Ook de laatste van drie op papier gemakkelijke wedstrijden weet Fortuna te winnen. Een vroeg doelpunt van Danny Schreurs is voldoende om Veendam opzij te zetten. Daarmee blijven de play-offs binnen handbereik. Rond de Paasdagen wachten ons met Willem II uit en FC Zwolle thuis weer twee zwaardere tegenstanders. Een redelijk resultaat in die wedstrijden zal de play-offs weer een stapje dichterbij brengen. Maar dan zal er beter gepresteerd moeten worden dan in de tweede helft tegen Veendam.

30 maart 2012

Fortuna houdt zicht op play-offs

Fortuna Sittard 1 SC Veendam 0
Doelpuntenmakers: 7. Schreurs 1-0.
Opstelling: Wintjens; Ricksen, Usta, De Boer, Diaz; Voorn, Scheelen (90. Geenen), Šećerović (79. Dreesen); Schreurs, Hoesen, Van Zaanen (85. Gommans).
Toeschouwers: 6.240
Scheidsrechter: Gerritsen
Geel (Fortuna): Ricksen.

Het is bijna acht uur wanneer onder luide muziek een of andere idioot gehuld in een Limburgse vlag het veld oprent. In de ene hand houdt hij een plastic drietand vast, in de andere een gigantische beker. Ikzelf sta even verbaasd van deze merkwaardige verschijning, maar Forsi begint direct enthousiaste vreugdesprongetjes te maken. Hij heeft een soortgenoot herkent. Kennelijk behoort de idioot ook tot het ras der mascotten. En inderdaad, het is niemand minder dan Blue Devil die hier op het veld van de Trendwork Arena als een dolle tekeer gaat. Blue Devil is de trotse mascotte van de Eaters. De ijshockeyers zijn afgelopen zondag voor het eerst in de clubgeschiedenis landskampioen geworden en maken vanavond een verdiende ereronde langs het ‘Eaters, Eaters’ scanderende publiek. Het is overigens opvallend hoe goed de spelers op het voor hun vreemde gras overeind blijven. Een eventuele huldiging van Fortuna op de ijspiste van Glanerbrook zie ik wat dat betreft met minder vertrouwen tegemoet. Van onze spelers is immers sinds de wedstrijd tegen Eindhoven vorig seizoen al bekend dat ze zich op gladde bodem moeilijk staande weten te houden.

Terwijl de Eaters vanaf de Noord-tribune nog hartstochtelijk toegezongen worden, verschijnen ook de matadoren van vanavond in de arena. In het elftal van Fortuna noteren we twee wijzigingen in vergelijking met vorige week. Joeri Schroyen is geschorst, Kevin Diaz verschijnt staat voor het eerst sinds de komst van Van Zaanen weer eens in de basis. Hij doet bij Fortuna voor de eerste keer dienst als linksback, maar heeft in het verleden bij Cambuur al vaker op deze plaats gespeeld. Verder is Marc Wagemakers afgehaakt. Zijn vervanger als rechtsback is verrassend genoeg niet Rick Geenen, maar Fernando Ricksen. We zijn benieuwd of deze op 35-jarige leeftijd nog even goed uit de voeten kan op deze positie als aan het begin van zijn loopbaan, toen hij in 1994 als rechtsback de legendarische René Maessen uit de basis verdrong.

Fortuna start scherp aan de wedstrijd en zoals vaker in de afgelopen weken levert dat al snel succes op. Na zes minuten mogen we op links een hoekschop nemen. De bal van Šećerović wordt in eerste instantie afgeslagen. Scheelen vangt de bal op en biedt Šećerović een herkansing. Diens voorzet komt deze keer wel midden in het strafschopgebied terecht, maar niet bij een Fortunees. Een Veendamse verdediger is echter zo vriendelijk de bal rechts voor de voeten van Schreurs te koppen. Die heeft de bal vanaf een meter of tien voor het intikken en aarzelt dan ook niet. Keeper Nienhuis kan het schot van Schreurs niet keren: 1-0.

We hebben de vroege goal waarop iedereen hoopte. En de ploeg gaat meteen op zoek naar meer. Direct na de aftrap jaagt Ramon Voorn een tegenstander op het middenveld op. Die verliest de bal aan Voorn, die vervolgens vrij doortocht naar het vijandelijke doel heeft. Voorn schiet echter tegen Nienhuis op, de vorentscheidung blijft dus uit. In de eerste twintig minuten verschijnt Fortuna nog een paar keer gevaarlijk in het strafschopgebied. Met name Scheelen is nog gevaarlijk met een vrije trap, die door de keeper nog net uit de hoek getikt kan worden.

Maar in het vervolg van de eerste helft wordt het allemaal wat minder. Veendam dekt Scheelen heel kort en schakelt ons dreh- und angelpunkt daarmee effectief uit. Voorn en Šećerović kunnen de rol van Scheelen niet overnemen, zodat onze aanvallers nauwelijks bruikbare passes meer krijgen. Het meeste gevaar ontstaat nog door diepe ballen vanuit de achterhoede, maar hele grote kansen levert dat niet op. Schreurs breekt een keer goed door op rechts. Hij schiet vanuit een moeilijke hoek over, waar een voorzet op Scheelen wellicht een betere keuze was geweest. En op slag van rust vindt Scheelen eindelijk even de ruimte om een steekpass te geven. Daarmee zet hij Hoesen vrij voor de keeper. Hoesen moet de bal eigenlijk in één keer langs de keeper schieten, maar hij krijgt de bal niet goed mee en besluit vervolgens de keeper buitenom te passeren. Dat lukt, maar de hoek is vervolgens te klein om de bal op volle snelheid binnen te schieten. Het schot eindigt in het zijnet.

We gaan dus rusten met 1-0, want van Veendam wordt in de eerste helft aanvallend helemaal niets vernomen. Na rust gaan de Veenkolonialen echter iets meer naar voren voetballen. Daardoor verandert het beeld van de wedstrijd en niet ten gunste van Fortuna. Ons middenveld draait namelijk nog steeds niet naar wens. Daardoor kunnen we niet profiteren van de grotere ruimte die Veendam achterin noodgedwongen moet weggeven. De kansen zijn daardoor spaarzaam. De Boer kan zijn voet net niet tegen de bal krijgen na een scherp langs het doel draaiende vrije trap van Scheelen. En Schreurs kopt de bal na een voorzet van Scheelen fraai achter Nienhuis, maar die gaol wordt afgekeurd wegens buitenspel. Op het moment van de voorzet staan er inderdaad een paar Fortunezen buitenspel. Of Schreurs één van hen was, is maar de vraag. Het levert de grensrechter in ieder geval een indrukwekkende scheldkannonade van JC op, die speciaal voor die gelegenheid de nok van vak C verruilt heeft voor de ijzeren trap naar de trinbune.

Naarmate de tweede helft vordert, meldt Veendam zich steeds vaker voorin. Vooral rechtsback Apau lijkt over een niet aflatende bron van energie te beschikken. Hij weet onze complete linkervleugel met de regelmaat van de klok te overweldigen. Halverwege de tweede helft bereikt hij de achterlijn en geeft hij de bal op een presenteerblaadje aan Lambooij. Die staat helemaal vrij op de rand van het strafschopgebied, maar schiet tot onze opluchting hoog over. Daarmee gaat de grootste kans voor Veendam verloren. Een paar minuten later staat Wintjens paraat, wanneer Veendam na slordig uitverdedigen opnieuw een kans krijgt.

Van een goede organisatie is bij Fortuna geen sprake meer. Ons middenveld is onzichtbaar, op rechts komt Ricksen duidelijk snelheid tekort en onze linkerflank wordt compleet overlopen. Ruijs wacht lang me ingrijpen, maar brengt tien minuten voor tijd eindelijk Dreesen voor Šećerović, die het vooral in de tweede helft erg moeilijk had. Dat helpt in zoverre dat er wat nu wat resoluter uitverdedigd wordt. Maar erg overtuigend is het allemaal niet. Gelukkig weet Veendam ook niet veel gevaar meer te stichten. De ploeg verzamelt nog enkele corners, maar die leveren geen kansen op. Alleen een schot vanuit de tweede lijn zorgt nog voor gevaar, maar Wintjens weet de lage bal naast het doel te tikken.

Zo overleven we ook de vier minuten blessuretijd. De vijfde overwinning op rij is een feit. Dankzij de gelijke spelen van MVV en Willem II zijn we bovendien weer wat dichter bij de play-offs gekomen. Het ging vanavond echter niet bepaald van een leien dakje en zeker het spel in de tweede helft moet Ruijs met gefronste wenkbrauwen bekeken hebben. Willen we de succesreeks voorzetten, dan zullen we de komende twee moeilijke wedstrijden beter voor de dag moeten komen.