Terwijl er elders op het continent bommen vallen, gaat het leven (en dus ook het voetbal) rustig verder. Het blijft een vreemde gewaarwording.

Trainer Sjors Ultee kan vanavond uit bij SC Cambuur (aftrap: 21.00uur) niet beschikken over de geblesseerde Arianit Ferati, de zieke Ryan Johansson en Michael Verrips en de kunstgras-schuwe Lisandro Semedo. Semedo liep zijn blessure op, op kunstgras en voelt zich niet veilig op die ondergrond (en SC Cambuur speelt op kunstgras), vernemen we in Dagblad De Limburger.

SC Cambuur presteert als promovendus boven verwachting en heeft zich na 23 duels al zo goed als veilig gespeeld. Desondanks (of wellicht mede daarom) wacht SC Cambuur al ruim twee maanden (sinds 11 december 2021) op een overwinning. In eigen huis won SC Cambuur al ruim drie maanden niet meer (sinds 22 november 2021). Wellicht verrassend, SC Cambuur pakte dit seizoen meer punten in uit- dan in thuisduels, ondanks een nederlaag in Sittard.


George Cox was eerder dit seizoen de matchwinnaar!

Man om in de gaten te houden: Issa Kallon. Niet vanwege de doelpuntenproductie van de buitenspeler (hij scoorde slechts tweemaal—Cambuur heeft sowieso geen uitgesproken goalgetter, maar wel dertien spelers die dit seizoen al scoorden), maar vanwege zijn assists (zeven assists dit seizoen).

Fortuna Sittard speelde afgelopen weekend niet vanwege storm Eunice en kreeg dus niet de mogelijkheid de reeks van goede resultaten een vervolg te geven thuis tegen Sparta Rotterdam. Het werd dus een week trainen en tevergeefs wachten op mededelingen uit Zeist over een nieuwe speeldatum voor het duel tegen Sparta Rotterdam. Van wie we wel hoorden, was de zaakwaarnemer van Michael Verrips. Viel er toch nog wat te lachen.

Wie het pad dat leidt naar handhaving uitstippelt in de resterende twaalf duels, komt tot de conclusie dat het duel in Leeuwarden voor Fortuna geen ‘must win’ wedstrijd is. Echter, haalt Fortuna in Leeuwarden—net als in Groningen—drie bonuspunten, dan komt er minder druk te liggen op de thuisduels die Fortuna moet winnen om zich veilig te spelen. En waarom niet? SC Cambuur won al maanden niet; Fortuna tweemaal op rij. Fortuna versloeg Cambuur eerder dit seizoen in Sittard.

De afwezigheid van Michael Verrips betekent dat Sjors Ultee, of keeperstrainer Patrick Creemers, geen keuze hoeft te maken tussen Verrips en Yanick van Osch. We vermoeden dat Van Osch sowieso gespeeld zou hebben. Speelt Van Osch, dan is het zijn vijftigste officiële duel voor Fortuna Sittard.


Patrick Creemers hoeft niemand te motiveren op de training

In de achterhoede verwachten we dat George Cox (afwezig tegen FC Groningen vanwege ziekte) de plek inneemt van Roel Janssen op de linker flank. Verder geen wijziging achterin. Fortuna speelt dus waarschijnlijk opnieuw met drie centrale verdedigers: Martin Angha, Andreas Samaris en Dimitrios Siovas. Mickaël Tirpan bestrijkt de rechter flank.

Op het middenveld spelen dan aanvoerder Ben Rienstra en Deroy Duarte in controlerende functies. Mats Seuntjens en Zian Flemming vervullen daar meer aanvallende functies. Charlison Benschop speelt in de spits.

Oud-Fortunezen bij SC Cambuur? We herkennen Calvin Mac-Intosch. Fortuna viste Mac-Intosch, die deze week zijn aflopende contract verlengde bij SC Cambuur, twee jaar geleden op in Noorwegen. Hij speelde een half jaar in Sittard om vervolgens naar Leeuwarden te verhuizen.


Tegenwoordig in geel-blauw; geel-groen was mooier!

Laatste overwinning uit bij SC Cambuur? 8 Maart 2005. “Fortuna blijft simpel overeind in Leeuwarden en neemt en passant de drie punten mee. Zo simpel kan het zijn als je een beetje fatsoenlijk verdedigt en de paar kansjes die je krijgt benut”, lezen we in het wedstrijdverslag. Die logica zal vanavond ook opgang doen; nu de uitvoering nog. Destijds won Fortuna met 0-2, via twee treffers van Dirk-Jan Derksen.


Zou de eetkraam in het uitvak ditmaal wel de luiken openen?

Laatste vijf competitieduels uit bij SC Cambuur: V-G-V-V-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: W-W-V-V-V

De KNVB stuurt Jannick van der Laan naar Leeuwarden. Het wordt pas het derde Fortunaduel voor Van der Laan, dus geen notering in de ranglijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter‘. Erwin Blank fungeert als VAR. Blank vinden we terug op plek drie in bovenstaande lijst. Prima VAR.

Opstelling: Van Osch; Tirpan, Angha, Samaris, Siovas, Cox; Rienstra, Duarte, Flemming, Seuntjens; Benschop.

Supporters: Eindelijk mogen er weer uitsupporters Fortuna na reizen. In het uitvak zijn vanavond 192 Fortunezen aanwezig. Reis je met de bus, meld je dan uiterlijk om 16.15uur bij het Fortuna Sittard Stadion. Ga je op eigen vervoer, dan kun je de omwisselbiljetten omruilen bij het uitvak. Ben je niet in de gelegenheid om naar Leeuwarden te reizen, maar wil je Fortuna’s verrichtingen toch zien, schakel dan in op ESPN.