Trainer Sjors Ultee kan vanavond thuis tegen SC Cambuur (aftrap: 21.00uur) geen beroep doen op Lisandro Semedo en waarschijnlijk Roel Janssen. De inzetbaarheid van Janssen was twee weken geleden al twijfelachtig voor het duel tegen NEC. Hij speelde desondanks, maar viel halverwege geblesseerd uit. Van die blessure is Janssen blijkbaar nog steeds niet helemaal hersteld.

Het goede nieuws is dat Zian Flemming en Mickaël Tirpan wel terug fit zijn en vanavond dus ook inzetbaar zijn. Verder geen veranderingen wat betreft de beschikbaarheid van spelers ten opzichte van het duel tegen NEC.

Tegenstander SC Cambuur is het seizoen prima gestart. De promovendus pakte twaalf punten uit acht duels en staat voorlopig netjes in de middenmoot. De ploeg scoorde al zestien doelpunten (alleen Ajax, PSV, Feyenoord en FC Utrecht scoorden vaker) en wie makkelijk scoort, wint wedstrijden. Zeker als je voor je doelpunten niet afhankelijk bent van een beperkt aantal spelers. De zestien doelpunten kwamen op naam van tien verschillende spelers. Cambuur slikte weliswaar de meeste doelpunten tot dusverre in de eredivisie (21), maar bijna de helft van die tegentreffers incasseerde Cambuur in een duel (uit bij Ajax).

Fortuna heeft twee weken de tijd gehad om zijn wonden te likken, na de 3-1 nederlaag tegen NEC. Blessures en spelers die om uiteenlopende redenen (nog) niet hun gebruikelijke niveau halen, stelden Sjors Ultee voor problemen, die hij niet kon opvangen, omdat er op de bank geen spelers zaten van wie je mag verwachten dat ze al probleemloos kunnen meedraaien in de eredivisie.

We zijn nu twee weken verder en hopen dat Fortuna toch stappen heeft kunnen maken. De terugkeer van Zian Flemming en Mickaël Tirpan stemt tot tevredenheid, maar kun je van die twee ook meteen verwachten dat ze het vereiste vormpeil hebben? Datzelfde geldt ook voor enkele andere spelers, die weliswaar spelen, maar tot dusverre nog niet hebben kunnen aanknopen bij het vormpeil van afgelopen seizoen.

Sjors Ultee moet beslissen of hij verder wil met een tactische variant met drie centrale verdedigers. In principe kan hij Mickaël Tirpan centraal uitspelen als vervanger van Roel Janssen. We vermoeden dat Ultee toch teruggrijpt op het systeem met twee centrale verdedigers—ook al omdat hij met de rentree van Zian Flemming aanvallend meer mogelijkheden heeft.

Op doel verwachten we Yanick van Osch. Daarvoor speelt Mickaël Tirpan als rechtsback. Ivo Pinto (die overigens liever als rechtsback speelt—zie interview) en Martin Angha spelen centraal. George Cox verdedigt de linkerzone.

Op het middenveld verwachten we aanvoerder Ben Rienstra en Tesfaldet Tekie. Ook zal er een plek zijn voor Zian Flemming als aanvallende middenvelder, waardoor Mats Seuntjens doorschuift naar de punt van de aanval. Dat laatste gaat ten koste van de basisplek van Bassala Sambou. Aan de linkerkant verwachten we Deroy Duarte. Aan de andere zijde heeft Ultee het geprobeerd met Emil Hansson, Samy Baghdadi en Tijjani Noslin. Die laatste twee hebben niet aangetoond beter te zijn dan Hansson, dus de Zweed zou wel eens een nieuwe kans kunnen krijgen.

Oud-Fortunezen bij SC Cambuur? Calvin Mac-Intosch heeft een verleden bij Fortuna. Fortuna viste hem op in Noorwegen begin 2019. Hij speelde een half seizoen bij Fortuna als rechtsback, om daarna te vertrekken naar Leeuwarden.

Laatste thuisoverwinning op SC Cambuur? 23 Maart 2018. De laatste maal dat Fortuna thuis Cambuur ontving in competitieverband won Fortuna. Dat ging niet zonder slag of stoot, want binnen tien minuten stond Cambuur 0-2 voor. Lisandro Semedo scoorde vervolgens een hattrick om de zege toch nog uit de brand te slepen.

Laatste vijf competitieduels thuis tegen SC Cambuur: W-W-W-G-W

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-G-V-V-V

De KNVB heeft Dennis Higler aangesteld als scheidsrechter. De trouwe volger van deze rubriek weet dan al genoeg. Alleen Allard Lindhout is slechter gerangschikt in de ranglijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. VAR Marc Nagtegaal kan dus aan de bak. Nagtegaal floot slechts twee duels van Fortuna en heeft dus (nog) geen notering.

Opstelling: Van Osch; Tirpan, Pinto, Angha, Cox; Tekie, Rienstra, Flemming, Hansson, Seuntjens en Duarte.

Supporters: Het supportershome zal voor (vanaf 18.30uur) en na het duel (tot middernacht) open zijn.  Zorg voor een geldige QR code bij binnenkomst van het stadion. Ben je niet in de gelegenheid om naar het stadion te komen, dan kun je het duel bekijken op ESPN.