Op vrijdag 6 september 2024 spraken we Fortuna’s algemeen directeur Ivo Pfennings. De laatste maal dat we hem voordien interviewden was op 18 september 2023. We waren dus bijna een jaar verder. Destijds besloten we het interview met Ivo’s drie voornaamste beleidsambities bij Fortuna Sittard.


Die drie ambities waren:

  1. Het eigen vermogen verbeteren.
  2. Minder afhankelijk worden van externe investeerders.
  3. Een vol Fortuna Sittard stadion.

Dat zijn uiteraard ambities voor de langere termijn, dus een jaar later willen we weten of Ivo progressie heeft geboekt bij het realiseren van deze ambities.

  1. Het eigen vermogen verbeteren

Toen we Ivo spraken in september vorig jaar moest de accountant de jaarcijfers van het seizoen 2022/2023 nog vaststellen. In het interview met ons hintte Ivo er al op dat de situatie er niet beter op zou zijn geworden.

Dat bleek toen Ivo de cijfers in januari 2024 presenteerde. Het eigen vermogen was verder verslechterd van –7,4 miljoen euro op 30 juni 2022 naar –14,9 miljoen euro op 30 juni 2023.

De door grootaandeelhouder Principion gedreven extra investeringen in de selectie is de belangrijkste oorzaak. Denk aan betaalde transfersommen (bijvoorbeeld voor Rodrigo Guth, Úmaro Embaló en Rémy Vita) en salarissen in een hoger segment (bijvoorbeeld Iñigo Córdoba, Úmaro Embaló, Doğan Erdoğan, Rodrigo Guth, Oğuzhan Özyakup, Dimitris Siovas, Rémy Vita en Burak Yilmaz).

Ivo maakte destijds een kanttekening. Meer dan de helft van het negatieve eigen vermogen is een schuld aan grootaandeelhouder Principion en dat is een gunstig-gezinde schuldeiser van Fortuna. Dat laatste is iets wat je in de jaarcijfers niet terug ziet.

Fortuna Online (FO): Heb je ondertussen vooruitgang geboekt bij het afboeken van de schuld bij Principion, waardoor het eigen vermogen er beter uit komt te zien?

Ivo Pfennings (IP): “Zeker, we hebben afspraken gemaakt over een afboeking van de schuld bij grootaandeelhouder Principion, hetgeen zal leiden tot een verbetering van het eigen vermogen, iets wat je zult zien als we de jaarcijfers presenteren over het seizoen 2023/24.

We verwachten ook dat we een positief resultaat zullen schrijven over het seizoen 2023/24 en dat is weer belangrijk voor onze score in het financial rating system van de KNVB. Boeken we inderdaad een positief resultaat (de definitieve jaarcijfers moeten nog worden vastgesteld), en voldoen we aan andere criteria, dan verwachten we minimaal (de gezonde) zestien punten te scoren in het financial rating system. Lukt dat tweemaal op rij, en daar werken we naartoe, dan verlaten we het verscherpte toezicht (het ‘plan van aanpak’) van de KNVB.

Het seizoen 2023/24 werd dan in financiële zin een overgangsseizoen. Van het seizoen 2022/23 met grote (weliswaar afgedekte) financiële tekorten naar het seizoen 2024/25 waarin je de inkomsten en uitgaven veel beter in balans wil hebben.

Spelers met salarissen uit het hogere segment (denk bijvoorbeeld aan Doğan Erdoğan en Burak Yilmaz) verlieten de club en jullie overtuigden anderen een loonoffer te accepteren.

FO: Hoe is dat laatste in zijn werk gegaan?

IP: “Ik wil niet te zeer op details in gaan, want dan heb je het toch al snel over privacy-gevoelige informatie, maar je kunt bijvoorbeeld denken aan het verlengen van een contract (waardoor een speler meer zekerheid krijgt), maar dan wel tegen een lager, maar nog steeds prima, salaris.

Inderdaad, we zijn erin geslaagd om het spelersbudget in het seizoen 2023/24 fors te verlagen ten opzichte van het seizoen 2022/23 en dan vooral via het aantrekken van spelers uit een lager salarissegment dan de vertrekkende spelers.

Je gaf in januari aan dat je ook gedurende het seizoen 2023/24 gebruik kon maken van een garantstelling van Principion voor eventuele tekorten. In januari 2024 had je daar nog geen gebruik van hoeven maken.

FO: Ben je het seizoen 2023/24 door weten te komen zonder gebruik te hoeven maken van de Principion garantstelling?

IP: “Inderdaad, omdat we onder andere het spelersbudget fors wisten terug te brengen en uitgaande transfers hebben gedaan, hebben we geen gebruik hoeven te maken van die garantstelling.

Dat is overigens een voortdurend proces dat ook in het huidige seizoen verder gaat. In het seizoen 2022/23 tekenden spelers lange contracten met salarissen in het hoge segment. Sommige van die spelers zijn weg, anderen hebben nog doorlopende contracten, maar dat worden er over de tijd uiteraard steeds minder, waardoor de kosten en de inkomsten steeds beter in balans komen.

À propos, grootaandeelhouder Principion.

FO: Welke rol speelt Principion momenteel bij de club? Het lijkt erop dat sinds de Autoriteit Financiële Mededinging een onderzoek naar Principion is gestart (waar nog steeds geen uitkomst van is), deze grootaandeelhouder bij Fortuna naar de achtergrond is verdwenen. Heeft Principion nog de ambitie om Fortuna verder te helpen, Principion heeft per slot van rekening veel kennis op het gebied van online marketing?

IP: “Principion is nog steeds een grootaandeelhouder van Fortuna Sittard met 20% van de aandelen en ze komen hun afspraken netjes na. Geen probleem.

“Zij hebben niet langer de ambitie hun aandelenpakket uit te breiden. Het zou kunnen dat zij op enig moment hun aandelenpakket willen overdragen aan een nieuwe aandeelhouder, maar op dit moment speelt dat niet.

Naast Principion is de Belastingdienst de andere grote schuldeiser van Fortuna Sittard en dan hebben we het over de coronaschuld, die je in vijf seizoenen moet aflossen. Dat gaat in principe alleen lukken via transferinkomsten.

FO: Heeft Fortuna in ruil voor het afboeken van schulden aan Acun Ilıcalı en Principion toekomstige transferrechten van spelers weggegeven?

IP: “Nee, dat hebben we niet gedaan.

Omdat je nooit zeker weet of transfers daadwerkelijk plaatsvinden, maar je wel zeker weet dat je de Belastingdienst moet betalen, kunnen we ons voorstellen dat je toekomstige, onzekere, transferrechten (van huidige spelers, maar ook van spelers die je al verkocht hebt, maar waarop je een doorverkooppercentage hebt bedongen) kapitaliseert voor een gegarandeerd bedrag.

FO: Is dat iets wat Fortuna heeft gedaan?

IP: “Dat hebben we bij uitzondering eenmaal gedaan, maar verder nooit.

“Zo gaan bijvoorbeeld de transfers van Tijjani Noslin van Hellas Verona naar Lazio Roma en die van Emil Hansson van Heracles Almelo naar Birmingham City FC ons een mooi bedrag opleveren (zo’n bedrag wordt in termijnen betaald). Bij beide spelers profiteert Fortuna van een doorverkooppercentage.

Andere ijzers in het vuur zijn Perr Schuurs en Ivor Pandur. Mocht Schuurs Torino FC verlaten dan krijgt Fortuna een opleidingsvergoeding. In het geval van Pandur heeft Fortuna een doorverkooppercentage.

Maar we hebben natuurlijk ook transferwaarde in onze eigen selectie.

FO: Ben je erin geslaagd om de eerste aflossingen aan de Belastingdienst te voldoen? En voldoet Fortuna ook nog aan het ‘Plan van Aanpak’ van de KNVB?

IP: “Zeker, we volgen een maandelijks aflossingstraject voor de coronaschuld bij de Belastingdienst (met een totale looptijd van vijf jaar). Daar zijn we gedurende het vorige seizoen mee gestart en daar houden wij ons netjes aan.

We voldoen ook aan de eisen van het ‘Plan van Aanpak’ van de KNVB. Zoals gezegd, ons streven is om op twee opeenvolgende meetpunten (het eerste meetpunt is eind dit jaar) een gezonde score te behalen, waardoor we het ‘Plan van Aanpak’-traject kunnen verlaten.


Interview: Deel I | Deel II | Deel III