Na een dramatisch slechte wedstrijd gaat MVV voor de vierde keer op rij met drie punten terug naar Maastricht. De Maastrichtenaren vieren hun overwinning alsof ze het ongelofelijke gepresteerd hebben. Maar winnen bij Fortuna is helaas voor geen enkele club nog een prestatie van formaat. Dat MVV de winst in de tweede helft nog bijna uit handen geeft, zegt waarschijnlijk meer over de Maastrichtenaren dan over onze eigen ploeg. Want die prutst er weer eens als vanouds op los.

11 april 2016

Weinig opwindende derby eindigt in nederlaag

Fortuna Sittard 1 MVV 2

Doelpuntenmakers: 8. Nys 0-1, 43. De Regt 1-1, 46. Janssen (eigen doel) 1-2.
Opstelling: Kaya; Dengering, De Regt, Janssen, Ospitalieri (76. Mares); Briels (58. Loen), Van Son, Fafiani, Schroyen; Lagouireh (46. Saddiki), Hutten.
Toeschouwers: 3.813.
Scheidsrechter: Van Boekel
Geel (Fortuna): Briels, De Regt.

Een wedstrijd op het einde van de competitie, op een maandagavond, tussen twee ploegen die het hele seizoen nauwelijks iets hebben laten zien: doorgaans is dat geen recept voor volle tribunes. Ook niet als het gaat om een grote derby in de Bron van Europa. Zo kan het dus gebeuren dat ‘s-avonds na de eerste zomerse dag van het jaar amper drieduizend mensen de confrontatie tussen de streekrivalen Fortuna en MVV bezoeken. Een triest aantal, dat eens te meer aantoont dat het enthousiasme voor onze geliefde club steeds minder wordt.

De nederlaag tegen Jong Ajax van anderhalve week geleden heeft daarbij natuurlijk niet geholpen. Want al suggereert de krant in haar voorbeschouwing anders, voor Fortuna is het seizoen met die nederlaag gewoon afgelopen. De verwachtingen waren aan het begin seizoen dankzij een nogal misleidende pr-campagne hooggespannen, het resultaat is des te triester. Technische staf en spelers hebben er de eerste seizoenshelft een potje van gemaakt. En na de winterstop is de ploeg er met Ben van Dael aan het roer en Jens van Son als dragende kracht op het middenveld weliswaar beter gaan presteren, het voetbal zelf is nog steeds niet om over naar huis te schrijven. Al met al niets om trots op te zijn en niets dat voor volle tribunes zorgt.

Onze linkerflank probeert de bal te veroveren

Ook tegenstander MVV heeft bepaald geen glorieus seizoen achter de rug. En ook daar is dat terug te zien in de publieke belangstelling. Het uitvak is bij andere edities van deze derby al eens voller geweest. Voor MVV staat er vandaag overigens wel nog wat op het spel: een overwinning betekent dat de ploeg van Elsen volop in de race blijft voor de play-offs. Al vind ik het overdreven het bereiken daarvan als een succes te betitelen, wanneer zelfs de nummer elf nog in aanmerking kan komen voor plaatsing. Weg met play-offs, nacompetitie en andere onzin, wat mij betreft.

De rood-witten openen de wedstrijd overigens wel alsof er echt nog iets op het spel staat. Ze hebben niet alleen veel balbezit, ze weten ook nog regelmatig door onze verdediging te snijden. De openingstreffer zit er dus niet maar een klein beetje aan te komen. Na een snelle combinatie door het midden verschijnt Pieter Nys helemaal vrij voor Ferhat Kaya. De middenvelder faalt niet, maar schiet beheerst binnen: 8ste minuut, 1-0.

He, deed Lagouireh ook mee?

Op dat moment mag de rechtgeaarde Fortunees even het ergste vrezen, maar merkwaardig genoeg verliest MVV daarna alle scherpte. Wat zich dan ontspint, is te treurig voor woorden. MVV heeft veel balbezit, maar wordt geen moment gevaarlijk. Fortuna, in dezelfde succesformatie als tegen Jong Ajax, heeft nauwelijks balbezit en wordt ook geen moment gevaarlijk. En de scheidsrechter is vooral druk met fluiten voor duwfouten. Bij Fortuna levert captain Roel Janssen een stuk of twintig kansloze passes af, die of in de voeten van de tegenstander of buiten het veld eindigen. Maar Marco Ospitalieri maakt het toch het bonst door twee keer in een bestek van luttele seconden de bal vrijwel loodrecht de lucht in te schieten.

Des te verbazingwekkender is het dat Fortuna er toch nog in slaagt een gelijkmaker te produceren. Nadat we in de 39ste minuut voor het eerst voor de goal zijn verschenen, mogen we vier minuten later een heuse vrije trap in kansrijke positie voor het doel nemen. Raymond Fafiani meldt zich en weet de bal een dusdanige deviatie mee te geven, dat doelman Coppens er geen raad mee weet. Hij laat de bal midden voor het doel wegspringen. Ferry de Regt is er snel bij om de bal binnen te werken: 43ste minuut, 1-1.

Ferry strikes again!

De gelijkmaker schudt MVV enigszins wakker. Nog voor rust stelt Croux Kaya op de proef, maar die is zijn landgenoot de baas. Maar ook direct na rust zijn de Maastrichtenaren beter bij de les dan Fortuna. Direct na de aftrap komen we al onder druk, hetgeen na een minuut in een corner resulteert. Die wordt richting tweede paal getrapt, waar Roel Janssen met de hete adem van Verheydt in zijn nek de bal richting eigen doellijn werkt. Kaya doet nog zijn best de bal te keren, maar die rolt tergend langzaam over die doellijn: 47ste minuut: 1-2.

Net als na de eerste goal houdt MVV ook nu weer op met pressen. De ploeg van Elsen leunt achterover en loert op de counter. Die tactiek lijkt te werken, want Fortuna schiet ook in de tweede helft lange tijd geen deuk in een pakje boter. Met als dieptepunt deze keer een rush van Joeri Schroyen. Joeri ontvangt de bal op eigen helft, rent vervolgens vergezeld door twee tegenstanders met de bal langs de zijlijn, net zolang totdat hij het einde van het speelveld in zicht krijgt. Dan kapt hij naar binnen om de bal over de achterlijn te trappen.

Hutten weet in ieder geval de keeper te raken

Maar Schroyen wisselt zoals zo vaak ook vandaag weer hele slechte momenten af met hele gpede momenten. Halverwege de tweede helft geeft hij namens Fortuna teken van leven, wanneer hij met het nodige overleg eerst de bal aanneemt om hem vervolgens vanaf een meter of 25 op de lat te deponeren. Het is het startsein voor een offensief dat twintig minuten duurt en dat ook nog tot de nodige kansen leidt. Terwijl MVV amper nog een serieuze aanval opzet, gaat Fortuna zonder veel overleg, maar met veel inzet op zoek naar een doelpunt.

Een kwartier voor tijd wordt de bal na een ingooi van Dennis Dengering verlengd. Van Son kopt in de linkerhoek, maar Coppens kan redding brengen. Een paar minuten later legt invaller Youri Loen de bal uit een corner mooi op de rand van het doelgebied. De Regt komt inlopen, maar kopt rakelings naast. En vijf minuten voor tijd legt De Regt de bal in het strafschopgebied voor de voeten van de eveneens ingevallen Dries Saddiki. Diens schot verrast Coppens, maar eindigt in de verre hoek op de binnenkant van de paal.

Stormram De Regt moet het afleggen

Het zit dus niet echt mee. En ook de scheidsrechter is niet van zins mee te werken. Wanneer Van Son de bal een paar minuten voor tijd vanaf de achtelijn tegen de arm van een inglijdende MVV’er schiet, ziet hij geen reden om te fluiten voor penalty. Na drie minuten blessuretijd (en een paat kansloze lange ballen richting Maastrichts strafschopgebied) zit het erop en mogen we een volgende nederlaag in onze annalen bijschrijven.

Daar zitten we weer

De spelers mogen desondanks een applausje in ontvangst nemen, waarschijnlijk voor de na rust geleverde strijd. Maar die strijd en de daaruit voortgekomen kansen kunnen niet verhelen dat het ook vanavond allemaal erg armoedig was.