Na PSV, waarvan Fortuna nog nooit in competitieverband een uitduel won, is NAC de ploeg waartegen Fortuna het langst geen uitduel won. We moeten terug naar het seizoen 84/85 voor de laatste uitoverwinning bij NAC, destijds spelend aan de Beatrixstraat. Een reconstructie.

 

 

 


We gaan terug naar zaterdagavond 6 oktober 1984. Promovendus NAC heeft het lastig in de nog jonge competitie, want het won nog niet (twee gelijke spelen en vijf nederlagen). Fortuna heeft drie dagen eerder de tweede ronde van het Europacuptoernooi der bekerwinnaars bereikt na een 3-0 overwinning in Stadion de Baandert tegen KB Kopenhagen. Echter het succes op de Europese velden contrasteert met de magere prestaties op de vaderlandse velden, getuige de drie punten uit zes duels die Fortuna tot dusverre behaalde in de eredivisie. Bert Jacobs – de opvolger van Frans Körver – heeft een andere spelopvatting en dat vergt blijkbaar tijd.

Jacobs start met Chris Körver op doel. René Maessen is de rechtsback; Wil Boessen de linksback. Centraal Chris Dekker en Mario Eleveld. Op het middenveld zien we Wim Koevermans als verdedigende middenvelder; Wilbert Suvrijn rechtshalf en Roger Reijners speelt als linkshalf. Voorin de aanvallers Wout Holverda (rechtsbuiten), Arthur Hoyer (linksbuiten) en de verrassende debutant Roger Houtackers (spits). Houtackers speelde al een seizoen in Fortuna’s tweede elftal, maar kreeg nooit een kans in het eerste. Vanwege het drukke programma en wellicht ook de stroeve prestaties debuteert hij in de basis. Theo van Well begint dus op de bank.

Bij NAC zien we Ton van Eenennaam, Hans van den Dungen, Ad Krijnen, Edy de Schepper, Peter Remie en Tom Smits die nog met PSV de UEFA cup won – mannen die jarenlang spelen bij NAC. Aan trainer Bob Maaskant de taak de ploeg in de eredivisie te houden.

De map toont waar het oude (en het huidige) stadion liggen in Breda. Klik op het icoontje van het oude stadion voor een sfeerimpressie van het oude stadion aan de Beatrixstraat

Aan de Beatrixstraat zijn deze avond 7.275 supporters getuige van NAC’s duizendste wedstrijd in het betaalde voetbal. John Blankenstein hanteert de fluit. Wordt het een typisch avondje NAC? Nee, want uitgerekend Roger Houtackers beleeft een droomdebuut door in de twaalfde minuut de score te openen. Een diepe pass van Chris Dekker wordt door Wout Holverda naar rechts gekopt richting Houtackers die vanaf de (rechter)punt van het strafschopgebied uithaalt richting doel. Had Ton van Eenennaam dat schot moeten keren? Wellicht, maar dat mag Houtackers’ en Fortuna’s pret niet drukken: 0-1.

Die tussenstand blijft 74 minuten lang op het scorebord staan. NAC drukt wel, maar kan Fortuna’s verdediging slechts sporadisch verontrusten. En op de kritieke momenten is Körver op post. Vier minuten voor tijd beslist Fortuna het duel. Roger Reijners stuurt Wout Holverda op pad richting doel. Hij sprint zijn directe tegenstander eruit en verschalkt ook Van Eenennaam: 0-2. Het zal ook de einduitslag zijn.

Het is de eerste maal in de geschiedenis dat Fortuna wint in Breda; 32 jaar na dato moeten we constateren dat het ook de laatste maal was. Dat komt niet alleen omdat Fortuna het traditioneel lastig heeft in Breda, maar ook omdat Fortuna en NAC niet vaak in dezelfde divisie spelen. Ondanks het feit dat Fortuna’s eerste competitieduel in 1968 in Breda werd gespeeld (5-1 nederlaag) is het duel van morgen pas het elfde competitieduel in Breda in het 49ste seizoen van Fortuna. We wonnen dus eenmaal, speelden tweemaal gelijk en verloren zevenmaal.

Vorig jaar won Fortuna bij Go Ahead Eagles en eindigde zodoende een 31-jarige periode zonder competitie-overwinning in Deventer. Gaat dit seizoen de 32-jarige droogteperiode in Breda eraan?

Morgen weten we meer.

Aan de support zal het alvast niet liggen; ruim 200 supporters uit Sittard en omstreken trotseren een auto/buscombi en zijn erbij. Een ‘auto/bus wat?’ zou men in 1984 hebben gevraagd. Inderdaad, sommige dingen zijn weldegelijk veranderd in de tussentijd.

Riccardo Welters