Vanaf het begin is duidelijk dat Fortuna Sittard zich neerlegt bij een nederlaag in Eindhoven en na een uur lijkt het zelfs op een oefenwedstrijd als Sjors Ultee ineens vier spelers wisselt. Nee, we kregen niet de indruk dat we te maken hadden met ‘mannen met een missie’. Nu een weekje vrij en dan mogen staf en selectie ons tonen dat het ze menens is en met het mes tussen de tanden voor drie punten strijden…


20 maart 2022

Bij voorbaat kansloos

PSV 5 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 10. Max 1-0, 39. Doan 2-0, 41. Zahavi 3-0, 77. Bruma 4-0, 82. Vinícius 5-0.
Opstelling: Van Osch; Tirpan (66. Musaba), Samaris (84. Johansson), Lonwijk, Siovas (66. Botaka), Pinto; Duarte, Rienstra (66. Ferati), Flemming (66. Benschop); Semedo Seuntjens.
Toeschouwers: 33.491.
Scheidsrechter: Lindhout.
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Terwijl de Sittardse binnenstad de laatste restjes van de St. Joep markt opruimt, staan zo’n 100 supporters te trappelen om in twee gereedstaande bussen te stappen die hen naar Eindhoven gaan brengen. Nu ja, ‘trappelen’… De verplaatsing naar PSV is onder Fortuna-supporters niet populair en een vervelende afslag in de reeks wedstrijden die Fortuna in rechte lijn naar de veilige haven moet loodsen.

De overwinning van afgelopen week op Willem II deed het vertrouwen in een goede afloop groeien en een week nadien wederom een rechtstreekse concurrent een tik op de kin geven zou iedereen met een uitstekend gemoed de interlandperiode insturen. Voor velen een weekje rust, behalve voor Lisandro Semedo en Deroy Duarte. Zij reizen naar Orléans en Murcia om het met Kaapverdië tegen de voetbaldwergen Guadeloupe, Liechtenstein (FIFA 191) en San Marino (FIFA 210) op te nemen.

Guadeloupe is niet opgenomen in de FIFA-ranking, aangezien het een Frans departement in de Caraïben betreft; geen zelfstandig land. Daarom spelen de ‘Gwada Boys’ ook geen WK-kwalificatiewedstrijden. Met andere woorden: Guadeloupe is de mooiste van de drie opponenten die Semedo en Duarte tegemoet zullen treden.

Een heel andere opponent dan dat Fortuna vandaag in de late namiddag treft. PSV heeft donderdag nog de Deense kampioen FC København met 0-4 ingeblikt en lijkt in de weken waarin her en der beslissingen vallen op stoom te komen. Het feit dat ‘die club uit Amsterdam’ nog maar twee punten voorstaat op de Eindhovenaren zal ongetwijfeld motiverend werken voor de equipe van Roger Schmidt.

Ten opzichte van afgelopen uitwedstrijd tegen Cambuur Leeuwarden (2-1 verlies) is er in de bus weinig veranderd in de bus. Wanstaltige muziek fleurt nog altijd de bus op waarbij links en rechts mensen gedwee meedeinen. Voorbij Weert arriveren we in het vagevuur tussen het Limburgse platteland en de Brabantse Kempen.

In het midden van de 18e eeuw werd dit gebied overspoeld door golven van geweld. Horden van gewetenloos boevenpak trokken plunderend en brandstichtend door onze vredige dreven. Zij noemden zich ‘De Bokkenrijders’, naar schimmige luchtgeesten, die volgens een Middeleeuwse mythe op bokken gezeten door de donkere en nachtelijke hemel zweefden en zelfs afgesloten huizen konden binnendringen.

Maar al snel laten we deze streek achter ons en doemt in de verte de skyline van ‘De Lichtstad’ al op. Via de Eindhovense binnenring arriveren we bij de ongelijkvloerse kruising aan de Pastoriestraat waar de linksaf slaan naar de Veldmaarschalk Montgomerylaan. Drie stoplichten verder staan we voor de poort van het Philips Stadion.

Na een behoorlijk aantal trappen te hebben genomen arriveren we in het uitvak waar we bemerken dat de mannen van Ultee al drukdoende zijn zich klaar te stomen voor de wedstrijd. Ultee moet wijzigingen aanbrengen in zijn basiselftal. Zij het noodgedwongen.

De strijd in doel is inmiddels beslecht in het voordeel van Yanick van Osch. Michael Verrips is (als we tussen de regels doorlezen van zijn zaakwaarnemer) bezig aan zijn laatste maanden in Sittard-Geleen ‘omdat het vertrouwen in Fortuna is beschadigd.’

Mika Tirpan is net zo’n zekerheid op rechtsback. Omdat onze ‘Léopard’ Martin Angha tegen Willem II een gele kaart ontving, mag hij een weekje brommen in de tribune. Hij wordt vervangen door Andreas Samaris. Logisch ook dat Samaris in de ploeg komt. De druk op het Sittardse doel zal hoog zijn waardoor hij weinig meters zal hoeven maken. Dimitris Siovas is de vaste linker centrale verdediger geworden. Tussen al dat defensieve geweld in loopt ook nog Nigel Lonwijk rond.

Linksback George Cox ondergaat hetzelfde lot als Angha: geel = strafbank. Hij wordt vervangen door Ivo Pinto, die sinds zijn komst naar Sittard-Geleen veel heeft bijgeleerd. Op het middenveld zijn kapitein Ben Rienstra en ‘Tubarão Azul’ Deroy Duarte onomstreden. Sinds de komst van centrumspitsen en Lisandro Semedo weer fit is speelt Zian Flemming weer op zijn vertrouwde middenveld. De voorhoede wordt gevormd door Lisandro Semedo en Mats Seuntjens.

Scheidsrechter van dienst is Allard Lindhout. Een scheidsrechter die ons allerminst goedgezind is. Wanneer besluit de KNVB eindelijk om Ruud Bossen aan te stellen? Onder zijn leiding pakten we nog wel eens een onverwacht punt.

Maar eerlijkheidshalve doen we er vanaf minuut één alles aan om PSV een rustige middag te bezorgen. We zijn een handvol minuten ver als rechtsback Mauro Jaqueson Júnior Ferreira dos Santos vanaf rechts 40 meter pakt en binnendoor glipt bij Ivo Pinto, die op links tegen zijn voet speelt.

Mauro Júnior levert een hard schot af, maar Yanick van Osch toont eens te meer waarom hij weer Fortuna’s nummer 1 is: hij ranselt de bal vakkundig uit doel. Het duurt niet veel langer vooraleer Van Osch wel wordt verslagen. Mario Götze levert een mooie voorzet af die voor Eran Zahavi hard op doel wordt gekopt. Van Osch moet een rebound weggeven, terwijl Mickaël Tirpan wordt verrast door Phillipp Max.

Terwijl je hoopt dat Fortuna fel naar voren verdedigt, veel energie in het duel stopt en probeert tot aan de rust de brilstand in tact te houden, kijken we binnen 10 minuten tegen een achterstand aan.

Na de 1-0 lijkt het erop dat beide clubs een gentleman’s agreement overeen zijn gekomen. PSV staakt de strijd een beetje, tenzij Fortuna wel zó knullig verdedigt waardoor PSV wel iets móét doen, zodat niks erop lijkt dat beide clubs een gentleman’s agreement overeen zijn gekomen.

Na een kwartier gunt PSV Fortuna enige ruimte en via Tirpan en Deroy Duarte mag Lisandro Semedo proberen op rechts door te breken. Zijn voorzet komt niet helemaal goed aan, maar belandt uiteindelijk wel bij Mats Seuntjens. Érick Gutiérrez weet dat Seuntjens best een goed schot heeft en gooit zich in de baan van het schot, net als Seuntjens uithaalt. Het is Fortuna’s eerste bal richting Joël Drommel, maar de doelman kijkt de bal naast. De daaropvolgende corner wordt door Siovas over het doel gekopt.

Fortuna’s middenveld lijkt last te hebben van lentekriebels, wat is met vanalles bezig, maar behalve met het aanpakken van PSV’ers die walking football spelen. De enige die zijn haaientanden toont is Deroy Duarte. De nieuwbakken international van Kaapverdië doet wat hij kan, maar het is onbegonnen werk tegen een overmacht aan rode shirts.

Fortuna hanteert vandaag een soort ‘handbalopstelling’, waarbij iedereen zich groepeert rondom het strafschopgebied. En lukt het PSV om een mannetje vrij te spelen, dan pareert Van Osch tot dusver elke schot, zoals de schuiver van Ibrahim Sangaré.

Ook Joey Veerman en Mauro Júnior proberen een doelpunt te scoren, maar hun precisie laat te wensen over. Met de rust in zicht komt Fortuna in balbezit en probeert via Ben Rienstra naar voren te voetballen. Rienstra zien Seuntjens vrijstaan en speelt hem rond het middenveld in. Seuntjens die vanmiddag nog niet al te veel paraat heeft gemaakt, raapt zich bijeen en start één van zijn moordende dribbels. In zijn ooghoek ziet hij iemand volledig vrijstaan en speelt de bal af.

Maar helaas is het Eran Zahavi die meteen 35 meter pakt. Aangekomen bij het strafschopgebied geeft hij af op Ritsu Doan die zich een weg baant langs Zian Flemming, Dimitris Siovas, Nigel Lonwijk, Ivo Pinto en tenslotte Yanick van Osch kansloos laat: 2-0.

De tweede Eindhovense treffer komt nota bene tot stand na een minutenlange blessurebehandeling van Gutiérrez waarbij zowat iedereen aan Sittardse zijde met elkaar in conclaaf gaat om de neuzen weer dezelfde kant op te krijgen!

Oké, dan maar met 2-0 de rust halen, maar dat is ons niet gegeven. Acht Fortunezen zien toe hoe de bal van voet tot voet gaat bij PSV en Mauro Júnior een voorzet trapt die door Eran Zahavi aan de tweede paal achter Van Osch wordt gekopt.

Tijdens de rust beschouw ik met Maurice Zelis de eerste helft na en verneem dat Go Max! in een oliestaatje zijn auto langs de kant van de weg heeft moeten parkeren. Voor de rest halen we in het uitvak zonder kleerscheuren de tweede helft.

Met een 3-0 achterstand gaan de spelers de tweede helft in en moeten proberen de schade te beperken waarbij ze zeker geen kaarten moeten nemen en ook geen blessures moeten oplopen. Dat strijdplan valt nog wel te billijken, al neemt de onvrede rondom mij wel toe. Want hoe kunt je dit duel zó laten lopen en over twee weken Heracles naar de strot vliegen?

Maar de schade wordt bijna groter als Mario Götze aan de zijkant wordt vrijgespeeld en de bal in het vijfmetergebied dropt. Zahavi duikt tussen Siovas en Tirpan op en kopt de bal recht op Van Osch af. De doelman moet snel reageren, maar kan niet veel anders dan de bal rechtdoor terug te boksen.

Ondertussen doet PSV wat het wilt en speelt Fortuna tureluurs op het moment dat het aanzet. Fortuna probeert het tempo zo veel als mogelijk te drukken en hoopt dat PSV daarin meegaat. En als het de bal heeft, dan speelt Dimitris Siovas als een volleerd Canadees ijshockeyer de bal naar de hoeken van het veld in de hoop dat een medespeler er achteraan rent. Nee dus. Dat is gewoon onbegonnen werk!

Na een dik uur is het nog immer 3-0, want Max (tweemaal), Doan en Gutiérrez weten niet te scoren. Domper van de middag is het uitvallen van Siovas, die verschrikt over zijn knie wrijft. Maar ook voor Tirpan, Rienstra en Flemming zit de wedstrijd erop. Tijd voor nieuw bloed of het sparen van spelers die het restant van de competitie vol gas moeten geven.

Richie Musaba, Arianit Ferati, Jordan Botaka en Charlie Benschop gaan de resterende minuten volspelen. Dat levert vrijwel meteen succes op als Musaba Botaka aanspeelt. Hij ziet dat Semedo enige vrijheid geniet en speelt de Kaapverdiaan meteen aan. Hij draait snel, ziet dat Drommel iets te ver voor zijn doel staat en trapt de bal schitterend tegen de binnenkant van de paal.

Desondanks kan een vierde treffer niet uitblijven. Een schoolvoorbeeld van overmoed als diverse verdedigers de bal gaan rondspelen in de eigen achterhoede. Dat doe je straffeloos tegen SDC Putten of FC Rijnvogels, maar niet tegen Neerlands vice-kampioen. Als Andreas Samaris aan de bal komt is de maat vol en één moment van druk laat Bruma in balbezit komen.

De Portugees pikt de bal op, loopt het strafschopgebied in en trapt de bal droog achter Van Osch. Lonwijk is te laat waardoor PSV op vier komt. Maar de koek is nog niet op. Balverlies van Duarte luidt een Eindhovense counter in. Via Carlos Vinícius komt de bal bij Veerman terecht die de bal aanneemt, draait en een perfecte voorzet op zijn aangever geeft. Vinícius is goed doorgelopen en devieert de bal achter Van Osch: 5-0.

Iedereen vindt het wel goed zo. Vooral Fortuna, dat vanavond werkelijk niets doet om het PSV moeilijk te maken. En na een midweekse wedstrijd is het voor de gastheren ook wel mooi geweest.

5-0 dus. ‘PSV-uit nu, dat wordt weer heel anders’, zo verklaarde Sjors Ultee afgelopen week in Voetbal International. ‘Heracles-thuis nu, dat wordt weer heel anders’. Ik heb veel vertrouwen in Ultee, iets minder in de bijeengeharkte selectie. Maar met doemdenken heeft geen club zich ooit gehandhaafd. Als je de potjes wint die je moet winnen, dan is er niets aan de hand.

Terwijl de uitwedstrijd bij PSV in het verleden een logistieke martelgang bleek, rijden we vanavond vlotjes de stad uit. Voor degene die na afloop van het duel uit volle borst zongen dat ‘Eindhoven een shithole is’, valt het te hopen dat ze uitsluitend links of rechts hebben gekeken, zodat ze aan de andere kant niets hebben gezien.

Omstreeks 20.00 uur stappen we uit aan de Milaanstraat en rijden snel naar huis waar we ruim op tijd arriveren om naar ‘Boer zoekt Vrouw’ te kijken. Één van de naar liefde speurende boer(inn)en is Janine uit Epen. Juist ja, Epen. Het Zuid-Limburgse dorpje dat na het seizoen 13/14 haar voetbalclub moest inleveren.

5-0 ten onder gaan bij PSV is niet leuk, maar zo zie je maar, het kan altijd erger.

Succes tegen Heracles,

Michel Hennen