Eigenlijk zou mijn verslag pas kunnen beginnen in de rust van de wedstrijd van vandaag. Toen bereikte mij namelijk het bericht dat de vaste schrijver van de wedstrijdverslagen zojuist helaas ziek naar huis was gegaan. Vanaf deze plaats wens ik hem veel beterschap en hoop hem snel weer gezond terug te zien.


4 November 2005

Persoonlijke fouten doen Fortuna de das om

Fortuna Sittard 1 BV Veendam 3
Doelpuntenmakers: 27. Krstev 0-1; 43. Taiwo 1-1; 52. Hamming 1-2; 55. Pander 1-3
Opstelling: Budziak, Op den Kamp, Dassen, Hermans (65. Grabovac), Van Driel, Meszaros, Moutawakil (18. Daemen), Daumantas (78. Guvenc), Lord, Van Barneveld, Taiwo.
Toeschouwers: 2.476
Scheidsrechter: Van der Roest
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

We hebben er weer een turbulente week op zitten. Eerst waren er de pandoering in Dordrecht, de blokkade van de parkeergarage en de straftraining om 7.00 uur ’s morgens. Afgelopen week overleed Nico Jessen, jarenlang radioverslaggever van wedstrijden van Fortuna en een Sittardenaar die de club een warm hart toedroeg. Nico werd helaas maar 65 jaar oud.


Een minuut stilte voor de heengegane Fortuna stem

En vandaag, op de wedstrijddag, bereiken ons berichten dat we weer in financiële nood verkeren. De club heeft bij de gemeente aan moeten kloppen voor € 600.000 om dit seizoen normaal af te kunnen maken. Deze zes ton vallen nog binnen de gemeentegarantie van  € 1,8 miljoen die in 2001 werd verstrekt. De nood om het stadion te verkopen lijkt hoger dan ooit. Eind volgende week moet het geregeld zijn, anders gaan de banken zich ermee bemoeien. Mocht die verkoop doorgaan, dan wordt Nicole Edelenbos (ex-Feyenoord, NAC en NEC) aangesteld om orde op zaken te gaan stellen binnen de Sittardse organisatie.


Ook de Lateral Boys staan stil bij de verloren held

Vandaag dan de wedstrijd tegen Veendam. De enige Noorderling met een Fortuna-verleden is uiteraard Ronald Hamming. Hij vormt tegenwoordig een gevaarlijke voorhoede met Marnix Kolder en Martin Drent. In Fortuna-dienst speelt momenteel niemand met een Veendam-verleden.In Fortuna’s opstelling zien we tien van de elf spelers terugkeren die in Dordrecht met 6-1 op de broek kregen. Gino Facenna moet plaats maken voor Ronald Dassen, die terugkeert van een schorsing. Guido Budziak mag het doel weer verdedigen, achterin moeten Joep op den Kamp, Ronald Dassen, Edwin Hermans en Mels van Driel de boel dicht houden. Laszló Mészáros krijgt de taak Ronald Hamming uit te schakelen. Aziz Moutawakil begint vandaag vanaf rechts. Joos van Barneveld en Tomas Daumantas completeren het middenveld. Wasiu Taiwo en Lionel Lord vormen de aanval, waarbij Lord vanaf links speelt.

Het eerste wapenfeit komt vandaag vanaf de N-side. Na enkele minuten ontploft er een vuurwerkbom in de gracht, enkele minuten later ontstaat er een klein brandje dat overigens voor veel rook zorgt. Nadat de rook is opgetrokken concentreren we ons weer op het veld. De wedstrijd is redelijk in evenwicht. Taiwo raakt de lat, Lord rondt een knappe actie net niet af door de bal met links van dichtbij naast het doel te schuiven.


Weet Aziz eigenlijk wel wiens Achillespezen hij hier torpedeert?

Aan de andere kant is ook Veendam een aantal keer gevaarlijk. Het eerste doelpunt valt echter pas na een fout van Lord. Vlak voor de middenlijn verliest hij knullig de bal, waarna Krstev rustig mag oprukken en van 25 meter mag aanleggen. Het stuitje in zijn schot verrast Budziak en de bal verdwijnt in het doel: 0-1. Inmiddels is de bus met Veendam-supporters gearriveerd. Blijkbaar heeft men geen ervaring met lange busreizen. Eerlijk gezegd kunnen we ons niet herinneren dat de Veenkolonialen ooit met meer dan 10 fans in Sittard waren. Waar een beetje succes al niet toe kan leiden…


Prijkt naast de ‘Veenkoloniale speler van het jaar’ trofee binnenkort ook de ‘Jan Oosterhuis’ trofee op Angelo Cijntjes schoorsteenmantel?

Vlak voor rust kunnen de geplaagde Fortuna-supporters weer eens juichen. Lord gaat goed door op een dieptepass. In plaats van de bal langs de keeper te plaatsen, omspeelt hij doelman Diteweg en belandt vrijwel op de achterlijn. Met moeite krijgt hij de bal nog bij Taiwo die de bal half glijdend in het Veendamse doel doet belanden: 1-1. Met deze stand bereiken we de thee.


Taiwo brengt ons terug in de partij!

Na de rust komt Fortuna in eerste instantie aardig uit de voeten. Een diepe bal van Tom Daemen op Lord wordt door laatstgenoemde over het doel gestift. In de daaropvolgende tegenaanval van Veendam probeert Mészáros een voetballende oplossing te zoeken. Dit had hij beter niet kunnen doen. Pander neemt de bal over en legt netjes voor op wie anders dan Ronald Hamming. De 1-2 is een feit.

Slechts vier minuten later is de wedstrijd zo goed als gespeeld. Bij een duel in de buurt van de hoekvlag lijkt de bal via een Veendam-speler over de achterlijn te zijn geweest. De bal valt stil tegen de hoekvlag en wordt door een Veendam-speler toch meegenomen. Mels van Driel steekt zijn hand in de lucht om te appelleren voor een achterbal en wil de bal rustig terugtikken op Budziak. Helaas ziet de grensrechter geen achterbal en kan de Veendam-aanvaller de bal terugleggen op Ronnie Pander, die vervolgens met links de bal in de lange hoek plaatst.

In het resterende half uur laat Veendam zich terugzakken en probeert Fortuna met man en macht terug te komen in de wedstrijd.


Daumantas voorkomt dat de lachwekkende shirtreclame van Veendam op de foto komt

Dit leidt tot een groot aantal goede mogelijkheden. 1) Lord komt vanaf links twee keer goed naar binnen maar ziet zijn schoten op de lat en net naast het doel belanden. 2) Taiwo kopt op de paal na een goede voorzet van Daumantas. 3) Joos schiet vanaf de zestien met links net naast nadat Taiwo de bal heeft teruggelegd. 4) De ingevallen Zarko Grabovac kan net niet bij een scherpe voorzet van Tom Daemen.


Inderdaad, Zarko komt er net niet bij….

5) Een slechte terugspeelbal wordt door Lord wel langs de keeper gelopen, maar helaas wordt hij vervolgens bijgehaald door een andere verdediger.


Sinds wanneer keept Eric van der Leur bij Veendam?

6) Ten slotte weet een Veendam-verdediger ternauwernood de bal over zijn eigen doel te koppen na wederom een voorzet van Daemen. Veendam komt er het laatste half uur nauwelijks meer aan te pas, maar Fortuna kan de achterstand van twee doelpunten niet meer dichten waardoor met 1-3 het laatste fluitsignaal wordt bereikt.

Onder een gematigd applaus bedanken de spelers het publiek. Aan inzet en het veldspel lag het vandaag niet. Drie persoonlijke fouten en het missen van legio goede kansen doen Fortuna vandaag de das om. De rode lantaarn zit nog steviger in onze handen en wederom weten we de reeks van nederlagen niet te doorbreken. Het vertoonde spel biedt ons echter weer wat hoop voor de uitwedstrijd tegen Eindhoven. De Brabanders zullen blaken van het zelfvertrouwen na de verrassende uitzege bij VVV. Het team kan elke vorm van support dus hard gebruiken. Circa veertig getrouwen geven al blijk van hun positieve steun door zich aan te melden voor de busreis. Er zijn dus nog enkele plaatsen beschikbaar in de bus en ook reizen met het openbaar vervoer of eigen vervoer is toegestaan. Tot volgende week dus!

RvL