De publieke belangstelling voor Fortuna Sittard bij thuisduels is ronduit teleurstellend. Waarom komen er zo weinig supporters naar thuisduels?

 

 

 

 


Gemiddeld kwamen er dit seizoen tot dusverre 1.835 toeschouwers op thuisduels af. Het resterende thuisduel tegen FC Volendam zal hier weinig verandering in brengen. We stevenen af op het op één na laagste gemiddelde in de geschiedenis van de club. Alleen in het seizoen 93/94 kwamen gemiddeld minder supporters kijken.

Verrassend, want de resultaten tijdens thuisduels zijn dit seizoen meer dan behoorlijk. Bestaat er soms geen relatie meer tussen de prestaties tijdens thuisduels en de toeschouwers bij thuisduels? We zochten het uit.

In onderstaande figuur zie je het voortschrijdende gemiddelde* van het aantal toeschouwers bij thuisduels en het aantal punten gepakt in thuisduel. Klik/druk op de figuur voor een grotere versie (doe dat tweemaal). Zoals je kunt zien, was er tot de start van het seizoen 12/13 een duidelijk verband tussen resultaten op het veld en toeschouwers naast het veld. Betere resultaten leidden doorgaans tot hogere toeschouwersaantallen.

Vanaf het seizoen 12/13 ontstaan er gaten tussen de gele en groene lijn. Of te wel, toeschouwersaantallen bij thuisduels reageren niet meer op resultaten bij thuisduels. Onder leiding van Wil Boessen werd er prima gepresteerd in de seizoenen 12/13 en 13/14. In het verleden waren zulke prestaties goed voor vier- à vijfduizend supporters. Het gemiddelde zakte echter weg richting drieduizend.

Vervolgens leverde Peter van Vossen in het seizoen 14/15 en begin 15/16 de prestaties die bij de lage toeschouwersaantallen hoorden. Na zijn ontslag ging het sportief beter, eerst onder Ben van Dael en later onder Sunday Oliseh. De toeschouwersaantallen reageerden niet. De prestaties dit seizoen zouden tussen drie- en vierduizend supporters moeten trekken; Fortuna komt amper aan de helft.

Het aanwijzen van één oorzaak is lastig. Het zal wel een complex van factoren zijn. Ik kan drie brede oorzaken verzinnen.

(1) Bestuurlijke chaos

Het jaar 2012 ging—zelfs voor Fortuna-begrippen—de geschiedenis in als een chaotisch bestuursjaar. Standard Luik-voorzitter Roland Duchâtelet wilde de club overnemen, hetgeen het bestuur in twee kampen uiteendreef. Die strijd werd in de media uitgevochten. Een vrij beschamend geheel, met als climax de klucht rond Nacer Abdellah. Zou die maandenlange genante vertoning de druppel zijn geweest die bij vele supporters de emmer deed overlopen?

(2) Gebrekkige amusementswaarde

Alhoewel de resultaten in de seizoenen 12/13 en 13/14 vergelijkbaar waren met die van het seizoen 11/12, was de amusementswaarde dat wellicht niet. Wil Boessen had in de seizoen 12/13 en 13/14 niet het budget dat Tini Ruys had in het seizoen 11/12. Het weinig onderhoudende resultaatvoetbal van Boessen schrikte supporters wellicht af. Het probleem met deze redenatie is dat het niet kan verklaren waarom het amusante voetbal dat Fortuna momenteel speelt niet resulteert in meer supporters.

(3) De relatie resultaten-toeschouwers is er nog steeds, maar minder direct

De afhakers zijn na jarenlang gedoe rond de club wellicht zo murw geslagen, dat ze meer tijd nodig hebben om overtuigd te geraken van Fortuna’s herstel. Ze komen wel terug, maar het gaat langer duren. Het huidige herstel—dat ook nog eens komt in de tweede competitiehelft waarin niets meer op het spel staat—is te kort.

De club kan eigenlijk maar twee ding doen: presteren en ver wegblijven van financiële en bestuurlijke chaos (en dat ook waar mogelijk uitdragen). Voor dat laatste wachten we ook op de KNVB die ons—als alles goed gaat—op basis van de juni 2017 meeting gaat promoveren naar categorie 2. Dat zou wel eens een belangrijk moment kunnen worden: iemand anders dan Fortuna die Fortuna niet langer synoniem stelt aan financiële chaos.

Riccardo Welters

* Voortschrijdend gemiddelde betekent: gemiddeld aantal toeschouwers en gemiddeld aantal punten gepakt in de op dat moment laatste tien thuisduels. We presenteren het voortschrijdende gemiddelde om de uitschieters van toeschouwersaantallen tijdens derby’s te verminderen.