Na een bijzonder zwakke eerste helft, waarin PEC het betere van het spel heeft, slaagt Fortuna er in de tweede helft wel in de tegenstander onder druk te zetten. Veel kansen levert het offensief niet op, maar twintig minuten voor tijd weet George Cox toch de bevrijdende goal te scoren. Het lijkt er daarna lang op dat de punten in Sittard blijven. Maar vlak voor tijd gaat het toch mis. Na een onnodig weggegeven corner geven we onnodig een strafschop weg. PEC benut het buitenkansje en laat Fortuna verslagen achter. Er zitten zware weken aan te komen.

6 maart 2020

Broodnodige overwinning in slotminuten uit handen gegeven

Fortuna Sittard 1 PEC Zwolle 1

Doelpuntenmakers:: 71. Cox 1-0, 90. Thy 1-1.
Opstelling: Koşelev; Rota, Niňaj, Dammers, Cox; Passlack, Diemers, Smeets; Frederiksen (46. Tekie), Karjalainen (74. Sambou), Ciss (85. Angha).
Toeschouwers: 10.071.
Scheidsrechter: Van den Kerkhof.
Geel (Fortuna): Frederiksen, Tekie.

Na een niet al te beste vertoning in Venlo wacht Fortuna een week later met PEC weer een concurrent in de degradatiestrijd. PEC won afgelopen week in extremis thuis van Vitesse en klom daarmee op doelsaldo boven Fortuna in de stand. Fortuna staat door de matige resultaten na de winterstop op de zestiende plaats. Dat betekent dat Fortuna vandaag eigenlijk maar één opdracht heeft: winnen. Zeker gezien het resterende programma met thuiswedstrijden tegen Ajax, AZ, PSV en FC Utrecht.

In de zeven wedstrijden sinds de winterstop kreeg Fortuna negen doelpunten tegen. Een teken dat de terugkeer van Wessel Dammers zoals gehoopt voor meer rust en organisatie in de verdediging heeft gezorgd. Daar staat tegenover dat we in die wedstrijden maar vijf keer wisten te scoren. Dat geeft aan waar de pijn echt zit. Fortuna is aanvallend machteloos. We hebben het hele seizoen al moeite met het creëren van kansen en dat probleem is na de winterstop alleen maar groter geworden.

Sjors Ultee en Kevin Hofland zoeken de oplossing voor dat probleem vanavond in een iets aanvallender opstelling. Juventus-huurling Nikolai Frederiksen maakt zijn debuut in de basis en begint als rechtsbuiten. Dat gaat ten koste van Tesfaldet Tekie. Felix Passlack gaat wat defensiever op het middenveld spelen. Vitalie Damashkan verhuist naar de bank. Rasmus Karjalainen neemt zijn plaats als centrumspits in.

Zo zorgt Sambou toch nog voor vuurwerk

De tribunes zijn vanavond behoorlijk gevuld. Als de ploegen het veld op komen, wordt de sfeer erin gebracht met een vuurwerkshow voor de Ricksen-side. We mogen concluderen dat het boetegeld van Bassala Sambou een goede bestemming heeft gevonden.

De openingsfase van de wedstrijd is zoals vaak voor de tegenstander. Fortuna speelt angstig, geeft op het middenveld teveel ruimte weg en bouwt in een veel te laag tempo op. Na zes minuten zien we de eerste kans van de wedstrijd. Die is voor PEC. Op het middenveld kan Clement een steekpass op Van Crooy geven, die wegloopt uit de rug van Cox. Van Crooy probeert de bal over de uitgekomen Alexei Koshelev heen in het doel te stiften, maar zijn poging gaat over de lat.

George Cox is vanavond prima op dreef

Bij de doeltrap die daaruit volgt, zien we waar Fortuna zich deze week op de training mee beziggehouden heeft: met opbouwen vanuit het eigen strafschopgebied. Dammers of Ninaj krijgen de bal op zes meter van de doellijn in het penaltygebied aangespeeld door de keeper en geven daarna een breedtepass op Cox of Rota. Die worden meteen onder druk gezet door de tegenstander. Resultaat: balverlies. Zo gaat het voor rust een keer of vijf. Welke onnozelaar leek het een goed idee om onze verdediging aan dit experiment bloot te stellen, waarom is op de training niet duidelijk geworden dat dit experiment niet werkt en waarom wordt het tijdens de wedstrijd vijf keer herhaald, hoewel het iedere keer mislukt?

Fortuna komt dus nauwelijks aan opbouwen toe. De spaarzame keren dat dat wel gebeurt, geven onze aanvallers niet thuis. Het debuut van Nikolaj Frederiksen valt niet mee. De jonge Deen valt eigenlijk alleen op na een te late tackle, waarvoor hij geel krijgt. Amadou Ciss heeft zoals gebruikelijk vooral veel ruzie met de bal. En Rasmus Karjalainen maakt ook als midvoor geen messcherpe indruk. Dat blijkt nog het beste, wanneer hij na een half uur betrokken is bij de enige kans van Fortuna in de eerste helft. Die ontstaat wanneer Mark Diemers met een diepe bal Frederiksen wil bereiken. Paal onderschept de voorzet, maar raakt de bal verkeerd en brengt Karjalainen in stelling. Die mag vrij op het doel afrennen en inschieten, maar heeft zoveel tijd nodig dat Paal hem nog bij kan halen. Resultaat: een slap rollertje naast het doel.

Duel der Finse giganten

Aan de andere kant is PEC wel een paar keer gevaarlijk. Hamer stelt Koshelev op de proef met een verre vrije trap, onze doelman weet de bal uit de benedenhoek te boksen. Paal draait de bal net naast het doel na een goed opgezette aanval. En Van Duinen komt oog in oog te staan met Koshelev, maar die komt op tijd uit en keert de inzet van de Zwolse aanvaller. En dan hebben we het niet over de halve kansen die er ook nog zijn geweest. We hebben dus niet te klagen dat het bij rust nog 0-0 staat.

Lazaros Rota ben je niet zomaar voorbij

Na de rust moet er dus uit een ander vaatje getapt worden. De technische staf grijpt in en brengt Tekie voor Frederiksen. Daarmee vallen we weer terug op de oude speelwijze met twee controlerende middenvelders en Passlack als offensief ingestelde rechtshalf. Die wissel sorteert effect. Met Tekie in goede doen, en dat is hij vandaag, loopt de opbouw ineens een stuk soepeler en sneller. En dat betekent ook dat Diemers wat meer in het spel voorkomt.

Doordat het elftal veel vroeger druk zet, gaat het publiek ook achter de ploeg staan. En daardoor krijgen we eindelijk een wedstrijd te zien waarin Fortuna er alles aan doet om te winnen. Nu wordt PEC opgejaagd wanneer het vanuit het eigen strafschopgebied wil opbouwen, nu zijn onze backs op de helft van de tegenstander te zien in plaats van andersom.

Enige probleem: het levert nauwelijks kansen op. We breken regelmatig door over de vleugels, maar het ontbreekt vervolgens aan slimme loopacties voor het doel en nauwkeurigheid bij de voorzetten. Het duurt tot halverwege de tweede helft totdat we de eerste behoorlijke kans zien. Lazaros Rota krijgt de bal op de rand van het strafschopgebied, trekt naar binnen en lost een schot dat net over gaat.

Passlack stormt op

Het is een aanmoediging om door te zetten en dat gebeurt ook. PEC komt er niet meer aan te pas. Met nog twintig minuten te gaan, krijgt Ciss de bal op rechts. Hij wil een actie te maken ziet dat dat er niet in zit en legt terug op Diemers. Diemers zoekt ruimte voor een schot, kapt eerst naar links, dan snel terug naar rechts en heeft daarmee het gaatje gevonden dat hij zocht. Hij lost een schot over de grond. Zetterer kan de bal niet controleren, de bal springt terug het veld in. De ver mee opgekomen George Cox kruipt voor zijn man en schiet de rebound binnen: 71ste minuut, 1-0.

Met de groeten van Cox…

Met de groeten van Sambou…

PEC gaat na de achterstand wat aanvallender spelen, maar Fortuna is nog steeds de bovenliggende partij. We zien nog een paar gevaarlijke momenten. Een voorzet van Tekie moet worden weggewerkt, een voorzet van de op de rechtervleugel belandde Cox wordt door de voor Karjalainen ingevallen Sambou in het zijnet geschoten.

PEC stelt daar weinig tegenover, maar heeft met Ghoochannejhad en Thy wel twee echte spitsen in de ploeg gebracht. De laatste tien minuten neemt de druk toe, maar het offensief leidt niet tot grote kansen. Tegelijkertijd houden we zelf amper nog de bal in de ploeg. De technische staf brengt Martin Angha voor Ciss. Een keuze waar ik zelf niet veel van begrijp. Wanneer je achterin lengte tekort komt of wanneer je echt zwaar onder druk staat, kan ik mij iets voorstellen bij het inbrengen van een extra centrale verdediger. Maar van beide situaties is geen sprake.

Dit komt keihard aan, en niet alleen bij Jorrit…

Vervolgens leiden twee persoonlijke fouten tot de gelijkmaker van PEC. Eerst wil Ninaj een bal wegtrappen, maar raakt hij die verkeerd. Daarmee geven we een corner weg. Die corner lijken we te overleven, wanneer de bal van de lijn wordt gehaald. Maar Tekie heeft aan het shirt van zijn tegenstander getrokken om te voorkomen dat die bij de bal zou komen. De VAR heeft het gezien en Van den Kerkhof geeft terecht een penalty. Thy schiet die feilloos binnen: 90ste minuut, 1-1.

Zo dichtbij een ontzettend belangrijke overwinning en die dan zo uit handen geven…. Het is niet vreemd dat de spelers na afloop (na vijf minuten blessuretijd waarin verder weinig gebeurt) uitgeteld op het veld liggen. Tijd om bij de pakken neer te zitten, is er niet. Volgende week vrijdag wacht de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag. Opnieuw een cruciale wedstrijd, want een nederlaag betekent dat we meteen in een strijd tegen rechtstreekse degradatie belanden. Het slot van de competitie zal hoe dan ook loodzwaar worden. Het enige dat we als supporters kunnen doen is de ploeg blijven steunen, want aan de inzet heeft het ook vanavond weer niet gelegen.