Na twee kansloze nederlagen heeft Fortuna een desastreuze start van de competitie weten af te wenden met een ruime 5-1 overwinning op Haarlem. Het voetbal is nog niet van hoog niveau en grote delen van de eerste helft hadden we weinig in te brengen, maar het elftal van Reijners toont nu wel de vechtlust en de veerkracht die in de eerste wedstrijden ontbrak. En dat blijkt samen met een magisch kwartiertje van Demba Traoré voldoende om de tegenstander met een flink pak aan de broek naar huis te sturen.


21 Augustus 2009

Fortuna haalt opgelucht adem na ruime zege

Fortuna Sittard 5 HFC Haarlem 1
Doelpuntenmakers: 55. Rychlik 1-0; 33. Vanek (e.d.) 1-1; 51. Voorn (pen.) 2-1; 78. Traoré 3-1; 81. Traoré 4-1; 90. Traoré 5-1.
Opstelling: Wintjens, Geenen (64. Öcal), Facenna, Grabovac, Vanek, Simone, Voorn, Rychlik (83. Voss), Van den Ouweland (79. Garlisi), Di Lallo, Traore.
Toeschouwers: 3.225
Scheidsrechter: L. Cairo
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Nadat de Fortuna-gemeenschap de afgelopen maanden de werkelijkheid bekeken had door een roze bril uit de TOF-shop, zijn we de afgelopen weken weer met beide benen op de grond gezet. Twee ruime competitienederlagen hebben duidelijk gemaakt dat Fortuna sportief gezien geen gemakkelijk seizoen tegemoet zal gaan. En ook in de organisatie rommelt het. Het nieuwe bestuur, waarin naast Jo Abelshausen en Sjra Philippen de TOF-initiators Wil Meijers en Wil Helwig en de ontwikkelaar van het stadion Jan Baggen zitting moeten gaan nemen, is nog steeds niet formeel van start gegaan. Laten we hopen dat die start er snel van komt, want bij het huidige organisatorische vacuüm is niemand gebaat.

Daarnaast werden opgeschrikt door het nieuws van het nakende vertrek van Willy Dullens. Het clubicoon heeft een bezoek gebracht aan de vernieuwde website van de club en daar vastgesteld dat er geen plaats is ingeruimd voor zijn messcherpe columns. Onderhandelingen met de redactie van de website over een andere rol zijn op niets uitgelopen, zodat wij voortaan verstoken blijven van de altijd spraakmakende opinies van de voetballer van het jaar 1966. Gelukkig blijft de man die beter was dan Cruijff wel behouden voor de voetballerij, want VVV-voorzitter Hai Berden heeft er persoonlijk voor gezorgd dat Dullens zijn licht zal laten schijnen in Venlo en omstreken. Wij wensen de supporters van VVV bij deze van harte geluk met deze nieuwe aanwinst, in wie de geel-zwarten qua sterrenstatus alvast een waardig opvolger van Keisuke Honda gevonden hebben. En verder zeggen wij sans rancune: “Kom op Willy, aan ‘m!”

Gelukkig zijn er ook nog oude getrouwen die in positieve zin van zich doen spreken. In de eerste plaats is daar onze voormalige directeur ad interim Hans Airkens. Hij heeft het neurolinguïstisch programmeren terzijde geschoven en betrekt al zijn wijsheid voortaan van Google, zo heeft hij Dagblad De Limburger laten weten. Had hij dat maar eerder gedaan, want sindsdien heeft hij ontdekt dat supporters eigenlijk zijn vrienden zijn. Ach, wat hadden we samen mooie jaren kunnen hebben als dat inzicht eerder tot Hans was doorgedrongen!

De tweede oude getrouwe doet van zich spreken op het veld. Frans Körver is ingehuurd om voor de wedstrijd afscheid te nemen van Ruud Boymans en Cédric Olondo. Dat doet hij ook, maar niet nadat hij omstandig heeft uitgelegd waarom de overige zeven vertrokken spelers niet zijn komen opdagen. Er zijn afspraken gemaakt en deze zijn de overige zeven spelers, met uitzondering van Bryan Linssen van wie voor de wedstrijd tegen MVV afscheid genomen wordt en die dus een geldig excuus heeft, niet nagekomen. Over zoveel onfatsoen komt Frans niet uitgepraat. Uiteindelijk krijgen Boymans en Olondo toch hun boeketje bloemen (laat de goeden niet onder kwaden lijden!) en nadat het ‘Allez Cédric’ voor een laatste maal uit Vak C geklonken heeft, is iedereen klaar voor de wedstrijd.

Na twee bijzonder matige optredens, die iedere andere trainer tot wanhoop zouden hebben gedreven, is Roger Reijners de rust zelve gebleken. Donderpreken, straftrainingen en verbanningen naar het tweede elftal zijn de spelers bespaard gebleven. En ook de door andere trainers zo vaak gestelde vraag ‘Wie heeft er ballen?’ is door Reijners niet op het bord gekalkt. In plaats daarvan heeft Roger zichzelf één eenvoudige vraag gesteld. “Wat zou Google doen?”

Google zou Tom Grootaers en Taner Taktak op de bank zetten en daarvoor in de plaats Danny Wintjens en Marcus Rychlik opstellen. En dat heeft Reijners dan ook gedaan. Dat leidt tot de volgende opstelling: Wintjens op doel; Geenen, Facenna, Grabovac en Vanek in de verdediging; Simone en Voorn controlerend op het middenveld; Di Lallo, Rychlik en Van den Ouweland aanvallend op het middenveld en Traoré als diepe spits.

Fortuna komt scherp uit de startblokken. Reijners heeft zijn ploeg met aanvallende intenties het veld in gestuurd en dat betaalt zich al na vijf minuten uit. Marcel Akerboom, die vanavond nochtans op vertrouwde grond speelt, krijgt een voorzet niet goed weggewerkt uit zijn eigen strafschopgebied. Een collega legt de bal vervolgens op een presenteerblaadje voor Marcus Rychlik. Die neemt hem vanaf de rand van het strafschopgebied vol op de pantoffel. De bal vliegt kansloos voor doelman Van Duin keihard in de linkerbovenhoek: 1-0. Een droomstart voor Fortuna én voor Marcus Rychlik. De Duitser, over wiens capaciteiten velen twijfelen, speelt van beginaf enthousiast en onbevangen. Hij komt nog het nodige tekort aan techniek en handelingssnelheid, maar een snelle sprint, een hard en zuiver schot, een goede voorzet en een behoorlijk loopvermogen compenseren meer dan afdoende.


Chance-und-Tor!

Na de snelle openingstreffer blijft Fortuna in eerste instantie het heft in handen houden. Het gat tussen spits Traoré en de middenvelders is vanavond – mede dankzij de verdedigende speelwijze van Haarlem –  aanzienlijk minder groot dan twee weken geleden, zodat we vaker in staat zijn een aanval op te zetten. Tot grote uitgespeelde kansen leidt dat overigens niet, al zorgen Angelo Simone en Ramon Voorn met schoten uit de tweede lijn voor gevaar. De laatste verschijnt na een een-twee met Di Lallo overigens ook nog kansrijk in het strafschopgebied, maar daar kan het been van een Haarlemse verdediger redding brengen.

Naarmate de eerste helft vordert, komt Haarlem steeds meer in het hoofdstuk voor. Met Wijks en El Yaakoubi beschikken de roodbroeken over twee rappe buitenspelers, met wie onze backs de nodige moeite hebben. Bovendien laten we in de dekking af en toe de nodige steekjes vallen, maar Haarlemse onkunde en vakkundig optreden van Wintjens voorkomen dat we hiervan de negatieve gevolgen moeten ondervinden.


Vanek geeft zijn tegenstander geen millimeter

In de 33ste minuut gaat het alsnog mis. Wintjens krijgt de bal bij een corner niet ver genoeg weggewerkt en tikt hem voor de voeten van een Haarlem-aanvaller. Die haalt de achterlijn en komt met een afgemeten voorzet. De bal botst tegen het been van Vanek en rolt vandaar het doel in.Fortuna lijkt even aangeslagen, maar in tegenstelling tot voorgaande weken leidt de tegentreffer vanavond niet tot een spontane Kladderadatsj. Sterker nog, het slot van de eerste helft is weer voor ons. Demba Traoré levert een knappe vrije trap af, die door de keeper ternauwernood gekeerd kan worden. Helemaal op het einde zijn de rapen gaar wanneer Serie A-routinier Milan Berck Beelenkamp tegen de grond gaat. Scheidsrechter Cairo heeft niets onregelmatigs zien gebeuren en laat doorspelen. In het vervolg laat John Nieuwenburg al zijn Champions League-ervaring spreken. Hij trekt aan de noodrem door Rychlik neer te halen en ziet zich beloond met een gele kaart. De vrije trap ter hoogte van het strafschopgebied levert echter niets meer op.


Voormalig Godenzoon gaat zich te buiten aan Rychlik

We gaan rusten met 1-1 en een bijzonder opgewonden Haarlem-verzorger, die bij grens- en scheidsrechter claimt dat Berck Beelenkamp onvrijwillig en wel na tussenkomst van een Fortuna-elleboog tegen de vlakte is gegaan.

De rust biedt ons geen ander vermaak dan het zicht op een Vak D-bezoeker gehuld in een authentiek trainingsjack van de legendarische PDM-Intralipid-wielerploeg, zodat wij meteen kunnen hervatten met de tweede helft. Dat doen we in de zesde minuut, wanneer Rick Geenen op rechts de combinatie zoekt met Anthony Di Lallo. Geenen geeft af richting zijlijn en sprint zelf naar binnen. Di Lallo geeft de bal op maat terug. Geenen rent het strafschopgebied in, maar ziet zich daar voor de opgave gesteld zijn actie een goed vervolg te geven. Gezien het aantal verdedigers in zijn nabijheid, is die opgave niet eenvoudig. Maar gelukkig komt één van die verdedigers Geenen te hulp door hem met een onbesuisde tackle te vloeren. Scheidsrechter Cairo geeft een penalty, die door Voorn wordt binnengeschoten: 2-1.

Haarlem heeft ons in het zadel geholpen en de wedstrijd blijkt daarmee een beslissende plooi genomen te hebben. Haarlem gaat wel op zoek naar de gelijkmaker, maar onze verdediging (waarin Geenen is afgelost door Abdülkerim Öcal) komt niet serieus in de problemen. Bovendien toont Wintjens zich een betrouwbare sluitpost. Naarmate de wedstrijd vordert, verliezen de Haarlemmers steeds meer aan overtuiging. Fortuna is na een minuut of 25 dichtbij de bevrijdende derde treffer, maar Di Lallo koopt een voorzet van Vanek tegen de paal en Traoré staat verkeerd geposteerd om de rebound binnen te tikken.

Tien minuten later staat Traoré wel op de juiste plaats wanneer Voorn vanaf het middenveld de bal richting strafschopgebied brengt. De Zweed, die niet bang is om het duel aan te gaan, blijkt sterker dan twee Haarlemse verdedigers en kopt de bal vervolgens over de uitkomende keeper heen in de lege goal.


Nummer één uit het drieluik van Traoré

Het blijkt het begin van een magisch kwartiertje voor Traoré. Twee minuten later soleert Sebastiano Garlisi (net ingevallen voor Van den Ouweland) in het strafschopgebied langs drie verdedigers. Zijn schot mist kracht, maar wordt behendig opgepikt door Traoré, die na een korte draai feilloos binnenschiet: 4-1.


Nummer twee is in de maak

Bij de Haarlemse jongens is intussen alle lucht uit de longen verdwenen. Fortuna heeft vrij spel. Garlisi krijgt enkele minuten later na een mooie actie van Di Lallo een levensgrote kans op 5-1, maar faalt oog in oog met Van Duin. Die misser maakt de weg vrij voor een zuivere hattrick van Traoré. In de laatste minuut van de blessuretijd wordt hij door de voor Rychlik ingevallen debutant Paul Voss vrij voor goal gezet. Traoré blijft koelbloedig, kapt de keeper uit en scoort zijn derde treffer binnen een kwartier. Een zuivere hattrick in een competitiewedstrijd, dat is een première in de inmiddels toch al tien jaar oude historie van Fortuna Online. Illustere voorgangers als Cosmin Maris, Matthew Amoah, Pascal Averdijk, Harrie Gommans, Dirk-Jan Derksen, Wasiu Taiwo, Florencio Cornelia, Ruud Boymans en zelfs de legendarische Ronald Hamming is het niet gelukt, dus Demba Traoré mag met recht ‘magic’ genoemd worden.


En nummer drie is ook een feit

Het laatste deel uit het drieluik van Traoré is meteen het slotakkoord van de wedstrijd, die vantevoren met de nodige spanning tegemoet werd gezien. Met 5-1 is de uitslag ruimer uitgevallen dan de spelverhouding rechtvaardigt, maar op de overwinning zelf valt niets af te dingen.


Demba mag het allemaal nog eens in het Gelaens navertellen bij Ben Dols

Fortuna heeft daarmee de vervelende smaak van de mislukte competitiestart weten weg te spoelen en bovendien het nodige zelfvertrouwen getankt. Ook met bescheiden middelen is het mogelijk resultaat te halen in de Jupiler League, waar immers het merendeel van de concurrenten het met bescheiden middelen moet doen. Die conclusie geeft na eerdere teleurstellingen hoop voor de toekomst.


Tot slot

Op de dag dat ik dit verslag schrijf, is het precies een jaar geleden dat Harald Didderen, redactielid van Fortuna Online en vriend van vele andere Fortunezen, bij een auto-ongeluk om het leven is gekomen. In het stadion hebben we hierbij stilgestaan met spandoeken met de tekst ‘Harald, een jaar uit ons midden, nooit uit onze gedachten’.


Naar Fortuna gaan, is voor mij sinds de dood van Harald niet meer hetzelfde en ik denk dat dat voor veel supporters geldt. Harald was iemand die als supporter kleur gaf aan Fortuna en als vriend kleur gaf aan het leven. Zijn dood blijft voor ons een groot verlies. Ik wil hierbij vrienden en familie van Harald en in het bijzonder zijn ouders veel sterkte toewensen op deze moeilijke dag.

Peter Meijers