Fortuna schreef op een ongelofelijke wijze historie door met het juiste strijdplan met 1-3 te winnen bij aartsrivaal Roda JC. Dat het scoreverloop de Sittardenaren in de kaart speelde is evident, maar om zó secuur te verdedigen en de weinige kansjes zó efficiënt te benutten verdient een grote pluim. Grote man aan de zijde van de bezoekers was verdediger Roel Janssen. Ook al werd de wedstrijd in de Jupiler League gespeeld en verliest in mijn ogen daardoor aan importantie, deze middag vergeet niemand gauw. Zoals de ‘Koempels-tribune’ al schreef: ‘Na 15 jaar weer in het uitvak’. We hebben er lang op moeten wachten, inderdaad, maar hebben de smaak te pakken. Volgend seizoen komen we graag wéér…


25 januari 2015

Derbygevoel, waar ben je?

Roda JC 1 Fortuna Sittard 3

Doelpuntenmakers: 8. Janssen 0-1, 43. Janssen 0-2, 65. Janssen 0-3, 86. Van Hyfte 1-3.
Opstelling: Kaya; Turan, De Wit, Janssen, Kis; Ter Borgh, Pappot (90. Linssen), Briels, Vanmaris (88. Marveggio); Baur, Conneh (87. De Groot).
Toeschouwers: 13.015
Scheidsrechter: D. Makkelie
Geel (Fortuna): Kaya, Ter Borgh, Kis, Turan.
Rood (Fortuna): –

Proloog
Het is zaterdagavond. Ik kijk door het raam naar buiten en zie dat de vanochtend gevallen sneeuw door de ingevallen dooi alweer is verdwenen. Voor de rest is het een avond zoals alle andere zaterdagavonden. En dat bevreemdt. Immers, morgen staat een Limburgse derby op het appèl. Voor de tweede maal treft Fortuna Sittard haar Kerkraadse reeksgenoot. Na de 0-2 nederlaag in de thuiswedstrijd mogen de Sittardenaren gaan proberen het er in de Oostelijke Mijnstreek beter vanaf te brengen. Maar dat hierbij bovenmatige emoties komen bovendrijven? Nee, helaas. Nu ja, nauwelijks dan.

Ik stel me steeds vaker de vraag waar dat toch vandaan komt. Heeft het te maken met de staat waarin Fortuna verkeert na twee topseizoenen achter de rug te hebben? Of ebben zulke gevoelens naarmate je ouder wordt gewoon weg en heeft een natuurlijk proces vat op me gekregen? In ieder geval heeft een gevoel van berusting zich meester gemaakt van me. Tijdens de laatste informatie-avond vertelde ‘Spoonky’ dat een dergelijk gevoel het ergste gevoel is dat je kunt overkomen en misschien heeft hij wel gelijk.

De ontwikkelingen in de huidige mercato d’hiver hebben daar veelal mee te maken. Daar waar elke club zich probeert te versterken is Fortuna genoodzaakt goed huisvaderschap aan de dag te leggen. De enige speler die tot dusver de selectie heeft versterkt is de bij ADO Den Haag en FC Dordrecht overbodige Sem de Wit. Daar tegenover staat het vertrek van de wissel- annex tweede-elftalspelers Mitchell Elshot, Christopher van der Aat (beiden gestopt met voetballen; de laatstgenoemde al eerder), en Zlatko Zejnilovic. Ook Jeffrey Vlug is bedankt voor diensten die hij in de ogen van ons trainersduo niet heeft bewezen. Hetzelfde geldt voor Jasper Waalkens.

De vrees is bestaande dat ex-kapitein (Peter van Vossen heeft hem zijn aanvoerdersband afgenomen) Ramon Voorn zich over niet al te lange termijn in dit rijtje schaart. Van Vossen heeft hem niet meer nodig en Voorn mag aldus vertrekken. En dat voor iemand die in het recent uitgebrachte jubileumboek nog aangeeft het ‘een eer te vinden de aanvoerdersband te dragen. Dat ik die band kreeg, maakte me trots. Het is toch een eer als ze je vragen’.

Met de tweede zin uit de laatste alinea slaat Voorn de spijker op zijn kop: ‘Je weet natuurlijk nooit wat er gaat gebeuren’. En inderdaad, dat weet je nooit. Sinds de technische staf verantwoordelijk is  voor de afdeling HRM lijkt niets te dol. Maar dat er rigoureus veranderingen binnen de selectie worden doorgevoerd staat buiten kijf. Hebben we momenteel te maken met de nieuwe bezems die (eindelijk) schoonvegen? Ik weet het écht niet meer…

Ondertussen klap ik mijn laptop weer dicht, slaak een diepe zucht en werp een blik naar buiten. Het is akelig stil op straat. Een enkeling voltooit zijn dagelijkse wandeling met zijn hond, maar verder is het uitgestorven. Op de achtergrond hoor ik dat de tv aanstaat, al kan ik niet bepalen welk programma wordt uitgezonden.

Waar is mijn derbygevoel toch gebleven? Mokkend loop ik de trap op, schuif mijn bureaulade open en begin te bladeren in oude edities van fanzine Frontline. ‘Frontline is Fortuna-minded, maar onafhankelijk van de BVO Fortuna Sittard en de officiële supportersvereniging Fortuna Sittard ’92. Het is niet de bedoeling om met dit fanzine mensen, instellingen en/of clubs opzettelijk te kwetsen of in een negatief daglicht te stellen’. Ik kan een brede glimlach niet onderdrukken en blader snel door.

Aangekomen op pagina 22 stuit ik op een uiteenzetting van verschillen tussen Fortuna en de opponent van morgen. Vitale informatie voor de scribent van dit verslag!

roda01

Wie hunkert er nu niet naar tijden dat de gemeente Kerkrade geen sponsor was van Roda?

Ondanks dat de gegevens niet up-to-date zijn geeft het wel weer hoe zeer beide clubs destijds aan elkaar gewaagd waren, al was Roda de bovenliggende partij. Ik heb de indruk dat er tegenwoordig een levensgroot gat gaapt tussen beide clubs. Het zorgt er ontegenzeggelijk voor dat ik morgen zonder al te veel pretenties afreis naar het PLS. Ondanks dat Frontline me het juiste steuntje in de rug heeft gegeven.

Als ik op de klok kijk zie ik dat het dichter bij 23u30 is dan bij 23u00 en dus tijd voor Match of the Day. Dat zal er ongetwijfeld voor zorgen dat ik even wordt afgeleid van denken aan morgen. Hopelijk heb ik morgen meer positiefs te melden dan de Frontline-redactie in november 1999…

roda02

Roda-away is doorgaans een martelgang

Wedstrijd
Het is zondag, ruim na 11 uur wanneer Guido zijn gezicht laat zien. Tijd om via het Fortuna-stadion richting de vermaledijde Parkstad af te reizen, nog altijd zonder veel fiducie. Onderweg filosoferen we over de verschillende scenario’s en over het voetbal dat Fortuna momenteel speelt. Van Helmond Sport werd weliswaar gewonnen, maar het voetbal was barslecht. Nu ja, dat zijn we wel gewend, maar het weggeven van zóveel kansen baart zorgen. Misschien het sein voor Peter van Vossen om nóg meer zekerheid in te bouwen?

Aangekomen in Sittard staan de 11 bussen al klaar. Veel zin om reeds in te stappen hebben we niet, want hoe eerder we in Kerkrade zijn, des te langer moeten we in de ijzige kou wachten op het startsein van scheidsrechter Makkelie. Maar ondanks alles lukt het de stewards om iedereen bijtijds in de bus te krijgen van de eerste cluster en om klokslag 12u00 vertrekt onze bus.

roda03

Rond 11u45 stapt iedereen al rustig in…

Bij het instappen daalt een grauwe assluier neer op Guido’s gezicht. ‘Wat is dit voor Jodenstreek? Een bus met een geel/zwart interieur!’ En inderdaad, méér Roda dan dit kan het niet worden…

roda04

Voor uitleg over de term ‘Jodenstreek’ zie boek ‘F-Side is niet makkelijk’, pagina 88-87

Na een ritje via het drukste verkeersknooppunt dat Limburg rijk is rijden in een slakkengang het oostelijke mijngebied binnen en via een omweg komen we aan bij het Parkstad Limburg Stadion. Aan de rotonde bij de hoofdingang staan wat chavs druk te doen, maar een naam mag dat niet hebben. Ongeschonden bereiken we dan ook de parking.

Nadat we erg grondig zijn gefouilleerd en een knappe steward mij mijn reserve-pen heeft afgenomen wandelen we naar binnen, nemen plaats op de tribune en begint het lange wachten. Het stadion is nog volledig leeg.

Na dik anderhalf uur komt er wat leven in de brouwerij en dagen de eerste supporters van de thuisclub op. Eindelijk, van mij mag het nu gaan beginnen! Na enige tijd komen ook de beide teams het veld ingelopen om te starten met hun opwarming.

roda05

Voor het uitvak warmt Fortuna zich op

Aan de zijde van Fortuna merken we op dat Van Vossen vrijwel met hetzelfde elftal speelt waarmee Helmond Sport werd verslagen. Alleen is Bob Vankan zijn plek kwijtgeraakt ten koste van Thiemo Vanmaris. Andrew Marveggio heeft zijn plaats afgestaan aan Jordie Briels. En dus start Fortuna met de volgende opstelling: in doel Ferhat Kaya. De achterhoede wordt gevormd door Fatih Turan, Sem de Wit, Roel Janssen en Kevin Kis. Op het middenveld spelen Elroy Pappot, Jordie Briels, Thiemo Vanmaris en Jordy Ter Borgh. In de voorhoede spelen Jordi Baur en Seku Conneh.

Aan de zijde van Roda herkennen we Danny Schreurs. Hij zit op de bank en heeft duidelijk een verkeerde keuze gemaakt met het signeren van een contract in Kerkrade. Voor de rest binnen de selectie geen mensen met een Sittards verleden. Als keeperstrainer fungeert echter Richard Bessems en het kenmerkende stemgeluid van Wim Frijns herkennen we nog uit het Baandert-tijdperk.

En Frijns heeft heel wat noten op zijn zang. Hij begint een heel verhaal af te steken over tal van sponsoren die zo met Roda zijn begaan en over de Limburgse passie die daarmee gepaard gaat. Vervolgens roept hij Frans Timmermans bij zich. De voormalig minister van BuZa is Roda-supporter in hart en nieren en wordt vanmiddag verkozen tot ‘Fan des Jahres’. En daarmee is Timmermans verguld. Nadat Frijns hem een shirt in zijn handen heeft gedrukt grijpt hij Frijns’ microfoon en steekt een iets minder vlammend betoog af dan destijds bij de VN Veiligheidsraad, maar wil wel nog kwijt dat er in zijn ogen ‘maar één club in Limburg is’ en ‘dat de Koempel-tribune de beste van heel Nederland is’. Tot zover Frans Timmermans.

Als de spelers het veld betreden en het Limburgse volkslied eindelijk is gestopt tekent zich een mooie tifo-battle af. En, eerlijk is eerlijk, de opgetakelde spandoeken zien er mooi uit. Roda heeft de grijze muis weer van stal gehaald, sneert richting Maastricht en zegt ook Brabant waar het op staat. Enig minpuntje is de jongedame die hiervan foto’s trekt en het nodig vindt een middelvinger op te steken richting uitvak. Waarom ze daarna uitgebreid foto’s neemt van datzelfde uitvak mag Joost weten.

roda06

Mooie tifo

En dan, om 14u30 is het zover: Danny Makkelie fluit de derby op gang. Beide team beginnen afwachtend aan het duel en vooral van de zijde van de thuisclub bevreemdt me dat enigszins. Ze laten Fortuna tijdens de openingsfase begaan en dat resulteert al gauw in een hoekschop aan Fortuna’s linkerzijde. Nadat de koppers zich hebben geïnstalleerd in het strafschopgebied neemt Briels de hoekschop. Nog niet helemaal met het juiste ritme en balgevoel zeilt de bal over iedereen heen, voorbij de tweede paal. En juist daar, daar staat kapitein Roel Janssen. Hij neemt de bal pardoes op zijn Nike’s en trapt de bal via doelman Bram Verbist in het doel: 0-1. Het uitvak gaat compleet uit haar dak en viert de treffer uitbundig. Met dit scenario had werkelijk niemand rekening gehouden!

Nadat Roda de aftrap heeft genomen stopt iedereen weer met zweven en zeggen we tegen elkaar: ‘Het is toch nog lang hè, tot aan de 90?’ En inderdaad, zo denkt Roda er ook over. En dus gaat men de zaken wat energieker aanpakken. De druk wordt opgevoerd en Fortuna wordt teruggedrongen.

roda07

Roda krijgt heel wat vrije trappen…

Na een kwartier werkt Kevin Kis Nayib Lagouireh tegen de grond en ontvangt een gele prent. Uit de vrije trap die volgt wordt Roda eigenlijk niet gevaarlijk. Het recept lijkt lange ballen op Johan Plat, maar die wordt in de lucht vaak afgetroefd door Sem de Wit.

En als de kopballen op doel zijn gericht, dan staat daar Ferhat Kaya. Haast wekelijks tikt hij een bal uit de kruising, zo ook vandaag. Enig gevaarlijk moment is een vrije trap waarbij Marc Höcher wordt gelanceerd. Hij trekt de bal goed voor, maar Tom van Hyfte trapt wild naast. En dat is het wel zo’n beetje.

roda08

En heel veel vrije trappen…

Fortuna verdedigt de voorsprong met man en macht en heeft er steeds een voetje tussen. En wordt de bal heroverd, dan staat daar Elroy Pappot die het spel verdeelt. Het is ook duidelijk dat we vandaag niet gaan domineren. En dus zit er maar één ding op: counteren.

Maar het wordt natuurlijk helemaal mooi als de tegenstander presentjes gaat uitdelen. En dat doet Roda. Vlak voor rust onderschept Seku Conneh de bal diep op de helft van Roda en gaat alleen op de doelman af. Zijn schot/lob wordt echter weggebokst door de doelman, maar belandt in de voeten van Jordi Baur. De jongeman uit Landgraaf pikt de bal op en gaat op doel af. Onderweg komt hij echter Ard van Peppen tegen, maar die is met zijn hoofd bij het openen van zijn volgende pop-up store. Hierdoor biedt hij Baur de kans om over zijn been te zwaaien en een penalty uit te lokken, hetgeen hij voortreffelijk doet.

En zo meldt Roel Janssen zich vlak voor rust voor een strafschop. Nadat Neerlands beste tribune (in de ogen van Frans Timmermans) hem probeert uit zijn concentratie te halen legt de Venlonaar aan en trapt feilloos binnen: 0-2. #absolutelybonkers.

En met deze voorsprong gaan we de pauze in. Onder luid applaus zoeken de Sittardse spelers dan ook de kleedkamers op. Even bijkomen van alle belevenissen uit de eerste helft…

In de rust worden de thuisfans overladen met allerlei mooie cadeaus, zoals dat in het PLS te doen gebruikelijk is, als we Wim Frijns mogen geloven. Tevens zien we Frank Demouge zijn warming up voltooien. Na rust zal Roda het over een andere boeg gaan gooien zal de ploeg trachten nog wat opportunistischer te spelen.

En dat aangepaste spel openbaart zich vanaf het beginsignaal. De bal wordt hoog in het pak getrapt en Demouge kopt prompt op goal. Kaya zit er echter goed bij en lanceert meteen een counter. Via een aantal schijven belandt de bal bij Briels die aan de linkerzijde een vrije trap versiert. In het uitvak roept iedereen om Roel Janssen, maar de kapitein blijft verstandig achterin. Desalniettemin zijn deze vrije trappen steevast gevaarlijk, ware het niet omdat de doelman van Roda qua lengte vergelijkenissen vertoont met Wim de Ron.

roda09

Nu krijgt Fortuna een vrije trap

Na een klein uur lijkt Roda de aansluitingstreffer te scoren. Vanaf het middenveld wordt de bal prima op Demouge gestoken. De bonkige spits neemt goed aan, ziet Kaya uitkomen en schuift de bal onder de doelman door. Tergend langzaam rolt de bal richting de achterlijn en rolt en rolt en rolt… naast het doel. Oef, daar komt Fortuna goed weg!

Niet veel later een identieke situatie. De bal wordt weer vanuit het middenveld richting hoek strafschopgebied gespeeld, maar nu staat Wiljan Pluim klaar. Ook hij neemt goed aan, maar Kaya is juist wat eerder uit zijn doel en kan de bal pareren. Met assistentie van de puik spelende Fatih Turan wordt de bal ontzet.

roda10

Fortuna probeert weer gevaarlijk te worden

Het is inmiddels een ware belegering geworden op het doel van Kaya, maar verder dan beschreven kansen komt Roda eigenlijk niet. Janssen, De Wit, Kis, Ter Borgh, Turan, allemaal zetten ze zich wel één of meerdere keren schrap en trappen de bal naar voren in de richting van Jordi Baur of Seku Conneh. Maar ook Jordie Briels zorgt regelmatig voor onrust. Het is niet allemaal even doordacht, maar het zorgt er in ieder geval voor dat de bal wordt vastgehouden, een overtreding wordt uitgelokt en zodoende het ritme van de wedstrijd wordt gebroken.

roda11

De langzaamaan-actie van Kaya wordt met geel bestraft

Na ruim een uur countert Fortuna wederom en bereikt het strafschopgebied. Als een verdediger iets te druistig het duel aangaat en een overtreding begaat wijst de ref wederom resoluut naar de stip: strafschop. En daar hebben we iemand voor: Roel Janssen! De verdediger neemt de bal, legt deze klaar en trapt 0-3 binnen! On-ge-lo-fe-lijk!

Op de tribunes breekt zo langzamerhand ook iets, want plotseling stomen een heel aantal Roda JC’ers op richting uitvak. Zij zijn het overduidelijk niet eens met de gang van zaken en proberen verhaal te halen. Kordaat ingrijpen van de ME zorgt ervoor dat dit opstootje in de kiem wordt gesmoord, al duurt dit zeker wel een kwartier.

Ondertussen gaat de wedstrijd gewoon verder. Roda probeert amechtig een bres te slaan in de verdediging, maar dat lukt nauwelijks. Sterker nog: heel vaak komt de bal weer heel snel terug op de Roda-helft en zijn de Kerkradenaren terug bij af.

Des te meer de wedstrijd  richting de 90’ kabbelt, hoe groter het geloof wordt dat we vandaag gewoon gaan winnen. Ook niet als in de slotfase Van Hyfte via een corner nog voor 1-3 zorgt. Uiteindelijk probeert Roda veel, maar lukt amper iets.

Na 90 minuten plus blessuretijd fluit de scheidsrechter een laatste maal en kan het feest losbarsten. Met 1-3 winnen bij Roda? Dat had niemand ooit voor mogelijk geacht. Ramon Voorn? Daar mokt niemand meer over. Sterker nog, niemand zal nog terugdenken aan de eerste seizoenshelft waarin Fortuna vaak abominabel voetbal liet zien.

roda13

Feest deel I

Nadat iedereen is uitgefeest begint het wachten weer. Aan de voorzijde van het stadion dient de ME nog wat werkzaamheden te verrichten en in de tussentijd kunnen we nergens naartoe. Gelukkig komen de spelers weer terug het veld op om opnieuw een feestje te vieren met de fans.

roda14

Feest deel II

Maar ook daaraan komt een einde. En als zij weer de kleedkamers hebben opgezocht mogen we eindelijk naar buiten. De bussen staan al klaar en na een kleine 10 minuten vertrekken we dan daadwerkelijk. De chavs die vóór de wedstrijd de getapte jongen uithingen doen dat nu weer waardoor we zonder problemen de Parkstad verlaten. Niet veel later zien we aan onze rechterzijde de welbekende zeurpaal opdoemen en zijn we terug in Sittard-Geleen. Bij het uitstappen worden nog wat handen geschud en keren we huiswaarts.

Epiloog
Eindelijk, thuis, warmte! En zo maak ik de cirkel rond. De laptop klap ik weer open en begin te typen. Daar waar ik geen vertrouwen had in een goede afloop heeft dat gevoel terrein verloren aan mijn derbygevoel. Dat zat ergens ver weg, maar is er weer! Gewonnen van een streekgenoot, hoe mooi is dat?! Maar, we mogen de realiteit niet uit het oog verliezen. Fortuna is er nog lang niet bovenop. Het scoreverloop zat erg mee en dat speelt een stuk makkelijker. Maar de organisatie stond en dat is ook wel eens anders geweest. Of we de juiste weg zijn ingeslagen? Hmm, ik twijfel nog. Heeft het veel zin om me daar nu druk over te maken? Auswärtssieg.

COYS,

Michel Hennen

Tot slot de laatste beoordeling van het ‘Thank God it’s Friday’ klassement.

Resultaat: 1-3, 9 punten.
Uitvak: Elf bussen, 550 supporters. 10 punten.
Stadion: Niet van toepassing
Thuisfans: Niet van toepassing.
Catering: Niet van toepassing.
Randvoorwaarden: Niet van toepassing.