Een zinderende strijd, passie en bij vlagen prima voetbal. In een meeslepende burenstrijd tussen de Limburgse steden Maastricht en Sittard is het uiteindelijk Fortuna dat de volle buit pakt. Na de snelle gelijkmaker van Lisandro Semedo op de vroege openingstreffer van Okita is het uiteindelijk André Vidigal die de wedstrijd vroeg in de tweede helft beslist. Met een Sittards (oktober)feest in het Maastrichtse uitvak tot gevolg.


13 oktober 2017

Förtünä pakt volle buit in Maastricht

MVV Maastricht 1 Fortuna Sittard 2

Doelpuntenmakers: 12. Okita 1-0, 13. Semedo 1-1, 49. Vidigal 1-2.
Opstelling: Santos; Braun, Schuurs, Dammers, Ospitalieri; Smeets, Dianessy, Saddiki; Semedo, Stokkers, Vidigal.
Toeschouwers: 8.152
Scheidsrechter: Ed Janssen
Geel (Fortuna): Saddiki, Smeets, Braun
Rood (Fortuna): Semedo (2x geel)

Het is vrijdagavond 6 oktober even voor tienen. Enkele minuten eerder heeft scheidsrechter Martin Pérez een einde gemaakt aan de ontmoeting tussen Fortuna en NEC. De uitploeg wint de topper met 1-2, maar het moegestreden Fortuna mag een uiterst welverdiend applaus in  ontvangst nemen van de eigen aanhang. Als de spelers tijdens hun ereronde bij de Fernando Ricksen Tribune aankomen galmt naast een klaterend applaus ook het: ‘Pak die Sjengen!!!’ weer eens door het stadion. Inderdaad, MVV is de volgende tegenstander van de Sittardse ploeg. Dat betekent dus een week lang spanning opbouwen naar de enige echte derby die Limburg nog rijk is. Ook een strijd tussen twee clubs die ondanks hun verschillen stiekem misschien nog wel meer dingen gemeen hebben. Fortuna en MVV, ze kunnen niet met, maar nog minder zonder elkaar. Door de jaren heen is er ondanks alle rivaliteit op zowel binnen als buiten het veld ontegenzeggelijk een wederzijds respect ontstaan, zonder dat dat afdoet aan de derbysfeer en intensiteit van deze wedstrijd.

Zoals in de aanloop naar elke derby gaat de aandacht in de week voorafgaand natuurlijk niet over de overeenkomsten tussen de twee clubs, maar gaat de aandacht volledig naar de verschillen. En eerlijk is eerlijk, zouden we dat anders willen? Bij MVV heeft men blijkbaar moeite met het gegeven dat Fortuna sinds ruim een jaar in handen is van Isitan Gün. Vorig seizoen was er voorafgaande aan de wedstrijd in Maastricht al de opmerking vanuit het MVV bestuur dat Fortuna een club van de Turken is en MVV een club van de MVV’ers. Een uitspraak die natuurlijk niet getuigde van veel klasse aan Maastrichtse kant en door Gün destijds als dermate kwetsend werd ervaren dat hij besloot de wedstrijd in het uitvak, tussen de eigen aanhang door te brengen.

Een half jaar later aan de vooravond van deze nieuwe editie van de burenstrijd in Maastricht lijkt het erop dat een gedeelte van de MVV aanhang zich als makke lammetjes heeft geschaard achter hun schapendoes. Op het MVV forum wordt Gün weggezet als ‘De Turk’ of een ‘schimmige investeerder met dubieuze redenen voor zijn investeringen in de Sittardse club’. Fortuna zelf is omgedoopt tot ‘Turkenclub’ of de clubnaam wordt verbasterd tot Förtünä. In principe een prima geuzennaam bedenk ik me zo. Vandaar de rest van dit verslag dus Förtünä in plaats van Fortuna.

Als ik op donderdagmorgen De Limburger App open op mijn smartphone valt een interview te lezen met Förtünä supporter Martijn Weijman en zijn tegenhanger Alain Reiters, MVV supporter en bestuurslid van ‘Veer zien MVV’. Daar waar Martijn op een prima manier zijn eigen clubje promoot en zich geen enkele keer laat verleiden tot maar een negatieve uitspraak richting MVV, blijkt Alain zich vooral bezig te houden met het afgeven op Isitan Gün en Förtünä. Meneer Reiters claimt argwanend te worden bij het horen over een ‘Turkse investeerder’. Ook het gegeven dat Gün een flink prijskaartje heeft gehangen aan toptalent Perr Schuurs doet hem vragen stellen over de daadwerkelijke intenties van Gün. Persoonlijk ben ik al sinds donderdagmorgen bezig met het proberen te plaatsen van deze opmerking, maar de logica ontgaat me tot nu toe volledig. Geld krijgen voor je topverdediger lijkt me voor een voetbalclub immers toch vele beter dan hem transfervrij laten vertrekken naar een eredivisieclub als pakweg ADO Den Haag?

Vervolgens gaat het over de publieke belangstelling in Sittard, volgens Alain komen er hooguit 1700 man opdagen bij de thuiswedstrijden van Förtünä. Dit terwijl het toeschouwersaantal dit seizoen nog niet onder de 2700 is geweest. Toegegeven, ook dat is niet bijster veel, maar toch duidelijk sprake van een stijgende lijn. Als laatste sluit hij af met de opmerking: “Jullie opleiding is niet meer wat het geweest is, hè?” Als iemand hier recht van spreken heeft, is het natuurlijk wel een MVV’er. Twee van hun beste Limburgse spelers van de laatste twintig jaar, Tom Daemen en Brian Linssen kwamen uit de jeugdopleiding. Ik laat maar even in het midden uit welke.

Nee, na het lezen van dit interview ben ik blij met onze schimmige investeerder Isitan Gün, ‘de Turk’. Lijkt me beter dan te moeten vertrouwen op de capaciteiten van een zekere Alain Reiters, die meer tijd bezig lijkt te zijn met de beweegredenen van Gün in Sittard dan met de beslommeringen bij zijn eigen clubje, waar me eerlijk gezegd lijkt dat er ook nog genoeg werk te verrichten is.


Isitan is een Fortunees, en daar zijn we trots op!

Het is bijzonder prettig weer deze vrijdag de dertiende oktober, als ik samen met Ralf op de lijnbus richting Sittard Bloemenweg stap. Met Michel, die helaas nog werkverplichtingen heeft op deze vrijdagmiddag, is afgesproken dat hij met de auto nakomt. Een klein half uurtje later stappen we uit en lopen door Sanderbout richting het Förtünä stadion. Daar aangekomen zijn we iets te vroeg en maken we ons derhalve maar nuttig door wat verhuiswerkzaamheden te verrichten in het supportershome.

Al snel blijkt dat het opengooien van de deuren van het home op deze vrijdagmiddag een goede zet is geweest van het supporterscomité. Binnen de kortste tijd ontstaat er een gezellige pre-derby sfeer in het najaarszonnetje aan de voorkant van het Förtünä stadion. Naarmate de vertrektijd nadert wordt het drukker en drukker op het plein voor het stadion en nemen de wachttijden voor de biertap toe. Ook de mobiele frietwagen doet goede zaken op deze vrijdag.

Tegen zes uur is het tijd om ons naar de bussen te begeven. Het fouilleren en instappen verloopt tergend langzaam. Dat alle aanwezige suppoosten tegelijk ingezet worden om het instappen per bus te regelen, getuigt van weinig organisatie. De geplande vertrektijd van kwart over zes wordt dan natuurlijk ook niet gehaald en als de eerste vier bussen met een half uur vertraging vertrekken belooft dat weinig goeds voor de supporters die met het laatste cluster moeten vertrekken.

Na wederom een sightseeing tour door de Maastrichtse buitenwijken, dat natuurlijk weer gepaard moet gaan met veel machtsvertoon van de aanwezige dienders der wet bereiken we zo’n half uurtje later het uitvak bij De Geusselt. Groot voordeel van zo’n omslachtige beweging richting het hol van de leeuw is dat inmiddels geheel Maastricht weet dat Fortuna gearriveerd is. Nu het budget voor de politie onder het nieuwe kabinet omhoog gaat hoop ik wel dat we daar volgend jaar ook wat van terugzien. Misschien een omtrekkende beweging via Kreis Kirchrao? Niemand die dat zal verwachten!

Na even een hamburger genuttigd te hebben bij de catering van het uitvak (die €2 leek schappelijk, maar bleek voor een oud broodje en koude hamburger uiteindelijk toch aan de prijzige kant) begeven we ons naar onze plaatsen. Zoals verwacht blijkt dat, als beide ploegen het veld betreden onder leiding van scheidsrechter Ed Janssen, nog niet alle bussen uit Sittard gearriveerd te zijn. Lijkt me toch een punt van aandacht voor de volgende trip richting Maastricht.


Prachtige tifo-actie in het uitvak

Wellicht is het een idee voor Isitan Gün om als blijk van goede wil en de ‘Turkenvrees’ enigszins te bedaren onze geluid- en omroepinstallatie te schenken aan onze Maastrichtse buren? Geen geluid op de tribunes is ook niet ideaal, maar wat zou ik vanavond graag die luxe willen hebben in plaats van noodgedwongen te moeten luisteren naar die krijsende dorpsgek met ADHD in het kwadraat die zichzelf stadionspeaker van De Geusselt mag noemen. Elke adempauze van die man, hoe kort dan ook is een ware verademing voor het gehoor. Vanaf volgend seizoen behoren oordopjes tot mijn standaard derbypakket.

Sunday Oliseh heeft de opstelling van Förtünä op twee plaatsen gewijzigd in vergelijking met de thuiswedstrijd tegen NEC. Jeugdinternational Perr Schuurs keert terug in het hart van de verdediging ten koste van Clint Essers, die in de voorgaande twee wedstrijden zijn honneurs uitstekend waarnam. Onze ander jeugdinternational, de Portugees en André Vidigal neemt de plaats in van Stefan Askovski. Förtünä start vanavond daardoor in waarschijnlijk de sterkst mogelijke opstelling: Santos; Braun; Schuurs; Dammer; Ospitalieri; Saddiki; Smeets; Vidigal, Dianessy; Semedo en Stokkers.

De opening van de derby is ongekend fel. In de vierde minuut is Förtünä zeer dicht bij de openingstreffer als de bal wordt veroverd op het middenveld. De bal komt vervolgens terecht bij Vidigal, die met een bekeken steekpass Dianessy weet te bereiken. Deze gaat het strafschopgebied in en omspeelt MVV doelman Michael Verrips. Dianessy probeert vervolgens de bal schuin links van het doel binnen te tikken, maar Shermaine Martina weet de bal op de achterlijn nog net van richting te veranderen waardoor hij naast het doel verdwijnt. Uit de aansluitende corner brengt Jorrit Smeets knap voor en komt de bal uiteindelijk bij Lisandro Semedo. Zijn schot mist echter precisie en verdwijnt ruim een meter naast het MVV doel.


Joeri probeert Dries de voet dwars te zetten

De volgende kans is voor MVV. Een voorzet van Alessandro Ciranni bereikt Atila Yidirim die het duel wint van Perr Schuurs en de bal vervolgens koppend achter Miguel Santos probeert te werken. Het scheelt bar weinig maar voor Förtünä net genoeg en de bal verdwijnt over de deklat voor een keepersbal. Enkele minuten later is het dan toch raak en is het de thuisclub die de leiding neemt. Een dieptepass van Florian Loshaj bereikt Jonathan Okita, die de bal met Marco Ospitalieri in zijn rug koppend aanneemt de bal vervolgens met rechts controleert, wegdraait van zijn tegenstander en schitterend en koelbloedig vanaf rand zestien afrondt, Santos volledig kansloos latend. Met recht een beauty, maar helaas wel aan de verkeerde kant uit Sittards oogpunt.


Okita heeft toegeslagen

Veel tijd om te genieten van de voorsprong krijgt MVV niet. Het gejuich op de thuisvakken is nog nauwelijks verstomd of het uitvak krijgt voor de eerste keer de gelegenheid om door de geluidsbarrière te gaan. Vidigal onderschept de bal op het middenveld, ontwijkt een vliegende tackle van Loshaj, pakt een paar meter en ziet vanuit zijn ooghoeken Semedo weg trekken. Met wederom een schitterende pass weet hij zijn landgenoot te bereiken die de bal aanneemt en met een MVV verdediger in zijn rug het strafschopgebied binnengaat. Met buitenkant rechts rondt hij vervolgens op schitterende wijze af. Beide ploegen staan na nog geen kwartier spelen alweer op gelijke hoogte in een wedstrijd die zich afspeelt in een moordend hoog tempo, dat niet hoeft onder te doen voor een gemiddeld duel in het Engelse Premiership.


Lisandro heeft de Sporthal Daalhof en Maas Firm het zwijgen opgelegd

De meeste dreiging bij MVV komt van Okita, die met zijn beweeglijkheid en snelheid een contante plaag is voor Ospitalieri en Wessel Dammers. Nog geen minuut na de gelijkmaker stuurt hij laatstgenoemde ter hoogte van de achterlijn het bos in, maar vindt geen aanspeelbare teamgenoot. Zijn inzet wordt onschadelijk gemaakt door Santos.

De rosse buurt van Maastricht blijkt deze avond overigens bijzonder goed vertegenwoordigd in De Geusselt. Behoorlijk wat dames en heren van lichte zeden worden gespot op en naast het veld van de Maastrichtse buur. Iedereen krijgt eenzelfde waardering vanuit het uitvak. Uit respect voor hun privacy zullen we de identiteit van de betrokkenen hier niet prijsgeven.

Enkele minuten later krijgt MVV wederom de kans om de leiding te nemen als Yildirim wordt weggestuurd. Deze ontdoet zich vervolgens van zijn bewaker Schuurs en stormt op richting het strafschopgebied van Förtünä. Oog in oog met Santos faalt hij in de afwerking en tikt de bal links naast het doel over de achterlijn. Dit alles speelt zich af tijdens de eerste twintig minuten. Na deze knotsgekke opening krijgt Förtünä steeds meer grip op de wedstrijd. Het centrale duo Schuurs en Dammers begint grip te krijgen op de voorwaartsen van MVV en zoekt steeds weer opnieuw naar de voetballende oplossing, alwaar het centrale duo aan de andere kanten het lange halen, ver weg principe lijkt te hanteren. Ook Ospitalieri groeit steeds meer in de wedstrijd na een moeizaam begin.


Marco herstelde zich na een moeizame start

Na een half uur is er de volgende grote kans voor de Sittardse ploeg. Een corner van Smeets bereikt Dammer die de bal richting grond kopt. Doelman Verrips kan de bal op de achterlijn stoppen, maar het gevaar is nog niet geweken. Op het laatste moment weet Yildirim de bal weg te werken en een voorsprong van de gasten uit Sittard te voorkomen. Aan de andere kant gaat Yoeri Schroyen ervandoor en bereikt Dean Koolhof. Deze haalt met links uit, maar gelukkig verdwijnt de bal over het doel van Miguel Santos.


Perr neemt de bal met zijn nek aan, hij kan ook echt alles!

In de laatste minuten voor rust krijgt Förtünä nog enkele kansen, maar Vidigal en Stokkers weten deze niet te benutten. Na een doldwaze 45 minuten houdt scheidsrechter Ed Janssen het voor gezien en fluit voor de rust. Tijd voor de thee en de beademingsapparatuur.

Na de rust speelt Fortuna richting het vak met de eigen aanhang. Die aanhang hoeft niet lang te wachten alvorens voor de tweede maal deze avond uit het dak te kunnen gaan. Schuurs bereikt Stokkers die zich knap ontdoet van zijn bewaker en doorgeeft op Semedo. Die gaat er op rechts vandoor, ziet de meegekomen Vidigal en geeft voor. Vidigal neemt aan en schiet de bal uit de draai achter MVV sluitpost Verrips, 1-2 voor de Sittardse ploeg na vier minuten spelen in de tweede helft.


Vreugde bij de spelers na de treffer van Vidigal

Na de voorsprong dringt Förtünä niet zo fel meer aan, maar laat het MVV komen, om zelf op de counter te loeren. Dat gaat dit seizoen onder Oliseh prima. Met zoveel snelheid en doelgerichtheid heeft men dit seizoen al meer dan eens bewezen dodelijk effectief te zijn in de omschakeling. De uitvallen van Fortuna blijven dan ook levensgevaarlijk. Na een actie aan de zijlijn met nog vijfentwintig minuten te gaan wordt Semedo ondersteboven gelopen. Semedo krijgt de vrije trap, maar is zelf van mening dat de overtreding met geel bestraft had moeten worden. Dit maakt hij met veel misnoegen kenbaar aan arbiter Janssen, die daar terecht niet van gediend is. Vragen om een gele kaart voor de tegenstander is in Nederland zoals zo vaak een reden voor het ontvangen van een kaart. Zo ook deze avond en de naam van Semedo verdwijnt zodoende in het boekje van Ed Janssen.

MVV probeert inmiddels te komen tot een slotoffensief, maar de verdediging van Förtünä geeft vooralsnog geen krimp. Schuurs en Dammers heersen centraal en de backs Braun en Ospitalieri frustreren de buitenspelers van de thuisploeg door hun kordate tackles. Ondertussen blijft de Sittardse ploeg loeren op de counter en is in de tweede helft veruit de meest dreigende ploeg. In de 77e minuut wordt Stokkers bediend door Ospitalieri. Stokkers neemt de bal prima aan, Verrips weet met zijn voeten redding te brengen op de inzet van Fortuna’s spits. Toch speelt Stokkers ook vanavond weer een uitstekende wedstrijd. Hoewel wat ongelukkig in de afwerking is hij altijd aanspeelbaar, balvast en blijft hij jagen, storen en sleuren. Nee, een tweede Ronald Hamming is hij tot nu toe nog niet gebleken, maar een vergelijk met Michael Jeffrey kan hij wel doorstaan. Geen slechte back up optie lijkt me zo.


Stokkers zoals we hem kennen: altijd hard werkend en in beweging

Vier minuten voor tijd is het weer Stokkers die alleen op de keeper af kan gaan. Scheidsrechter Janssen meent echter een overtreding te hebben gezien en fluit hem terug. Aan de andere kant krijgt MVV een vrije trap te nemen op zo’n twintig meter van het doel. Gelukkig levert dat geen onoverkomelijk gevaar op. Inmiddels is het bordje met de toegewezen extra speeltijd omhoog gegaan. Vijf minuten volhouden is het devies voor de Fortunezen. Een vrije tap voor Förtünä wordt door Smeets op goal gerost. Het scheelt bitter weinig, maar MVV leeft nog. In de derde minuut van de blessuretijd verliest Fortuna de bal op de rand van het strafschopgebied van MVV. Semedo tikt zijn tegenstander licht aan, maar staat al op scherp na zijn eerdere gele kaart deze wedstrijd. Scheidsrechter Janssen is onverbiddelijk en houdt Semedo zijn tweede gele kaart van de avond voor. Inrukken dus en Förtünä mag de voorsprong met een man minder proberen te verdedigen.

Toch heeft Semedo nog een aandeel in deze wedstrijd. Terwijl MVV haast probeert te maken om de bal zo snel mogelijk het vijandelijk strafschopgebied in te pompen, loopt Semedo tergend langzaam over de gehele lengte van het veld richting kleedkamer. De vrije trap van Verrips is dientengevolge eerder op plaats van bestemming dan onze Portugees. Vrije trap overnemen en een aanmaning voor Semedo, die dit natuurlijk ter kennisgeving aanneemt. De tweede poging van Verrips komt gevaarlijk voor het doel van Santos, waar Okita de bal onder controle krijgt. Op enkele meters van het doel probeert hij in extremis nog de gelijkmaker tegen de touwen te knallen, maar Förtünä dwingt vanavond volledig terecht haar eigen geluk af en de bal verdwijnt voorlangs over de achterlijn. Santos neemt vervolgens alle tijd alvorens de bal weer terug in het spel te brengen. Op het middenveld wordt de bal vervolgens nog enkele malen door de Fortuna spelers aangeraakt, alvorens Ed Janssen besluit er voor vanavond een punt achter te zetten.

‘Turkenclub’ Förtünä wint derhalve in het hol van de leeuw tegen de Sjengen. Reden voor een uiterst uitbundig feestje in het vak van de meegereisde Sittardse aanhang en de spelers op het veld. Sunday Oliseh staat te dansen voor het hek bij het uitvak, Dianessy laat zijn mooie geel-groene shirt zien aan zijn bewonderaars van Maastrichtse kant en voor de rest gaat iedereen gewoon volledig uit zijn dak. Förtünä pakt haar derde overwinning in Maastricht in zes jaar tijd, is in die tijd ook ongeslagen gebleven op het veld van De Geusselt, behoudt de tweede plek op de ranglijst en doet uiterst goede zaken met het zicht op de eerste periode. Volgende week is Eindhoven de tegenstander in eigen huis. Duurt het Sittardse feestje dan voort? We gaan het zien, een nieuwe week vol zenuwen op de maag en toeleven naar een avondje Förtünä gaat eraan vooraf.


Een feestje op het veld: we wennen er graag aan!