Trainer Sjors Ultee kan vanavond thuis tegen PEC Zwolle (aftrap: 20.00uur) niet beschikken over de nog steeds zieke Ryan Johansson. Voor de rest is iedereen die er vorige week in Leeuwarden niet bij was, opnieuw beschikbaar. Dat betekent dat Arianit Ferati terugkeert van blessureleed en Michael Verrips hersteld is van ziekte.

Er is ook goed nieuws voor kunstgrasfoob Lisandro Semedo: Fortuna speelt dit seizoen niet meer op kunstmatige ondergronden. Nu ja, tenzij we in de degradatie-playoffs belanden. Dan is er wel een kans dat we op kunstgras stuiten. Zou hij dan ook niet spelen?

PEC Zwolle is sinds het kampioenschap in het seizoen 11/12 bezig aan zijn tiende opeenvolgende seizoen in de eredivisie. Zo lang speelden de Zwollenaren nog nooit aaneengesloten op het hoogste niveau, maar de blauwvingers maken zich ondertussen ernstige zorgen over een elfde seizoen eredivisie.


In het Zwolse kampioensseizoen 11/12 viste Fortuna letterlijk en figuurlijk achter het net

Dat is al een hele vooruitgang overigens, want in de winterstop leek het pleit al beslecht voor PEC. Zes punten uit achttien duels, liet weinig ruimte voor illusies. PEC scoorde gemiddeld een half doelpunt per wedstrijd voor de winterstop. Tsja, dan ga je weinig wedstrijden winnen.


Ook Fortuna won voor de winterstop van PEC Zwolle!

Na de winterstop is het een ander verhaal. PEC haalde er een paar spelers bij en de Zwolse ziekenboeg liep in de winterstop leeg, waardoor er weer wat te kiezen viel. Gevolg: PEC pakte elf punten uit zes duels en heeft de aansluiting met Fortuna Sittard en Sparta hervonden, waardoor in ieder geval plek zestien in beeld is gekomen.

Die aansluiting bewerkstelligde PEC Zwolle al in de eerste vier duels na de winterstop. De laatste twee duels won PEC niet en vooral vorige week stelde PEC teleur in Almelo, waardoor de glans van de wederopstanding er al een beetje af is.

Fortuna Sittard verloor afgelopen week ook. De nederlaag in Leeuwarden deed het nodige stof opwaaien. Wellicht lag de fout bij het afgekeurde Sittardse doelpunt niet bij de scheidsrechter of VAR, maar bij de KNVB. Een relatief onervaren scheidsrechter aanstellen is geen probleem. Een relatief onervaren VAR aanstellen is dat ook niet. Je moet als scheidsrechter of VAR per slot van rekening ooit ergens je eerste vlieguren maken.

De KNVB roept de problemen wellicht over zich af door het tegelijk aanstellen van een onervaren scheidsrechter en een onervaren VAR. In een tijdperk waarin camera’s alles wat op het veld gebeurt vastleggen, is er geen excuus meer voor een VAR of scheidsrechter om iets over het hoofd te zien. Doe je dat toch, dan gaat je hoofd op het spreekwoordelijke hakblok in de (sociale) media.

VAR en scheidsrechters staan dus onder grote druk. Ben je onervaren dan ben je eerder geneigd die verantwoordelijkheid af te schuiven, als die mogelijkheid er is. De introductie van de VAR biedt die mogelijkheid. VAR Erwin Blank vond het vast ook niet echt een overtreding, maar wilde het risico niet lopen afgefakkeld te worden na afloop in de media en schoof de verantwoordelijkheid door naar de scheidsrechter. Scheidsrechter Van der Laan vond het vast ook niks, maar wilde na afloop ook niet afgefakkeld worden en verschool zich achter de VAR.

Gevolg: individueel vonden beide mannen het vast niks, maar collectief keurden ze de treffer af.


Van der Laan weet dat hij een fout maakt, maar het is niet zijn fout, dus maakt hij ze

Fortuna Sittard was na afloop ziedend. En terecht. Kom je op 0-2 in Leeuwarden, dan ben je goed op weg naar een broodnodige zege. Het verklaart overigens niet waarom Fortuna de wedstrijd verloor. Daar hoorden we naar onze smaak iets te weinig over.

Hoe dan ook, Fortuna pakte geen punten in Leeuwarden, waardoor de druk vol op de thuisduels blijft staan. Te beginnen vanavond dus tegen PEC Zwolle. Het voordeel voor Fortuna is dat PEC Zwolle niet naar Sittard kan komen om op een punt te spelen. PEC moet winnen om nog een kans te maken op rechtstreekse handhaving.

Dat wil niet zeggen dat het een open wedstrijd wordt, waarbij beide ploegen vol op de aanval spelen. Je kunt een wedstrijd lange tijd controleren om in de slotfase toe te slaan. Fortuna deed het thuis tegen SC Cambuur. We vermoeden dat Fortuna blind zou tekenen voor dat scenario.


Fortuna wiegde Cambuur in slaap; George Cox sloeg vervolgens toe in de slotfase

Sjors Ultee kan dus putten uit een vrijwel fitte selectie. Dat wil niet zeggen dat we verwachten dat Ultee zijn basisopstelling overhoop gaat gooien, want daar is ook niet meteen aanleiding toe. We hoopten eigenlijk dat Lisandro Semedo sneller progressie zou boeken, maar we vermoeden dat hij nog niet klaar is voor negentig minuten.

We verwachten achterin geen wijzigingen. We beginnen dus met Yanick van Osch onder de lat. Daarvoor drie centrale verdedigers: Martin Angha, Andreas Samaris en Dimitrios Siovas. De twee vleugelverdedigers zijn Mickaël Tirpan en George Cox.

Op het middenveld spelen Ben Rienstra, Deroy Duarte en Zian Flemming. Charlison Benschop is het aanspeelpunt voorin. Mats Seuntjens heeft een vrije rol vanaf links.

Oud-Fortunezen bij PEC Zwolle? We herkennen niemand.

Laatste competitieoverwinning thuis tegen PEC Zwolle? 4 November 2018. Fortuna Sittard liet PEC Zwolle die avond kansloos. Aan de hand van Finn Stokkers won Fortuna met 3-0. Stokkers scoorde eenmaal en versierde twee penalty’s die Mark Diemers benutte.


Finn Stokkers legt aan voor de openingstreffer

Laatste vijf competitieduels thuis tegen PEC Zwolle: G-G-W-V-G

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-W-W-V-V

De KNVB stuurt Serdar Gözübüyük naar Sittard om het duel in goede banen te leiden. Gözübüyük vinden we terug op plek elf in de ranglijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter‘. Een middenmoter dus. Martin van den Kerkhof fungeert als VAR. Van den Kerkhof vinden we terug op plek veertien in bovenstaande lijst. Geen Fortunavrienden, maar wel ervaren leidsmannen.

Opstelling: Van Osch; Tirpan, Angha, Samaris, Siovas, Cox; Rienstra, Duarte, Flemming, Seuntjens; Benschop.

Supporters: Het wordt de eerste wedstrijd van Fortuna Sittard zonder restricties sinds lange tijd. Zes maart 2020 om precies te zijn. Ook toen kwam PEC Zwolle op bezoek en sleepte in blessuretijd een punt weg. Het stadion opent de poorten om 18.30uur. Dan zijn het supportershome en de fanshop al een half uur open. Kun je er niet bij zijn in het stadion, dan kun je het duel ook live op ESPN bekijken.