Trainer Julio Velázquez kan vanavond thuis tegen AZ (aftrap: 20.00uur) beschikken over een nagenoeg fitte selectie. Alleen George Cox is geblesseerd. Verder is iedereen ook speelgerechtigd.

George Cox staat nog steeds aan de zijlijn vanwege een knieblessure, die hem deelname aan de duels tegen FC Groningen en tegen Ajax kostte. Daar gaat dus nog een derde duel bijkomen. We hopen niet dat hij zijn laatste wedstrijd al heeft gespeeld voor Fortuna Sittard, want zijn contract bij Fortuna loopt deze zomer af.


Cox in 2019 tijdens zijn presentatie bij Fortuna Sittard

In het november 2022 hadden George Cox en Fortuna nog de intentie om het contract te verlengen. In december was er minder optimisme, want de Brexit compliceerde de contractonderhandelingen. Vorige maand werd duidelijk dat het er meer naaruit ziet dat Cox vertrekt dan dat hij blijft.

Beter nieuws aan het transferfront kwam er van Daan Bisschops. De verdediger uit Geleen tekende zijn eerste profcontract dat hem verbindt aan Fortuna Sittard tot de zomer van 2026.


Bisschops mag de komende jaren laten zien wat hij in zijn mars heeft

We zijn benieuwd of hij in de voetsporen kan treden van Perr Schuurs, alhoewel we de lat dan ook meteen erg hoog leggen.

Burak Yilmaz, zo lezen we in Dagblad De Limburger, was deze week afwezig op de trainingen van Fortuna. Nee, hij heeft niet zijn kont tegen de krib gegooid, hij was in Turkije vanwege verplichtingen voortvloeiend uit de trainerscursus die hij volgt. Gisteren sloot hij opnieuw aan bij de selectie en werkte hij de afsluitende training af. Yilmaz is dus beschikbaar vanavond.

Tegenstander AZ vinden we terug op plek vier in de eredivisie. Een tijd lang leek AZ mee te doen voor de landstitel. Toen Feyenoord uit beeld raakte, leek zich een driestrijd met Ajax en PSV voor plek twee aan te dienen. Echter, in de laatste weken leed AZ behoorlijk wat puntenverlies, waardoor ook de tweede (en derde) plek uit beeld zijn geraakt.

Plek vier lijkt het hoogst haalbare voor AZ, met FC Twente en Sparta Rotterdam op het vinkentouw bij verder puntverlies.

Man om in de gaten te houden bij AZ? Achter de beschikbaarheid van vleugelaanvaller Jesper Karlsson staat een vraagteken. Waarschijnlijk doet hij niet mee. Dat zou goed nieuws zijn, want Karlsson bezorgt dit seizoen veel vleugelverdedigers een lastige middag. Ivo Pinto kan erover meepraten.


In Alkmaar kregen we geen vat op Karlsson

Spits Vangelis Pavlidis bezorgt menige centrale verdediger een moeilijke avond. We rekenen erop dat Dimitris Siovas er na afloop van dit Griekse titanengevecht met de gladiolen vandoor gaat!

Het is goed mogelijk dat de Europese beslommeringen van AZ in de Conference-league de oorzaak zijn van het puntverlies in de eredivisie. Ook het duel van vanavond valt tussen twee doordeweekse duels tegen RSC Anderlecht. AZ verloor donderdag met 2-0 in Brussel en zal donderdag vol aan de bak moeten om de halve finales alsnog te halen.

Heeft dat gevolgen voor het duel van vanavond?

Het antwoord op die vraag is irrelevant als Fortuna speelt zoals het afgelopen zondag deed in Amsterdam. Dat was niet veel soeps.


Velázquez werd gek in Amsterdam (maar wel beheerst gek)

Dat zal vanavond in eigen huis dus beter moeten en we kunnen ons niet voorstellen dat Fortuna niet beter voor de dag komt.

Heeft die baaldag in Amsterdam gevolgen voor de opstelling vanavond? Rémy Vita zal zich enige zorgen maken. De vervanger van George Cox maakte geen goede beurt in Amsterdam. Julio Velázquez wisselde hem ook in de rust. Hij bracht Ximo Navarro in het elftal. Niet als linksback maar als rechtsback. Ivo Pinto schoof naar de linkerflank.

Velázquez zou dat vanavond opnieuw kunnen doen, maar wellicht krijgt Vita, die Fortuna voor de toekomst haalde, een nieuwe kans. We gokken op het laatste.

Verder verwachten we Ivor Pandur onder de lat. Rodrigo Guth en Dimitris Siovas spelen centraal en Ivo Pinto speelt als rechtsback.

Op het middenveld verwachten we Doğan Erdoğan aan de aftrap, alhoewel ook Deroy Duarte op de positie van verdedigende middenvelder een optie is. Verder verwachten we op het middenveld Oğuzhan Özyakup en Kristijan Bistrović aan de aftrap.


Erdoğan kon zondag ook zijn stempel niet drukken op het middenveld

In de voorhoede verwachten we Tijjani Noslin en Iñigo Córdoba respectievelijk aan de rechter- en linkerkant. Aanvoerder en topscorer Burak Yilmaz speelt in het centrum van de aanval.

Oud-Fortunezen bij AZ? Nee, er is niemand actief in Alkmaar met een Sittards verleden.

Laatste overwinning thuis tegen AZ? 12 April 1997. Iets meer dan 26 jaar geleden won Fortuna Sittard thuis voor het laatst van AZ in competitieverband. Fortuna zou dat seizoen elfde eindigen in de eredivisie. Dezelfde positie waarop Fortuna nu staat, maar concludeer vooral niet dat het in Sittard de afgelopen 26 jaar saai was!

Datzelfde geldt voor AZ. Geloof het of niet, AZ zou dat seizoen kansloos degraderen naar de eerste divisie, ondanks het geld van Dick Scheringa. Fortuna betaalde de rekening, want eerstedivisionist AZ zou Fernando Ricksen en Robert van der Weert op het einde van het seizoen bij Fortuna wegkopen. De Fortunasupporters zouden Ricksen en Van der Weert die overstap (notabene naar een eerstedivisionist) niet in dank afnemen.

De supporters sloten Fernando Ricksen opnieuw in hun armen toen hij na een succesvolle internationale carrière terugkeerde in Sittard, waar hij nog tweeënhalf seizoen speelde, voordat het noodloot toesloeg.


Via dit standbeeld voor het stadion en zijn naam die verbonden is aan de Noord-tribune zal hij niet vergeten worden

Terug naar die twaalfde april in 1997. Fortuna won met 1-0. De treffer kwam van het hoofd van Jürgen Dirkx.

Laatste vijf competitieduels thuis tegen AZ: V-G-V-V-G

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-W-V-V-W

De KNVB heeft Serdar Gözübüyük aangesteld als scheidsrechter voor dit duel. We vinden Gözübüyük terug op plek elf in de lijst “meest favoriete scheidsrechter”. Dat is een redelijk neutrale positie in de ranglijst. Gözübüyük floot dit seizoen een eredivisieduel van Fortuna en wel in Rotterdam-West tegen Sparta Rotterdam. Hij zag er enkele aanslagen op Burak Yilmaz over het hoofd.


De gevolgen van een elleboogstoot van Adil Auassar, waar Gözübüyük niet eens voor floot  

VAR Jannick van der Laan floot slechts vier duels van Fortuna en dat is onvoldoende voor een notering in bovengenoemde lijst. Zijn enige optreden als scheidsrechter bij een duel van Fortuna Sittard in het huidige seizoen leverde drie punten op (thuis tegen SC Heerenveen).

In Amsterdam liep alleen Rodrigo Guth tegen een gele kaart op (nota bene bij een 4-0 achterstand). Het was pas zijn tweede gele kaart van het seizoen, dus geen probleem. Het valt toch al op dat Fortuna’s verdedigers relatief weinig gele kaarten pakken dit seizoen (12) tegen 24 gele kaarten voor middenvelders en 17 voor Fortuna’s aanvallers.

Alleen assistent-trainer Jaime Mut moet vanavond uitkijken wat hij zegt en waar hij loopt. Hij staat op pelt. Bij een volgende gele kaart, moet hij een weekje brommen.

Opstelling: Pandur; Pinto, Siovas, Guth, Vita (Navarro); Erdogan, Bistrović, Özyakup; Noslin, Yilmaz en Córdoba.

Supporters: De poorten van het stadion openen om 18.00uur. Dan is het fanplein voor de Fernando Ricksen Side al een uur geopend.


Het fanplein is populair bij de jeugd

De fanshop in het stadion is geopend van 18.00 tot 22.30uur, maar gesloten tijdens het duel. Het supportershome is uiteraard ook geopend rondom dit duel.

Opgelet, zit je op Vak E en je wil gebruik maken van de toiletten, loop dan naar de toiletten onder Vak D, want Fortuna renoveert momenteel de toiletten onder Vak E.

Ben je niet in de gelegenheid naar het stadion te komen, maar wil je het duel toch zien? Schakel dan in op ESPN2 voor een live-verslag.