Trainer Julio Velázquez kan vanavond tijdens het thuisduel tegen Sparta Rotterdam (aftrap: 20.00uur) niet beschikken over Ximo Navarro en Roel Janssen. Voor de rest is de selectie fit en speelgerechtigd.

Ximo Navarro was afgelopen zondag in Leeuwarden de enige afwezige speler, vanwege een bovenbeenblessure die hij opliep in het midweekse duel tegen SC Heerenveen. Van die blessure ondervindt Navarro nog te veel last, waardoor hij er vanavond ook niet bij is.

Verder lezen we in Dagblad De Limburger dat Roel Janssen ontbrak op de afsluitende training op donderdag vanwege maagproblemen. Janssen, die dit seizoen viermaal in actie kwam, is er vanavond ook niet bij,

Tegenstander Sparta maakt een droomseizoen door.  Vorig seizoen moesten de Kasteelheren, net als Fortuna Sittard, tot de slotdag vechten tegen degradatie. Nu staat Sparta keurig zesde in de eredivisie met 33 punten uit 19 duels; 2 minder dan Sparta vorig seizoen na 34 duels bijmekaar sprokkelde.

Sparta is al acht duels op rij ongeslagen. Die reeks begon eind oktober met een 3-1 thuisoverwinning op Fortuna Sittard. Toch gaat het de laatste weken niet van harte. Afgelopen week pakte Sparta met hangen en wurgen een punt in Nijmegen.


Een vol uitvak zag dat Fortuna onderuit ging op Spangen

Sparta liep tegen NEC ook nog personele schade op. Bart Vriends, Adil Auassar en Tobias Lauritsen vielen geblesseerd uit en Vriends is er vanavond zeker niet bij. Voeg eraan toe dat Sparta Sven Mijnans deze week aan AZ verkocht en het beeld ontstaat dat we Sparta treffen op een goed moment.

Man om in de gaten te houden? Tobias Lauritsen. Deze boomlange Noorse spits geeft Sparta een tot dusverre effectief gebleken extra optie. Lukt het voetballend niet om er doorheen te komen, dan kan Sparta nog altijd de lange bal op Lauritsen spelen, die de bal vasthoudt, waardoor de rest van het elftal kan aansluiten. Het is aan Dimitris Siovas en Rodrigo Guth om die optie door de lucht uit te schakelen.

Siovas heerste in Leeuwarden in de lucht, vandaag weer?

In Sittard is er voorzichtig goed nieuws. De selectie is grotendeels fit, de voorwaartsen Burak Yilmaz en Iñigo Córdoba spelen hun beste voetbal in Sittardse dienst tot dusverre en nieuweling Kristijan Bistrović ontpopt zich (voorlopig dan toch) tot de ontbrekende schakel op het middenveld.

Complimenten voor degene die deze man gescout heeft

Na twee overwinningen op rij zal het vertrouwen ook toegenomen zijn. Het Fortuna dat vanavond aan de aftrap verschijnt, is waarschijnlijk een gevaarlijkere ploeg dan de ploeg die eind oktober in Rotterdam met 3-1 verloor.

Er is dan ook weinig reden voor Julio Velázquez om zijn opstelling overhoop te gooien en we verwachten ook niet dat hij dat gaat doen.

Op doel verwachten we Ivor Pandur, die (net als Sparta-doelman Nick Olij overigens) bezig is aan een uitstekend eerste eredivisieseizoen. Op de rechtsbackpositie verwachten we Ivo Pinto aan de aftrap. Centraal verwachten we Dimitris Siovas en Rodrigo Guth. George Cox speelt als linksback zijn honderdste eredivisieduel.

Zonder VAR vandaag geen Rodrigo Guth

Op het middenveld verwachten we geen wijzigingen. Dat zou betekenen dat Kristijan Bistrović, Arianit Ferati en Oğuzhan Özyakup spelen.

In de aanval verwachten we Iñigo Córdoba aan de rechterflank, Burak Yilmaz in de spits en Úmaro Embaló aan de linkerflank. Tijjani Noslin klopte in Leeuwarden nadrukkelijk op de deur en scoorde ook eerder dit seizoen op Spangen. Hij is dus ook een serieuze optie.

Oud-Fortunezen bij Sparta? We herkennen Mica Pinto, die in januari 2018 van União Madeira naar Sittard kwam. Hij zal twee jaar bij Fortuna spelen, waarin hij vijftig maal het Fortunashirt draagt. Vervolgens stapt hij over naar Sparta, waar hij nog steeds de vaste linksback is.

Mica Pinto en Fortuna-legende Fernando Ricksen

Laatste thuisoverwinning op Sparta? 16 April 2022. Vorig seizoen won Fortuna dit degradatieduel verrassend eenvoudig. Het makke Sparta ging met 3-0 voor de bijl. Mats Seuntjens en tweemaal Paul Gladon zorgden voor de treffers.

Laatste vijf competitieduels thuis tegen Sparta: W-V-G-V-G

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: W-W-V-G-V

De KNVB stelt Allard Lindhout als scheidsrechter aan. De volger van deze rubriek weet dan al hoe laat het is. Lindhout sluit de lijst “meest favoriete scheidsrechter”. We geven toe dat deze lage notering gedeeltelijk komt, omdat de KNVB Lindhout relatief vaak aanstelt in duels van Fortuna tegen topploegen (duels die Fortuna vaak verliest, maar niet vanwege de scheidsrechter). Iets waar we niet voor corrigeren. We zullen er eens over nadenken hoe dat wel te doen.

Maar ook tegen FC Utrecht eerder dit seizoen leidde Lindhout ons naar de slachtbank

VAR Erwin Blank vinden we terug op plek vier in bovenstaande lijst. Hij zal Lindhout in het gareel moeten houden.

George Cox, Burak Yilmaz, Dimitris Siovas en Thomas Buitink kregen geel in Leeuwarden, maar geen van die gele kaarten heeft onmiddellijke gevolgen. Een speler is uitgesloten van deelname aan het volgende duel bij de vijfde, de tiende en elke daaropvolgende gele kaart. Alleen Arianit Ferati staat op pelt (met vier gele kaarten).

Opstelling: Pandur; Pinto, Siovas, Guth, Cox; Bistrović, Ferati, Özyakup; Córdoba, Yilmaz en Embaló (Noslin?).

Supporters: De poorten van het Fortuna Sittard Stadion gaan open om 18.00uur. Ben je op zoek naar merchandising, dan kun je tussen 18.00 en 23.00uur terecht in de fanshop in het stadion (gesloten tijdens de wedstrijd). Uiteraard kun je ook terecht in het supportershome voor en na afloop van het duel.

Ben je niet in de gelegenheid naar het stadion te gaan, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN2 voor een live-verslag.