De laatste wedstijd voor de winterstop eindigt in een verdiende overwinning voor Fortuna. De ploeg van de interim-coaches Reijners en Coumans kan beter uit de voeten met de winterse omstandigheden dan tegenstander Haarlem. Het resultaat is dat we de rode lantaarn kunnen overdragen aan Cambuur. Het sportieve dieptepunt hebben we hopelijk achter de rug. Aan de dieptepunten die ons buiten het veld nog te wachten staan, durven wij intussen geen voorspelling meer te wagen.


21 December2007

Roerige week eindigt met overwinning

Fortuna Sittard 1 HFC Haarlem 0
Doelpuntenmakers: 66. Boymans 1-0.
Opstelling: Christianen, Geenen, Grabovac, Op den Kamp, Vanek, Simone, El Hammouchi, Heinrichs, E. Guvenc (67. Schreurs), Jacobs (90. Bejas), Boymans (89. Derksen)
Toeschouwers: 1.600
Scheidsrechter: Van der Roest
Geel (Fortuna): Boymans
Rood (Fortuna): –

Vlak voor de Kerstdagen zijn het niet de valwinden, maar is het de kou die het Wagner & Partners Stadion van Fortuna Sittard tot een barre en onwelkome thuishaven maakt. De temperaturen zijn de afgelopen week niet alleen figuurlijk tot ver onder nul gezakt. Op de bovenste rijen van Vak C moeten we ons eerst een weg glijden naar ons voorkeursstoeltje. Van dat stoeltje moeten we vervolgens het ijs afbikken. En wanneer we daarna gaan zitten, komen we tot de conclusie dat staan de enige optie is wanneer we Kerstmis zonder blaasontsteking willen doormaken. Wanneer we weer staan, komt een meterslange Spruchband onze kant op. De mededeling van vanavond luidt “If you can dream it, it’s a nightmare.”

Die slagzin is een bewerking van het motto van één van de succesvolste ondernemingen van Zuid-Limburg op het gebied van events, netwerken en projectmanagement: “If you can dream it, you can make it.” Als de directeur-eigenaar van de onderneming volgens zijn motto leeft, dan moeten zijn dromen stelselmatig eindigen in een spectaculaire ravage. Het laatste succesvolle staaltje projectmanagent van de directeur-eigenaar is het op non-actief stellen van een trainer en een aanvoerder van een voetbalclub. De directeur-eigenaar van het full service evenementenbureau met een persoonlijke touch is in zijn vrije tijd tegen een bescheiden onkostenvergoeding namelijk ook nog directeur bij Fortuna Sittard.

Hans Erkens is er deze week in geslaagd het laatste restje geloofwaardigheid van de club om zeep te helpen. De argumenten voor het op non-actief stellen van Henk Wisman waren allerminst overtuigend. De weigering om een regeling te treffen, waardoor ineens zelfs het scenario van een terugkeer van Wisman in zijn oude functie boven de markt hangt, is de zoveelste illustratie van het onfatsoen waarmee de club geregeerd wordt. Hetzelfde geldt voor de wijze waarop Mels van Driel de mond gesnoerd én het werken onmogelijk gemaakt wordt. De strakke hand jegens Van Driel staat overigens in schril contrast met de behandeling van Frans Körver, die volstrekt ongestoord naar eigen goeddunken zijn intriges mag voeren. Zolang deze egocentrist van de clubleiding zoveel ruimte blijft krijgen, zal iedere zichzelf respecterende trainer Fortuna mijden als de pest.

De persoonlijke touch van Hans Erkens hangt intussen niet alleen veel supporters, maar ook een aantal belangrijke sponsoren de keel uit. Het clubbelang is dan ook gediend met een snel vertrek van Erkens. Maar helaas lopen het clubbelang en het belang van de Raad van Commissarissen niet helemaal synchroon. Binnen die raad wil Jo Abelshausen met zo min mogelijk pijn uit de hele onderneming stappen, terwijl Sjra Philippen zich steeds meer de Koning van Fortuna waant. En zolang Hans Erkens zijn koning goed bedient, zal hij kunnen blijven rekenen op de steun van de Raad van Commissarissen. Dat het sportief en financieel een puinhoop is, nemen de commissarissen kennelijk graag op de koop toe.

Veel supporters geven vanavond hun mening over het beleid van Erkens en Philippen c.s. door thuis te blijven. Er zitten op deze koude avond nog geen duizend toeschouwers op de tribune. Een dieptepunt dat te denken zou moeten geven. De interim-trainers Reijners en Coumans hebben het elftal van vorige week op één plaats veranderd. Charly van den Ouweland moet op de bank plaatsnemen ten faveure van Bas Jacobs. De rentree van de Parel van de Parkstad houdt in dat we vier-drie-drie gaan spelen. De opstelling is als volgt: Christianen; Geenen, Op den Kamp, Grabovac, Vanek; Simone, Heinrichs, El Hammouchi; Emmo Güvenc, Boymans en Jacobs.

De veldverwarming van het Wagner & Partners Stadion van Fortuna Sittard heeft zijn werk niet goed gedaan, want de voetballers moeten uit de voeten op een wit, hard en glad veld. Van een serieuze wedstrijd is daardoor amper sprake.


Holiday On Ice met El Hammouchi en Berck Beelenkamp

In de eerste helft weet Fortuna meer raad met de moeilijke omstandigheden dan Haarlem. Na een minuut of twintig kan Ruud Boymans in het strafschopgebied vanaf rechts schieten, maar Haarlem-keeper Ponk kan eenvoudig redding brengen.


Deze keer schiet Boymans nog niet raak

Op slag van rust krijgt ook Bas Jacobs nog een grote kans. Links in het strafschopgebied omspeelt hij de keeper. De goal is leeg, maar de hoek moeilijk. Zijn schot eindigt in het zijnet.


Subtiele balbehandeling door de Parel van de Parkstad

Tijdens de rust worden we door de dj vergast op een potpourri van DJ Ötzi-achtige muziek. Dit moet een voorbode zijn. Onze volgende trainer komt uit Duitsland! Zou de gedroomde trainer Harry Pless dan eindelijk arriveren? Maar onze droom wordt wreed verstoord wanneer een of andere Amsterdammer met een vet accent het volgende nummer blijkt te zingen. Zou dat Henk Wisman zijn die over Hans Erkens zingt? “Want hij geloof in mij, hij ziet toekomst in ons allebeeeei.”


Aki heeft heimwee naar het Fortuna-shirt

In de tweede helft doet Haarlem beter mee dan voor rust. De Noordhollandse Traditionsverein krijgt zelfs een paar kansjes. Fortuna stelt daar weinig tegenover. Totdat Raschid el Hammouchi in de 66ste een bevlieging krijgt. Hij breekt door op de linkerflank en geeft een prima voorzet af op Ruud Boymans. Die schiet de bal van een meter of zes achter Ponk de goal in. Verrek, een doelpunt.


Maar nu was het wel raak

De goal is voor Boymans de bekroning van een succesvolle entree in het betaald voetbal. De aanvaller speelt niet spectaculair, maar heeft zich wel aangepast aan het hogere niveau. Hij komt tot nu toe in ieder geval goed mee. Samen met Rick Geenen vormt hij daarmee één van de weinige lichtpuntjes in de duisternis van dit seizoen. Dat Raschid el Hammouchi het doelpunt voorbereidde, is ook niet geheel toevallig. Nu hij op zijn oude plek speelt, benadert de Duitser langzamerhand weer de vorm van het afgelopen seizoen.


El Hammouchi als vanouds

Na de treffer van Fortuna ontstaat er een open wedstrijd. Haarlem brengt Burgzorg en Cairo als extra aanvallers en krijgt twee behoorlijke kansen. Beide keren gaat de bal over het doel. Bij Fortuna valt Danny Schreurs goed in voor Güvenc. De Maastrichtenaar staat aan de basis van twee grote kansen voor Fortuna.


Ponk is sneller bij de bal dan Schreurs

De eerste keer kopt hij de bal door naar Boymans, die geheel vrij kan inschieten. Boymans aarzelt echter en levert uiteindelijk een rollertje in de handen van Ponk af. De tweede keer geeft Schreurs in een counter de bal goed mee aan Bas Jacobs. De Parel van de Parkstad omspeelt opnieuw de keeper, deze keer is de hoek minder moeilijk. Zijn schot is echter te zacht, waardoor een verdediger redding kan brengen.


De Parel van de Parkstad op weg naar twee-nul

Haarlem speelt intussen met tien man, omdat Rodney Cairo na natrappen tegen Nico Vanek de rode kaart heeft gekregen. Fortuna blijft zonder moeite overeind tot het laatste fluitsignaal van de uitstekend leidende Van der Roest. De punten zijn binnen, de laatste plaats is verlaten. Heeft die Erkens toch weer gelijk gehad.

PM