Trainer Sjors Ultee kan vanavond uit bij PEC Zwolle (aftrap: 21.00uur) geen beroep doen op Lisandro Semedo. Voor de rest is iedereen fit en speelgerechtigd. Dat betekent dat Martin Angha en Roel Janssen terugkeren in de selectie. Zij keren respectievelijk terug uit de ziekenboeg en van het strafbankje.

Tegenstander PEC Zwolle haalde slechts zes punten tot dusverre. De slechte competitiestart bleef niet zonder gevolgen, want trainer Art Langeler diende zijn ontslag in. Hij zag na twaalf duels geen perspectief meer. Dick Schreuder denkt daar anders over, want hij stapte in. Uit de drie duels onder zijn leiding behaalde PEC twee punten.

Dat hadden er meer kunnen zijn, als PEC zijn kansen beter had benut, bijvoorbeeld afgelopen weekend in Groningen. Echter, daar zit nu juist het Zwolse probleem: scorend vermogen. PEC Zwolle scoorde pas acht maal in deze competitie. Dat zal echt beter moeten, wil PEC weggeraken uit de onderste regionen.

Alhoewel Fortuna ook efficiënter met zijn kansen moet omgaan, is scoren nog niet Fortuna’s grootste probleem. Voor het duel tegen Feyenoord, scoorde Fortuna bijvoorbeeld negen competitieduels op rij. De elf doelpunten in die negen duels leverden slechts vijf punten op, omdat Fortuna in die negen duels ook 22 tegentreffers incasseerde.

Daar kwamen er afgelopen zaterdag nog vijf bij in Rotterdam. Alhoewel Bryan Linssen een fenomeen in de lucht is, kun je bij elke tegentreffer verdedigende vraagtekens zetten. Maak die fouten in Zwolle en ook PEC gaat scoren.

Aangezien niemand beter gaat voetballen van zes nederlagen op rij, zal Sjors Ultee vast willen terugvallen op spelers die daar—in theorie dan toch—het minste last van hebben: ervaren spelers. De hernieuwde beschikbaarheid van Martin Angha en Roel Janssen komt dus als geroepen. We verwachten ook dat Andreas Samaris toegewerkt heeft naar dit duel wat betreft zijn basisdebuut.

In de achterhoede verwachten we dat Sjors Ultee kiest voor Yanick van Osch op doel. Mickaël Tirpan en George Cox grendelen de vleugels af. Centraal spelen Martin Angha en Roel Janssen, waar vorige week Nigel Lonwijk en Ivo Pinto speelden.

We verwachten ook Andreas Samaris in de basis. Hij speelt als derde centrale verdediger in een vijfmansverdediging, of als verdedigende middenvelder vlak voor het centrale duo.

Verder op het middenveld verwachten we aanvoerder Ben Rienstra, Tesfaldet Tekie en Deroy Duarte. In de voorhoede zijn er dan nog twee plekken over. Die zijn voor Mats Seuntjens en Zian Flemming. Tijjani Noslin en Arianit Ferati starten op de bank.

Oud-Fortunezen bij PEC Zwolle? We herkennen Leandro Fernandes, die in het seizoen 19/20 op huurbasis bij Fortuna speelde, maar niet kon doorbreken. Fernandes zal vanavond niet in actie komen, want hij is momenteel gebleseerd.

Laatste uitoverwinning bij PEC Zwolle? 16 Januari 2021. Fortuna won de laatste editie in het afgelopen seizoen. In de sneeuw won Fortuna via treffers van Zian Flemming en Mats Seuntjens met 0-2.

Laatste vijf competitieduels uit bij PEC Zwolle: W-V-V-V-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-V-V-V-V

De KNVB stuurt Edwin van der Graaf naar Zwolle om het duel in goede banen te leiden. Van der Graaf vinden we terug op plek tien in de ranglijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Een man uit de middenmoot dus. Alex Bos fungeert als VAR. Hij floot pas een duel van Fortuna Sittard ooit en heeft dus geen klassering. Dat ene duel was overigens de pijnlijke nederlaag in Deventer.

Opstelling: Van Osch; Tirpan, Angha, Samaris, Janssen, Cox; Tekie, Rienstra, Duarte; Flemming en Seuntjens.

Supporters: Het is nog steeds niet mogelijk duels uit de eredivisie bij te wonen; ook dit duel dus niet. Als je Fortuna wilt zien, moet je inschakelen op ESPN2 (vanaf 20.45uur).