Fortuna blijft simpel overeind in Leeuwarden en neemt en passant de drie punten mee. Zo simpel kan het zijn als je een beetje fatsoenlijk verdedigt en de paar kansjes die je krijgt benut. Waarom kon dat tussen november en maart eigenlijk niet?


8 April 2005

Fortuna breekt de ban in Leeuwarden

Cambuur Leeuwarden 0 Fortuna Sittard 2
Doelpuntenmakers: 7. Derksen 0-1; 56. Derksen (pen) 0-2
Opstelling: Baart, T. Janssen, Fränkel, Dassen, Op den Kamp, Zafarin (62. Elberkani), Meszaros, Daemen, Van Barneveld, Moutawakil (83. Facenna), Derksen
Toeschouwers: 4.018
Scheidsrechter: Liesveld
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Het is half vier op deze vrijdagmiddag als uw verslaggever zijn verstand op nul en zijn blik op oneindig zet en zich spoedt richting Leeuwarden. De heenreis verloopt bijzonder voorspoedig. Files? Ze zullen er vast zijn geweest, maar ik heb ze niet gezien. Via de radio verneem ik dat Koekiemonster op dieet moet van zijn Amerikaanse bazen. Zijn onverantwoorde eetpatroon zou kinderen op de gedachte kunnen brengen dat het eten van koekjes niet zo ongezond is als pappa en mamma beweren, want zeg nou zelf: is Koekiemonster erg dik geworden van al die vreetbuien? Over dat laatste weet ik niet veel, want uit mijn jeugd herinner ik me dat Koekiemonster altijd achter een bureau stond zodat ik hem nog nooit onder zijn nek heb gezien. Het zou natuurlijk best kunnen zijn dat hij dat deed om zijn bierbuik te verhullen. Nou ja, een speknek heeft ie in ieder geval niet!

Verder verneem ik dat op 5 juli Zwijndrecht het toneel is van de Olympische BonzOmerspelen voor honden. Dat zal een week later vast gevolgd worden door de paralympics voor blinde blindegeleidehonden… Mooi, een paar uurtjes Nederlandse radio brengen mij dus weer op de hoogte van wat er zoal speelt in de Nederlandse samenleving! Goed om te weten.

Rond 19.00uur meld ik me in Leeuwarden, een paar minuten later ben ik bij het Cambuur stadion, waar rond die tijd nog niet al te veel te doen is. Dat wil zeggen, in de supermarkt onder het stadion is het drukker dan in het stadion. Voor een halve euro tik ik een programmaboekje op de kop. Volgens dat boekje beschikken we weldegelijk over een aantal zeer goede voetballers. Zo gaat er bijvoorbeeld van Dave Zafarin altijd veel dreiging uit. Ach ja, zo’n boekje is altijd goed voor het zelfvertrouwen!

Op het veld rijdt een tractor die bestrijdingsmiddel uitspuit over het veld. Geen idee, wat daar de bedoeling van is? Even later komen de spelers het veld op voor de warming-up. We zien dat Chris Dekker één wijziging heeft doorgevoerd ten opzichte van het duel tegen TOP Oss. Ray Fränkel mag de geschorste Marcel Akerboom vervangen en zo zien we Fränkel ook nog eens. Verder dus geen wijzigingen en daar was ook geen reden toe na het bemoedigende spel tegen TOP.

Kan Fortuna vandaag die lijn doortrekken??? De voortekenen zijn niet al te best. Het is koud en guur weer en de laatste keer dat we in Leeuwarden wonnen was in het jaar dat we kampioen werden (94/95). De tegenstander: Cambuur Leeuwarden. Bekende gezichten? Nee, geen enkel bekend gezicht. De Leeuwarder selectie kent een hoog Van der Padt risico… Dirk Jan Derksen speelde wel nog in een grijs verleden voor Cambuur.

De Goodyear commissie heeft na ruim drie uur rijden wel een behoorlijke honger opgebouwd. We lopen naar beneden, maar stoten onze neus aan een gesloten rolgordijn. Ehh, wat heeft dit te betekenen? 311km gereden om aan een gesloten hek te koekeloeren? Je moet het maar durven…. Zwaar beledigd en hongerig hernemen we onze positie op de tribune maar weer.


Ziet er erg gastvriendelijk uit, niet?

We zitten nu vlak voor aanvang van de wedstrijd en we tellen de koppen in het uitvak. Daar zijn we snel mee klaar: het zijn er 14. Eén supporter meer dan in Emmen, geen dieptepunt dus… Als we een beestje dat vast een hert moet voorstellen hebben gegroet, kunnen we beginnen. Fortuna speelt vandaag in het blauw / wit. Ziet er zeker niet slecht uit!

Scheidsrechter Liesveld blaast op zijn fluitje en Fortuna trapt af richting het uitvak. Cambuur – dat vecht voor zijn laatste kans om de nacompetitie nog te bereiken – probeert Fortuna onder druk te zetten en dat levert al heel snel een corner op. Die komt voor en na wat gekluts valt die bal voor de voeten van Henk van Steeg die op doel schiet. De bal valt boven op de lat. Daar komen we dus goed weg, alhoewel iemand van ons op de doellijn nog wel had kunnen ingrijpen als die bal niet op de lat maar daar net onder was gekomen.

Is dat het startsein van een stormloop op ons doel? Nee, absoluut niet, daarvoor speelt Cambuur veel te zwak. Fortuna kan namelijk vrij simpel stand houden. Na een minuutje of vijf zien we ook de eerste aanvallende actie van Fortuna. Het levert ons een vrije trap op op de rand van het strafschopgebied. Hmm, Ronald Dassen in de muur of Tom Daemen over? Of krijgen we een nieuwe variant? Inderdaad een nieuwe variant: Daemen in de muur!

Twee minuten later is Fortuna alweer in de aanval en opnieuw heeft Cambuur een overtreding nodig om die aanval af te stoppen. Nu ligt de bal op onze linkerflank. Een ideale plek om de bal eens voor de goal te slingeren in de hoop dat er iemand tegenaan loopt. Komt die bal van Daemen. Iedereen gaat onder bal door, behalve Derksen aan de tweede paal. Hij mag moederziel alleen de bal aannemen, heeft alle tijd om zijn familie te bellen dat er een einde gaat komen aan zijn doelpuntendroogte en schiet vervolgens de bal langs keeper Peter van der Vlag: 0-1!!!

En zo kan het gebeuren dat er om 20.07uur op deze koude aprilavond in Leeuwarden tien Fortunezen een feestje staan te vieren met 14 supporters!

Fortuna neemt dus een voorsprong en Cambuur moet nu iets constructiefs gaan doen, maar wat we in het restant van die eerste helft krijgen voorgeschoteld van de Leeuwarders slaat nergens op. De Fortunezen op het veld kijken vanuit hun luie tuinstoel toe hoe Cambuur een amusant foutenfestival opvoert. Niets lukt, en als er iets dreigt te lukken, grijpt Fortuna kordaat in. Nee, hier is geen vuiltje aan de lucht. Het enige wat je de Fortunezen kunt verwijten is dat ze niet nadrukkelijker opzoek gaan naar de tweede treffer. Zo zie je maar weer dat het in voetbal snel kan keren.

Cambuur mag dan namelijk slecht spelen, ze spelen geen haar beter of slechter dan pakweg Haarlem een paar weken geleden. En desondanks speelde Fortuna het een paar weken geleden nog klaar om van dat soort tegenstanders vrij kansloos te verliezen. Sinds vorige week staat er weer een ander Fortuna en vandaag wijst niets erop dat we in de problemen gaan komen. We creëren zelf dus ook weinig in deze eerste helft. Jammer, want Aziz Moutawakil heeft het weer op zijn heupen, maar we doen er niet veel mee. Cambuur komt niet veel verder dan een knappe elleboogstoot in het gezicht van Derksen. Goed geplaatst door Mitchell Piqué, Derksen gaat ook neer. De grens stond zo dichtbij dat hij een paar tanden van Derksen in zijn gezicht moet hebben gekregen, maar hij heeft desondanks niets gezien… Nou dan niet, ruststand: 0-1.

In de rust onderzoekt de Goodyear commissie nogmaals de eetmogelijkheden in Leeuwarden. De snackbar in het uitvak is nog steeds hermetisch afgesloten, dus wurmen we ons een weg richting andere snackbars in de Cambuur vakken, maar ook daar krijgen we nul op ons rekest. De warme hap (gehaktbal/worst) is op. Op? In de rust al geen warm eten meer? Wie is hier verantwoordelijk voor de inkoop van eten??? Tweemaal in de zeik gezet worden in één stadion. De Goodyear commissie heeft er geen goed woord voor over…

Op het veld is een wedstrijd bezig tussen twee (gehandicapten?) teams. Het ventje dat vorige week in Sittard met zijn handen in zijn lange broek meedeed, speelt hier nu ook mee. Misschien toch een idee om dit soort wedstrijden te spelen op een kleiner veld???


Cambuur’s hoofdtribune tijdens de rust

Tweede helft. Geen wijzigingen in beide elftallen. Trainer Jan Schulting is blijkbaar tevreden. De wedstrijd gaat rustig verder. Cambuur kan Fortuna opnieuw niet vastzetten. Sterker nog na een minuutje of tien verdubbelen we zelfs onze voorsprong. Uittrap van Rein Baart, die op het hoofd valt van Zafarin. Hij kopt de bal door en daar staat Derksen in het strafschopgebied. In feite nog niet veel aan de hand, maar Bernard Schuiteman denkt daar anders over, want hij trapt Derksen overhoop. Tja, en dan is er natuurlijk wel wat aan de hand: strafschop!! Derksen achter de bal en hij stuurt Van der Vlag de verkeerde kant op. Maar ach, als Van der Vlag ook de goede hoek was ingedoken, dan had ie ‘m nog niet gehad: 0-2!!!!

En nu? Gaat er nu dan een stormloop op ons doel komen? Nee hoor, Cambuur blijft maar aanmodderen. Fortuna stelt daar ook weinig tegenover, dus kunnen we ons concentreren op de randverschijnselen. Als we het gezicht naar links draaien zien we dat er nog meer gevoetbald wordt vandaag in Leeuwarden. Er wordt drifig getraind. Het is niet ondenkbeeldig dat er op dit trainingsveld spelers lopen die de hoop nog niet hebben opgegeven dat ze ooit in het geel/blauw mogen spelen. En waarom niet: je hoeft geen al te getalenteerde speler te zijn om meerwaarde te hebben vanavond in het Cambuur stadion…


Er wordt driftig getraind naast het stadion!

Op het uur wordt de smeekbede van de MI-side (naast ons) om Jan Bruin ingewilligd. En met hem in de spits verandert Cambuur ook van tactiek. Ze gaan eens wat opportunistischer spelen, opzoek naar die lange voorin. Gelukkig kunnen wij vandaag rekenen op een goed spelende Fränkel. Hij speelt vandaag prima en de meeste lange ballen die Cambuur van achteruit of van de flanken in ons strafschopgebied pompt, zijn dan ook een prooi voor hem.

Pas in het laatste kwartier wordt Cambuur voor het eerst in deze wedstrijd echt gevaarlijk. Bruin wint een aantal kopduels van Fränkel en dan zijn we aangewezen op de keeperskwaliteiten van Baart. En daar is vandaag niets mis mee! Tweemaal duikt hij stijlvol naar de hoek en voorkomt daarmee een zekere tegentreffer. Dekker brengt Gino Facenna nog in voor Moutawakil en de kopsterke Facenna doet nog een hoop nuttig werk. En als vijf minuten voor tijd een schot van Jordi Cruyff (dat was hem toch, of niet soms?) hopeloos ver naast gaat, kunnen we de boeken definitief sluiten. Eindstand: 0-2.

Fortuna wint dus weer eens een competitieduel. Dat was sinds 12 november 2004 niet meer voorgekomen. Ook toen was Cambuur het slachtoffer. Wie de wedstrijd heeft gezien, moet concluderen dat winnen eigenlijk helemaal niet zo lastig is in de eerste divisie. Des te prangender dus de vraag: waarom heeft het zo lang moeten duren? Hoe dan ook, de spelers nemen afscheid van ons en andersom. Wegwezen hier; de reis is namelijk nog lang.

Op de terugweg zijn de weersomstandigheden bar en boos. In Friesland regent het; in Drenthe sneeuwt het; in Overijssel regent het weer; in Gelderland regent het mot; in Brabant is het droog en als we de lachende maan zien, weten we dat we in Sittard zijn! Het is dan bijna 01.00uur. Het slot van de competitie kan nog leuk worden.