Fortuna mag na de snelle tegentreffer heel even hopen op een resultaat in Noord-Holland. Maar wanneer AZ ook maar even aanzet, blijkt zowel het kwaliteitsverschil als de broosheid van onze ploeg. Tien minuten na rust is de wedstrijd definitief gespeeld. Ook een viervoudige wissel kan de negende competitienederlaag niet voorkomen. 


22 januari 2023

Fortuna kansloos in Alkmaar

AZ 3 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 4. De Wit 1-0, 11. Yilmaz 1-1, 24. Navarro (e.d.) 2-1, 56. Pavlidis 3-1.
Opstelling: Pandur; Pinto, Radić, Guth, Navarro (62. Embaló); Duarte (62. Özyakup), Ferati,; Córdoba (78. Buitink), Yilmaz, Vita (62. Cox), Noslin (62. Gladon).
Toeschouwers: 16.652
Scheidsrechter: Higler.
Geel (Fortuna): -.
Rood (Fortuna): -.

Na de zeperd tegen Go Ahead Eagles was het gelijkspel tegen PSV een welkome opsteker. Op basis van inzet en een blijvend geloof in een resultaat was het punt absoluut verdiend. Het vertoonde spel was echter niet bepaald denderend. Zeker tegen ploegen die niet in de bovenste regionen van de ranglijst vertoeven, moet dat echt beter. Wat dat betreft treffen we vandaag met AZ een ploeg die kwalitatief normaal gesproken zeker sterker dan Fortuna is. Maar zonder hoop vaart niemand wel en dus stappen we rond half een vol goede moed de bus in.


Ook Jaime weet dat het beter Mut

We vieren vandaag het heuglijke feit dat Guido alweer 51 kaarsjes uit mag blazen. Of ja, ‘vieren’ is een groot woord. Doom weigert de traditionele slingers aan de wand te hangen en de jarige zelf weigert om op de gehoopte greumelevlaai met pudding te trakteren. Met een duidelijk ‘Als je vlaai wilt, moet je die zelf maar halen‘ druipen we teleurgesteld af.

Het mag de pret op de heenreis gelukkig niet drukken. De box schalt nog net zo hard als voor de winterstop, Timon choqueert iedereen door het feit dat hij op zaterdagavond in de sportschool heeft gezeten en ondertussen worden we door ‘De Barber’ bijgepraat over het schoolse leven in de Westelijke Mijnstreek. En daarmee blijkt het droevig gesteld te zijn. Dat leraren tijdens een oudergesprek vertellen dat ‘sinds Fortuna in je leven is gekomen het bergafwaarts met je is gegaan’, zou ons eigenlijk moeten dwingen om op hoge poten op Robbert Dijkgraaf af te stappen. Net op tijd beseffen we dat we hier helemaal geen tijd voor hebben, want Paul heeft de tussenstop aangekondigd en dus spoeden we ons naar het tankstation in de hoop dat Frank en Nico íets voor ons hebben overgelaten. Dat blijkt het geval en na een minuut of twintig vervolgen we de reis naar Noord-Holland.

Zoals verwacht en blijkbaar ook gepland arriveren we een uur voor de wedstrijd bij het AFAS-stadion. Voor enkele buspassagiers en ook voor mijzelf is dat met de huidige temperaturen te vroeg en dus blijven we nog even hangen in de warme bus. Als voormalig dorpsgenoot én lopende voetbalencyclopedie Bas me terecht wijst op een valse Futbology-checkin is het de hoogste tijd om alsnog de tribune op te zoeken.

Na zijn rode kaart tegen PSV moet Doğan Erdoğan noodgedwongen twee wedstrijden vanaf de kant toekijken. Ook nieuwe aanwinst Kristijan Bistrović staat vanmiddag niet op het wedstrijdformulier, hij is nog niet speelgerechtigd. Daarentegen zijn George Cox en Dimitrios Siovas wél weer aangesloten bij de selectie. Oğuzhan Özyakup is nog niet topfit en begint vanaf de bank. De basisplekken van Erdoğan en Özyakup worden ingenomen door Arianit Ferati en Tijjani Noslin.

AZ gaat zoals verwacht fel en aanvallend van start en Fortuna laat zich, ook zoals verwacht, meteen terugzakken. Is dat een verstandige tactiek? Na welgeteld 188 seconden blijkt voor AZ in ieder geval wél. Odgaard mag vanaf rechts volledig vrij voorzetten en zijn teamgenoot Dani de Wit mag tussen Stipe Radić en Ivo Pinto eveneens volledig vrij inkoppen. Ivor Pandur is kansloos en de 1-0 is een feit.


Teleurstelling na de snelle tegentreffer

De ruimte op onze flanken is in de openingsfase enorm. In de zevende minuut leidt dat tot de volgende voorzet en wederom vrije kopbal voor de thuisploeg. Deze keer gaat de poging van Pavlidis echter voorlangs. Waar Julio Velázquez tegen PSV nog voor een versterkte vijfmans defensie koos, spelen we vandaag weer met vier verdedigers. Noslin en Rémy Vita moeten aan de zijkanten de opkomende backs van AZ afdekken en dat is in de beginfase nog niet bepaald een succes te noemen.

Op het moment dat we ons voorbereiden op een tweede Alkmaarse treffer is daar ineens een aanval van Fortuna. Iñigo Córdoba brengt de bal vanaf rechts voor. Oud-Genkie Mathew Ryan plukt de bal uit de lucht maar in onze ooghoek zien we dat Vita tegen de grond is gewerkt door Zinho Vanheusden. Scheidsrechter Higler bedenkt zich een halve seconde en wijst dan, enigszins tot onze verbazing, naar de stip. De VAR kijkt in zijn kamertje voor de zekerheid nog even mee, maar de beslissing wordt niet teruggedraaid. Burak Yilmaz neemt in zijn vijfhonderdste wedstrijd plaats achter de bal, wacht rustig tot Ryan een hoek kiest en schiet de bal vervolgens keurig in de andere hoek. Na elf minuten is de stand weer gelijk.


Burak wacht tot de keeper beweegt en vertrouwt blind op zijn traptechniek


Juichen doen we blijkbaar wél nog samen…

Wie denkt dat Fortuna vertrouwen put uit de gelijkmaker of dat AZ van slag is, komt helaas bedrogen uit. De thuisploeg blijft fanatiek de weg naar voren zoeken en wij beperken ons vooral tot het wegrammen van ballen in de hoop dat Vita of Noslin met hun snelheid een verdwaalde bal oppikken. Van dat plan komt vooralsnog echter weinig terecht.

Halverwege de eerste helft worden de aanvallende intenties en het verzorgde voetval van AZ beloond. Odgaard glipt weer eens langs Vita en zet hard voor. De bal caramboleert via het lichaam van Navarro ongelukkig achter de verbouwereerde Pandur. Een gelukje voor de thuisploeg, maar geluk dwing je doorgaans wel zelf af.

Fortuna heeft wel vaker een tegentreffer nodig om iets meer aan voetballen toe te komen. Dat is vandaag niet anders. Aan de andere kant zien we ook dat AZ wat gas terugneemt en het wel prima vindt dat Fortuna het spel wat meer moet gaan maken, dat is dit seizoen namelijk nog niet bepaald onze kracht gebleken. Een minuut of tien voor rust lijkt een van de spaarzame aanvallen wel tot een kans te gaan leiden, maar het gebrei van Noslin, Córdoba en Ferati duurt allemaal veel te lang waardoor het niet tot een schot op doel komt. Op dit soort momenten missen we toch echt een man als Zian Flemming.


Arianit zorgt voor meer voetbal op het middenveld maar is geen afmaker

Waar AZ bij de tweede treffer het geluk aan haar zijde had, is Fortuna dat nu helaas niet gegund. Córdoba geeft vanaf links hard voor en onderweg wordt de bal aangeraakt door de knie van Vanheusden. De bal schiet richting de korte hoek maar Ryan is attent en verwerkt de poging tot hoekschop. Die levert Fortuna niks op.

Als de rust nadert zet AZ weer even aan. Met een marge van twee is het nét wat prettiger thee drinken zal er gedacht worden. Een snelle counter door onze as wordt door een inglijdende Ivo Pinto op de rand van onze zestien onschadelijk gemaakt. Heel Alkmaar en Zaanstreek schreeuwt om een penalty maar Higler staat er kort op en maakt met zijn handen het ‘bal’ gebaar. Doorspelen dus. Het daaropvolgende schot van Pavlidis wordt via Rodrigo Guth gekraakt en gaat naast. Zo bereiken we met een minimale achterstand de rust.


Odgaard was een constante plaag voor onze backs

Fortuna gaat in de tweede helft zowaar aanvallend van start. Een diepe bal van Radić wordt op links knap binnengehouden door Yilmaz. Vita ontvangt de bal van onze aanvoerder en legt hoog voor. De voorzet komt niet bij een medespeler aan maar de afgeslagen bal belandt wel voor de voeten van Córdoba. Die bedenkt zich geen twee keer en haalt meteen uit. De bal verdwijnt enkele meters naast het doel.

Een minuut later noteren we de volgende Sittardse aanval. De bal gaat via Noslin, Córdoba en Vita van rechts naar links waarna Noslin in het centrum wordt ingespeeld. Met zijn rug naar het doel probeert hij weg te draaien maar gaat daarbij te makkelijk naar de grond. En daarmee eindigt in feite ook alweer ons openingsoffensiefje na rust.

AZ neemt het heft nu weer wat steviger in handen en dat leidt al snel tot gevaar als een schot van Jesper Karlsson langs ons doel zeilt. Bij de volgende aanval is het echter wel raak. Een lage voorzet vanaf rechts van Yukinari Sugawara wordt bij de eerste paal door Pavlidis binnen gegleden. De Griek is Radić te snel af en tikt de bal in de lange hoek achter Pandur. 3-1 en gezien het spelbeeld beseffen we dat de wedstrijd nu wel ver gespeeld is.


Teleurstelling bij Pandur na de beslissende Alkmaarse treffer

De zojuist genoemde Radić kent sowieso een moeilijke middag. Hij heeft veel moeite met de snelle en beweeglijke aanvallers van AZ. Na bijna een uur spelen krijgt hij daarbij ook nog eens geen hulp van scheids Higler. Tussen twee Alkmaarse spelers jaagt hij richting de hoek van het veld op een bal. Tijjani Reijnders geeft hem een zetje in zijn rug waardoor Stipe tegen Milos Kerkez aan vliegt. En dat laatste wordt door Higler als overtreding gezien. Een vrije trap tegen dus. Die levert overigens niks op waardoor de schade beperkt blijft.


Radić had moeite overeind te blijven

Er is inmiddels een dik uur gespeeld als Velázquez een nog niet eerder vertoonde truc uit zijn hoge hoed tovert. Maar liefst vier wissels tegelijk moeten voor een schokeffect gaan zorgen. Özyakup, Cox, Úmaro Embaló en Paul Gladon komen in het veld voor Navarro, Duarte, Noslin en Vita. Aanvallend wisselen valt te prijzen, maar het komt op mij eerder als een wanhoopsactie over. Tevens is het tekenend voor een van Fortuna’s problemen dit seizoen: er zit vrijwel geen constantheid in zowel de opstelling als de speelwijze. Los van blessures lijken alleen Pandur, Pinto, Guth, Cox en Yilmaz zeker van een vaste positie in het veld. Alle andere spelers komen vaak op andere plekken in actie en maken zelden een hele wedstrijd vol. Structuur en ritme lijken te ontbreken en dat lijkt me voor een ploeg die ogenschijnlijk zonder al teveel vertrouwen speelt nou net wel belangrijk. Maar goed, ook ik heb de voetbalwijsheid niet in pacht dus wachten we gespannen af wat de vierdubbele wissel teweeg brengt.

De frisse krachten zorgen logischerwijs voor wat meer energie aan Fortuna-zijde, maar net als in de eerste helft neemt AZ duidelijk wat gas terug en lijkt haar krachten alvast te sparen voor de midweekse ontmoeting met de Eagles. Fortuna is niet bij machte om echt uitgespeelde kansen bij elkaar te voetballen en hoe meer het einde van de wedstrijd nadert, des te pijnlijker wordt het om Yilmaz voorin te zien schutteren. Vaker wel dan niet springen ballen van zijn voet of schieten onder zijn voeten door en duels winnen zit er helaas ook maar weinig in. Nee, voetballend voegt de spits op deze manier jammer genoeg weinig aan ons elftal toe.

Met nog een klein kwartiertje op de klok mag ook nieuweling Thomas Buitink nog even opdraven. Vijf minuten voor tijd komt hij zowaar nog tot een schotkans wanneer een voorzet van Embaló vanaf links achter Gladon en Yilmaz door rolt en bij de huurling belandt. Met links haalt Buitink uit de draai uit maar zijn poging eindigt jammerlijk in de gracht. Op enkele matige aannames na zien we vanmiddag helaas maar weinig van de speler die voor Fortuna koos om zijn carrière nieuw leven in te blazen.


Buitink was weinig gelukkig bij zijn tweede invalbeurt

In de laatste minuten van de wedstrijd gaan ook schoten van Ferati en Cox ver over en kan Fortuna geen vuist meer maken om het AZ echt moeilijk te maken. Daarop zetten de Alkmaarders nog maar eens aan voor een slotoffensief maar dat levert gelukkig geen vierde treffer meer op. Het blijft bij 3-1 en daar valt helemaal niks op af te dingen.

Het uitvak was vandaag met 215 supporters maar matig gevuld en ook de sfeer viel behoorlijk tegen. Liedjes als ‘Ajax-publiek’ of ‘Your support is f*cking shit’ zijn eerder een uiting van armoede en hoor ik eigenlijk liever helemaal niet. Maar even goed: deze 215 supporters waren er wél en dat zouden de spelers zeker mogen waarderen. Helaas nemen slechts zeven spelers en enkele reserves de moeite om die vijftig meter naar het uitvak af te leggen en even een handje op te steken of te klappen. De gewenste interactie tussen spelers en supporters is momenteel helaas best ver te zoeken. Laten we hopen dat daar snel verandering in komt want een verdere wig tussen team en fans kunnen we missen als kiespijn.


Gelukkig namen enkele spelers wél de moeite 

En dan volgt na zo’n wedstrijd ook nog een reisje terug van bijna drie uur. We zijn we in de loop der jaren echter wel wat gewend en er kan gelukkig al snel weer gelachen worden. Bij een tussenstop wordt dringend verzocht om géén bestellingen van de Burger King mee terug de bus in te nemen. Daar houdt iedereen zich gelukkig keurig aan.

Na de stop kachelen we nog een kleine anderhalf uur verder. Terwijl mijn buurvrouw rustig haar roes uitslaapt, probeert Doom tevergeefs mensen te charteren om maandagochtend sneeuw te gaan ruimen. De wedstrijd tegen Heerenveen móet namelijk doorgaan!

Terug in Sittard glibberen we over de restjes sneeuw richting de auto om even later richting kebabzaak te rijden. Want waar anders vier je de tweehonderdvijftigste treffer van onze captain?

Woensdag komen de blauw-witten uit Friesland op bezoek. Dan zal het echt beter moeten om enige aanspraak te maken op een resultaat. Het seizoen is pas op de helft, dus er is nog genoeg te winnen. COYS!