Ons bekerseizoen eindigt dit jaar in Eindhoven. Waren we helemaal kansloos? Nee, dat niet. Maar PSV hoeft zich tegen de grotendeels tweede garnituur van Fortuna ook niet overmatig in te spannen om tot een 2-0 overwinning te komen. Lang zullen we niet wakker liggen van deze uitschakeling, onze aandacht gaat volledig naar de competitie uit. En in dat perspectief is de rentree van Lisandro Semedo een lichtpunt op deze verder donkere decemberavond.


15 december 2021

Route naar De Kuip voortijdig geëindigd

PSV Eindhoven 2 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 28. Doan 1-0, 62. Doan 2-0.
Opstelling: Van Osch; Pinto, Angha (46. Lonwijk), Janssen (46. Tirpan), Feratie; Musaba (81. Hogervorst), Johansson, Baghdadi (71. Semedo); Noslin (75. Çeltik), Sambou, Hansson.
Toeschouwers: 0.
Scheidsrechter: Van den Kerkhof.
Geel (Fortuna): Pinto.

Nadat de loting Fortuna aan PSV had gekoppeld, dwaalden onze gedachten uiteraard even af naar de laatste bekerontmoeting in Eindhoven. Op 13 april 1999 verraste het Fortuna van Bert van Marwijk vriend en vijand door favoriet PSV met 1-3 te kloppen. Maar een avond voor het duel dwalen onze gedachten plotseling af naar niemand minder dan Leon ter Wielen. Leon komt tegenwoordig voor SV Spakenburg uit en mocht op bezoek bij Telstar. De 5-3 nederlaag van Spakenburg verbaast ons niet, want de Fortuna-kenner weet dat er in Velsen een slechte vibe voor de goalie hangt. Voor degenen die niet weten waar we het over hebben, lees het verslag hier rustig nog even terug.


Ter Wielen verontschuldigt zich voor zijn tenue en foutje

Na zes nederlagen werd er in Zwolle eindelijk weer een overwinning op het conto van onze geel-groene trots (ja, ook na zes nederlagen blijft het dat!) bijgeschreven. Goed en mooi was het zeker niet, maar in de degradatiestrijd tellen alleen de punten. En met die degradatiestrijd in het achterhoofd en het belangrijke duel met Utrecht voor de boeg, kiest Sjors Ultee er wijselijk voor om het grootste deel van de basis vanavond rust te geven. Alleen Roel Janssen (die door een schorsing twee van de laatste drie wedstrijden miste) en Yanick van Osch (die een weerzien met zijn oude club wordt gegund) staan aan de aftrap. De overige negen spelers die in Zwolle aan de wedstrijd begonnen, zitten op de bank of maken geen deel uit van de wedstrijdselectie. Dat laatste geldt voor Tesfaldet Tekie en Andreas Samaris. Wie wél terugkeert in de basisopstelling is Martin Angha, die het duel in Zwolle wegens een blessure moest overslaan. En wie ook terugkeert in de selectie, is Lisandro Semedo. Na maandenlange revalidatie mag Danny van der Weerden de naam van Lisandro voor de eerste keer dit seizoen op het wedstrijdformulier invullen.


Hier heeft elke Fortunees reikhalzend naar uitgekeken, maar Lisandro zelf het meest

Publiek is voorlopig nog niet welkom in de Nederlandse stadions, dus trappen we in een leeg Philips Stadion af voor deze bekerclash. Omdat er naast geen publiek ook geen VAR in het stadion zit, denkt Armando Obispo dat het niemand opvalt als hij Bassala Sambou in een van de eerste duels een tikje in zijn gezicht geeft. Scheidsrechter Van den Kerkhof ontgaat het ook waardoor er zonder verdere gevolgen verder wordt gevoetbald.

PSV speelt in haar vrijwel sterkste opstelling en is dan ook vanaf de beginfase de meeste tijd in balbezit. Buiten een lage voorzet van Philipp Max, die door Van Osch wordt onderschept, en een kopbal van Carlos Vinícius die twee meter naast gaat, leidt dat in de eerste twintig minuten niet tot noemenswaardige wapenfeiten. Nadat Ritsu Doan laat zien dat hij in zijn jonge jaren les heeft gehad van Mr. Myagi is het tijd om ons eigen spel van het eerste kwart van de wedstrijd te analyseren.


Roelinho in duel met Götzinho

In dit soort wedstrijden, waar je vooral met verdedigen bezig bent en ook nog grotendeels met de tweede garde speelt, is het belangrijk om geen onnodig balverlies te lijden. Toch zien we de bal meerdere keren van de voeten van onder andere Tijjani Noslin, Richie Musaba, Ivo Pinto en Arianit Ferati springen. En ook de passing laat regelmatig behoorlijk te wensen over. Eenvoudige ballen over vijf of tien meter belanden meer dan eens in de voeten van een tegenstander. Balverlies onder grote druk kan tegen een club als PSV nog wel eens gebeuren, maar het baart me wel zorgen dat het nu telkens zonder een tegenstander in de buurt gebeurt. Is het een gebrek aan wedstrijdritme, een gebrek aan concentratie of simpelweg een gebrek aan kwaliteit? In het geval van een aantal spelers die vanavond in het veld staan, vrees ik dat het dat laatste is.

PSV blijft ondertussen rustig verder zoeken naar gaatjes in de Sittardse defensie. Na vijfentwintig minuten trekt Yorbe Vertessen vanaf de linkerflank naar binnen. Zijn schot wordt gekraakt, waarna Janssen de herkansing van Vinícius weet te blokken. Drie minuten later is het dan toch raak. Deze keer verliest Janssen een duel aan onze linkerkant. Ferati is vervolgens te laat met zijn tackle, waardoor Doan vrijuit op het doel van Van Osch af kan. Yanick verwacht een voorzet maar wordt in de korte hoek verrast. De 1-0 is een feit.


Emil oog in oog met de latere match winner

Centraal op het middenveld staat vandaag Ryan Johansson geposteerd. De jonge Ier is ijverig en durft ballen in zijn voeten te vragen. Zijn handelingssnelheid zal echter wel omhoog moeten, met name om te voorkomen dat hij zich meermaals zelf in de problemen brengt. Zeker tegen een ploeg als PSV krijg je niet de tijd om op je gemak aan te nemen, rond te kijken en een medespeler uit te zoeken.

Tien minuten voor rust is het dan eindelijk zo ver: Fortuna meldt zich in het strafschopgebied van PSV! Een vrije trap van Ferati draait goed richting het vijfmetergebied. Joël Drommel springt naar de bal maar botst onderweg tegen Vinícius aan en laat de bal daardoor los. De bal wordt door een Fortunees terug in de zestien gebracht en belandt bij Noslin. Tijjani legt goed af op Johansson, die een schot waagt. Weer heeft Drommel de bal niet helemaal klem, maar weet dit tijdig te herstellen voordat Sambou gevaarlijk kan worden.


Sangaré is een maatje te groot voor Ferati

Even later zet Fortuna zowaar wat druk op de Eindhovense defensie waardoor Noslin in balbezit komt. In plaats van af te leggen op de mee opgekomen Pinto, probeert de protegé van Wesley Sneijder een soort no look pass uit de draai. Die mislukt waardoor PSV aan een counter kan starten. Pinto trekt net voor de middenlijn aan de noodrem, waarna hij Noslin in niet mis te verstane woorden laat blijken wat hij van diens actie vindt. Ondertussen toont Van den Kerkhof de Portugees de terechte gele kaart.

In de extra tijd van de eerste helft tekent Musaba nog bijna voor de gelijkmaker. Hij verlengt een voorzet vanaf links van Emil Hansson met zijn hoofd en dwingt Drommel tot een knappe redding. De toegekende hoekschop levert niks op, waarna de spelers aan de thee mogen.

Nadat ik een kwartiertje heb gezapt om onder het gezanik van Kenneth Pérez uit te komen, schakel ik juist op tijd terug om te zien dat Ultee een vers centraal duo in het veld heeft gebracht voor de tweede helft. Match winner in Zwolle, Nigel Lonwijk en Mickaël Tirpan vervangen Angha en Janssen.

Het eerste kwartier na de pauze valt er vrij weinig te beleven. PSV wilt wel, maar heeft na de eerste helft al lang in de gaten dat het vanavond niet tot het gaatje hoeft te gaan om een ronde verder te bekeren. Fortuna wilt misschien heel stiekem ook wel, maar het ontbeert vaak aan kwaliteit om de bal überhaupt drie keer naar iemand met hetzelfde shirt te spelen. Met name in aanvallend opzicht wordt vanavond weer eens pijnlijk duidelijk hoe dun de spoeling is. Hansson speelt verstoppertje en is grote delen van de wedstrijd volledig onzichtbaar. Noslin probeert vanaf rechts nog wel eens om een actie te maken, maar brengt Max zelden of nooit in verlegenheid. En over Sambou is inmiddels eigenlijk wel genoeg gezegd en geschreven. Ik kan me niet voorstellen dat hij op deze manier zelf nog enig plezier in het spel heeft. Hopelijk voor hem (en Fortuna) vindt hij tijdens de aanstaande transferperiode een leuke club waar hij in ieder geval iets van plezier terug kan vinden, want in Fortuna-shirt is hij vooralsnog een parodie op een voetballer.


Het volgende balverlies is aanstaande

Er staat inmiddels ruim een uur op de klok als de thuisploeg de wedstrijd vroegtijdig beslist. Na een ingooi kaatst Vertessen met Tirpan in zijn rug de bal op Doan. De middenvelder is Johansson te snel af waardoor hij vanaf de rechterkant meteen vrij aan de rand van het strafschopgebied staat. Doan bedenkt zich niet lang en haalt hard en voor Van Osch onbereikbaar uit in de lange hoek. De minuscule hoop op een stunt kan daarmee definitief de prullenbak in.

Enkele minuten na de 2-0 lijkt Samy Baghdadi zich langzaamaan te ergeren. Of dat aan zijn eigen prestatie op het veld, aan de achterstand of aan tegenstander André Ramalho is, weet ik niet. Bij het eerste opstootje met Ramalho geeft Samy de Braziliaan een duwtje. Bij het eerstvolgende duel krijgt hij bij de zijlijn een flinke schouderduw terug waardoor hij hard met de boarding in aanraking komt. De warmlopende Semedo is er vlug bij om Baghdadi overeind te helpen. Met een van pijn verbeten gezicht vervolgt hij de wedstrijd.


Nigel viel niet onverdienstelijk in

Fortuna meldt zich nog maar eens in de buurt van PSV’s doel. Musaba komt aan de rand van het strafschopgebied in de gelegenheid om uit te halen. Die kans grijpt Richie met beide handen aan. Jammer genoeg verdwijnt de bal een meter of vijftien naast het doel. Terugkomend op de passage eerder in het verslag kan ik niet anders dan concluderen dat het hier om een gebrek aan concentratie én kwaliteit gaat.

Aan de andere kant is PSV dichtbij de 3-0. Van Osch treedt echter goed op na een dubbele poging van Bruma en Vertessen. Fortuna probeert meteen een tegenaanval op te zetten waarbij Baghdadi zich plotseling in een 1-tegen-1 situatie met de Eindhovense laatste man ziet verschijnen. Hij loopt zich echter vast en blijft met kramp op het veld achter. ‘Hoe kan dat?!’ vraag ik me hardop in mijn woonkamer af. Ik heb de Fransman op het incidentje met Ramalho na vrijwel niet in actie gezien en als 24-jarige prof kun je na 70 minuten toch geen kramp hebben? Nu moet ik daarbij wel aantekenen dat ik geen inspanningsfysioloog ben à la Raymond Verheijen. Hoe dan ook, Baghdadi kan niet verder en dat betekent de rentree van onze hoop in bange dagen: Lisandro Semedo.

Ondanks het feit dat hij in de resterende twintig minuten nauwelijks in balbezit en actie komt, is het toch prettig om Lisandro weer op het veld te zien. Het zal zeker nog een tijdje duren voordat hij (hopelijk) op zijn oude niveau terugkeert, maar een Semedo in goede doen is natuurlijk van grote waarde voor Fortuna. Binnen tien minuten na de invalbeurt van Semedo mogen ook Yiğit Emre Çeltik en Stijn Hogervorst hun opwachting maken. Voor Hogervorst betekent het zijn debuut in een officiële wedstrijd voor Fortuna.


Stijn is zojuist in de geschiedenisboeken bijgeschreven

Ondanks enkele pogingen van onder andere Bruma en Ibrahim Sangaré weet PSV in de slotfase de score niet verder te verhogen waardoor de wedstrijd in een 2-0 nederlaag eindigt.

Zoals verwacht eindigt Fortuna’s bekerseizoen in Eindhoven. En noem me gerust niet ambitieus, maar eerlijk gezegd ben ik opgelucht dat het geen grote nederlaag is geworden, dat we geen blessures hebben opgelopen en vooral dat Semedo weer minuten heeft kunnen maken. Een Fortuna-hand is tegenwoordig gauw gevuld zullen we maar zeggen.

Zaterdag komt FC Utrecht op bezoek. Dan zal er een hele andere basis in het veld verschijnen en hopen we dat het resultaat in Zwolle een vervolg krijgt. COYS!