Trainer Sjors Ultee kan vanavond thuis tegen SC Cambuur (aftrap: 18.45uur) beschikken over een voltallige selectie. Niemand is geblesseerd of uitgesloten. Nieuweling Cole Bassett heeft een werkvergunning en is dus speelgerechtigd. Arian Kastrati is er niet langer bij. Hij stapte deze week over naar SC Farense in Portugal.

SC Cambuur luisterde zijn rentree in de eredivisie vorig seizoen op met een knappe negende plek in de eindrangschikking, alhoewel de verschillen onderin klein waren. Fortuna eindigde bijvoorbeeld vijftiende met slechts vier punten minder.


En als (maar als bestaat niet) scheidsrechter Van der Laan zijn oren in Leeuwarden niet had laten hangen naar de VAR, waren we wellicht boven Cambuur geëindigd

Cambuur startte deze zomer ook met de bouw van een nieuw stadion, dat speelklaar moet zijn aan de start van het seizoen 23/24. Cambuur zal dat stadion vast willen openen als eredivisionist, dus zal de minimale doelstelling dit seizoen handhaving zijn.

In de eerste twee duels creëerde Cambuur een pak kansen, maar scoren deden de Leeuwarders nog niet. Omdat dat FC Utrecht afgelopen weekend ook niet lukte, heeft Cambuur voorlopig een punt voorsprong op Fortuna Sittard.

Fortuna verloor zijn eerste twee duels en hoewel dat niet verrassend is gezien de tegenstanders, zal Sjors Ultee aan beide duels verschillende gevoelens over hebben gehouden. Waar Fortuna het Ajax in de openingsspeelronde knap lastig maakte door goed gegroepeerd te spelen, had Fortuna meer weg van los zand in de bakoven in Enschede.


In deze snelkookpan lukte weinig

Als de tegenstander dan ook nog meer kwaliteit heeft, beter ingespeeld is en bereid is meer energie in de wedstrijd te steken, dan wordt zo’n wedstrijd al snel een kansloze affaire.

De vraag is: gaat Sjors Ultee er vandaag personele consequenties aan verbinden? Fortuna speelde een prima voorbereiding en een prima eerste duel. Is één slechte wedstrijd reden voor vervangingen of heeft de basis meer krediet?

Je zou denken dat er krediet is, maar gewisseld worden in de rust door Sjors Ultee is vaak een slecht teken voor het volgende duel. Het overkwam Mickaël Tirpan, Tijjani Noslin en Arianit Ferati in Enschede.

De beschikbaarheid van alternatieven speelt natuurlijk een belangrijke rol bij de overwegingen van Ultee. We verwachten Cole Bassett nog niet in de basis, maar we vermoeden dat Fortuna het duel tegen SC Cambuur weken geleden als doelstelling heeft geformuleerd voor het speelklaar krijgen van Burak Yilmaz en Iñigo Córdoba.

Die twee zouden vanavond zomaar eens hun basisdebuut kunnen maken, ten koste van Arianit Ferati en Tijjani Noslin. Hoewel Ivo Pinto dicht tegen Mickaël Tirpan aanzit, verwachten we dat de Belg opnieuw start.

We verwachten dat Ultee achterin dus geen wijzigingen doorvoert. Yanick van Osch start onder de lat. Daarvoor een viermansverdediging. Mickaël Tirpan verdedigt de rechterflank. Centraal spelen Rodrigo Guth en Dimitris Siovas. George Cox bewaakt de linkerflank. Tirpan en Cox zullen zich waar mogelijk ook inschakelen ter ondersteuning van de aanval.

Op het middenveld spelen Deroy Duarte en Doğan Erdoğan opnieuw in een controlerende rol. We vermoeden dat Paul Gladon als aanvallende middenvelder zal spelen.

In de voorhoede verwachten we Iñigo Córdoba aan de rechterkant. Burak Yilmaz speelt in de spits. Aanvoerder Mats Seuntjens speelt vanaf de linkerkant.

Oud-Fortunezen bij SC Cambuur? We herkennen Calvin Mac-Intosch, die de eerste helft van 2019 bij Fortuna speelde. Na afloop van het seizoen 18/19 vertrok hij naar Leeuwarden, waar hij dus nog steeds speelt.


In zijn groen-gele dagen

Laatste thuisoverwinning tegen SC Cambuur? 16 Oktober 2021. Vorig seizoen won Fortuna van SC Cambuur in eigen stadion. In een wedstrijd waarin lange tijds niets gebeurde, verdween de bal in de slotfase tweemaal in het net. De kopbal van George Cox telde; de schuiver van Mitchel Paulissen vanwege door de VAR geconstateerd buitenspel niet.

Laatste vijf competitieduels thuis tegen SC Cambuur: W-W-W-W-G

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-V-..-..-..

De KNVB stuurt Bas Nijhuis naar Sittard. Nijhuis bivakkeert op plek zes in de ranglijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter‘. Nijhuis heeft zich in het verleden dus vriendelijk getoond richting Fortuna Sittard. VAR Clay Ruperti floot nog nooit een wedstrijd van Fortuna Sittard. Een onbeschreven blad dus.

Opstelling: Van Osch; Tirpan, Guth, Siovas, Cox; Duarte, Erdoğan, Gladon; Córdoba, Yilmaz en Seuntjens.

Supporters: Het stadion opent zijn deuren vanaf 16.45uur. Op datzelfde moment gaat ook de fanshop in het stadion open, waar je tot 21.00uur terecht kunt. Kun je niet wachten met de aanschaf van Fortuna-shirts en andere parafernalia, dan kun je ook tussen 11.00 en 15.00uur terecht in de fanshop in de stad. Het supportershome opent de deuren om 16.30uur en is uiteraard ook open rondom de wedstrijd.

Zian Flemming zal vanavond ook aanwezig zijn in het Fortuna Sittard stadion. De tweevoudig topscorer van Fortuna Sittard zal afscheid nemen van het Sittardse publiek.


De held van Nijmegen

Wil je Fortuna aan het werk zien, maar ben je niet in de gelegenheid het stadion te bezoeken, schakel dan in op ESPN voor een live-uitzending van het duel.