Nadat de club de eerste training nog enkele dagen uitstelde en zodoende een beroep deed op het geduld van de fans was zaterdagmorgen dan eindelijk het moment daar dat het nieuwe voetbalseizoen werd afgetrapt. Een seizoen dat begint met de nodige onzekerheden, al zijn de verstokte Fortuna-fans dat wel gewend en hebben inmiddels heel wat woeliger watertjes doorzwommen…


Zaterdagochtend, 07.00 uur. Na een voorlopig laatste koele nacht komt het leven op straat weer tot leven. Het zorgt ervoor dat ik mij wijd aan mijn gebruikelijke zaterdagochtendritueel: terwijl het koffiezetapparaat op de achtergrond pruttelt, zet ik (door de warme bakker op de straathoek) vers afgebakken broodjes op tafel, lees in mijn landelijke dagblad en blader door haar regionale tegenhanger.


Dagblad de Limburger heeft nieuws!

Dagblad de Limburger maakt melding van Fortuna’s eerste twee aanwinsten. De 19-jarige Patrik Raitanen en twee jaar jongere Adnan Ugur komen over van respectievelijk Liverpool FC en Club Brugge. Het bevredigt weliswaar de fans’ behoeften, maar al gauw slaat bij velen de vertrouwensmeter naar links uit. Er is amper vertrouwen in de toegevoegde waarde van de twee nieuwe aanwinsten.


Bij veel supporters staat de vertrouwensmeter in het rood

Maar het is nog vroeg in het seizoen, de eerste training vindt vandaag pas plaats. De club krabbelt na jarenlange ellende weer overeind en zet reuzenstappen voorwaarts. Om privé uit de schuldsanering te klauteren en te gaan naar een situatie waarin je voldoende financieel spek op je ribben hebt binnen twee jaar is niet reëel, laat staan om dat te bereiken als geldverslindende voetbalclub.

Want net zoals de gemiddelde Fortuna-supporter verlangt naar nieuwe aanwinsten, zo vragen de fans van pakweg SC Freiburg zich af wanneer Mark Diemers nu eindelijk gaat tekenen. En zo speuren vast ook wel fans dagelijks naar nieuws rondom de komst van hun beoogde nieuwe doelman: Alexei Koșelev. trouwens, staat Finn Stokkers al te stralen voor de façade van het Rat Verlegh Stadion, tot groot ongenoegen van supporters van Cambuur?

Of de club uiteindelijk voldoende beslagen ten ijs komt om wederom een gooi te doen naar lijfsbehoud, dat is nu nog onmogelijk te zeggen. Wel is duidelijk dat de keuze om destijds in zee te gaan met Isitan Gün een keuze was met het mes op de keel. De club keek al weken-, misschien wel maandenlang uit over de eeuwige jachtvelden, maar werd gered door onze haar huidige eigenaar. Gün stippelde een driejarenplan uit en vindt zichzelf voor aanvang van seizoen drie terug in de Eredivisie. En dus klopt ons hart vol verwachting; met dezelfde verwachting als al die seizoenen voordien.

Maar als iedereen om 10.00 uur klaarstaat op het sportcomplex van RKVV Walburgia ontbreken de spelers en de technische staf. Die laten haar fans nog een half uur wachten en arriveren iets voor 10.30 uur. En dan lopen de assistent-trainers Kevin Hofland en Kristof Aelbrecht samen met de keeperstrainer het veld op, waarna even later hoofdtrainer Sjors Ultee volgt.

In het kielzorg van de technische staf volgt de medische staf en uiteraard de selectie. Die is verre van compleet en enkele spelers zijn afwezig. Zo mogen Amadou Ciss, Alexei Koşelev en Branislav Niňaj nog even uitrusten na hun interlandperiode. Ook Anthony Syhre ontbreekt. Wessel Dammers is weliswaar aanwezig, maar traint niet mee. Hij is onvoldoende hersteld van zijn knieblessure om met de groep mee te trainen.

Mickaël Malsa speelde afgelopen maandag nog met zijn club Albacete Balompié en is er eveneens niet. Over het contract van Job van de Walle bestaat enige onduidelijkheid, maar één ding is wel duidelijk: Van de Walle afwezig.

Wel aanwezig is Mark Diemers. De Fries aast op een transfer, maar zolang hij nergens anders zijn handtekening heeft gezet is Diemers gewoon speler van Fortuna Sittard. Verder zijn kapitein Mica Pinto en landgenoot Lisandro Semedo present.

Doordat Koşelev nog vakantie heeft, herbergt de selectie nog maar twee doelmannen: Rowen Koot en Ažbe Jug. Beide doelmannen zijn aanwezig. Vreemde eend in de bijt is Kai Heerings. De verdediger is einde contract bij Fortuna, onderhandelt met andere clubs (lees ook: Heerings toch naar het (verre) Oosten?), maar houdt zolang zijn conditie op peil in Sittard-Geleen.

Ook zijn Nassim el Ablak en Dimitrios Ioannidis aanwezig. De twee jeugdproducten tekenden onlangs een contract en trainen met de selectie mee. Dat doen ook de twee andere nieuwkomers: Adnan Ugur en Patrik Raitanen. Zij kwamen gisteren toe en zijn aanwezig.

Raitanen kan rechtsback spelen, maar moet dan de concurrentie aangaan met Clint Essers en Alessandro Ciranni. Het lijkt erop dat de selectie van Fortuna één rechtsback te veel herbergt en een verhuurperiode van één van beide is wellicht bespreekbaar.

Twee andere huurlingen geven eveneens acte de présence: Bo Breukers keerde tegen het einde van afgelopen seizoen alweer terug na een half seizoen FC Dordrecht terwijl Agim Zeka aan zijn eerste volledige seizoen bij Fortuna begint.

De Albaniër werd door Franse media genoemd in een verhuurconstructie tussen Lille OSC (de club waarvan Zeka eigendom is) en het Portugese CF Os Belenenses, maar is ‘gewoon’ aanwezig!


Jorrit Smeets tekende recent voor enkele seizoenen bij

De 15 spelers worden nog aangevuld met sterkhouder Jorrit Smeets en Áron Dobos. Om toch tot 19 spelers te komen trainen de 24-jarige Fransman Grégoire Amiot en de 20-jarige Belgische Ghanees Jacky Donkor mee.


Grégoire Amiot mag zich de komende tijd bewijzen

De komende tijd zal er nog best één en ander gebeuren op spelersgebied, maar dat zal voor later zijn. Eerst lopen de spelers enkele rondjes waarbij in een hoek van het veld enkele rookbommetjes worden ontstoken, terwijl de rest van de ongeveer 150 aanwezigen de spelers trakteert op een luid applaus.


Jacky Donkor (in het midden) is één van de twee testspelers

Nadien volgen nog de gebruikelijke oefeningen die de spelers ook voorafgaand aan een wedstrijd uitvoeren, gevolgd door een gekende training om het uithoudingsvermogen wat op te vijzelen. In vier groepen rennen de spelers in een soort kwadrant over het speelveld.


Mark Diemers traint gewoon mee!

Uiteindelijk neemt hoofdtrainer Sjors Ultee het woord en legt in begrijpelijke Engels aan zijn spelers uit wat hij van ze verwacht. Tijdens een eerste oefening wordt de bal overgespeeld waarbij alleen de voeten mogen worden gebruikt en de bal maar tweemaal mag worden geraakt. Nadien past Ultee de oefening nog wat aan en wordt de bal ook via het hoofd aan elkaar doorgespeeld.

Als afsluiter wordt dezelfde loopoefening afgewerkt waarbij de selectie in groepen van vier over het veld draaft. En zo eindigt na anderhalf uur de eerste training. Nog een paar dagen trainen en dan staat de eerste oefenwedstrijd op het programma. Woensdag aanstaande trapt de selectie om 19.00 uur af op Sportpark ‘De Krao’ om het op te nemen tegen VV Sittard.

Michel Hennen