB stuurt Bas Nijhuis naar Sittard. Nijhuis laat het spel graag doorgaan, hetgeen in het voordeel is van de ploeg die fysieke duels niet schuwt. Nijhuis vinden we terug op plek zes in de ranglijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter‘. Gemiddeld genomen dus een prima scheidsrechter voor ons.

Sander van der Eijk fungeert als VAR. Hij floot pas vier duels van Fortuna en dat is onvoldoende voor een notering in bovenstaande lijst.

Opstelling: Van Osch; Tirpan, Angha, Samaris, Siovas, Cox; Rienstra, Duarte, Flemming, Seuntjens; Benschop.

Supporters: Eindelijk is het dan zover: de stadiondeuren gaan wagenwijd open. De enige verplichting is een geldige QR-code. Het stadion opent de deuren om 18.30uur. Datzelfde geldt voor het supportershome, dat ook na de wedstrijd ge-opend is.