Fortuna komt tegen MVV beter voor de dag dan de laatste drie wedstrijden, maar stapt uiteindelijk weer met een nederlaag het veld af. De vierde op rij. Op de ranglijst zijn we inmiddels weggezakt naar een zestiende plaats en we moeten er niet vreemd van op kijken wanneer we ergens rond die plaats blijven hangen. Deze ploeg komt simpelweg kwaliteit tekort en dat gebrek kan geen seizoen lang gecompenseerd worden door inzet en enthousiasme. Zeker niet, wanneer er voorin geen versterking komt.

18 november 2016

Nederlagenreeks wordt voortgezet tegen MVV

Fortuna Sittard 2 MVV 3

Doelpuntenmakers: 29. Verheijdt (str.) 0-1, 35. Van Hout 1-1, 45. Smeets 2-1, 50. Verheijdt 2-2, 54. Nys 2-3.
Opstelling: Ter Wielen; Braun, De Regt, Mares, Ospitalieri (81. Schuurs); Kurt, Briels, Smeets; Van Hout (56. Saddiki), Khalouta, Askovski (77. Dianessy).
Toeschouwers: 4.780.
Scheidsrechter: Gözübüyük.
Geel (Fortuna): Briels, Ter Wiele, Dianessy.

Nog voordat er een bal getrapt is in de wedstrijd tegen MVV, weten we dat 18 november 2016 als een historische avond de annalen van onze geliefde club zal ingaan. Enkele minuten voor acht neemt Paul van der Kraan de microfoon in de hand. Die daad alleen al is niet zonder betekenis, want hij treedt daarmee in de voetsporen van illustere voorgangers als Jules Coenen, Emmo Meijer, Hans Erkens, Wil Meijers en Martin Masset. Stuk voor stuk charismatische leiders met de gave van het woord. Onze huidige interim-directeur blijkt zich moeiteloos met hen te meten. Met zijn eerste woorden krijgt hij het publiek al op de banken, het dak gaat er af wanneer hij uitlegt waarom hij vandaag in de middencirkel van het Wagner & Partner Stadion van Fortuna Sittard staat. En als de twee door hem genode gasten vervolgens het veld betreden, is er geen houden meer aan. Het publiek barst los in een ovationeel applaus, dat arbiter Gözübüyük noopt het aanvangstijdstip van de wedstrijd een kwartier te verdagen. Ondanks de uitstekende kwaliteit van de geluidsinstallatie in het stadion kost het Van der Kraan moeite om boven het uitzinnige publiek uit te komen. Wanneer duidelijk wordt, welke eer de twee gasten te beurt gaat vallen, kent de ontroering in het stadion geen grenzen meer. Onze geliefde club lost de historische schuld bij haar twee grootste weldoeners op werkelijk weergaloze wijze in: sinds vanavond mogen Jo Abelshausen en Sjra Philippen zichzelf Gouden Fortunees noemen. Je zou van minder emotioneel raken.

Gouden Fortunezen!

Met de tranen nog in de ogen ondergaan we vervolgens het openingsritueel dat bij een derby hoort. Veel pyro, vooral in het uitvak, maar ook op de Ricksen-tribune. Daar wordt ook een doek omhoog getakeld, dat een moeilijk te beantwoorden vraag opwerpt. Heeft de supportersgroep bij het maken van dit doek eindelijk afscheid genomen van het favoriete thema Ferhat Kaya of kijken we hier toch weer naar een Kaya-doek, maar dan één met een wat mindere gelijkenis dan normaal? Het zorgt in ieder geval voor wat derbysfeer, want verder houdt het niet over vanavond. Met uitzondering van het uitvak zijn de tribunes maar matig gevuld. En ook een ander sfeerverhogend element, de Mobiele Eenheid, heeft vandaag verstek laten gaan.

Zomaar een slager of toch Kaya?

Door naar de wedstrijd. Daarin begint Fortuna heel redelijk. De ploeg heeft een overwicht en weet de redelijk in de ploeg te houden. Het middenveld met Okan Kurt, Jordie Briels en Jorrit Smeets doet niet onder voor dat van MVV. Maar echt gevaarlijk worden we niet. Dat heeft alles te maken met onze onmacht voorin. Op rechts komt Roald van Hout niet veel in het spel voor, op links komt Stefan Askovski weliswaar vaak aan de bal, maar helaas doet hij er zelden iets goeds mee. En Aziz Khalouta doet in de spits weliswaar zijn best, maar laat ook vanavond weer zien dat hij centraal voorin niet goed uit de voeten kan. Hij komt veel beter tot zijn recht wanneer hij vanaf de flank naar binnen kan trekken, maar moet nu noodgedwongen, want bij gebrek aan een beter alternatief, als midvoor spelen. En in die situatie zal voor de winterstop vermoedelijk geen verandering komen, want de beoogde spits, Junior Torunarigha, lijkt toch echt serieus tekort te schieten voor dit niveau.

De pyro moet vanavond voor de derbysfeer zorgen

Na een kwartier komt MVV wat beter in de wedstrijd, maar ook de Maastrichtenaren slagen er niet in serieuze kansen te creëren. We noteren aan beide zijden een paar afzwaaier, dat is het dan. Maar vlak voor het half uur brandt de wedstrijd ineens los. Bij een ingooi halverwege onze helft ontsnapt Nwakali aan de aandacht van Briels. Hij krijgt de bal en begint aan een solo. De uitstappende Ferry de Regt wordt simpel uitgespeeld, Luc Mares wi de meubelen nog redden. Maar voor hij daartoe een poging kan doen, ligt Nwakali al op de grond na een lichte duw van Briels.

Dit duwtje van Briels blijft nog zonder gevolgen

Penalty en geel voor Briels. Verheijdt meldt zich om de strafschop te nemen. Hij schiet niet erg hard in en Leon ter Wielen redt de bal. Iedereen maakt zich al op voor de door Gözübüyük gegeven hoekschop, wanneer de grensrechter zich plotseling meldt. Na kort overleg wijst Gözübüyük naar de penaltystip; bovendien geeft hij Ter Wielen geel. Kennelijk is Ter Wielen te vroeg van zijn lijn gekomen. Het zal volgens de regels wel juist zijn, maar het voelt erg onrechtvaardig aan. Zeker voor Ter Wielen, die het geluk dit seizoen toch al niet aan zijde heeft. De tweede keer schiet Verheijdt wel binnen: 29ste minuut, 0-1.

Maar Fortuna raakt door die achterstand niet echt van slag. Het blijft redelijk veel in balbezit en doet zijn best de defensie van MVV onder druk te zetten. Tien minuten voor rust mag Smeets iets over de middenlijn een vrije trap nemen. Hij legt de bal in het strafschopgebied op een plek waar er weinig gevaar dreigt voor MVV. Maar Pereira verdedigt nogal onorthodox uit en legt de bal voor de voeten Van Hout. Die aarzelt niet en haalt vanaf de rand van het strafschopgebied hard uit. Keeper Geens is kansloos: 35ste minuut, 1-1.

Van Hout legt MVV het zwijgen op

Aan het slot van de eerste helft golft het spel op en neer en ontstaan er meer kansen. Vijf minuten voor rust laat Christopher Braun zich op de rechterflank in de luren leggen door Labylle, die de bal meegeeft aan Joeri Schroyen. Die geeft een mislukt schot af, dat via het been van De Regt echter onverwachts over Ter Wielen heen valt. Onze keeper kan de bal nog met zijn hand tegen de paal tikken. Aan de andere kant komt Van Hout goed door over de rechterflank. Hij geeft een lage voorzet op de inlopende Khalouta, maar diens schot gaat naast.

Met nog een minuut te gaan, slingert MVV de bal nog een keer ons penaltygebied in. Verheijdt kopt door voor Pieter Nys, die helemaal vrij voor doel staat. Hij raakt de bal echter helemaal verkeerd. We zijn inmiddels in blessuretijd aangeland, wanneer Fortuna nog een keer ten aanval trekt. Khalouta en Briels combineren op rechts, Briels geeft een voorzet, die nogal wild wordt uitverdedigd. De bal belandt op een meter of twintig voor het doel, waar Smeets komt aanstormen om in te schieten. Dat doet hij hard en onbereikbaar voor de keeper in de verre hoek: 45ste minuut, 2-1.

Ergens in deze kluwen moet Jorrit Smeets schuilgaan

Daarmee gaan we ook rusten. Een onverwachte opsteker na een kwartier voor rust opgelopen achterstand. Maar in de tweede helft gaat MVV meer druk zetten en blijkt onze verdediging, aan het begin van het seizoen nog redelijk solide, zoals vaker de laatste weken erg kwetsbaar. We komen met de rug tegen de muur te staan, ons middenveld moet het fysiek afleggen, onze centrumverdedigers hebben hun handen vol aan Verheijdt en onze backs zien te vaak de hielen van hun tegenstander. Dit moet dus mis gaan. Na vijf minuten is het al zo ver. Braun, hopeloos uit vorm, laat Schroyen zomaar weglopen, diens voorzet wordt de goed voor De Regt komende Verheijdt met de hak via de paal in het doel gewerkt: 50ste minuut, 1-2. Weer vijf minuten later geeft Schroyen vanaf het middenveld een diepe bal, die bij onze tweede paal landt. Mares is daar geen partij voor Verheijdt. Hij kopt de bal voor de goal, waar Nys simpel binnen kan schieten: 54ste minuut, 2-3.

Even moeten we vrezen dat we overlopen gaan worden, maar na de voorsprong neemt de druk van MVV af. Dat lijkt niet direct te danken aan het inbrengen van Dries Saddiki (voor Van Hout). Het lijkt er eerder op dat MVV-trainer Elsen niet tegen soortgelijke treffers wel aanlopen als voor de rust en daarom zijn elftal ver terug laat zakken. Hoe dan ook, Fortuna meldt zich weer in de wedstrijd. Maar nu de ruimtes in de verdediging van MVV kleiner geworden zijn, hebben we nog meer moeite voetballend een weg te vinden. We moeten het zoals zo vaak weer hebben van opportunisme. Na een uur spelen wordt een bal vanaf het middenveld het penaltygebied in getrapt. Doelman Geens komt uit, maar aarzelt halverwege. De Regt kopt de bal over hem heen, maar ook net langs de paal.

Smeets laat zien dat hij kan voetballen

Vijf minuten later krijgen we na een overtreding op Briels een vrije trap op een meter of twintig van het doel, een ideale afstand voor Jorrit Smeets. Die gaat inderdaad achter de bal staan en raakt vervolgens met een goed geplaatste schot de lat. Maar die pogingen zijn eerder incidenten in een verder vooral kansloos offensief. Ook met Djibril Dianessy (voor Askovski) en Per Schuurs (voor Ospitalieri) weten we weinig potten te breken. Het is allemaal te voorspelbaar. De lange ballen van achteren zijn gemakkelijk verdedigbaar, over de flanken worden we helemaal niet gevaarlijk. MVV krijgt steeds meer ruimte op de counter, maar doet daar niet veel mee. De rood-witten spelen weliswaar nog twee kansen uit, maar veel overtuiging zit er verder niet in.

Vanavond geen hoofdrol in de slotfase voor De Regt

In de slotfase laat alleen Gözübüyük nog eens zien waarom hij een scheidsrechter van internationale klasse is. Terwijl iedereen ziet dat de bal via een MVV’er over de achterlijn gaat en ook de grensrechter vlagt voor een hoekschop, fluit Gözübüyük doodleuk voor een doeltrap. Hij ziet zijn vergissing pas in, wanneer hij vertwijfeld protesterende Fortunezen bij de nog steeds voor corner vlaggende grensrechter ziet staan. Dat kan gebeuren. Maar om één van die Fortunezen, Dianessy, vervolgens een gele kaart te geven voor protesteren is wel erg kinderachtig. Kennelijk is het trekken van gele kaarten een strategie van Gözübüyük om de aandacht af te leiden van eigen fouten, want Ter Wielen overkwam eerder bij de penalty iets vergelijkbaars.

En ook hier kunnen we niet gevaarlijk worden

De corner leidt overigens tot niets. De blessuretijd speelt zich daarna grotendeels op de helft van Fortuna af. Na drie minuten zit het erop. Er is een einde gekomen aan de ongeslagen reeks van Fortuna in thuiswedstrijden die ‘s-avonds gespeeld worden. Dat gegeven stemt niet vrolijk, net als het feit dat we vier keer op rij verloren hebben. De vraag is nu wat we in de resterende vijf wedstrijden voor de winterstop nog gaan doen. Vanavond waren we zeker niet kansloos, maar ook erg zwak in de verdediging en te vaak machteloos in de aanval. Aan Ben van Dael de opgave de impasse na de verrassend sterke seizoenopening te doorbreken. Het lijkt de zwaarste in zijn trainerschap tot nu toe.