In de eerste degradatiekraker van een hele reeks die ons nog te wachten staat, gaat Fortuna meteen hard onderuit. Beide ploegen spelen niet best, maar PEC heeft halverwege de tweede helft een goede fase van een minuut of tien die uiteindelijk een doelpunt oplevert. Fortuna heeft de hele wedstrijd eigenlijk geen enkele langere fase waarin het goed voor de dag komt. Veel aanspraak op een beter resultaat mogen we na afloop dan ook niet maken.


6 maart 2022

Afbraakvoetbal resulteert in nederlaag

Fortuna Sittard 0 PEC Zwolle 1

Doelpuntenmakers: 77. Darfalou 0-1.
Opstelling: Van Osch; Tirpan, Angha, Samaris (81. Botaka), Siovas, Cox; Duarte, Rienstra (89. Noslin), Flemming; Benschop, Gladon (61. Semedo).
Toeschouwers: 8.279.
Scheidsrechter:

.
Geel (Fortuna): Flemming.
Rood (Fortuna): –

Op het bijzonder onaangename tijdstip van 20.00 uur zondagavond mogen Fortuna en PEC de 25ste speelronde van de eredivisie afsluiten. Voor beide ploegen is het een wedstrijd van de waarheid: PEC ziet Fortuna bij een nederlaag verder weglopen, omgekeerd zou een nederlaag betekenen dat Fortuna naar de laatste plaats zakt. Het Sittardse publiek kan het belang van de wedstrijd gestolen worden. Het stadion zit bij lange na niet vol. Officieel zitten er dik achtduizend toeschouwers op de tribunes, in werkelijkheid lijkt het aantal mij nog een stukje lager te liggen.

Oude tijden herleven

Fortuna had gehoopt in dezelfde formatie te kunnen spelen als een week geleden in Leeuwarden, maar op de laatste training moet Mats Seuntjens afhaken. Naar verluidt speelt een zeurende kniepijn hem teveel parten. De club geeft verder geen openheid van zaken. Dat er vervolgens op los gespeculeerd wordt, mag vervolgens weinig verwondering wekken. Seuntjens wordt vervangen door Paul Gladon. En dat wekt bij mij wel enige verwondering. Gladon was toch gehaald als pinch hitter? Waarom verschijnt hij dan in de basis en niet Lisandro Semedo of Jordan Botaka? Zijn die laatste twee niet fit of niet goed genoeg? Of passen ze niet in het door Sjors Ultee en Rob Alflen zorgvuldig uitgedachte en door Rob Sporken namens Dagblad De Limburger van een stempel van goedkeuring voorziene 5-3-2-systeem? In beide gevallen moeten we ons afvragen waarom Botaka überhaupt naar Sittard gehaald is.

Aan de hand van de captain het veld op

De eerste vijf minuten van de wedstrijd maken voldoende duidelijk waarom Gladon mag spelen. Ultee en Alflen hebben het blind naar voren trappen van de bal van laatste noodoplossing voor in nauwe schoentjes gebrachte verdedigers tot paradigma verheven. Bij die armoedige speelwijze komt de lengte van Gladon inderdaad beter van pas dan de snelheid en behendigheid van de andere aanvallers. Gladon probeert net als Charlisen Benschop het beste te maken van alle vuurpijlen die hij op zich af ziet komen, maar helaas kan zelfs een matige verdediging met dit soort afbraakvoetbal doorgaans goed uit de voeten.

Hee, Gladon wordt over de grond aangespeeld

De eerste kleine kansen van de wedstrijd zijn dan ook voor het doel van Yannick van Osch te zien. Na een minuut of twintig gaan wij zelfs iets rustiger voetballen en proberen we de bal wat meer in de ploeg te houden. Door de afwezigheid van Seuntjens zijn we voorin en op het middenveld niet erg balvast, maar wanneer de sierlijke Andreas Samaris zich vanaf zijn comfortabele ausputzerpositie over de middenlijn waagt, wil het toch nog wel eens lukken de bal langer dan vijf seconden in de ploeg te houden. Uiteindelijk noteren we voor rust zelfs een paar kansen. Zian Flemming krijgt de bal via een hakje mee van Mickaël Tirpan, maar kan zijn schot geen kracht geven. Gladon kopt een voorzet ruim voorlangs, Benschop kan Lamprou niet verrassen met een schot in de korte hoek. Samaris produceert een spectaculaire afzwaaier. Een paar minuten voor rust zien we de grootste kans, wanneer de opgekomen Dimitros Sivias vanaf links een goede voorzet op Gladon geeft. Die staat vrij voor het doel, maar kopt recht in de handen van Lamprou.

Flemming heeft het net niet vanavond

Aan de andere kant is PEC een paar keer dreigend op de counter. Wanneer Clement en Saymak wat koelbloediger zouden zijn, had daar gemakkelijk de 0-1 uit kunnen vallen. Nu kan Van Osch redding brengen. Eerder heeft hij met hulp van Samaris al moeten ingrijpen na een schot van Redan. We gaan dus rusten met 0-0. Fortuna heeft na een slechte start uiteindelijk iets meer greep op de wedstrijd gekregen, maar PEC is de gevaarlijkere ploeg geweest.

Na rust komt het eerste gevaar ook van PEC. Darfalou mag helemaal vrijstaand op doel koppen, maar de bal gaat naast. Daarna probeert Fortuna PEC onder druk te zetten. Dat lukt een minuut of vijf, maar het offensief levert geen kansen op. Eén keer lijken we dichtbij de openingstreffer, maar de aanval wordt afgefloten vanwege een overtreding van Flemming. Met nog een half uur op de klok haalt Ultee Gladon naar de kant. Semedo vervangt hem.

Gaan we hem nog in de basis zien dit seizoen?

Die speelt een paar minuten later al een bijrol in de gevaarlijkste aanval van Fortuna. Hij wordt door Benschop diep gestuurd, aarzelt niet lang en schiet op doel. De bal komt via een verdediger van PEC voor de voeten van Benschop. Die laat Lamprou kansloos met een schot in de verre hoek. Het stadion veert op, maar zakt al snel terug in zijn kuipstoel. De grensrechter heeft gevlagd voor buitenspel van Benschop. Niet op het moment van zijn schot op doel, maar op het moment dat hij de bal vanaf het middenveld ontvangt en doorgeeft aan Semedo. De VAR gaat aan de slag, vermoedt dat Benschop enkele centimeters buitenspel staat, ziet zeker geen clear error van de grensrechter en besluit niet in te grijpen.

Benschop schiet voor de tweede keer raak voor Fortuna…

…. maar de arbitrage is hem weer niet goed gezind

Het blijft dus 0-0. En daarna raken de krachten bij Fortuna snel uitgeput. Op rechts kan Tirpan de flank niet meer belopen. Hij moet steeds meer verdedigend werk aan Martin Angha laten. Achterin heeft Samaris zijn bijdragen in de opbouw al eerder tot nul afgebouwd, maar is hij nu langzamerhand ook nog maar weinig aan het ausputzen. Op het middenveld kan Ben Rienstra het ondanks alle hulp van Deroy Duarte ook niet meer bijbenen, terwijl de batterij van Duarte door al het werk langzamerhand ook leegraakt.

PEC ruikt dat er iets te halen valt. We komen steeds minder van eigen helft af, opnieuw Darfalou geeft twintig minuten voor tijd een eerste waarschuwingsschot. Vervolgens brengt Schreuder drie verse krachten. De druk neemt meteen toe. We ontsnappen op wonderbaarlijke wijze aan een tegengoal, wanneer PEC in één aanval vier keer ons doel onder vuur neemt. Een minuut later ontsnappen we opnieuw, wanneer Redan een grote kans laat liggen. Weer een minuut later gaat het alsnog mis. Rienstra laat zich op de achterlijn aftroeven door Redan. Die weet met meer geluk dan wijsheid Darfalou te vinden, die van dichtbij in het doel kopt: 77ste minuut, 0-1.

Sivias heeft meer artistieke gaven dan je op het eerste gezicht zou denken

Fortuna heeft nog een dik kwartier om de meubelen te redden, maar een serieus slotoffensief lijkt er niet in te zitten. Ultee brengt tien minuten voor tijd Gladon Botaka als pinch hitter, maar die wissel sorteert niet veel effect. De ene na de andere lange bal wordt door PEC eenvoudig uitverdedigd. Een kopbal van Benschop is ongevaarlijk. Diep in blessuretijd krijgen we dan toch nog die ene, onvermijdelijke kans. Semedo geeft een goede voorzet van rechts. De net ingevallen Tijjani Noslin staat helemaal vrij, maar raakt de bal niet vol. Die gaat ruim naast het doel.

De zorgen nemen toe

Zo blijft het dus 0-1. Een pijnlijke nederlaag. Vooral omdat er van de laatste weken door Ultee zo geroemde koelbloedigheid en volwassenheid van de ploeg voor de tweede keer op rij in het veld maar weinig blijkt. Je kunt niet alle wedstrijden winnen, zeker niet wanneer beslissingen van de VAR tegenzitten. Maar dit Fortuna is ondanks alle ervaring en ondanks een verdedigende tactiek vervolgens ook niet in staat om tegen gelijkwaardige tegenstanders na zo’n tegenslag de rug te rechten om nog een punt uit de wacht te slepen. Geen goed vooruitzicht voor de rest van de competitie,