Voor de tweede maal in vijf dagen eindigt een wedstrijd van Fortuna bijzonder frustrerend voor ons. Maar daar houdt de vergelijking met afgelopen vrijdag ook onmiddellijk op. Vrijdag kregen we, wat we verdienden; vandaag verdienden we meer te krijgen.

20 September 2011

Met opgeheven hoofd uit de beker

Fortuna Sittard 2 NEC 4 (na verlenging)
Doelpuntenmakers: 42. Hoesen 1-0, 61. Gommans 2-0, 72. Schone 2-1, 90+3. Nijland 2-2, 112. Vadocz 2-3, 120+1 Platje 2-4.
Opstelling: Wintjens, Geenen, Dreesen, Janssen, Shakison, De Boer, Voorn, Scheelen, Hoesen (117. Secerovic), Gommans (67. Ofrany), Diaz (88. Schroyen).
Toeschouwers: 2.700
Scheidsrechter: Ketting
Geel (Fortuna): Diaz, De Boer, Voorn
Rood (Fortuna): –

Het is dinsdagavond, een beetje fris maar wel droog. Prima weer dus voor een voetbalwedstrijd. In dit geval een wedstrijd in het kader van het KNVB bekertornooi en daar is Fortuna de laatste jaren weinig succesvol in geweest (niet dat we elders wel succesvol waren overigens). Op een spandoek in het uitvak vernemen we dat de tegenstander eniesee uit Nijmegen is en als we ons niet vergissen komt die ploeg uit in de eredivisie, dus zal het wel een lastig verhaal worden. Toch gloort er hoop, want met het winnen van de Zusterstedencup, hebben we aangetoond ons mannetje te kunnen staan in dit type wedstrijden!

Naast het spandoek van NEC en de mededeling dat het voetbal van hun is, zien we ook nog een 150tal supporters uit Nijmegen. Ook vanuit Sittard is er enige interesse voor dit duel, want er zijn hier toch een dikke 2.500 toeschouwers aanwezig. Er zullen vanavond bekerwedstrijden gespeeld worden, die dat aantal niet halen.

Door naar het veld, waar Dusseldorp voor het eerst dit seizoen enig puzzelwerk heeft vanwege blessures. Hij mist namelijk drie basisspelers: Fernando Ricksen, Richard Stolte en Marc Wagemakers. De uitkomst van al dit puzzelwerk levert een debutant op in geel-groen: Roel Janssen. Janssen neemt namelijk de plek in van Ricksen centraal achterin. Rick Geenen speelt op de positie van Wagemakers en Ramon Voorn vervangt nog steeds Richard Stolte op het middenveld. Voor de rest geen wijzigingen in het elftal dat op ontluisterende wijze onderuit ging in Maastricht afgelopen vrijdag.

Over de tegenstander uit Nijmegen kan ik kort zijn. Tot mijn tevredenheid spelen ze nog steeds in groen-rood-zwart, maar ik ken vrijwel niemand. Als scheidsrechter Ketting voor het eerst heeft gefloten, zijn we vertrokken. Fortuna speelt richting Zuid tribune. In de openingsfase van het duel is het een beetje aftasten. Fortuna voelt zich de underdog en laat het initiatief aan NEC. NEC voelt zich favoriet, neemt het initiatief, krijgt ook een paar kansjes, maar kan niet onmiddellijk scoren.

En dan gebeurt er iets dat ik me nog goed kan herinneren van de jaren dat Fortuna in de eredivisie speelde en het moest opnemen tegen een eerstedivisionist in het bekertoernooi. De eredivisionist met zijn ‘het zal wel loslopen’ mentaliteit past zijn geruisloos aan aan het niveau van de eerste divisionist. In deze wedstrijd wordt het nog erger: de eerste divisionist wordt beter dan de eredivisionist. Want dat is inderdaad wat er gebeurt. Naarmate de tijd verder tikt zijn er steeds meer Fortunezen (Danny Hoesen voorop) die beseffen dat NEC geen onneembare vesting is.

Achterin hebben we de zaken op orde met een prima debuterende Roel Janssen. Op het middenveld worden Yoann de Boer en Wouter Scheelen steeds belangrijker; Harrie Gommans is altijd aanspeelbaar en Danny Hoesen is een ware plaag. Die laatste zorgt uiteindelijk ook voor het enige doelpunt van deze eerste helft. Hij wordt een paar minuten voor rust de diepte ingespeeld, schudt een paar verdedigers af en stift de bal netjes over de keeper in de verre hoek: 1-0. Een verrassende tussenstand voor de gemiddelde teletekstkijker op deze avond, maar niet verrassend voor wie in het stadion zit.

Voor rust stelt NEC daar niets meer tegenover, alhoewel Melvin Platje zijn aantal-malen-buitenspel-staan nog opkrikt van vier naar vijf. Ook dat helpt natuurlijk als je bij Fortuna in de verdediging staat. Ruststand: 1-0.

In de tweede helft verwacht je dan een stormloop van NEC. Er zal toch wel iets gezegd zijn in de rust? Geen idee, maar die stormloop komt er niet. Fortuna is nog steeds baas op het veld. Iets wat niet alleen tot balbezit maar ook tot kansen leidt en na een kwartier spelen ook tot een tweede treffer. Danny Hoesen is aan de linkerkant verzeild geraakt, maar zaait ook daar dood en verderf onder de NEC verdedigers, geeft een strakke voorzet naar de andere kant van het strafschopgebied en daar staat Harrie Gommans die er geen gras over laat groeien wat er met deze kans gaat gebeuren: 2-0.

Fortuna leidt dus comfortabel en verdiend. Een paar minuten later raken we wel Gommans kwijt. Bij een doelpoging wordt hij aan zijn hoofd geraakt en hij moet dizzy het veld verlaten. Dat is een tegenvaller, want Gommans houdt de hele wedstrijd al een paar verdedigers bezig. Voor hem in de plaats komt… eh … Rachid Ofrany? Is dat niet die man die twee weken geleden meldde dat hij hoopte zijn eerste speelminuten nog mee te pakken voor de winterstop? Nu ja, de valwinden van Nijpels hebben vandaag al voorzichtig hun kop opgestoken, maar de winterstop is toch nog een paar maandjes weg.

De wedstrijd gaat verder en er is slecht nieuws voor Fortuna. Er is gerommel in onze verdediging en de bal verdwijnt achter Danny Wintjens in het net. Het laatste tikje komt van Lasse Schone: 2-1. De comfortabele voorsprong is dus weg, maar we leiden nog steeds.

Er staan nog 20 minuten op de klok. NEC zal nu toch iets moeten laten zien, maar overtuigen doen de Nijmegenaren niet. Ze krijgen dan wel kansen op de gelijkmaker, maar de kansen die Fortuna krijgt op de 3-1 zijn groter. Met name Hoesen had deze wedstrijd in een definitieve plooi kunnen schieten, maar doet dat niet.

In de laatste tien minuten blijkt dan hoe NEC deze wedstrijd heeft onderschat. Het aantal domme overtredingen op het middenveld dat ze maken waardoor het spel weer stil komt te liggen, is ongelooflijk. En wat te denken van die corner die de rechtsback volkomen onnodig weggeeft in blessuretijd? Deze rechtsback zal tegenwerpen: welke corner? Daar heeft ie dan weer gelijk in, want de grensrechter zag het niet eens (waarschijnlijk omdat hij het niet verwachtte).

Die corner krijgen we niet en de bal gaat naarvoren. Geen nood daar heerst Timothy Dreezen vandaag die alles wegkopt. Ook deze keer, maar volgens scheidsrechter Ketting is het onreglementair. Gevolg: NEC krijgt in de 93ste minuut een vrije trap op de rand van het strafschopgebied, die Stef Nijland mooi over het muurtje in de hoek trapt: 2-2. Pff, mooie vrije trap, maar hoe onverdiend.

Het blijkt ook meteen de eindstand en daarmee krijgt Fortuna te weinig. Maar er is nog geen reden tot paniek, want er komt verlenging en we zijn nu al bijna die hele wedstrijd de betere ploeg geweest, dus waarom zou daar in de verlenging verandering in moeten komen?

Toch start Fortuna voorzichtig aan de eerste verlenging. Het laat het spel (volkomen onnodig) aan NEC. NEC weet zich er geen raad mee, en geeft het initiatief dan maar weer terug, waardoor na een minuut of vijf toch weer het vertrouwde beeld ontstaat: Fortuna controleert, maar creeert niet zo gek veel, waardoor er ook na 105 minuten voetbal 2-2 op het bord staat.

Het laatste kwartier dan, waarin duidelijk wordt dat dit een slijtageslag is. Aan beide kanten zie je krampverschijnselen, maar het belet de Fortunezen niet om er nog steeds vol voor te gaan. Invaller Yoeri Schroyen krijgt een mooie kans, maar de beste kans komt toch weer tot stand via Hoesen. Ditmaal komt hij over de rechterflank aangedenderd. Het is vrouwen en kinderen eerst bij NEC achterin, hij trekt de bal scherp voor, naar links waar Ofrany de bal voor het intikken heeft, maar er zit nog een teen tussen van een verdediger. Weg kans….

In de tegenstoot voltrekt zich dan het drama. NEC komt met een paar man voor onze goal, de bal valt goed voor Krisztián Vadócz en hij trapt binnen: 2-3. Man man, hoe onverdiend is dat?

Geeft Fortuna op? Nee, ergens halen ze dan nog de kracht vandaan om er ook in die laatste minuten nog voor te gaan. Niet Hoesen, die helemaal kapot zit en nog vervangen wordt door Secerovic. Maar types als Rick Geenen willen nog niet buigen. Bij elke vrije trap snelt hij naarvoren. Er komen nog een paar corners, maar de bal wil er niet in.

Bij de laatste corner – we zijn nu al in blessuretijd – komt ook Wintjens mee. Onze goal is dus leeg. De corner levert voor ons niks op, maar er snellen nu wel drie NEC’ers en een bal op onze lege goal af. Platje trapt van ver op doel. De bal hobbelt tergend langzaam richting doel, begeleid door een andere NEC’er, die de bal het laatste tikje in de juiste richting zal geven als dat noodzakelijk is.

Als je nu een scheidsrechter bent met een beetje gevoel voor rechtvaardigheid, fluit je af voordat de bal de doellijn is gepasseerd. Niet de heer Ketting: 2-4. En dat is ook de eindstand.

Wat gebeurt er? De Fortunezen krijgen een daverend applaus voor het gebodene van de kleine drieduizend man op de tribunes en dat is meer dan terecht. Goed gespeeld, alles gegeven, en als dat dan niet genoeg blijkt te zijn voor de bloemen, krijg je in Sittard-Geleen nog altijd applaus. Komende vrijdag gaat het verder, hopelijk is iedereen weer hersteld.