Begin juni 2011 tekende de toen twintigjarige Roel Janssen een contract bij Fortuna Sittard. Hij kwam over van VVV Venlo dat in hem geen toekomst zag. Weinigen zullen destijds gedacht hebben dat Janssen de mijlpaal van 150 officiële duels voor Fortuna zou halen. Als Sjors Ultee hem vrijdag in Almelo opstelt, is het zijn 150ste duel.


In de zomer van 2011 kwam er een (voorlopig) einde aan de droom van de geboren Venlonaar Roel Janssen door te breken in het eerste elftal van VVV Venlo. Hij doorliep de jeugdopleiding van Venlosche Boys en VVV Venlo, maar VVV Venlo verlengde zijn (amateur)contract niet. Einde droom.

In Sittard-Geleen was het die zomer (zoals gebruikelijk) een komen en gaan van spelers. Naast Roel Janssen, tekenden bijvoorbeeld ook Timothy Dreesen, Marc Wagemakers, Wouter Scheelen, Richard Stolte, Harrie Gommans, Danny Hoesen en Kevin Diaz. Stuk voor stuk spelers die je eerder verwachtte 150 duels te zullen spelen voor Fortuna Sittard dan Roel Janssen, maar alleen Janssen gaat het, behoudens een dramatische ontwikkeling, lukken.

Zijn eerste duel voor Fortuna speelt hij op 21 september 2011. Trainer Wim Dusseldorp heeft een probleem. Verdedigers Fernando Ricksen en Marc Wagemakers ontbreken als eredivisionist NEC Nijmegen op bezoek komt in het kader van het KNVB-bekertoernooi. Roel Janssen vervangt Ricksen centraal in de verdediging. Er zijn makkelijkere taken te bedenken op je debuut. Fortuna lijkt voor een verrassing te zorgen, maar incasseert de gelijkmaker in blessuretijd om in de verlenging te verliezen. Dat neemt niet weg dat Janssen naar behoren debuteerde.

In juni 2014 tekent Janssen een nieuw tweejarig contract. Op dat moment is hij een onbetwiste basisspeler en heeft hij 73 duels gespeeld voor Fortuna Sittard. In het seizoen 14/15 is Janssen opnieuw basisspeler voor Fortuna en schopt hij het zelfs tot (gedeeld met Seku Conneh) topscorer van Fortuna Sittard met negen doelpunten. Drie van die negen doelpunten komen in een duel op 25 januari 2015. Fortuna speelt de derby in Kerkrade en Janssen maakt de drie Sittardse treffers (uitslag: 1-3). Ongetwijfeld zijn ‘finest moment’ in een Fortunashirt.

Op het einde van het seizoen 2015/2016 verlaat Roel Janssen Fortuna Sittard. Fortuna biedt hem contractverlenging aan maar VVV Venlo wil hem ook hebben. Zijn jeugdclub meldt zich, een kans op wraak op degenen bij VVV Venlo die hem destijds afkeurden en niet vergeten Fortuna was zowat failliet (Isitan Gün was nog een paar maanden weg). Je kunt het hem niet kwalijk nemen. Janssen heeft dan 139 duels gespeeld voor Fortuna Sittard, waarin hij zeventien maal scoorde. Het lijkt er niet op dat hij de 150 duels nog gaat halen.

In april 2020 keert hij vier jaar na zijn vertrek verrassend toch weer terug. Hij hoefde niet weg bij eredivisionist VVV Venlo, maar Fortuna Sittard—ondertussen ook eredivisionist—overtuigt hem terug te keren naar Fortuna Sittard. Hij tekent een driejarig contract.

Janssen wordt in principe gehaald als vervanger van George Cox als linksback, maar in de twaalf duels die Fortuna dit seizoen speelde, speelde hij tienmaal. En dus staat de teller op 149 officiële, niet later geschrapte duels (9 maal eredivisie; 129 maal eerste divisie; 7 maal beker; 4 maal play-offs).*

Als Sjors Ultee hem vrijdag opstelt, wordt hij de 43ste speler die minimaal 150 duels speelde voor Fortuna Sittard. Daarop vooruitlopend feliciteren we hem met die mijlpaal!

Riccardo Welters

* Roel Janssen stond in het seizoen 12/13 ook aan de aftrap in twee duels tegen AGOVV en SC Veendam. Duels die later wegens faillissementen in Apeldoorn en Veendam werden geschrapt.