De herfst is vroeg begonnen dit jaar, maar gelukkig weet Fortuna haar gebruikelijke najaarsdepressie nog even uit te stellen. Al moet tegen Volendam in tegenstelling tot de voorgaande thuiswedstrijden wel uit de tenen komen. Er gaat veel mis in de passing en een paar grote kansen gaan er mede door goed keeperswerk niet in. Uiteindelijk weet Marco Ospitalieri uit een vrije trap de ban te breken. Zijn doelpunt is voldoende voor de zevende thuisoverwinning op rij. Het meer dan veertig jaar oude record van Cor Brom staat serieus op wankelen en kan komende vrijdag al sneuvelen. Komt dat zien, komt dat zien!

15 september 2017

Vrije trap Ospitalieri helpt Fortuna aan weer een thuisoverwinning

Fortuna Sittard 1 FC Volendam 0

Doelpuntenmakers: 71. Ospitalieri 1-0.
Opstelling: Santos; Braun, Schuurs, Dammers, Ospitalieri; Saddiki (90. Essers), Dianessy, Smeets; Semedo, Stokkers, Vidigal (63, Askovski).
Toeschouwers: 2.750.
Scheidsrechter: Martens.
Geel (Fortuna): Schuurs.

Lange tijd hebben we ons door alle mooie praatjes van onze clubeigenaar en door goede berichten uit Zeist in slaap laten sussen, maar als we vijf minuten voor aanvang van de wedstrijd nog soezend door onze oogleden naar de overkapping van de Noord-tribune kijken, schrikken we subiet wakker. We kijken nog eens en nu met volledig open ogen, Het zal toch niet waar zijn? Maar jawel, het is waar. Het reclamebord van Rodamau N.V. Maaseik is weg! Jarenlang was deze in nevelen gehulde N.V. een van de pijlers waar onze geliefde club op steunde, een pijler die qua draagkracht slechts geëvenaard werd door een glasbewassingsbedrijf uit het westen van het land. Maar nu is het reclamebord en, naar wij moeten vrezen, dus ook de draagkracht van Rodamau N.V. weggevallen. Hoe gaan we dat redden? Visioenen van categorie 1 doemen al weer op! Maar nog niet alle hoop is verloren. Samen met het reclamebord van Rodamau N.V. zijn ook alle andere reclameborden onder de tribuneoverkappingen verdwenen. Wellicht hebben de valwinden van Nijpels in deze herfstige week onverhoeds toegeslagen en hangt het reclamebord van Rodamau N.V. volgende week weer op zijn vertrouwde plaats.

Scheidsrechter Martens heeft er zin in

Door de naar de wedstrijd. Fortuna zet al direct na de kick-off een fraaie aanval over links op, waarbij André Vidigal in de richting van het Volendamse strafschopgebied wordt gestuurd. Vidigal, vandaag voor het eerst basisklant, begint aan een solo, wil schieten, maar gebruikt teveel tijd. Zijn schot wordt geblokt. Vijf minuten later krijgt hij een herkansing, deze keer op aangeven van Finn Stokkers. Vidigal negeert de volledig vrijstaande Lisandro Semedo op de rechterflank en schiet van 25 meter zelf op goal. Dat blijkt een kansloze onderneming: de bal mist het doel ruim en haalt met moeite de achterlijn.

Stokkers komt net te laat

Even later meldt Volendam zich voor het eerst voor ons doel. Een wijdbroek soleert door ons strafschopgebied langs twee verdedigers en kan binnenschieten. Maar gelukkig is Miguel Santos snel uit zijn doel gekomen. Hij stopt de bal, de rebound gaat naast. Daarna gaat de wedstrijd op en neer. Beide ploegen houden elkaar in evenwicht, beide ploegen moeten ook enkele kansen toelaten. Na ruim een kwartier wordt Volendam twee keer gevaarlijk over de linkervleugel. Beide keren missen de schoten hun doel. Halverwege de eerste helft begint Djibril Dianessy aan een solo, waarbij hij vanaf rechts naar binnen trekt. Hij geeft de bal mee aan Stokkers, die van twintig meter naast schiet. Vlak daarna lijdt Jorrit Smeets balverlies op het middenveld. Volendam is razendsnel in ons strafschopgebied, maar Santos kan in de korte hoek redding brengen.

De acties van Vidigal pakken niet allemaal even goed uit

Op het half uur breekt Semedo, die de rest van de avond vooral een afwezige indruk maakt, door op de rechterflank. Hij geeft een harde voorzet vanaf de achterlijn, die voor Vidigal net onhaalbaar is. De bal dreigt links over de achterlijn te vliegen, maar Marco Ospitalieri kan hem nog binnen houden. De daarop volgende voorzet eindigt na een kopbal van Stokkers recht in de handen van de keeper. In deze fase maakt het spel van Fortuna een nogal rommelige indruk. Niet alleen Semedo, ook Stokkers en Dianessy hebben moeite hun draai te vinden en lijden nogal wat balverlies. Eigenlijk loopt alleen Vidigal nog over van zelfvertrouwen. Op een gegeven moment begint hij diep op eigen helft aan een solo dwars over het veld, die hij wil bekronen met een verwoestende uithaal op het doel van de tegenstander. Helaas doet hij dat niet veel minder diep op de eigen helft: de bal passeert de verdediging van de Volendammers nog wel, maar ploft daarna nog ruimschoots voor het vijandelijk strafschopgebied op de grond.

Hier helpt alleen het betere trek- en duwwerk

Twee minuten later zien we wel een geslaagde aanval. Stokkers ontvangt de bal op het middenveld en geeft hem mee aan Vidigal. Die geeft een strakke voorzet op de inlopende Stokkers. Diens kopbal lijkt tegen de touwen te vliegen, maar wordt door keeper Verhulst spectaculair weggetikt onder de lat. Daarna wordt het weer rommelig. En daardoor geven we vlak voor rust nog een behoorlijke kans weg aan Volendam. We worden uitgespeeld in de linkerzone van onze verdediging, Santos komt opnieuw uit, maar neemt deze keer behoorlijk wat risico. Hij dringt zijn tegenstander naar de zijlijn, maar moet wel toestaan dat die een voorzet kan geven. En met drie Volendammers voor het doel en geen Fortuna-keeper in het doel is dat gevaarlijk. Maar met volgens de scheidsrechter geoorloofd kunst- en vliegwerk weet onze verdediging redding te brengen.

Na de thee gaan beide ploegen enthousiast op zoek naar het eerste doelpunt. Het eerste gevaar komt na zes minuten van Volendam: een schot uit de tweede lijn ploft pardoes boven op de lat boven Santos. Nog geen minuut later doet Fortuna van zich spreken. Christopher Braun begint aan een solo vanaf eigen helft en geeft een mooie indraaiende voorzet, die door Stokkers verlengd wordt. De bal eindigt op de paal. Pech voor Stokkers, die langzamerhand steeds beter in de wedstrijd komt. In de 62ste minuut haalt Ospitalieri de achterlijn na een goede steekpass van Smeets. Zijn voorzet belandt recht voor het doel zo’n beetje op de vijfmeterlijn. Stokkers kopt hard in, maar wel recht op de keeper, die daardoor nog redding kan brengen.

Dammers oogt opnieuw solide achterin

Trainer Sunday Oliseh ziet ook in dat doelpunten een schaars goed zullen zijn vanavond en brengt daarom de vanavond gepasseerde topscorer Stefan Askovski in. De op zijn zachtst gezegd wisselvallige Vidigal moet naar de kant. Al na een minuut zet Askovski met een diepe bal Semedo in kansrijke positie. Het schot van de Portugees gaat echter voorlangs. Even later besluit Oliseh Semedo en Askovski van positie te laten wisselen.

Dat blijkt een meesterzet: linkspoot Askovski is in de Robben-rol welhaast onhoudbaar voor de wijdbroeken. Minstens een minuut lang dan toch. Eerst wordt hij in de 69ste minuut ter hoogte van de middenlijn gevloerd. Een halve minuut later ontvangt hij de bal wat dichter in de buurt van het penaltygebied. Hij trekt naar binnen, geeft een steekpass op Stokkers en wordt daarna opnieuw tegen de zoden gewerkt. De scheidsrechter ziet dat Stokkers niks meer kan met de bal en fluit dus voor een overtreding. De bal ligt een meter buiten de zestien zo’n beetje ter hoogte van de rechterpaal. Ideaal voor een linkspoot dus. Nadat enkele kandidaten zich gemeld hebben, eist Ospitalieri de bal uiteindelijk op. Hij draait de bal over de muur in de rechterhoek: 70ste minuut, 1-0.

Die duik had Verhulst zich kunnen besparen

Volendam probeert wat terug te doen. Trainer Salden (hoe is zo’n naam verzeild geraakt in de Volendamse bijt?) wisselt een keer en laat zijn ploeg wat opportunistischer spelen. Maar met dat type spel weten Perr Schuurs en Wessel Dammers wel raad. Eigenlijk wordt Volendam nog maar één keer echt gevaarlijk. Een voorzet van rechts eindigt bij de tweede paal, waar een opgekomen man ongehinderd op doel schieten. Gelukkig doet hij dat gehaast en onzuiver. De laatste vijf minuten is Fortuna gevaarlijk op de counter. Maar helaas heeft Dianessy zijn vizier bepaald niet op scherp staan. Eerst staat hij op rechts vrij voor de goal, nadat Dries Saddiki, die vanavond overal op het middenveld te vinden was, hem met zijn allerlaatste krachten de bal toespeelt. Het schot gaat via de goed opgestelde Verhulst naast. En een paar minuten later krijgt hij de bal van Semedo in de loop mee. Hij verschijnt opnieuw alleen voor het doel, maar trapt nu wild naast.

Iets meer finesse was welkom geweest vanavond

Tussendoor hebben we nog een kunststukje van Stokkers gezien, die de bal na een corner afschermt in de hoek van het veld. Meestal eindigt dat in balverlies, maar Stokkers slaagt erin drie Volendammers in slow motion te passeren en daarna ook nog eens goed terug te leggen op Schuurs. Diens schot gaat via een Volendammer naast het doel. Voor het resultaat maakt dat verder allemaal niets meer uit. We komen zonder kleerscheuren door de blessuretijd en boeken dus de derde thuisoverwinning van het seizoen. En dat is verdiend. Er zaten vanavond beduidend meer schoonheidsfoutjes in ons spel dan de vorige twee wedstrijden, maar ook deze keer speelde het elftal negentig minuten lang om te winnen en ook deze keer waren er genoeg grote kansen en een paar fraaie aanvallen. Volgende week komt Jong AZ op bezoek. Fortuna kan dan de achtste thuisoverwinning op rij halen, een absoluut record in de clubgeschiedenis. Toen het vanavond geëvenaarde record in 1973 gevestigd werd, zaten er 7500 mensen op de tribune. Dat zit er nu niet in, maar de ploeg verdient meer dan de om en nabij 2500 toeschouwers die er gisteren zaten.