Trainer Sjors Ultee kan vanmiddag / vanavond uit bij PSV (aftrap: 16.45uur) niet beschikken over George Cox en Martin Angha (beiden uitgesloten), Roel Janssen (geblesseerd) en Samy Baghdadi en Tesfaldet Tekie (beiden ziek). Verder is iedereen fit en beschikbaar. Dat betekent dus dat Ryan Johansson en Arianit Ferati terugkeren van blessureleed.

PSV strijdt halverwege maart nog mee om drie prijzen. De Eindhovenaren hebben acht duels voor het einde van de eredivisie nog uitzicht op een 25ste landstitel (want slechts twee punten achterstand op koploper Ajax), een tiende KNVB beker (PSV plaatste zich, onder andere via een overwinning op Fortuna Sittard, voor de halve finales) en een derde Europese trofee (PSV plaatste zich deze week, via een 0-4 overwinning bij FC Kopenhagen, ook nog voor de kwartfinales van de Conference League).


Ondanks de rentree van Lisandro Semedo, zat er geen bekerstunt in

Er komen dus drukke weken aan voor PSV en wellicht kan Fortuna daar van profiteren. De laatste maal dat Fortuna daarin slaagde was in het seizoen 00/01. Fortuna vocht tegen degradatie; PSV zou kampioen worden. Fortuna hield de schade beperkt tot een treffer en had in blessuretijd genoeg aan een gelukje om een punt te pakken.

Kevin Hofland (namens PSV) speelde terug op keeper Ronald Waterreus. Die gleed uit bij een poging de bal weg te trappen. De bal (en het lege doel) leek een prooi voor Dennis Krijgsman, maar Waterreus tikte de bal met zijn hand weg. Dat mag niet bij een terugspeelbal. Indirecte vrije trap voor Fortuna in het strafschopgebied, die Jan van Halst keihard binnenknalde. Punt voor Fortuna. We hadden het er niet over gehad als PSV op dat moment met 5-0 voor had gestaan.

Fortuna zal hopen op een vergelijkbaar scenario en daar vast ook op spelen, alhoewel de voortekenen ongunstig zijn. Fortuna verloor de laatste vier competitie-ontmoetingen in Eindhoven van PSV en verloor de laatste zeven (!) duels onder leiding van scheidsrechter Allard Lindhout.

De schade beperkt houden kan ook om een andere reden interessant zijn. Het is ongemeen spannend onderin de eredivisie. Het is dus denkbaar dat er uiteindelijk beslissingen vallen op basis van doelsaldo. Voorlopig zijn wij wat dat betreft de pineut.

Echter dat negatieve doelsaldo is na de winterstop niet meer verder opgelopen. Iets wat wel geldt voor alle andere degradatiekandidaten (behalve PEC Zwolle). Er is dus nog een (toegegeven: kleine) kans dat Fortuna een of meerdere mededegradatiekandidaten achter zich houdt op basis van doelsaldo, als Fortuna onvermijdelijke nederlagen qua hoogte beperkt houdt.

Sjors Ultee schakelde afgelopen week einde over naar een 4-3-3-systeem. Gaat hij daar aan vasthouden in Eindhoven? We vermoeden dat hij met dat systeem verder wil in de slotfase van de competitie—zeker in de duels tegen rechtstreekse concurrenten. Dan valt er wat voor te zeggen om zo ook te spelen in de overige duels. De absentie van Martin Angha, George Cox en Roel Janssen maakt een terugkeer naar een systeem met vijf verdedigers ook minder waarschijnlijk (maar het kan wel).

Er vanuit gaande dat Ultee kiest voor een systeem met vier verdedigers, moet hij vervangers aanwijzen voor Martin Angha en George Cox. Andreas Samaris zal vast Angha vervangen (alhoewel ook Nigel Lonwijk een optie is), waardoor Fortuna’s hart van de verdediging van louter Griekse makelij zal zijn. Op links vervangt Ivo Pinto George Cox. De andere twee verdedigers zijn Mickaël Tirpan en Dimitrios Siovas. Oud-PSV’er Yanick van Osch verdedigt het Sittardse doel.


Speelt Ivo Pinto na twee maanden weer eens mee?

Op het middenveld verwachten we geen wijzigingen. Aanvoerder Ben Rienstra en Deroy Duarte, wiens prestaties bij Fortuna opgemerkt zijn in Kaapverdië, lopen de gaten dicht. Zian Flemming zorgt voor het aanvallende gevaar vanuit het middenveld.

In de voorhoede spelen Lisandro Semedo (aan de rechterkant), Charlison Benschop (centraal) en Mats Seuntjens (aan de linkerkant).

Oud-Fortunezen bij PSV? We herkennen niemand bij het eerste elftal. In de jeugdopleiding herkennen we drie mannen met een Sittards verleden: Wilfred Bouma, Kristof Aelbrecht en Jürgen Dirkx.

Laatste competitieoverwinning uit bij PSV? Fortuna won nooit in competitieverband in het Philips-stadion. PSV is de enige club die thuis nooit verloor van Fortuna Sittard. Nu ja, in competitieverband. Fortuna ging er in 1999 natuurlijk wel winnen in de halve finale van het KNVB-bekertoernooi.


Geen gelukkige combinatie

Laatste vijf competitieduels uit bij PSV: V-V-V-V-G

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: W-V-V-W-W

De KNVB stuurt Allard Lindhout naar Eindhoven. Fortuna verloor 17 van de 24 duels van Fortuna Sittard, die hij floot (waaronder dus de laatste zeven). De man staat troosteloos onderaan in de ranglijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter‘. Verwacht niets van deze man. VAR Jeroen Manschot vinden we terug op plek elf in bovenstaande lijst.

Mickaël Tirpan, Ben Rienstra en Zian Flemming staan op pelt en pakken dus beter geen gele kaart. Het is verstandiger dat professionele gele kaarten terechtkomen bij Yanick van Osch, Dimitrios Siovas, Andreas Samaris, Lisandro Semedo en Charlison Benschop.

Opstelling: Van Osch; Tirpan, Samaris, Siovas, Pinto; Rienstra, Duarte, Flemming; Semedo, Benschop en Seuntjens

Supporters: 290 Fortunezen reizen Fortuna Sittard na, naar Eindhoven. De 95 busreizigers melden zich om 15.00uur bij het Fortuna Sittard Stadion. De 195 automobilisten melden zich tussen 15.45 en 16.15uur op de derde etage van parkeergarage Klokgebouw (goo.gl/maps/T9Cku9rJrMJYRDZB8), alwaar je omwisselbiljetten kunt ruilen voor entreekaarten.


Hopelijk is het zicht in het uitvak tegenwoordig beter dan op 16 september 2013!

Kun je er niet bij zijn in Eindhoven? ESPN2 zendt het duel rechtstreeks uit.