Het laatste thuisduel van het seizoen staat jaarlijks in het teken van afscheid nemen. Aan het einde van elk seizoen nemen er altijd wel een paar spelers afscheid en zeker bij Fortuna kan dat ‘paar’ wel eens oplopen. Maar ook op de tribune neemt iemand afscheid. Meer bepaald: op de perstribune. Want het thuisduel tegen NEC Nijmegen betekende het laatste duel voor Ben Dols als radioverslaggever. Zo komt er een einde aan een jarenlang ‘dienstverband’ van Ben bij Limburgs publieke regionale radio- en televisiezender L1 (voorheen Omroep Limburg).

Ben stroomt vanuit de Geleense streekzender Start in 2005 bij L1 in nadat radio-collega Nico Jessen op 1 november 2005 komt te overlijden. Nico was het jarenlange stemgeluid dat je op de hoogte hield van het wel en wee tijdens wedstrijden van Fortuna en laat grote schoenen achter om te vullen.

Alleen mensen die écht iets hebben betekend voor Fortuna of personen die de club te kakken hebben gezet ontvangen in die tijd een spreekband en Nico valt in de eerste categorie. Tijdens het thuisduel met BV Veendam wordt Nico herdacht met een minuut stilte.


Nico Jessen wordt op gepaste wijze herdacht

De seizoenen die volgen zullen ook pijn aan Bens ogen hebben gedaan, want hij kijkt wekelijks naar spelers die luisteren naar namen als Aziz Moutawakil, Zarko Grabovac, Brahim Bouhadan of Markus Rychlik.

Toch weet Ben er altijd een leuke (en vooral spannende) uitzending van te maken. Een achteloos getrapte pass vergelijkt hij met een pass gegeven door één van de grote uit de voetbalhistorie en een indraaiende corner verandert in een hachelijk moment voor het vijandelijke doel, maar nog vaker voor het Fortuna-doel. Het zorgt ervoor dat L1 erin is geslaagd een waardige opvolger voor Nico Jessen aan te stellen.

Tijdens seizoenen dat Fortuna bivakkeert in de onderkant van het rechterrijtje van de Eerste Divisie moet je leven van incidentele successen of van derby’s. Wat dat betreft is het seizoen 08/09 een seizoen dat nog steeds voor ongelofelijke emoties zorgt bij mij, mijn mede-redactieleden en vele Fortuna-fans.

In het seizoen dat we Harald als redactielid verliezen schiet Nico Vanek in Stadion De Geusselt Fortuna naar een 0-1 voorsprong. Als we Vanek vertellen dat tegenwoordig wedstrijden worden gestaakt omdat bier vanaf tribunes wordt gegooid, dan rolt de Duitser waarschijnlijk schaterlachend van de bank. En dan hebben we het nog niet over de gebeurtenissen na de wedstrijd… Ben is erbij en gaat vanzelfsprekend uit zijn dak!

Tegenwoordig onvoorstelbaar maar waar: MVV – Fortuna werd live uitgezonden op L1

Maar ook het thuisduel tegen MVV staat bij iedereen in zijn of haar geheugen gegrift. In die periode is het ongebruikelijk dat twee radiocommentatoren verslag doen van wedstrijden, tenzij het een derby betreft. Als Danny Schreurs met de bal aan de voet tussen twee MVV-verdedigers doorglipt, een van de tribune gegooide bal ontwijkt en vervolgens doelman Ruud Boffin belachelijk maakt, dan maakt dat bij iedereen veel los.

En zeker als je achteraf de beelden ziet, voorzien van Bens radiocommentaar. Hij onderbreekt collega John Bannier bruusk, omdat hij gaat uitleggen wat hij zojuist heeft gezien. Een legendarisch stukje radio. De combinatie van beeld en geluid zorgt voor ruim 32.000 views op YouTube!

Dit wil je gewoon elke week meemaken!

Ook voor Ben is dit een hoogtepunt, want hij zal de afgelopen dagen ongetwijfeld zijn herinnerd aan dit moment. Misschien ook wel aan de 5-1 overwinning op HFC Haarlem. Tijdens die wedstrijd, die later wordt geschrapt, weet Demba Traore namens Fortuna een hattrick te scoren en Ben is er als de kippen bij om Traore voor zijn microfoon te halen. Want de luisteraars willen toch zeker weten hoe hij dit heeft klaargespeeld?


Ben Dols informeert bij Demba Traore hoe je een hattick scoort

Het zijn tijden dat we nog niet op Niels van Renen kunnen rekenen, omdat Niels nog gewoon op Vak C zit en in de bus meereist naar uitwedstrijden. Het is gevoelsmatig nog niet zo heel lang geleden dat we het als Fortuna Online-redactie moesten doen met foto’s zo groot als een postzegel of we gewoon zelf foto’s maakten met onze Nokia of iPhone 3G. Wat was het leven toen nog heerlijk simpel!

En als ik dan op zaterdagochtend mijn ouderlijk huis bezoek, dan weet mijn radioluisterende moeder precies hoe de vork in de steel zit: ‘Ben zei dat het niet veel was gisteravond.’ En als Ben dat zegt, dan wordt daaraan nooit getwijfeld.

Maar Ben is niet alleen bekend van Fortuna of amateurvoetbal. Zo verslaat hij ook wedstrijden van handbalvereniging Vlug & Lenig (V & L), het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) en is hij erbij als ijshockeyclub (Smoke) Eaters hoge toppen scheert. Zoals in 2012, als de winter ten einde loopt en de Ruijters Eaters in Den Haag met 1-7 winnen om zich voor de eerste keer in de clubhistorie te kronen tot landskampioen.

Vijf dagen later maken spelers, staf en mascotte Blue Devil van de Ruijters Eaters een ereronde door het Fortuna Stadion voorafgaande aan het thuisduel tegen SC Veendam. Het ‘Eaters, Eaters, Eaters’ rolt van de tribunes. En dat zijn dezelfde supporters die erbij waren in Den Haag, de tv hadden aanstaan of ademloos naar Bens radioverslag hebben geluisterd op L1.


Het pré-Niels-tijdperk: de Ruijters Eaters worden gehuldigd in het Fortuna Stadion!

Maar Ben kent ook mindere momenten, als zijn gezondheid hem in de steek laat. Noodgedwongen moet hij tijdelijk afscheid nemen van L1, maar hij keert ook weer terug. Blij toe, want al die radioluisteraars kunnen zijn vertrouwde stemgeluid niet missen. Maar vanwege zijn gezondheid moet Ben uitwedstrijden laten voor wat ze zijn. Zo nu en dan reist hij nog wel mee, maar dat is eerder sporadisch.


Ben ziet bij Excelsior weer een draak van een wedstrijd, maar blijft lachen

Ondertussen is onder de vleugels van Ben het talent van Falco Cremers ontluikt. Ooit door Ben aangespoord om een open sollicitatie naar L1 te sturen, afkomstig uit de Westelijke Mijnstreek, en gezegend met een stem waarmee alle Fortuna-supporters zich kunnen vereenzelven. Hij neemt het stokje over.


Falco Cremers, de natuurlijke opvolger van Ben Dols

Maar het pensioen van Ben wilt niet zeggen dat hij volledig wordt vergeten. Want buiten het feit dat hij onderdeel is van onze woordenlijst (Ben Dols), maakt Ben deel uit van onze rubriek De Scheids. Er wordt bij de aankondiging op het seizoen 20/21 verwezen naar Bens veronderstelde capaciteiten als scheidsrechter waarbij hij niet zal schuwen scheidsrechterlijke beslissingen in Fortuna’s voordeel te laten uitvallen. Een VAR heeft Ben helemaal niet nodig!

Hoe dan ook: Ben ontzettend bedankt voor je mooie radiobijdrages. Namens iedereen die het niet redde om wedstrijden te bezoeken. En namens mijn moeder, die nooit wedstrijden bezoekt ‘omdat luisteren naar Ben véél spannender is…’